Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.01. Markiranje: Zonsko protiv "coveka"


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

- 2.01. Markiranje: Zonsko protiv „čoveka“ -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Kada u fudbalu pričamo o defanzivnim zadacima, ne možemo a da ne pričamo o markiranju igrača. To je ono što u odbrani mora da bude dobro uvežbano i da se sve zna tačno, šta se i kako radi u tim trenucima.

Pre svega, mora da se zna kada se sistemi čuvanja protivničkih igrača mogu upotrebljavati. Ne mogu se koristiti u svakoj situaciji. Ako je odbrana „na mukama“, tj. ako je pod ozbiljnom pretnjom protivnika ili je u brojčanoj manjini, onda nema svrhe govoriti od zonskom i ličnom čuvanju igrača. Pravila odbrambenog sistema više ne važe kada se odbrana (u brojčanom manjku - uglavnom kontra-napadi) nalazi blizu sopstvenog gola. Tada se uglavnom oslanja na dobro individualno pozicioniranje i inteligentno donošenje odluka.

 

Zonska odbrana je zasnovana na ideji da bi sopstveni gol trebalo braniti kao tim. Svaki od odbrambenih igrača pri branjenju zonskom odbranom, manje-više ima svoju određenu ulogu i mesto. Zonska odbrana je vrlo efikasan način zaustavljanja protivničkih igrača i u najvećem broju se koristi u defanzivi.

 

Osnovni princip zonske odbrane je da se svi odbrambeni igrači kreću ravnomerno kao blok.

 

width=196 height=300http://www.dodaj.rs/f/39/jJ/3Wl76tSm/slika-1.png[/img]

 

Na ovom dijagramu možemo videti kako se zonska odbrana uspešno bori protiv protivničkih napada.

 

Ostajanjem u kompaktnom položaju, štoperi izuzetno otežavaju protivniku da loptu proturi kroz sredinu, što se najbolje vidi na trećem dijagramu. Na prvoj sličici vidimo prednost zonske odbrane kada se lopta šalje na drugi bok. Iako je igrač primio loptu, on je povukao sebi igrača „na leđa“. On nema puno izbora, a opet, nikako ne može da pošalje loptu unapred, praktično kroz odbranu, jer je zonska odbrana sjajno postavljena.

 

Još jedan detalj. Pogledajte treću sličicu. Vidimo da je ovde zonska odbrana postavljena, na neki način, u cik-cak. Vidimo C i D igrača. Čak iako igrač kojeg prati igrač D, prođe pored igrača D, C je tu da pokrije tu strane. Opet, C je tu i ako prvi igrač sa njegove leve strane ispadne iz igre od strane protivničkog igrača sa loptom. To je primer na kome se vidi velika prednost zonske odbrane i pravilnog postavljanja u istoj.

 

http://www.dodaj.rs/f/1s/CN/1OP0JIkD/slika-2.png

 

Na ovoj novoj slici vidimo sistem rotacije u zonskoj odbrani, koji je jako jednostavan. Na toj slici, odbrambeni igrač A je izgubio duel sa napadačem 1. Odbrana se potom odmah pomera u pravcu lopte. Igrač B pokriva napadača 1 (korak 1), igrač C se pomera na njegovo mesto (korak 2) a igrač D na mesto igrača C (korak 3). Odbrambeni igrač A je još na početku ispao iz igre i sada je njegov zadatak da što je pre moguće popuni praznine. Tačnije rečeno, on mora da što je moguće pre zaobiđe celu odbranu (korak 5) i popuni rupu na desnoj strani (korak 6) koja je nastala pomeranjem odbrane i napadanjem igrača 2 (korak 4).

 

Lično čuvanje igrača ili „čovek na čoveka“ je metod koji se koristi od strane timova za primenu kolektivnog pritiska na loptu. Svaki odbrambeni igrač ima „svog“ igrača kojeg se drži. Glavna prednost lične odbrane je da treneru daje mogućnost kontrolisanja ko će kojeg igrača čuvati, dok se to u zonskoj odbrani ne može uvek raditi. Trener u ličnoj odbrani može lako da premešta svoje igrače na terenu prema postavci protivnika.

 

http://www.dodaj.rs/f/3y/RX/2MK4UikY/slika-3.png

 

Na gornjoj slici vidimo sistem rotacije u čuvanju čovek na čoveka. Napadač 1 je savladao igrača A. Igrač A je potpuno van igre i njegov najbliži saigrač, B, prilazi igraču 1 kako bi pokrio istog, ali se i postavlja tako da može da zadrži i igrača 1 i igrača 2. Ipak, igrač 2 će dobiti priliku da utrči iza leđa igraču B (korak 2), ali igrač A će do tada imati dovoljno vremena da se postavi i zaustavi igrača 2 (korak 3). Tako se igrači međusobno pomažu pri greškama a da to timu ne škodi.

 

Na vama je da izaberete svog favorita. BOKICIC

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Uvek sam imao nedoumicu oko ove dve vrste markiranja. Znao sam naravno da je jedno zona a drugo čovek-na-čoveka, ali ipak nisam shvatao prednosti i mane i zato sam uvek ostavljao na default.

Ovo je veoma dobar tekst, sve je lepo objašnjeno a tu su i slike. Sad sam bolje shvatio markiranje i isprobaću oba stila, trenutno ne znam koji je bolji  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Pade mi na pamet jedna takoreci 'urbana legenda' dok citam ovaj odlicno napisan clanak!

Da li je neko od vas cuo da je Radomir Antic kada je tek preuzeo Atletiko Madrid vezivao odbrambene igrace kanapom ( DA DA KANAPOM ) na treningu,kako bi usavrsili igranje zone?!?!?!? Kakva ideja! Mogli bi ovi sa nasih prostora malo da primene taj nacin!!! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |