Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Obrana kod prekida


juanes
 Share

Recommended Posts

Obrana kod prekida

U tijeku igre postoje izvjesne situacije koje su više - manje standardne. Za njihovo rješavanje potrebno je poznavati zahtjeve taktike kako s gledišta obrane, tako i s gledišta napada. U vezi s tim obradit ćemo takvih najvažnijih situacija u toku igre u taktici obrane:

        Ubacivanje lopte sa strane (aut) traži poznavanje taktičkih zahtjeva s gledišta ubrane. Jedan od obrambenih igrača uvijek se postavlja uz onog igrača koji vrši bacanje lopte sa strane. Ostali igrači nastoje pokrivati igrače napada. Obrambeni igrači naročito moraju paziti na ubacivanje dugih lopti pred sam kazneni prostor, budući da iz ubacivanja sa strane nema zaleđa.

 

http://img693.imageshack.us/img693/4599/obranaprekidiaut1.gif

Postavljanje obrane kod izvođenja ubacivanja lopte sa strane

 

 

        Slobodni udarci mogu biti direktna ili indirektna opasnost za gol. S gledišta obrane korisno je da jedan od igrača neprimjetno ometa iznenadno izvođenje slobodnog udarca. Na taj način obrana odbija na vremenu, te uspijeva izvršiti pravovremeno pokrivanje. Ukoliko kod slobodnih udaraca postoji direktna opasnost za gol, najkorisnije je primijeniti postavljanje zida. Postavljanje zida traži prethodnu uvježbanost. U formiranju zida potrebno je unaprijed znati koji se igrač prvo postavlja u zid. Ostali igrači postavljaju se od njega. Vratar postavlja zid ovisno o mjestu s kojega se vrši slobodan udarac. Ukoliko se udarac izvodi iskosa, onda se vratar postavlja na bližu vratnicu u odnosu na loptu. Svojim uputama postavlja prvog igrača u zid. Prvi igrač se postavlja u pravcu između lopte i bliže vratnice.

        Ostali, obično 4 - 5 igrača postavljaju se od prvog igrača jedan kraj drugoga. Vratar blokira daljnji kut gola. Ukoliko se slobodni udarac vrši sa pozicije koja je okomita na sredinu gola, onda se zid postavlja na drugi način. U postavljanju vratar određuje stranu u koju će postaviti zid, na prvoj vratnici postavlja jednog igrača (kao i u prethodnom slučaju), ostali se redaju do njega. Ovisno o blizini postavlja određeni broj igrača. Vratar odlazi u suprotnu stranu od  zida i mora biti u takvom položaju da uvijek vidi loptu. Igrači u zidu onemogućavaju svojim postavljanjem kretanje lopte  u bliži kut gola.

          Ukoliko je obrana dobro postavila zid, igrač koji vrši slobodan udarac može bočno dodati loptu s jedne strane zida. Obrambeni igrači trebaju blokirati i one protivničke igrače koji su postavljeni bočno od zida. Ukoliko je indirektan udarac u šesnaestercu sa manje udaljenosti od 9,15 metara svi igrači zajedno  sa vratarom idu na gol liniju.

 

http://img251.imageshack.us/img251/8954/obranaprekidislobodni1.gif

Postavljanje obrane kod izvođenja slobodnog udarca

 

          Jedanaesterac, s gledišta taktike ima svoje specifičnosti. Dobro izveden jedanaesterac gotovo je nemoguće obraniti. Ne postoji takva brzina reakcije koja bi vrataru omogućila da pravovremeno izvrši odgovarajuće kretnje i obrani udarac.

        Obrana kaznenog udarca je moguća, ukoliko on nije precizno izveden, te ukoliko vratar poznaje navike pucača, tj. kakvu vrstu udarca upotrebljava i u koju stranu pretežno puca. Vratar će uspjeti, ukoliko se u takvom slučaju neposredno prije samog udarca baci na odgovarajuću stranu. Vratar se može baciti i nasumce pretpostavljajući da će igrač pucati u određeni kut. Zadatak obrane je da pazi na odbijene lopte, tj. lopte koje odbije vratar ili se odbiju od stative. Obrambeni igrači moraju zauzeti najbolje moguće položaje  oko šesnaesterca, kako bi spriječili protivnika da dođe do lopte i da postigne pogodak.

        Udarac iz kuta (korner) ima također sa stajališta taktike svojih specifičnosti. Sa gledišta obrane predstavlja priličnu opasnost za postizanje pogotka. Vratar se postavlja uvijek u suprotni kut od mjesta odakle se vrši udarac iz kuta. Obično se branič, sa čije se strane izvodi udarac iz kuta, postavlja se do bliže vratnice. On kontrolira prednji dio šesnaesterca. U ovom dijelu šesnaesterca postavljaju se još dva igrača koji paze na niske lopte što se obično upućuju na prednju polovinu šesnaesterca. Drugi branič postavlja se do daljnje vratnice i on kontrolira zajedno sa ostalim igračima zadnji dio šesnaesterca Ostali igrači obrane postavljaju se na  srednji i stražnji dio šesnaesterca. Njihov raspored ovisi o rasporedu igrača protivničkog napada i akciji koju izvodi protivnik.

 

http://img20.imageshack.us/img20/2410/obranaprekidikorner1.gif

Postavljanje obrane kod izvođenja kornera

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hvala šefe, ma bio sam jednom navalio na ta izvješča i sad mi malo dosadilo njih radit, ali ima ih dosta mojih ja mislim xD. I danas sam se smorio oko ovih tekstova, mozda jos nesto uradim danas da nadoknadim ovo sto me neće bit mjesec dana ;)
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pa u podešavanjima taktike,al opet za to moraš pitati ljubičaste da ti naprave nešto jer to nije moja oblast. :) Retko kada ja pravim taktike za sebe dok oni su stručnjaci i siguran sam da bolje znaju od mene.

 

Sa druge strane ja kada pravim za sebe i ako je to retko sve odbrambrene igrače stavim pozadi a to je zato da ako bude kontra napad rivala da nemogu da primim gol i zaista iz kontra napada posle kornera/slobodnih nema šanse da mi daju gol iz kontre. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |