Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Sustav 4-4-2


juanes
 Share

Recommended Posts


Sustav 4-4-2

Za vrijeme dominacije sistema 3-5-2 na nogometnim stadionima, sistem 4-4-2 je bio njegov jedini konkurent. Arigo Sacchi trener Milana donio je novu verziju sistema 4-4-2 u svijet nogometa kasnih 80 godina. Rana preobrazba 3-5-2 u 4-4-2 počela je nakon Europskog prvenstva 92 godine. Mnogi timovi talijanske Serie A počeli su igrati moderni 4-4-2 kao i talijanska nogometna vrsta. Poslije Svjetskog prvenstva 94 godine, moderni 4-4-2 postao je svjetska vodeća formacija. Postoje različite verzije ovog sistema koje su prilagođavane sadašnjim zahtjevima igre i timskoj strategiji i igračima.

Različiti dijelovi igrališta

Prije nego što krenemo na teorijske aspekte 4-4-2 sistema, pogledajmo podjelu igrališta na dijelove.

Kao što je ilustrirano na slici 1. nogometno igralište dijeli se na 3 dijela poprečno (dio A) i 3 dijela uzdužno (dio B).

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image260472111.gif

 

U dijelu A, defanzivna 1/3 je najvažniji dio obrane. Svi principi obrane primjenjuju se u tom području. Sredina 1/3 je područje pripreme napada i dio gdje vezni igrači pokrivaju prostor prilikom obrane. Napadačka 1/3 je dio igrališta gdje timovi primjenjuju principe napada.

Trećine u dijelu B su dvije vrste, centralne i bočne. Centralni dio je najvažniji dio koji obrambeni igrači moraju pokriti za vrijeme obrane. Bočni dijelovi su od druge važnosti. U napadu napadači koriste bočne pozicije, da bi izvukli obrambene igrače iz sredine. Također bočne 1/3 se koriste za ubacivanje lopte u kazneni prostor (centaršutevi), gdje obrambenim igračima nisu dozvoljene pogreške.

Poslije miješanja dijela A i B, dobivamo podjelu na slici 2. Kop što je ilustrirano, na slici vidimo 9 zona.

 

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3236456.gif

 

Teorijske osnove 4-4-2 protiv 3-5-2

 

Teoretske baze novog 4-4-2 se vide u podjeli na 9 zona na slici 2. Postoje dva aspekta koja pokazuju nedostatke 3-5-2 sistema.

Prvi aspekt j popunjenost zona. Što određeni sistem popunjava više zona to je i bolji. Drugi aspekt je pokrivenost polja za vrijeme obrane i podrške u napadu. Ova dva aspekta daju prednosti modernom 4-4-2 sistemu.

Kao što se vidi na slici, tipični 4-4-2 pokriva više zona od 3-5-2. Bočni vezni igrači imaju polju potporu u 4-4-2 sistemu.

 

Na slici 3. se vidi da bočni igrači u 4-4-2 imaju potporu bočnih obrambenih igrača, dok u 3-5-2 bočni vezni igrači u sva tri bočna područja nemaju nikakvu potporu

 

Analiza po linijama

 

U ovom dijelu, analizi po linijama, biti će opisane osnovne ideje formacije, zadaće igrača u obrani i napadu. Također je jasno zadaće igrača variraju od trenera do trenera i ovise o protivnikovom sistemu i varijanti formacije koju igra.

Skrenimo pažnju na standardni 4-4-2. Kao što se vidi na slici 3, razlikujemo 3 linije rasporeda igrača. Svaka linija ima obrambene i napadačke zadaće

 

Obrambeni igrači

 

Razlikujemo dvije vrste: bočne i centralne.

Bočni:

Napadačke zadaće: Kao što se vidi na slici 4. bočni obrambeni igrači idu naprijed na napadačku 1/3 protivnika.

Obrambene zadaće: Igrači se vraćaju na svoja osnovna mjesta zbog principa koncentracije.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3438826.gif

 

Centralni:

 

Napadačke zadaće: Centralni braniči su prvi napadački dio tima. Prije svega  napadačke zadaće su im da zajedno sa igračima sredine sudjeluju u kreiranju napada. Zbog manjka prostora u sredini, obrambeni igrači se smatraju kao glavna pomoć igračima sredinu u napadu.

Centralni braniči imaju važnije uloge u napadu kao kreatori, od bočnih koji samo sudjeluju u napadu. Centralni braniči određuju smjer napada.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3509236.gif

 

Obrambene zadaće: Njihove obrambene zadaće variraju od sistema igre. Njihove kretnje se vide na slici 6 ovisno o

sistemu sa ili bez korekcije.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3571016111.gif

 

Igrači sredine

 

Kao i kod obrambenih igrača postoje dvije vrste igrača sredine: bočni i centralni.

Centralni:

Napadačke zadaće: Uobičajeno, jedan od centralnih igrača je kreator igre, dok mu drugi pomaže. Kao što se vidi na slici 7 ova dva igrača nadopunjavaju jedan drugoga.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3676311111.gif

 

Kao što se vidi na slici  centralni branič (svijetlo plavi) određuje smjer napada dodajući lopte bočnim braničima (tamno plavi) ili centralnim igračima sredine. Centralni igrači sredine ( crveni i sivi) imaju različite zadaće. Crveni je odgovoran za dodavanje dugih lopti na stranu (40 - 50 metara dodavanja) ili naprijed, dok drugi (sivi) dodaje lopte između protivničkih

igrača (uobičajeno 20 ili 30 metara).

Obrambene zadaće: One se vide na slici  Jedan od njih ometa protivničkog igrača sa loptom da bi dao vremena svojim obrambenim igračima da formiraju obranu. Drugi pokriva kritično područje između centralnih braniča kao što se vidi na slici .

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3753396.gif

 

Bočni:

 

Zadaća bočnih igrača sredine je da asistiraju centralnim igračima sredinu i bočnim braničima.

Napadačke zadaće: Kao što se vidi na slici 9, bočni igrači sredine nastoje da uđu u središnju 1/3 da otvore prostor bočnim braničima za sudjelovanje u napadu.

Oni također pomažu centralnim igračima sredine ili idu u napadačku 1/3. U tom slučaju se pomoćni napadači.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3798381.gif

 

U nekim timovima oni su odgovorni za ubacivanja sa strane (centaršuteve) u protivnički kazneni prostor. U drugim pak timovima djeluju kao napadači kada jedan od napadača ide u završnicu. Ova situacija će biti objašnjena u napadačkim

zadaćama napadača.

Obrambene zadaće: Osnovna im je zadaća da pokrivaju bočne 1/3 igrališta, pomažući bočnim braničima i popunjavajući prostor između bočnih centralnih igrača (slika 10).

Oni također potpomažu centralne igrače sredine. Kao što je prije spomenuto, borba u sredini je najvažniji element u današnjem nogometu.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image3908456.gif

 

Napadači

 

Najčešća formacija napadača je da djeluju kao centralni napadači.

Napadačke zadaće: Njihove zadaće ovise o ideologijama trenera. Uobičajeno je da napadači koriste prostore između protivničkih obrambenih igrača. U nekim timovima su zaduženi za završnicu u protivničkom kaznenom prostoru. U ovom slučaju bočni igrači sredine djeluju kao napadači i idu u završnice. Ova situacija je pokazana na slici 11, dio C.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image4093991.gif

 

Lako je shvatiti zašto je važno koristiti rupe između braniča u napadu i pokrivati ih u obrani.

Obrambene zadaće: Kao što je prije spomenuto obrambeni igrači su prvi napadači kada osvojimo loptu. Ali i napadači su privi obrambeni igrači kada je lopta izgubljena. Njihova je zadaća da ometaju protivničke igrače u stvaranju napada, da bi svojim suigračima stvorili dovoljno vremena za formiranje obrane. Marco van Basten ili  Jurgen Klinsmann u svoje vrijeme su bili napadači koji su puno pomagali u obrani.

 

Razlika između Modernog i Starog 4-4-2 sistema

 

4-4-2 je modificiran za vrijeme dominacije 3-5-2. Teorija je pokazala velike prednosti sistema 4-4-2 nad sistemom 3-5-2.  U slijedećem dijelu su opisane razlike između Modernog i Starog 4-4-2 sistema.

Glavna ideja standardne formacije starog 4-4-2 sistema je bazirana na ukrštanju na bočnim stranama dok su dva napadača čekala na završnicu u  sredini. U starom 4-4-2 bočni obrambeni igrači su bili zaduženi za ubacivanja sa strane (centaršuteve) nakon ukrštanja. Dok na drugoj strani, u modernom 4-4-2 za ubacivanja sa strane su zaduženi napadači ili bočni grači sredine. Ove razlike su prikazane na slici 12.

width=232 height=400http://nogometnitrening.com/images/stories/Image4243091.gif[/img]


Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Sustav 4-4-2 --> OBRANA

 

Obrana u 4-4-2 sustavu

 

Kao što se vidi na slici, postoje tri linije polja u ovoj formaciji. Svaka linija ima obrambene i napadačke zadaće.

http://nogometnitrening.com/images/stories/442_obranasistem.gif

 

U obrani postoje dvije vrste igrača: bočni i centralni braniči.

Bočni igrači obrane. Napadačke zadaće bočnih igrača, kao što se vidi  na slici 17, su da se mogu slobodno kretati do napadačke 1/3 protivnika.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image16720502.gif

 

Obrambene zadaće bočnih igrača su da moraju biti na svojim mjestima zbog koncentracije igrača.

Centralni braniči. Napadačke zadaće su početak napada u većini akcija. Prije, najvažniji njihov zadatak je bio predati loptu veznim igračima gdje su oni kreirali igru. Zbog nedostatka prostora  i vremena u sredini, obrana preuzima veliku zadaću na sebe u dizajniranju ofenzive.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image16787358.gif

 

Od svih obrambenih igrača, centralni braniči imaju vrlo važne uloge u napadu kao kreatori igre, nego bočni igrači koji samo djelomično sudjeluju. Centralni braniči definiraju smjer napada. Obrambene zadaće variraju što se tiče obrambenog sistema. Kretanje igrača se može vidjeti na slikama 19 i 20, ravno kretanje i sistem čistača (libero).

Obrambeni igrači u 4-4-2 mogu igrati na više načina. Mogu igrati u jednoj liniji i u trokutastoj formaciji formirajući duplog čistača. Mogu također igrati sa trojicom braniča u liniji sa čistačem iza njih u sredini spremnim da ispravlja njihove pogreške. Koji način ćemo igrati ovisi o osobitosti  i kvaliteti obrambenih igrača. Što se tiče odgovornosti po mjestima u obrani, ovisi o tome da li igramo sa čistačem ili četvoricom u liniji. U slučaju da igramo sa četvoricom u liniji eliminiramo čistača i ostavljamo dvojici  centralnih braniča da upotpunjavaju tu ulogu.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image17113277.gif

 

U osnovi ćemo koristiti samo jednog branič da čuva striktno napadača, a drugi da ispravlja njegove pogreške.

http://nogometnitrening.com/images/stories/Image17167866.gif


 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |