Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktika, Sredstva Taktike i Zahtijevi modernog nogometa - XVI deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

XVI deo

 

- Taktika, Sredstva Taktike i Zahtijevi modernog nogometa -

 

[hs width=300 height=300]http://image.made-in-china.com/2f0j00AeVQYOuGVUzT/Magnetic-Tactic-Board.jpg[/hs]

 

Krenut ćemo od naslova tako da ću vam sad pojasnit osnove taktike i njene definicije.

Kao sto i sami znate nogomet je u taktičkom pogledu napredovao usporedo s razvojem tehnike vladanja loptom i razvojem suvremenijih metoda za postizanje većeg kapaciteta rada igrača u fizičkom smislu.

Taktika je uslovljena tehničkim smislom i fizičkim sposobnostima igrača. Ova činjenica utjecala je i na razvoj tehnike u pravcu najraznovrsnije izobrazbe igrača u vladanju loptom. Ništa manji utjecaj imala je na podizanje kondicijskih mogućnosti nogometaša, osobito na brzinu i izdržljivost.

Taktika u najširem smislu predstavlja izbor sredstava i načina da se realizira  određeni plan u procesu natjecanja. U sportu postoje najjednostavniji  oblici taktike npr. trčanja u atletici, veslanje, biciklizam (ciklički sportovi); njeni složeniji oblici, kao npr. borilački sportovi, pojedinačnim sportskim igrama, i najsloženiji oblici taktike, koji se pojavljuju u momčadskim sportskim igrama.

U nogometnoj igri taktikom rješavamo osnovni cilj - postizanje pogotka (gola), ali s obzirom da i protivnik ima istu namjeru, onda pored toga postoji i obrana vlastitog gola. Razvoj nogometne igre je ustvari stalna borba obrane i napada. Razvojem tehnike i pravila igre, psihofizičkih sposobnosti igrača itd., taktika postajala je sve važniji faktor u igri.

Taktika  u nogometnoj igri jest uzajamno i svrsishodno djelovanje pojedinca u okviru momčadi s ciljem formiranja obrane i napada, te prelaska iz obrane u napad, i obrnuto.

 

Sada kada smo definirali taktiku kao jednu cijelinu moramo naglasiti i karakteristike taktike, jer bez njih bi bilo nezamislivo da se neki taktički plan realizuje na terenu.

Neke od općih karakteristika taktike bile bi slijedeće:

[*] Svaka unaprijed smišljena planska akcija mora odgovarati mogućnostima pojedinca i ekipe.

 

[*]Stvaranje mogućnosti igračima da prema novonastalim uvjetima primjenjuju odgovarajuću taktiku, taktičku kombinaciju korisnu u specifičnim uvjetima. dakle mogućnost neposredne rekonstrukcije ili nove konstrukcije plana djelovanja. To znači da pruža igračima mogućnost taktičkog mišljenja bez naredbi, po samostalnoj inicijativi.

 

[*]Bogatstvo i raznovrsnost elemenata i sredstava. Taktička pripremljenost pojedinca ili ekipe utoliko je bolja ukoliko je bolja ukoliko je veći repertoar naučenih elemenata, ukoliko je veća sposobnost da se primjene odgovarajuće svježe taktičke kombinacije.

 

[*]Sposobnost iznenađenja, dakle, primjena neočekivanog postupka u određenom momentu.

 

Na osnovu izloženih općih karakteristika taktike, vidimo da svaki taktički zadatak predstavlja određeni okvir, koji regulira odnose između dva ili više igrača, ali i okvir koji daje široku slobodu u interpretiranju igre.

Pošto je lopta onaj faktor koji diktira pravac i brzinu kretanja suigrača, a drugi faktor predstavljaju protivnički igrači, planom predviđeni putovi ne mogu se baš uvijek ispuniti. Iz tog razloga je neophodno da igrači imaju slobodu u pogledu samostalno rješavanja dijelova igre, jer u praksi je dokazano da igrači koji imaju bogatiju maštu i sposobnost samoinicijativnog rješavanja nastalih problema, uspijevaju daleko uspješnije da provode zamišljeni plan igre.

 

[hs width=300 height=300]http://www.soccernews.com/wp-content/uploads/2009/10/soccer_tactics.jpg[/hs]

 

Pod pojmom taktika podrazumjevamo milijun malih podpojmova kao što su osnove taktike u napadu, obrani, vezi pa cak i taktike golmana koju sam vec objasnio u jednom od semestara Taktičkog Nadmudrivanja. Tako da ću danas objasnit osove taktike u napadu.

 

Osnovni cilj nogometne igre je pobjeda tj. postići što više golova, a primiti što manje. Nadmetanja igrača dviju ekipa tijekom trajanja igre podređena su tome cilju.

Koliko god govorimo o potrebi obrambene djelatnosti svih igrača jedne ekipe, toliko moramo podvući neophodnost napadačkih želja svakog od njih, jer napad je onaj uvjet koji će omogućiti ostvarenje osnovnog cilja – pobjede. Obrana, odnosno obrambena djelatnost igrača, samo dopunjuje napad, jer pobjedu možemo ostvariti samo tako ako postignemo više golova nego što ih je primila vlastita obrana.

 

U napadu sudjeluje svih 11 igrača ekipe, iako ne u istoj mjeri. Zato govorimo o napadačkoj igri obrambenih igrača koja se u puno toga razlikuje od igre napada.

Kako i na koji način će se napad provoditi ovisi od:

- kvalitete igrača cijele ekipe,

- situacije na terenu u momentu preuzimanja lopte,

- mogućnosti i mašte igrača sa loptom

Prema kvalitetama i mogućnostima igrača, kao i od situacije na terenu napad može biti:

[*]Individualni napad – pojedinačni,

[*]Kolektivni – zajednički – organizirani napad.

Individualni napad

Individualni napad je onaj kojega vodi samo jedan igrač, ali gdje se ne isključuje suradnja ostalih igrača. Pojedinačni napad bez učešća suigrača moguć je samo u situacijama, kada napadač u direktnom duelu oduzme loptu ili joj presiječe put (izbori se za nju) i ima slobodan put prema golu. U svakom slučaju potrebno je učešće igrača koje može biti aktivno ili pasivno.

 

Kolektivni napad

Kolektivni, zajednički ili organizirani napad je takav napad u kojem učestvuju dva ili više igrača. Organizirani napad uglavnom počinje iz obrambene zone i zone pripreme napada, pa je iz toga razloga i daleko sporiji. Organiziran napad traži i istovremeni pokret više igrača, pokret koji će biti sinkroniziran, traži takvo kretanje igrača koje će omogućiti odvajanje protivničkih igrača iz poretka obrane, koji će omogućiti odvođenje sa određenih dijelova terena itd.

Iz toga razloga i govorimo da organizirani napad počinje sa vlastite polovine terena (dobitak u prostoru), a učešće većeg broja igrača utječe na usporavanje kretanja prema golu. Međutim, organizirani napad ne mora biti spor, jer ukoliko ga provode kvalitetni igrači koji mogu zadovoljiti kriterije brze i tečne igre, osvajanje terena može se znatno ubrzati.

Svaki napad treba ispuniti određene zahtjeve nogometne igre. Pokreti igrača moraju biti usklađeni, pogotovo ako se radi u kojem sudjeluje više igrača. Svaki napad treba da krene u obrani i da bude njen logičan nastavak.

Osnovni zahtjevi napada trebaju biti:

 

[*] Tendencija svakog napada je da se u svojoj prvoj fazi raširi u pravcu uzdužnih linija da bi se završio u sredini pred protivničkim golom. Ovakav pravac kretanja u svom početku je potreban, jer je prostor na krilnim pozicijama najslobodniji, a s druge strane vođenje napada pored uzdužnih linija traži i  pregrupiranje protivničkih snaga u borani, što stvara uvjete za zauzimanje najpovoljnijih mjesta suigrača na suprotnoj strani od pravca kretanja akcije.

 

[*] Napad mora biti planski, a to znači kretanja igrača bez lopte, njihovo postavljanje, mora biti u skladu sa kretanjem igrača sa loptom, a vođenje akcije sa postavljenim protivničkim igračima.

 

[*] Svaki napad treba da je brz. Zahtjev u pogledu brzine biće ostvaren, ukoliko se lopta što prije prebaci do najisturenijih napadača, kako bi se spriječio protivnik da se organizira i da zauzme prostor ispred svoga gola.

 

[*] Svaki napad treba da je jednostavan. Napadači trebaju tražiti jednostavna rješenja u određenim situacijama, da sa što manje dodavanja, odnosno što manje igrača u jednoj akciji stignu pred protivnički gol. Ovaj zahtjev je važan jer jednostavnost ide u korak s brzinom i obrnuto.

 

[*] Svaki napad treba biti iznenađujući. Bez obzira da li se radi individualnom prodoru ili kolektivnom napadu, pravci napada treba da iznenađuju protivničku obranu, što će se postići brzim prijenosima težišta igre sa jedne na drugu stranu, promjenjivim dodavanjima, unakrsnim loptama itd.

 

[*] Svaki organizira napad treba izvesti sa mnogo iznenađujućih pokreta i kretanja radi otklanjanja pažnje protivnika od glavnog pravca napada. Znači, neprekidno traženje najboljih pozicija, promjene mjesta, utrčavanja, odvođenje igrača itd.

 

[*] Svaki organizirani napad treba zadovoljiti zahtjev o promjeni ritma. U pojedinim fazama igre kretanja treba namjerno usporiti (u cilju dobitka na vremenu) za određeno vrijeme i nadovezati iznenadne brze pokrete i kretanja.

 

Na osnovu nabrojanih zahtjeva možemo izvući osnovne principe koje bi trebao ispuniti svaki napad.

U osnovne principe napada spadaju:

 

a) Napad na širokom prostoru.

B) Napad treba voditi po jednoj, završiti na drugoj strani igrališta.

c) Napad treba voditi preko bočnih pozicija.

d) Napad treba završiti sa što manjim brojem igrača.

e) Napad treba izvesti što brže i iznenada – kontranapad.

 

[hs width=300 height=300]http://images.icnetwork.co.uk/upl/nechronical/jun2009/6/0/grandad-jimmy-powells-with-his-magnetic-tactics-boards-which-he-sells-to-clubs-all-over-the-world-201172516.jpg[/hs]

 

Sada kada smo zavrsili dio o osnovama taktike u napadu pređimo na podjele taktike koje sam spominjao u gornjem tekstu.

Pod terminom sredstva i podjele taktike podrazumijevamo određena kretanja, mjere i postupke, koja primjenjujemo u cilju ispunjenja postavljenih zadataka. Sredstva taktike dijelimo na:

 

1.Sredstva pojedinačne taktike

- pokrivanje i otkrivanje

- vođenje lopte

- dribling

- šutiranje na gol

- oduzimanje lopte.

 

2.Sredstva grupne taktike

-dodavanja

-promjena mjesta i preuzimanje igrača.

Dobro poznavanje sredstava taktike neophodan je element u razgradi i postavljanju taktičkog plana.

 

Također imamo i podjelu sredstava taktike prema osnovnoj taktici u obrani i napadu:

 

1.Sredstva taktike u obrani

a)Pokrivanje igrača (striktno i nestriktno).

b)Oduzimanje lopte.

c)Izbijanje lopte.

d)Ometanje protivničkih igrača.

2.Osnovna sredstva taktike u napadu

a)Dodavanje lopte

b)Otkrivanje - postavljanje igrača

c)Primanje lopte

 

Podjela taktike

 

Svaka ekipa u cilju postizanja određenog cilja, kreće u borbu sa unaprijed određenim i dogovorenim planom. Zajednički cilj može se postići jedino ako je postignuta potpuna suradnja između igrača, između pojedinih linija i ako se usklade individualne želje sa ciljevima cjeline.

Taktiku dijelimo prema zadacima pojedinca ili zadacima cijele ekipe na:

 

1.Pojedinačnu ili individualnu taktiku i

2.Grupnu ili kolektivnu taktiku.

 

Pošto nogometna igra predstavlja stalnu borbu dvije ekipe koje imaju iste ciljeve, postići što više pogodaka a primiti

što manje, prema određenim fazama igre i dijelovima terena gdje se igra razvija, opću taktiku možemo podijeliti na:

 

1.Obrambenu taktiku

2.Napadačku taktiku

 

Da bi prethodna podjela opće taktike u potpunosti bila obuhvaćena mogli bismo ukratko reći da je dijelimo na napadačku i obrambenu, gdje se pojedinačna i grupna taktika međusobno nadopunjavaju.

 

[hs width=300 height=300]http://www.towards.be/site/local/cache-vignettes/L400xH316/prozone-2-2aa94.jpg[/hs]

 

Nadam se da vam se sviđa rad i da će te nastaviti da pratite dalje jer smo jos malo pa gotovi. Sada slijedi tekst o zahtijevima u modernoj nogometnoj igri.

 

Osnovni raspored ili sistem karakterizira održavanje plitke formacije u djelovanju linija tokom cijele utakmice. Zona djelovanja svakog pojedinog igrača unutar osnovnog rasporeda ili sistema se povećala zbog plitke formacije, izmjenom mjesta, transformacijom igrača u igri i prelijevanjem funkcija unutar igre svakog pojedinog igrača. Raznolikost sistema ili osnovnog rasporeda razlikuju se od momčadi do momčadi, od sistema 4:4:2; 4:3:3; do 3:5:2; 4:5:1; 3:6:1 itd. Zadnja linija obrane može se igrati u svim sistemima u liniji ili s liberom.

 

Elastičan način igre karakterizira i održavanje plitke formacije u djelovanju linija tokom cijele igre. Raspored igrača sve više zavisi o položaju i kretanju lopte. Zbog toga u prvi plan dolazi koncepcija igre neke momčadi u fazi napada i fazi obrane.

 

To utječe i na izmjenu uloge igrača. Napadači pored igre u napadu, ponekad su i graditelji igre, kao i braniči. Obrambeni igrači pretežno su braniči, ali i graditelji, ali i napadači. Vezni igrači pretežno su graditelji, ali i napadači i braniči. Golmani moraju znati djelovati na liniji gola, ali i izvan nje.

 

Danas svi igrači moraju učestvovati u fazi obrane, bilo da izvode zonsko pokrivanje ili pokrivanje čovjeka. Najčešći način obrane je kombinirani način igre u obrani; čovjek - čovjeka i zona. Kad je protivnik u posjedu lopte provodi se brzo pokrivanje čovjeka i prostora. U užoj zoni obrane vrši se striktno pokrivanje, a u široj zoni obrane zonsko pokrivanje s preuzimanjem protivničkog igrača.

 

Efikasna obrana igra elastično i mora se prilagoditi različitim vrstama napada. Također se primjenjuje zonska obrana s 4 braniča u liniji. Kad se izgubi lopta, protivničkog igrača s loptom napada 1 ili 2 igrača, a ostali igrači brzo zonski pokrivaju prostor. Isto tako, kao vid obrane primjenjuje se i zonski presing. Kod ove obrane, čim je izgubljena lopta na protivničkoj polovici polja, planski se zatvara prostor oko protivničkog igrača s loptom, a ostali igrači brzo se primiču igraču s loptom zatvarajući prostor. Cilj im je što prije doći u posjed lopte.

 

Dobra igra u fazi obrane zahtijeva:

 

a)  da svi igrači sudjeluju u fazi obrane;

B)  da se tendira provoditi i organizirati obranu na protivničkoj polovini polja;

c)  da igrači budu obučeni tehnički i taktički za individualnu, kolektivnu i grupnu obranu, kao i za igranje na više mjesta u obrani;

d)  da primjena zonske obrane traži visok nivo automatizacije igre.

 

Razlikujemo dvije vrste napada: kontinuirani napad i kontranapad. Dominira kontinuirani napad. Karakteristika dobrog napada je brzi prijelaz iz obrane u napad koji se može vršiti preko krilne ali i centralne pozicije.

 

Igra u fazi napada zahtijeva:

 

a)  sudjelovanje svih igrača u fazi napada, nekih u pripremi a nekih u realizaciji napada;

B)  da svi igrači imaju tendenciju ubrzanja igre;

c)  da igrači ispred lopte znaju igrati bez lopte u prostor pojedinačno, ali i grupno;

d)  da igrači iza lopte imaju tendenciju uključivanja u igru.

 

Selekcija i metodologija rada sa svim uzrasnim kategorijama, od predtakmičara do seniora zahtjeva na nivou kluba planiranje trenerskog kadra i selekciju za svaku pojedinu kategoriju igrača.

CREDITS

www.hr.wikipedia.org

www.bhtrening.com

www.soccer-training-guide.com


[move]http://www.dodaj.rs/f/2/qS/1PdmJCoC/logotakticar-1.png[/move]


Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |