Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Sustav 4-3-3


juanes
 Share

Recommended Posts

Sustav 4-3-3

 

Ovaj sustav uglavnom će igrati timovi koji igraju na uskom prostoru i kroz sredinu, premda braniči i bočni igrači sredine trebaju otvarati bokove kada je lopta na njihovoj strani igrališta. Dva centralna obrambena igrača stoje široko kada igra počinje iz obrambene linije. Igrajući u ovoj formaciji timovi obično napadaju i brane se u dvije grupe igrača. Jedna su "četiri obrambena i tri igrača sredine u fazi obrane" i u fazi napada "jedan obrambeni igrač plus tri igrača sredine i tri napadača".


http://img844.imageshack.us/img844/6990/sistem433.jpg


 

Zadaće četiri obrambena igrača

 

Četiri obrambena igrača moraju igrati kao jedna cjelina preko cijele obrambene trećine igrališta. Većina timova će koristiti jednog centralnog obrambenog igrača (stopera) koji igra čovjek na čovjeka, a drugog će koristiti kao onoga koji pokriva njegova leđa (čistač).

Neki timovi koriste opciju četiri igrača u liniji sa oba centralna braniča koji dijele ulogu direktnog pokrivanja protivnika.

Ovaj sistem često preferira taktiku „ofsajd zamki“, dok se kao prednost ističe više slobode u napadu za dva bočna braniča.

 

Zadaće dva bočna braniča

 

Oni moraju igrati kao jedna cjelina preko cijele obrambene polovine igrališta.  Također moraju održavati kompaktnost i potporu jedan drugome i izbjegavati preveliko širenje obrane. Moraju tvoriti jednu cjelinu naprijed i nazad u suradnji sa igračima sredine i bočnim napadačima, šireći igru prema bočnim linijama čim njihov tim dođe u posjed lopte u obrambenoj liniji. Obrambeni igrač koji je najbliži golu ponaša se kao voditelj obrane, pružajući informacije o postavkama preostaloj trojici braniča.

Disciplina u održavanju obrambenih zadaća mora biti prisutan čak i kada je njihov tim u fazi napada. Sposobnost u obrani 1 na 1 znajući točno kada treba zaustaviti i napasti nadolazećeg protivnika. Potpora centralnih i bočnih igrača sredine stoji kao mogućnost preklapanja u fazi napada ili poziciji pružanja potpore u situacijama iza lopte.

 

Zadaće dva centralna braniča

 

Moraju biti kao cjelina preko cijele obrambene polovice igrališta.  Održavati kompaktnost i potporu jedan drugome i izbjegavati preveliko širenje.

Moraju također biti cjelina naprijed i nazad u centralnom kanalu sa igračima sredine i napadačima. Dobra komunikacija sa suigračem, znajući točno kada treba ići u napad a kada treba pružati potporu. U fazi građenja napada iz obrambene linije stalno biti u mogućnosti primanja lopte od suigrača.

Branič koji je najbliži golu ponaša se kao vođa u obrane dajući informacije o pozicioniranju ostaloj trojici suigrača u obrani.

Disciplina u održavanju obrambenih zadaća mora biti prisutan čak i kada je njihov tim u fazi napada.

 

Sposobnost u obrani 1 na 1 znajući točno kada treba zaustaviti i napasti nadolazećeg protivnika. Potpora igrača sredine mora biti prisutna kada su u posjedu lopte ili iza lopte.

 

Zadaće tri igrača sredine

 

Tri igrača sredine predstavljaju vezu između napada i obrane i njihovo područje djelovanja je između kaznenih prostora igrališta. Vrlo je važno držati oštrinu u sredini zbog malog broja igrača. Potpora u igri mora biti više iza napadača nego utrčavanju iza njih. Moraju biti jedna cjelina preko cijele sredine i u izmjeni mjesta između njih.

Razumijevati kada i gdje raditi ukrštavanje, dijagonalna utrčavanja i ravna utrčavanja, održavati prostor, i trčati sa i bez lopte. Trebaju biti jedna cjelina preko cijelog igrališta zajedno sa braničima i napadačima. Održavati oštricu u sredini i ne smiju biti previše izolirani jedan od drugog. Povećavati i smanjivati tempo igre kada je to potrebno.

Koristiti ukrštana za stvaranje prostora otvorenim dodavanjima braniča koji organiziraju igru u obrani. Preuzeti loptu od braniča i prenijeti je naprijed. Koristiti lažna kretanja u napadačkoj trećini da bi se oslobodili protivničkih igrača u fazi napada.

Pružiti obrambeno pokrivanje ako su oba bočna igrača sredine u napadu i stvaraju prednost u odnosu na protivnika.

Jedan od igrača sredine može ostajati u obrambenoj poziciji za sprječavanje kontra napada od strane protivnika kad izgube posjed lopte.

Pratiti utrčavanje protivničkih igrača sredine u njihov kazneni prostor.

Odigravati kvalitetna dodavanja u noge prema napadačima i dugačke lopte iza leđa protivničkih braniča, kada se za to otvori prilika.

Česta upotreba dodavanja sa izmjenom mjesta sa suigračima.

Česta upotreba dodavanja sa izmjenom mjesta sa napadačima.

Konstantno igranje sa podignutom glavom kako bi imali što bolji pregled igre za dodavanje preciznih lopti prema napadačima.

 

Zadaće tri napadača

 

Zbog prednosti dodatnog napadača u ovom sistemu igre, postoji više slobode napadačima za izmjenu mjesta u fazi napada.

Bočni napadači trebaju izmjenjivati utrčavanja sa centralnim napadačem za stvaranje prostora ispred gola. Štoviše bočni napadač će imati više prilike za izmjenu mjesta sa bočnim igračem sredine.

Moraju također biti jedna cjelina u napadačkoj trećini polja.

Moraju mijenjati pozicije sa bočnim igračima na bočnim pozicijama.

Konstantno održavati raspored na terenu.

Upotrebljavati prostor koji stvaraju drugi napadači.

Stalno stvarati iskoristiv prostor drugim napadačima

Stvarati pritisak na protivničke braniče za stvaranje prostora igračima sredine.

Biti vidljiva meta za kratka i duga dodavanja suigrača.

Razumijevati i iskoristiti utrčavanja na prvu i drugu vratnicu ispred protivničkog gola.

Zadržati loptu u posjedu pod pritiskom protivničkih igrača.


[move]

http://4.bp.blogspot.com/_5Kbn3GLbqdk/S6AjRRtc9qI/AAAAAAAABrI/vyzVVbCCOzI/s400/futebol.125701.jpg[/move]


Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |