Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT] Postavke prilikom kornera u napadu i odbrani.


Phoenix
 Share

Recommended Posts

Na nekim ranijim verzijama FM-a, postojale su odredjene cake kod izvodjenja kornera, pa smo tako imali centralne bekove (u daljem tekstu štoperi), koji su postozali i po 20 golova po sezoni. Naravno, to je svima nama odgovaralo, ali, ponekad smo i gubili važne bodove u borbi za tituli baš iz tih kornera.

U realnosti, treneri provode po više sati pokušavajuči da provale koju postavku prilikom kornera, kako u napadu, tako i u odbrani, kosrite njihovi rivali. No, FM ipak nije baš potpuno realnost, pa imamo neke šablone.

Ja lično, nisam umeo da napravim odgovarajuću postavku za kornere u napadu, ali sam jako retko primao golove posle kornera. Evo nekih saveta, koji su, uglavnom, bazirani na mom ličnom iskustvu u FM-u, ali priznajem da ima i po malo saveta raznoraznih prijatelja menadžera.

Pre svega, opcije za izvođenje kornera:

SHORT - kratko dodavanje iz kornera. Ovo se uglavnom koristi kad ili nemate dobro izvođača kornera, a imate pak igrača sa dobrim crossing-om (centriranje), ili kada pred kraj utakmice pokušavate ad što više zadržite loptu u svom posedu i sačuvate rezultat.

NEAR POST – gađanje prve stative. Ukoliko imate izrazito dobro skakača, i uz to sa dobrim finishing-om, možete računati na dosto golova sa ovom opcijom.

FAR POST – gađanje dalje stative. Ukoliko imate dobrog igrača glavom (uglavnom na drugu stativu idu štoperi), koji može i postići gol i spustiti loptu nekome od saigrača.

PENALTY AREA – gađanje penal zone, odnosno samog srca šesnaesterca. Ovo je prava opcija ukoliko imate jednog ili više igrača sa dobrim udarcem iz daljine, no o tome ćete čitati u daljem tekstu.

6 YARD BOX – Lopta u peterac. Ovo je, i u realnosti, najneisplativija opcija za izvođenje kornera. Prvo, u petercu je uvek velika gužva, drugo, tu je golman apsolutni gospodar i vrlo se često svira faul u napadu. Ali, tu su i najčešće greške odbrane. Lako padaju auto-golovi, i nije retkost da nakon loše intervencije odbrambenog igrača, lopte padne na nogu vašem napadaču i on, ni kriv ni dužan, postigne gol.

 

Player Instrucions:

DEFAULT – određeno prema poziciji i dužnosti igrača

STAY BACK – ostani pozadi. Igrač ostaje otprilike na centru kako bi sprečio eventualnu kontru protivnika.

STAY BACK IF NEEDED – ostani pozadi ako je potrebno. igrač će stajati na nekih 35-40m od gola i ukoliko više od 2 protičnička igrača budu ostala napred čekajući eventualnu kontru, on će se priključiti onim igračima kojima je podešeno STAY BACK.

GO FORWARD – idi napred. Ništa posebno. Igrač će otići u protivnički šesnaesterac i čekati izvođenje kornera. Uglavnom je tu samo da bi privukao jednog protivničkog igrača.

STAND ON FAR POST – igrač stoji na daljoj stativi i tu čeka centar šut, nakon kojeg ili gađa gol ili spušta loptu saigračima.

        ATTACK FAR POST – igrač iz dubine (malo dalje od linije peterca, napada drugu stativu i tako povlači protivničke igrače. Uglavnom se koristi za zavaravanje protivnika i oslobađanje prve stative.

        ATTACK NEAR POST – isto kao i prethodna opcija samo se odnosi na prvu stativu.

        NEAR POST FLICK ON – igrač se mota oko prve stative i tako na sebe navlači bar jednog protivničkog igrača. Nikad nije meta centar šuta, ali to protivnik ne zna.

      ATTACK BALL FROM DEEP – igrač napada loptu iz dubine, otprilike sa penala i u ravni sa sredinom gola.

      CHALLENGE KEEPER -  ometanje protivničkog golmana. Igrač će stajati pored protivničkog golmana i pokušaće da ga onemogući da istrči, uhvati loptu ili odbrani šut. Vrlo korisna opcija. Naročito ako imate neku ’’životinju’’ koja baš i nije dobra u skok igri.

      LURK OUTSIDE AREA – igrač će se ’’šunjati’’ po ivici šesnaesterca i čekati neku odbijenu loptu. Ukoliko je dobar šuter, može vas dosta usrećiti.

      OFFER SHORT OPTION – igrač se nudi na pomoćnu igru (skraćeni korner). Ukoliko ima dobar crossing i ukoliko mu u player instructions zadate often crossing, on će uputiti centar šut. Takođe, povućiće bar jednog protivničkog igrača i time napraviti veći prostor vašim napadačima u šesnaestercu, a ukoliko je to igrač koji ume dosta dobro da drži loptu i iznudi prekršaj, onda je on praktično vaš džoker kad čuvate rezultat. Više o ovoj opciji u daljem tekstu.

 

Postavke prilikom izvodjenja kornera u napadu:

Ovo je deo koji sve nas najviše zanima. Kako postići gol iz kornera. Ja ću pokušati da vam objasnim osnovnu postavku igrača prilikom izvođenja kornera u napadu i neke varijacije, ali su korneri jako specifični i zavise od baš dosta faktora. Uglavnom se razlikuju od ekipe do ekipe. No, da pređem na stvar:

Kada izvodite korner, imate 9 igrača u polju (ne računam goolmana i izvođača kornera), uzimajuci u obzir da niko od vaših igrača nije dobio crveni karton. :)

Objašnjavaću postavku prema pozicijama u običnoj formaciji 4-4-2, a vi ćete je naravno prilagodi svojim igračima.

- 1 štopera (onaj ko ima bolji heading i jumping) na drugu stativu (STAND OD FAR POST)

- drugom štoperu recite da napada drugu stativu (ATTACK FAR POST)

- bekovima zadajte da ostanu pozadi (STAY BACK)

- Igraču sam najboljim Long Shots-om (npr, neka je to jedan MC) recite da stoji na ivici šesnesterca (LURK OUTSIDE AREA)

- jedan napadač (neka bude brži i snalažljiviji) neka napada prvu stativu (ATTACK NEAR POST)

- Drugi napadač (veći, jači, krupniji) neka ometa golmana (CHALLENGE KEEPER)

- Jedan igrač neka napada loptu iz dubine (ATTACK BALL FROM DEEP). Npr. igrač na poziciji ML.

- Jedan igrač, npr. drugi MC neka ponudi skrećenu opciju (OFFER SHORT OPTION).

- Jedan igrač izvodi korner

- Golman ostaje na golu.

 

Akcije:

Objašnjavaću na svom primeru.

Moja formacija:

        ST

AMR AMC AML

  MC1  MC2

DR  DC1 DC2 DL

        GK

- DR ostaje pozadi (Loš skakač, nije neki šuter, a ima dobar tackling i brz je)

- DC1 – STAND ON FAR POST (odličan igrač glavom. Postiže dosta golova posle kornera)

- DC2 – ATTACK NEAR POST (Dosta dobro igra glavom, ali u odbrani. U napadu jako retko postiže golove, ali je fantastičan kada treba povući jednog ili dva protivnička igrača)

- DL – LURK OUTSIDE AREA (Long Shots 17+) Korner sa jedne strane uvek postavim na Penalty Area i lopta pada tačno kod ovog igrača koji dosta često ume da postigne gol iz voleja, ili posle jednog-dva driblinga.

- MC1 – ATTACK BALL FROM DEEP (snalažljiv je u šesnestercu, i dobar asistent, pa jako često povuče loptu i dva-tri protivnička igrača na sebe, a onda doda i ostavi saigraču rešenu poziciju za postizanje gola.

- MC2 – STAY BACK IF NEEDED (potpuno beskoristan igrač u napadu prilikom izvođenja kornera. Uz to, 3 od 4 odbrambena igrača su angažovana u napadu pa ja pozadi dosta šuplje, ali ovaj igrač uvek ima defanzivne zadatke. Maltene je kao DMC.

- AMR – CHALLENGE KEEPER – u mom timu je to najveći i najjači igrač. Pravi tenk. Teško ga je pomeriti, još teže zaobići. Dešava mi se da protivnički golman prosto ostane u mestu ili skoči u prazno jer ovaj koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva da ga spreči da interveniše. Ekstra korisna opcija. Svakako je treba odrediti jednom igraču, a nikako dvojici.

- AML – OFFER SHORT OPTION – pošto imam dobrog izvođača kornera, ovaj igrač je tu čisto da bi povuko nekog protivničkog igrača, a u slučajevima kad grčevito branim jedan gol prednosti, onda kornere sa obe strane namestim na SHORT i AML je zadržava i uglavnom iznudi prekršaj i tako ukradem ponekad i više minuta samo od jednog kornera.

- AMC – izvodi kornere

- ST – NEAR POST FLICK ON – u principu beskoristan u napadu jer je nizak, ali je brz i uvek opasan kada je lopta na zemlji, pa tako protivnički igrači moraju da ga čuvaju.

 

Ja za izvođenje kornera sa jedne strane uvek namestim FAR POST, a sa druge PENALTY AREA, jer imam i dobrog skakača i dobrog šutera. Ukoliko gledate mečeve rivala, i vidite da ne postavljaju nikog na ivicu svog šesnesterca, a vi pritom imate odlične šutere, stavite slobodno dvojicu-trojicu na LURK OUTSIDE AREA i oba kornera namestite na PENALTY AREA i imate 85% šansi da zabijete gol. Ukoliko pak primetite da vaš protivnik stavlja jednog-dvojicu igrača blizu linije šesnaesterce, onda oba kornera namestite na FAR/NEAR POST.

 

Savet br.1: Menjajte način izvođenja kornera, i u toku utakmice i u toku sezone uopšte. Jer ukoliko stalno forsirate npr FAR POST, protivnik će vas provaliti i korneri će vam postati potpuno beskorisni.

Savet br.2: Ako čuvate rezultat, namestite oba kornera na SHORT OPTION.

Savet br.3: Ukoliko nemate dobrog izvođača kornera, a imate igrača koji dobro centrira, namestite oba kornera na SHORT OPTION, a tog igrača sa dobrim centar shutem odredite da se nudi za skraćenu igru i u player instructions mu namestite crossing often. (Pazite da to ne bude napadač ili štoper, jer ako oni počnu da non stop centriraju tokom utakmice, imaćete problema)

 

To bi bilo to. Što se defanzivnih kornera tiče, tu je stvar mnogo jednostavnija. Po jednog igrača (krila) postavite na stative, štoperima recite da čuvaju visoke igrače, bekovima da čuvaju niske igrače, jednog ili dvojicu igrača, po mogućstvu brzih (Pace, Acceleration) stavite na STAY FORWARD kako bi mogli da razvijete kontru, a sve ostale na MAN MARKING. Ja oduvek ovako postavljam igrače prilikom kornera za protivnike, i stvarno nikad nisam imao problem i nikad nisam primao previše golova iz kornera.

 

P.S. Ovo je moj prvi napisani tutorijal i svestan sam da nije baš najbolji, tako da prihvatam svakuu sugestiju i izvinjavam se ako je nešto nejasno. Takođe se nadam da ću bar jednom od Vas koji ste pročitali tutorijal do kraja pomoći da postižete više golova nakon kornera i tako rešavate svoje utakmice.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Opširno.

Što se tiče tvoje prijave za tekstopisca bićeš na probnom radu od 15 dana. Na tebi je sad da se pokažeš. Ukoliko zadovoljiš doćieš drugačiju boju nicka i još neke privilegije kad upadneš u tekstopisce za stalno.

Link to comment
Share on other sites

Ne postoji taktika za gadjanje najvisheg igracha. Vec ti odredjujesh ko ce gde da stoji i gde ce da ide lopta. Ali ti moreira bash i nije najbolji izbog za ometanje golmana. Ali, recimo sledece: Namestish za izvodjenje kornera sa obe strane FAR POST, a onda Washingtonu namestish STAND ON FAR POST, a npr Moreiri namestish CHALLENGE KEEPER. Eto, ali nisam siguran koliko je Washington sposoban da uopshte postigne gol.
Link to comment
Share on other sites

Ne postoji taktika za gadjanje najvisheg igracha. Vec ti odredjujesh ko ce gde da stoji i gde ce da ide lopta. Ali ti moreira bash i nije najbolji izbog za ometanje golmana. Ali, recimo sledece: Namestish za izvodjenje kornera sa obe strane FAR POST, a onda Washingtonu namestish STAND ON FAR POST, a npr Moreiri namestish CHALLENGE KEEPER. Eto, ali nisam siguran koliko je Washington sposoban da uopshte postigne gol.

 

Nisu mu stavili dobre ocene ali zato kod mene svaku loptu udari glavom,ne može niko drugi da ga nadskoči. I da visok je 205 a u igrici mu stavili 202. :>(

Link to comment
Share on other sites

Ljudi, ushli ste u off topic. Za postizanje golova glavom, bilo kog igracha, nije bitan samo heading, vec i jumping, strength, finishing...puno je faktora. Ali Washingtona svakako treba postaviti na zadnju stativu i iz jednog od kornera gadjati dalju stativu. Dace neki gol, sigurno :wink:

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |