Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.02. Fudbalske različitosti


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

- 2.02. Fudbalske različitosti -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Znamo svi da je ovaj svet u raznim delovima sveta itekako različit. Znamo da su u svakom delu sveta neki drugi običaji, drugačija prava i obaveza, način življenja. A kako je svuda način življenja drugačiji, to podrazumeva i „igru koja je način življenja“ - fudbal.

 

Mnoge zemlje u svetu, a negde su to i regije, su razvile jedinstven stil fudbala. Svakoj od regija odgovara neki određeni način i stil igranja ove igre. Mnogi igrači imaju problema upravo sa stilom igre i teško im je da se priviknu na isti.

 

Jako je teško izučavati mnogo stilova odjednom, ali mi smo se za vas potrudili da vam ih što bolje dočaramo.

 

Britanija:

 

width=225 height=300http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/30/article-0-08175161000005DC-124_306x407.jpg[/img]

 

Igrači: fizički jaki, brzi, direktni

Karakteristike: Britanski stil fudbala sadrži mnogo tradicionalnih vrednosti koje su bile prisutne u Engleskoj još od nastanka sporta. Napadi su brzo podesiti sa malo dodira i brzom predajom lopte. Pasevi su direktni i često se šalju preko protivničke odbrane. Centaršutevi u Britaniji se „serviraju“ bez obzira na poziciju igrača koji upućuje centaršut.

Uspesi: U modernom fudbalu, engleski klubovi su uglavnom vodili borbu na međunarodnim takmičenjima. Izuzeci su Mančester Junajted i Čelsi, mada oba tima igraju potpuno drugačije van Engleske. U skorije vreme, kao da je reprezentacija pokušavala da usvoji kontinentalniji pristup igri što je rezultiralo dovođenjem stranih selektora, Svena-Gorana Eriksona i Fabija Kapela.

Italija:

 

Igrači: vešti, lukavi i oprezni

Karakteristike: Italijanski timovi su veoma oprezni u vezi broja igrača koji odlaze u napad. Kada su u fazi napada, napadaju iz svih uglova pa su tako nepredvidivi i teško ih je zadržati. Odbrane u italijanskom fudbalu vole da uspore tempo, postave bedem pred gol baš onako kako valja i da loptu stalno vraćaju unazad. Oni vole da zaštite svoju polovinu terena i zatvore sve prolaze protivniku što svojim prefekcionizmom uspevaju u većini slučajeva.

Uspesi: Italijanski klubovi su često dominantni u evro-takmičenjima. Juventus, Roma, Inter i Milan su se često visoko kotirali, a trenutni prvak Evrope je upravo italijanski klub, Inter. Takođe, Italija je bila 4 puta prvak sveta.

 

Latinski narodi:

 

width=192 height=300http://2.bp.blogspot.com/_0c3F3IdE01o/TDQKmBDX-dI/AAAAAAAAAxM/u1vnoMMf7tw/s1600/Andres-Iniesta1.jpeg[/img]

 

Igrači: Samopouzdani sa loptom, dobri dribleri i kreativni

Karakteristike: Latinski fudbal je dosta karakterističan zbog svoje orijentisanosti ka atraktivnošću. Njihovi pokušaji na gol protivnika proističu iz poseda lopte. Pas igra je jako spontana. Dosta se zasniva i na individualnim sposobnostima odličnih pojedinaca. Tipični primeri za to su igrači iz latinske Evrope, Španije i Portugala, i latinske Amerike, Brazila i Argentine. Brazil dovodi svoju igru maltene do vrhunca ove igre svojom gracioznošću, slobodnom improvizacijom i tečnom igrom.

Uspesi: Brazil, Argentina, Portugal i Španija su jedne od najvećih svetskih sila. Španski klubovi postižu sjajne rezultate u Evropu dok brazilska selekcija piše rekorde u svetskom fudbalu.

 

Severna Evropa

 

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/41832000/jpg/_41832958_schweinsteiger_getty300.jpg

 

Igrači: Brzi, agresivni i organizovani

Karakteristike: Napadaju na vrlo direktan način iako predvidljivim napadima. Igrači su veoma specifične uloge u timu i, prema tome, retko „daju sebi oduška“ da improvizuju. Severne zemlje, poput Nemačke i Švedske, ili čuvaju loptu u njihovom posedu ili „razbijački“ napadaju direktno na poslednju liniju protivnika. Najbolji primer za to su mečevi Nemačke na SP 2010. protiv Argentine i Engleske.

Uspesi: Nemačka je tradicionalno jaka ekipa i svetska sila. Već decenijama uspešno reprezentuju severnjački stil fudbala. Njihova igra možda ne deluje atraktivno (sa izuzetkom tek završenog SP-a), ona se pokazuje kao vrlo efikasna.

 

Kontinentalna Evropa:

 

Igrači: Dobri pasevi, uglavnom borbenog duha

Karakteristike: Ovaj stil je neka vrsta mešavine Latinskog i Severnjačkog stila igre. Donekle je razvijena kreativnost ali postoji i osećaj za pribranost i koordinaciju tima. Pošto je pozicioniranje malo labavije nego u nekim drugim stilovima, u kontinentalnoj Evropi se igrači dosta kreću bez lopte u cilju akomodacije.

Uspesi: Holandski „Total Fudbal“ je doneo revoluciju u fudbal i mentalitet kolektiva u kontinentalnoj Evropi. To su uspešno usvojile i druge kontinentalne zemlje poput Slovenije, Bugarske i Češke.

 

Naravno, postoji još dosta detalja koji se moraju dobro proučiti da bi se uočili. Takođe, neke sitnice su u pojedinim izuzecima delimično zajedničke za više stilova.

http://www.dodaj.rs/f/2/qS/1PdmJCoC/logotakticar-1.png

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |