Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Oppositions Instructions


Debeli Ronaldo
 Share

Recommended Posts

Nikad ne potcenujte moc koju protivnik moze imati.Ili zbog individualnih vestina ili jednostavno pozicije na kojoj se nalazi, odredjenim igracima trebace specificno markiranje,zatvaranje prostora ili neko drugo resenje.

Vesti napadac, na primer, mozda treba odbiti prema korner zastavi da bi ga neutralizovali; ili,

zbog toga sto ne igrate ni sa jednim krilom, to postaje vazno da kazete timu da zatvora vise protivnicke bekove.

Bez obzira na razloge, to nekad pomaze da budete u mogucnosti da se spasete moguce pretnje.

Asistentove povratne informacije obicno su prilicno dobre da ti daju ideje na ovom frontu.

OI zamenjuju bilo koje pojedine ili timske instrukcije koji im ste dali.Stoga ako koristite previse odjednom moze radikalno da promeni dinamiku tima,

ili na kraju da daju tvojim igracima konfliktna uputstva.

Identifikujte opasnost.

Kljucni alat za identifikaciju opasnosti mogu biti izvestaji pre-meca ili pres konferencija.

Cesto, novinari identivikovace igraca koji se smatra za protivnikovo glavno oruzje u svakom trenutku.

Koristeci ove informacije mogu vam pomoci da se posebno bavite ovim pojedinca.

Ili,mozda,zelite da ignorisete savete i da se koncetrisete na igranje spostvene igre.

Treba da prejudicirate koliko dobar igrac ce biti?Hocete li da povucete svoj tim posto ste opsednuti jednim igracom?

To su odluke menagera koje cine razliku.

Zapamtite,naravno,da isto tako na raspolaganju imate i prosecan rejting igraca,golovi u odnosu na broj utakmica,asistencije,nagrade igraca utakmice,i naravno,atribute vestina:

sve ove informacije vam mogu pomoci da identificirate pretnju, ili da se informisemo na odluke skauta i analize novinara.

Kada je utakmica vec pocela,moze postati jasno ko su pretnje tima.

Ovo bi moglo biti subjektivno-odnosno highlights utakmice pokazace odredenog igraca koji prouzrokuje dosta problema.

Ili bi moglo biti analiticki-odnosno statistika pojedinim igraca pokaze nam da je odreden igrac dobija vise lopte od svojih

saigraca i vas tim ga nije stavljao na dovoljno veliki presing.

Kako tretirati sa pretnjom

Postoje cetiri vrste OI koje mozete koristiti da tretirate svakog posebnog igraca.

 

Tight Marking

 

Ovo bi mogli da prevedemo kao markiranje odnosno pristup vaseg tima protivnickim igracima kada imaju loptu u svom posedu

Always: Ovo znaci da ce jedan od vasih igraca uvek biti uz protivnickog igraca koji ima loptu, bice "prilepljen" za njega. Obicno ce to biti isti vas igrac, sto ce omoguciti ostalim vasim igracima da pokrivaju ostale delove terena ili da markiraju ostale protivnicke igrace. To ce znacajno smanjiti proctor u kome ce moci vas protivnik da deluje a vi cete imati vise sansi da oduzmete loptu. Protivnik ce traziti vise prostora sto obicno dovodi do toga da ce morati da odigrava povratne lopte sto prilicno smanjuje opasnost po vas gol.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional onda ce protivnicki igraci biti pod pritiskom, ici ce im mnogo teze pas igra , I obicno je to uspesno ukoliko protivnik igra u drugacijoj formaciji od vase.

Ukoliko protivnik igra na kontra napade njegovi brzi I vesti igraci mogu napraviti rupu u vasoj odbrani, te je zbog toga pozeljno da vasi igraci imaju malo vise ocene za marking I positioning. Takodje visi protivnicki igraci mogu dobiti vazdusne duele I napraviti dosta slobodnog prostora za brze I snazne napadace.

 

Never:Ukoliko protivnicki napadac stalno bezi svojim cuvarima I vasi igraci nisu u stanju da budu uvek uz njega, najbolje je da tog igraca ostavimo na miru. Cuvanje sopstvenog gola I prisiljavanje protivnika da ide bas na vas moze se pokazati kao previse tesko za njih da bi to prevazisli.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional onda ce odbrana ostati kompaktna, omogucice da sporiji stoperi reaguju na brze igrace I potrebno je mnogo manje vestine da se sacuva gol.

Ukoliko protivnik igra na kontra napade teze cete osvajati loptu I omogucicete da vestiji protivnicki igraci imaju previse prostora da dobro odigraju.

 

Closing Down

 

Ovo bi mogli da prevedemo kao zatvaranje protivnickih igraca ili kao presing

Always:Govorite timu igra vise presing na protivniku, da ga naterate da cini greske I da izgubi posed lopte. To moze biti efikasno kod sporih igraca, onih koji su tehnicki lose potkovani ili panice kad su pod pritiskom. Takodje ovo je efikasno ukoliko igrate uske formacije za pokrivanje onih delova terena gde nemate igrace I za zatvaranje protivnickih krila.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional zatvarace bolje one igrace koji imaju dosta suteva na gol I pasova. Takodje zatvarace bolje protivnicke bekove I krila I sprecice brze kontre.

Ukoliko protivnik igra na kontra napade moze se desiti da vasi igraci sa slabijom izdrzljivoscu veoma brzo umore I da budu pretrcani cime su omogucili  protivniku sansu za brzu kontru

 

Rearly:Ponekad mozete smatrati da protivnickom igracu treba malo vise prostora. To je zato sto ga vi ne vidite kao pretnju I koncentrisete se na druge ciljeve ili on predstavlja veliku opasnost ali je on tema vasih igraca ceo dan. To znaci d ace se vasi igraci naci izmedju njega I cilja I primorati gad a uradi nesto posebno I idividualno umesto da posalje neku korisnu loptu saigracima.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional mocice da zaustavi protivnika da se probije kroz sredinu , vas tim ce sacuvati snagu I naterace protivnika da igra kroz vas ili da pokusava da vas obidje.

Ukoliko protivnik igra na kontra napade I ima igrace koji dobro kontrolisu loptu mocice da dugo zadrzi loptu u svom posedu na malom prostoru a vi cete imati problema da im oduzmete loptu.

 

Tackling

 

Ovo mozemo prevesti kao bavljenje protivnickim igracom. U svakom trenutku ce neko od vasih igraca biti uz tog protivnickog igraca kao senka

Hard:Ovo moze biti korisno kod igraca koji imaju manju hrabrost. Takodje dobro je I kod igraca koji  predstavljaju pretnju po vas jer ce se oni brze oslobadjati lopte I mozda ce imati neke ishitrene odluke . To moze dovesti do toga da veoma brzo protivniku oduzmete loptu.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional imate vecu sansu da oduzmete loptu od protivnika, pogotovu od manje hrabrih ili vestih igraca koji ce poceti da panice

Ukoliko protivnik igra na kontra napade povecana je mogucnost da napravite faul. Protivnicki igraci ce I ici na to posto im je to jedini nacin da prodju

 

Easy:Ukoliko odredjeni igrac izaziva dosta problema bolje je drzati odredjeno odstojanje  od njega da se ne bi napravio neki faul u zoni od 20-tak metara od vaseg gola. Bolje je stajati izmedju protivnika I gola I naterati gad a trazi neke druge nacine da vas prodje.

Ukoliko vecina vasih igraca ima personality professional odbrana ce biti kompaktna I smanjice se greske

Ukoliko protivnik igra na kontra napade trebace vam vise vremena da osvojite loptu smo moze dati vise samopouzdanja protivniku

 

Normal: Ovo je neka sredina izmedju hard I easy

 

 

Show Onto Foot

Ovo bi mogli da prevedemo kao delovanje na protivnicke noge, odnosno dali ce vasi igraci iskoristiti prednost ako protivnicki igrac ima slabiju jednu nogu.

Podesavanje ovog dela OI se moze pokazati kao veoma uspesno odbrambeno oruzje za napade protivnika sa krilnih pozicija a to opet zavisi od protivnickih napadaca.

Ukoliko su protivnicki napadaci vislji i sporiji, protivnicka krila cete naterati da idu vise u sredinu da bi sprecili neko ubacivanje sa strane gde bi oni imali prednost u skok igri. To cete uraditi ukoliko namestite da vasi igraci deluju na onu nogu na kojoj strani igra krilo( AMR na Show onto right foot i obratno za levu stranu)

Ukoliko su protivnicki napadaci nizi i brzi treba da naterate krila da idu vise u stranu cime sprecavate neko ubacivanje kroz sredinu a vasi stoperi bi verovatno bili uspesniji u skok igri. To postizete tako sto namestate da vasi igraci deluju na nogu suprotnu od strane terena na kojoj igraju protivnicki jrilni igraci

Ukoliko su protivnicki igraci visoki i brzi najbolje bi bilo da stavite vasim igracima da deluju na slabiju nogu protivnika cime se povecava mogucnost da isti nacini neku gresku i izgubi loptu

 

Neki smatraju da odredjene kombinacije OI mogu da budu kontra produktivne. Ipak eksperimentisanje da se vidi koja je najbolja kombinacija se uvek preporucuje. Medjutim nema nista lose koristiti bilo koju kombinaciju.

Ako na primer zelim da zatvorim nekog igraca reci cu mom timu da neko bude uvek blizu tog igraca i da vrsi presing na njega a ukoliko vidim da taj igrac zeli da drzi odredjeno odstojanje od mojih igraca reci cu im da ga jure i uvek prate. Takodje mogu i da kazem mojoj ekipi da se zatvori ostavljajuci protivnicke igrace da se krecu po slobodnoj volji ali da ih napadaju kad vide da nam preti opasnost.

Svaki menadzer ima omiljenu kombinaciju koju stalno koristi ali takodje ima i posebne kombinacije koje koristi za odredjenog igraca ili igrace na odredjenim pozicijama u zavisnosti od protivnickog stila igre, taktike i formacije.

By Skipper i Aksi

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |