Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Defence Centre (DC)


Paul
 Share

Recommended Posts

Centralni bek je jedna od pozicija,koja se vec dugo drzi u fudbalu,ali postoji nekoliko nacina na koje se moze igrati na ovoj poziciji.Vecina modernih DC-ova je visoka preko 180 cm,i fizicki su veoma jaki.Ipak,ima i nizih,pokretljivijih i intaligentlijih odbrambenih igraca.Uloga DC-ova je jako bitna za postavku odbrane uopste.Svi DC igraci mogu imati duznosti:Defend,Cover i Stopper.igraci kojima je postavljena Cover duznost igraju malo dublje,slicno kao sweeper,i presecaju lopte koje prodju defanzivnu liniju.Stopper duznost cini igraca agresivnijim,i on "lovi" protivnicke napadace,a zatim rasciscava opasnost u svom delu terena.Igraci kojima je postavljena duznost Defend rade i jedno i drugo,mesavina Cover i Stopper duznosti.Stopperi moraju biti visi,jaci i bolji u vazduhu od Cover igraca koji moraju imati vise ritma i mobilnosti u igri,koji moraju dobro "citati" protivnike.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Central Defender

 

Central Defender je "normalan" centralni bek,zamisljeno je da igra u poslednjoj liniji odbrane,najcesce pored jos jednog centralnog beka. Vecina danasnjih DC-ova igra ovako,iako im se postavljanjem razlicitih duznosti menja njihovo postavljanje i agresivnost.

 

Klasicni/moderni primer:vecina sadasnjih i bivsih DC-ova

Link to comment
Share on other sites

Ball-Playing Defender

 

Ball-Playing Defender je malo drugaciji od central defendera.On ima vecu kreativnu slobodu da izlazi iz faze odbrane sa loptom,koju pokusava da prosledi veznim igracima,i tako ucestvuje u gradjenju napada.Takodje,moze se ponasati kao igrac koji brzo prekida protivnicke kontra napade,ako se izgubi lopta u napadu.Slican je Liberu,ali ima smanjen radijus kretanja,jer je pre svega koncentrisan na odbrambene zadatke.

 

Klasicni primer:Lothar Matthaus (posle 1994)

Moderni primer:Rio Ferdinand

Link to comment
Share on other sites

Limited Defender

 

Neki centralni bekovi jednostavno ne umeju nista sem da prekidaju protivnicke napade,sto nije problem ako igrac zna svoje zadatke.

Najcesce veoma jaki,visoki i agresivni,limited defenderi su zamisljeni da osvajaju lopte,i da je sprovode na sigurno,i iz ovog razloga imaju ogranicene vestine u drugim oblastima

 

Klasicni primer:Jack Charlton (Leeds United)

Moderni primer:Jamie Carragher

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |