Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[ANALIZA]3-5-2/5-2-3 igra Lazia sa liberom


juanes
 Share

Recommended Posts

3-5-2/5-2-3 igra Lazia sa liberom

http://www.myfootballkits.co.uk/wp-content/uploads/cache/728_thumbzoom.jpg

Takticka postava

Prva važna stvar u kreiranju taktickog sustava za igru  jeste odluka kakav nogomet želite igrati i kakve uspjehe želite dosegnuti. Ja sam pratio Lazio u sezoni 2009/2010 te vam sada želim prezentirati njihovu igru i brzu transformaciju iz obrane u napad.

Njihov sustav temelji se na sljedecim stavkama:

  • Dobra forma i rigidna takticka filozofija
  • Kontrola igre i lopte, strpljivo cekanje prilike za napad
  • Svaki igrac ima posebnu ulugu u timu i u razgradnji i razvoju taktike, tako da od njih ne smije odstupati

http://www.fm-britain.co.uk/wp-content/uploads/2010/06/cag_lazio_3-5-2.png

Uloge i zadaci

Obrana

Na golu će već tradicionalno stajati Muslera koji ce ispred sebe imati libera tako da neče biti puno slobodnog prostora između njega i obrane.

Taj iskusni libero bit će Biava koji je inteligentan i brz, tj. mobilan. Ima dobar pregled igre te odlično sarađuje sa zadnjom linijom te može počistiti sve zalutale lopte bez problema. Također dobar je i u zraku, a i dobro markira igrače, zbilja je dobro razvijen igrač.

 

Inteligentan i brz je i stoperski par  Rabu i Diakit koji imaju jak utjecaj na igrače, dobri su i u zraku. Obadvojica su limitirani u taktičkom smislu zato sto im je jedini posao obrana, tj. zaustavljanje protivničke igre i slanje dubinski lopti na napadače ili na vezne igrače ukoliko je to potrebno.

 

Bekovi su Kolarov na lijevoj i Lichstneiner na desnoj strani. Oni djeluju kao napadački orijentirani bekovi koji prebacuju loptu po strani sa jednog na drugi kazneni prostor. Tako timu daju širiju u napadu i vezi. Oba krila se dobro kreču sa loptom i obojica su tehiniči potkovani tako da mogu i proč igraća u svom probijanju. Inteligenti su tako da se znaju kretati bez lopte i čuvati leđa da ne bi ostavili previše praznog prostora za kontru. Veoma su izdržljivi jer nije lako trčati gore-dole svih 90. minuta.

Vezni red

Ledesma, će igrai deep-lying veznog igrača. On je glavni playmaker u timu i kopča između obrane i napada. Kada je u obrani ulijeva samopouzdanjem i djeluje zastrašujuče na protivnika tako da se naviše koristi dobrim pozicioniranjem te ne žuri i ne izlazi na igrača. Kada je u napadu, prenosi loptu na protivničku polovicu, distribuira loptu sa strane na stranu i "hrani" napadače svojim odličnim dodavanjima. Njegov glavni zadatak je da prima loptu iz obrane te pokuša brzo prenjeti loptu i "nači" dvojicu napadača dubinsom ili "pass" loptom. Ledesma je igrač koji ima odličan pregled igre, veoma je inteligentan i njegovo najjače oružje su precizna dodavanja.

 

Središnji vezni igrači u obrani če pritiskat protivnike odma na polovici, te distibuirati loptu na playmakera koji će tražiti napadača. Prvi izbor za središnje vezne su  Hitzlsperger i Brocchi. Njemački internacionalac ima odličan pregled i posjeduje dobre tehničke sposobnosti. Tako da je od velike pomoći playmakeru i ima odličan udarac sa distance. Brocchi je tipičan pressing igrač koji je agresivan i fiziči jak. Tim atributima destruktivno djeluje na protivničke napade. Također obojica ce pomagati i igračima na krilu, te uraditi koji dupli pass.

 

Kad je tim orijetiran napadački, Brocchi može biti zamjenjen sa Mauri-em. Koji više raspolaže driblingom i orijentiran je prema naprijed. Uglavnom je Mauri veča opasnost za protivnika u napadu nego Brocchi. Dabo koji djeluje više defanzivno, može poslužit kao zamjena ukoliko treba čuvati rezultat ili je taktika defanzivna.

Napad

U napadu su Zarate i Rocchi. Obadvojica imaju slobodu kretanja u svim smjerima, mogu se prilagođavati te rotirati. S obzirom da je Zarate brži i eksplozivni. Igrač koji ima odlične reflekse te može brzo reagirati predvodit će napad. Rocchi uglavnom djeluje kao polušpic zato što je timski igrač i voli sarađivati sa obranom. Uvijek je podrška Zarateu. Cruz sa svojom vizijom i spremom u donošenju odluka može više ponuditi u kombinaciji sa Rocchi-om. Pošto je fizički jak može djelovati kao pravi ubojica tj. target man. Ima sposobnost da stane na loptu i sačeka ostale da se priključe napadu, te može uputiti direktnu loptu Zarateu koji s lakočom riješava mat pozicije.


width=400 height=250http://lazio.theoffside.com/files/2009/12/the-team-presentation.jpg[/img]


 


Zahvala našim prijateljima iz Engleske :D

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |