Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Afilliate klubovi


Bob0
 Share

Recommended Posts

(Prijateljski klubovi)

 

 

 

Jedna od stvari koja je postala sve cesce pristutna u modernom nogometu je "prijateljstvo" izmedju dva kluba, nebitno da li je reci o velikim ili malim klubovima. Sto vise prijateljstava jedan klub ima to je bolje, samim tim ce prije uspjeti da napreduje sam klub kao i igraci koji u njemu igraju. Opicja koja je jako bitna, po mom misljenju, i drago mi je sto su istu ubacili u najrealniju simulaciju fudbalskog menađera na svijetu, "Football manager".

 

Ova opcija "ne postoji" kod dobrog djela domacih i inozemnih klubova, ali uz odgovarajucu finansijsku pomoc borda ona je moguca. Dakle ukoliko tim koji trenutno vodite nema ovu opciju, idi na "board requests" i trazite svoj "parent" ili "feeder" klub. U daljem textu cu objasniti znace i razliku ova dva pojma.

 

Iz osobnog iskustva mogu Vam toplo preporuciti ovu opciju, jer je ona stvar koja ce Vam puno pomoci iz nekoliko razloga, ali navescu dva koja su mozda i najvaznija: novac i igraci. Provera "afilliate clubs" je jedna od prvih stvari koje uradim kad preuzmem jednu ekipu, jer je jako bitno sa kojom ekipom ste u dobrim odnosima.

 

 

"Feeder clubs" - ukoliko ste veliki klub u svom regionu, ova opcija ce Vam biti otvorena. Dakle "feeder" klub ce Vam biti neka manja ekipa koja ce Vam sluziti za slanje mladih talenata tj. "kaljenje".

 

"Parent clubs" - ukoliko ste mali klub u svom regionu, ova opcija ce Vam biti otvorena. Dakle "parent" klub ce Vam biti ekipa iz viseg ranga koja ce Vama slati mlade igrace koji Vam dosta mogu pomoci.

 

 

Ukoliko ste "mali klub" Vase "prijateljstvo" sa nekim od velikana pomocice Vam na sledece nacine:

1. Veliki klub ce Vam slati svoje mlade talente

2. U pripremnom periodu mozete ocekivati rekordnu posetu na Vasem stadionu na prijateljskoj utakmici sa "parent" klubom, sto ce dosta doprineti povecanju Vaseg budzeta.

 

 

Ukoliko ste "veliki klub" Vase "prijateljstvo" sa nekim od manjih klubova pomocice Vam na sledece nacine:

1. Mozete slati na pozajmicu svoje mlade igrace koje ne mogu da se izbore za mesto u Vasoj startnoj postavi. Dok ce u "prijateljskom" klubu biti standardni prvotimci, sto ce ima pomocni da se lakse i brze razvijaju.

2. Ukoliko sklopite "link" sa nekim od ekipa sa Azijskog ili Americkog kontinenta povecace Vam se prodaja sportske opreme i docice do popularizacije Vaseg kluba na tim prostorima i samim ti ce Vas budzet biti znatno veci.

 

 

Postoji pet vrsta "prijateljstava" koja se po mnogo cemu razlikuju. Jako je bitno o kojoj se vrsti "prijateljstva" radi, ali jedno prijateljstvo moze da sadrzi i dva aranzmana. Dakle postoji sledecih pet "link"-ova:

 

1. Lokalni "feeder" klub(Local feeder club) - klub koji se koristi za slanje igraca iz rezernog i mladjeg tima na pozajmicu, radi lakse i brze afirmacije mladih igraca.

 

2. "Parent" klub iz regiona(National parent club) - klub koji se Vama slati mlade igraca na pozajmicu, koji Vam mogu dosta pomoci ukoliko se borite za opstanak ili pak ako grabite u visi rang, ova jednogodisnja pozajmica bice idealna.

 

3. Kontinentalni klub(Continental first option) - klub sa istog kontinenta koji ce Vam dati priliku da imate povlastice u odnosu na druge klubove prilikom kupovine njihovih igraca.

 

4. Internacionalni klub(Internacional first option) - klub koji je iz bilo kog dela sveta, a cije cete igrace Vi dobiti po najpovoljnijoj ceni i pre svih ostalih.

 

5. Internacionalno prijateljstvo(Internacional link) - klubu sa kojim spojite ovu vrstu "prijateljstva" moracete da placate izvesnu sumu na godisnjem nivou, a nakon toga cete moci da uzmete igraca "for free" ili za dzabe. Ova vrsta "link"-a je moguca samo izmedju velikih klubova i malih klubova koji se tek razvijaju.

 

 

Postoji jos jedna u nizu dobrih stvari kad su "prijateljski" klubovi u pitanju, naime dva kluba mogu da postanu "bratski" ukoliko se menadzeri dveju ekipa dobro slazu ili ukoliko jedan tim koristi stadium drugog za rezervne utakmice tj. utakmice svoj drugog tima.

 

Jako lako mozete i otkazati svoje "prijateljstvo", u koliko smatrate da ono ne donosi beneficije Vasem klubu, jednostavno u prozoru "Afilliate clubs" idite na "cancel link".

 

Jos jedna jako vazna stvar, ukoliko se "prijateljstva" koja ste Vi ostvari pokazu kao dobra tj. pokazu se kao prava stvar, isplativa stvar za Vas bord dobicete priliku da sami birate vrstu "link"-a. Dakle kada ostvarite dobru vezu sa bordom i steknete njihovo poverenje dodace Vam se i ova opcija medju one trenutne ponudjene.

Vaši Tekstopisci

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |