Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Libero: Zaboravljen? - XV deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

XV deo

 

- Libero: Zaboravljen? -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Libero je igrač koji je najdefanzivniji igrač na terenu, ne računajući, naravno, golmana. On se u modernom fudbalu sve manje pojavljuje i sve je manje ekipa koje imaju takvog igrača na terenu.

 

Prosto rečeno, libero nema neki preterano zahtevan ili komplikovan zadatak. On jednostavno, stoji iza štopera i bekova, nema obavezu da stoji uz protivničke napadače već da ispravlja greške štopera i bekova i „čisti“ lopte što dalje od gola. Zbog toga ga neki nazivaju „čistačem“. I on se stvarno može tako nazivati. On nema obavezu da kada „pokupi“ loptu, započinje napad svog tima.

 

width=300 height=300http://www.bettersoccercoaching.com/images/BSC224sweeper.gif[/img]

 

Upravo zbog toga se libero sve manje koristi u modernom fudbalu. Znamo da se danas lopta, kada se osvoji u zadnjoj liniji čuva i iznosi na protivničku polovinu postepeno. Nekada su to bile duge lopte, često napamet igrane, ali danas vidimo dosta kratkih pasova na malom prostoru iz zadnjih linija tima ka onim napred.

 

Libero je zato, dosta ograničen igrač. Ne mora da bude inteligentan tip igrača, ne mora da trči puno koliko da prati igru i on tu podseća na golmana jer sve vidi bolje od ostalih pošto nema nekakvih zadataka kada lopta nije pred golom njegovog tima. Takođe, osim što mora da prati igru, mora da bude odlučan i da ne srlja jer iza njega skoro nikada nema nijednog saigrača osim, naravno, golmana.

 

Takođe je poznata, ona čuvena „teraj na stranu“. To se koristilo za libera ali se i dan-danas često koristi u sličnim situacijama za, uglavnom, štopere. Poenta je bila da kada libero osvoji loptu, samo odlaže na bok, bilo to ka bekovima ili krilima, manje je bitno. Strane su uvek prodornije i manje „zastupljene“ pa je i opasnost manja nego da se lopta vraća nazad u sredinu.

 

width=400 height=288http://www.soccer-training-guide.com/images/sweeper-in-soccer.jpg[/img]

 

Inače, naziv libero je postao od italijanske reči, što znači slobodan i ta reč, sigurno najbolje opisuje takvog tipa igrača. Ipak, on je danas jako slabo zastupljen, a najviše je korišćen tokom 60-ih godina u italijanskom katenaču što je i logično s obzirom da se libero najčešće (i skoro uvek) koristi u defanzivnim taktikama i formacijama a jako retko u onim ofanzivnijim.

 

Neke od osnovnih sposobnosti, koje nismo nabrojali, a bitne su za libera su smirenost, odlučnost, dobro kontrolisanje lopte (igrač mora da zaustavlja protivničke nalete i da loptu prenosi na stranu ili iznosi, u zavisnosti od situacije) a takođe je potrebno da igrač bude izuzetno jak u duelu, kao i dobar u skoku.

 

Formacije u kojima se libero najčešće pojavljuje, ukoliko se pojavljuje, su 5-4-1, 5-3-2 a vrlo retko u formacijama koje u odbrani broje 4 igrača (4-4-2, 4-5-1...). Bitno je i napomenuti da se nikada ne kombinuju dva libera jer je isuviše da dva igrača imaju tako malo zadatak u defanzivi. Mnogima je i taj jedan libero mnogo, pa ga zato i ne koriste.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |