Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktika golmana - XII deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

XII deo

- Taktika golmana  -

 

http://sila.be/gallery/manu/Gianluigi%20BUFFON.jpg

 

Golman u ekipi zauzima visoko mjesto, jer je on vrlo često presudan faktor uspjeha svoje ekipe. On mora da ima vrlo dobru sposobnost orijentacije u prostoru, brzinu reakcije, kao i da bude psihološki vrlo stabilna ličnost.

 

 

Postavljanje golmana

 

Najbolji golman je sigurno onaj koji se najbolje postavlja u odnosu na loptu i njeno rastojanje od gola, a ne onaj koji spektakularno izvodi parade.

 

Sljedeći aspekti su odlučujući za poziciju golmana :

 

  1. udaljenost od lopte i gola

 

    * ako je lopta na protivničkoj polovini terena , golman se pomjera do granice kaznenog prostora  da bi odbranio dodavanje dugih lopti.

    * ako je lopta na sopstvenoj polovini terena, otprilike do 25 metara ispred gola, golman ostaje na gol liniji da nebi bio savladan dugim-lob udarcem.

    * ako jedan protivnički igrač prodire s loptom u prostor 16-erca, golman vrši određeni broj iskoraka naprijed kako bi mu skratio ugao.

 

  1. ugao lopte i protivnika prema golu

 

    * ako napadač trči prema golu u kaznenom prostoru pod uglom od 45 stepeni, lijevo ili desno od gola, golman zauzima jednu od pozicija koje su predstavljene skicom dole.

    * ako protivnički napadač trči pod veoma oštrim uglom prema golu, golman se povlači u pravcu linije gola; za njega je ovaj položaj povoljniji i kod centar šuteva, od udaraca iz ugla i odigravanja povratne lopte.

 

  1. pozicija sopstvenog igrača odbrane

 

    * sve dok je sopstveni igrač odbrane u duelu sa protivnikom sa loptom, golman ostaje na njegovoj osnovnoj poziciji na gol liniji.

    * Ako prilikom duela sa protivnikom igrač odbrane pokriva jedan dio gola, golman se može malo pomjeriti u pravcu otvorene (slobodne) strane, da bi još sigurnije zaštitio ovaj prostor.

 

 

http://www.mondo.rs/mundijal/istorijat/images/thumbs/1962-golman-Jugoslavije-Mil.jpg

 

 

Istrčavanje golmana

 

Istrčavanje golmana je vrlo efikasan postupak prilikom osujećivanja protivničkog napada, pogotovo kada protivnik pokušava dodavanjem dubinskih, dugih lopti da ugrozi gol. Međutim, je ujedno i vrlo rizičan način golmanove igre, koji zahtjeva vrlo dobru brzinu reakcije, anticipaciju, kao i sposobnost predikcije protivničkog napada.

 

Golman napušta svoj gol da bi :

 

    * skratio ugao u odnosu na protivnika koji se sprema šutirati

    * pokušao uhvatiti ili izbaciti upućene ili centrirane lopte u šesnestercu ili čak i izvan njega.

 

Hvatanje i boksovanje lopte

 

Odbrana za golmana znači da mora pokušati osvojiti loptu za svoju ekipu. Uhvaćena lopta osigurava ekipi siguran posjed lopte i mogućnost za organizovanje napada, dok izboksavanjem lopte golman „“čisti“ situaciju.

 

ispred svog gola, ali njegova ekipa mora još uvijek da se bori za posjed lopte.

 

Pri napadima sa krila (bokova) ili udarcima iz ugla, golman se vrlo često mora brzo odlučiti između hvatanja ili boksovanja lopti.

 

Za to važe sljedeća osnovna pravila:

 

    * lopte koje mogu biti sigurno i neometano primljene  trebale bi biti uhvaćene od strane golmana

    * pri otežanim uslovima (mokrom terenu, blatu, snijegu....) preporučljivi su udarci pesnicom, nego hvatanje lopte.

    * ako je gužva u kaznenom prostoru i golman ne može tijelom ispod lopte onda je preporučljivije boksovanje lopte.

    * Akcioni radijus sa jednom rukom veći nego sa obje ruke, zato bi trebalo udarati pesnicom samo lopte koje se „“zamalo“ dostižu.

 

Odbrana jedanesteraca

 

Vrlo često smo bili svjedoci napetih fudbalskih završnica koje su se vrlo često morale riješiti jedanestercima. U tim trenucima, sigurno najteži i najodgovorniji zadatak je upravo na golmanima obje ekipe. Da bi golman bio uspješan prilikom odbrane jedanesteraca on pored dobrih fizičkih predispozicija, kao što su brzina reakcije, eksplozivne snage, mora da posjeduje odličnu sposobnost predviđanja mogućeg protivničkog šuta i putanje lopte. Sljedeći faktor koji mogu golmanu u ovim situacijama da olakšaju zadatak kod izvođenja jedanesteraca su : kojom nogom šutiraju, kojom jačinom, u koju stranu, da li prave neke varke tijelom ili brzinom kretanja itd.

 

Postavljanje odbrambenog zida kod slobodnog udarca

 

Kod dobro postavljenog odbrambenog “živog“ zida može se suštinski smanjiti opasnost pri izvođenju slobodnog udarca. Vladaju različita mišljenja kod postavljanja živog zida. On se može pomoću igrača koji stoje neposredno iza lopte u pravcu bliže stative. Većina golmana žele da sami postave zid ispred gola. Dok angažovani na ovoj aktivnosti moraju napustit osnovnu poziciju, što protivnik može vješto iskoristiti, brzim izvođenjem slobodnog udarca. Upustva koja daje golman svojim igračima moraju biti glasna, jasna i razumljiva. Najbolje je zvati imenom igrača koji stoji sa bočne strane zida glasnim zapovjednim tonom ali bez kritika. Idealno je zid postaviti 1 / 2 metra izvan zamišljene linije od lopte do stuba gola.

Golman kao dirigent odbrane

 

Obzirom da je golman zadnji odbrambeni igrač, u hijerarhijskoj ljestvici jedne ekipe zauzima visoku poziciju. Trebao bi iskoristiti to mjesto i uspješno dirigovati odbranom sa svoje pozicije. Pažljivim posmatranjem igre golman može bolje nego iko u ekipi uočiti propuste kod pokrivanja pojedinih igrača te u ukupnoj strukturi pokrivanja. Veoma je bitna sloga između igrača i golmana u toku igre, da bi se pravovremeno mogle ispraviti nastale greške kod pokrivanja

Golman kao igrač napada

 

Golman je uglavnom prvi igrač svoje ekipe. Pri tome on ima ovisno o trenutnoj situaciji u igri, masu mogućnosti da upravlja novim napadima putem usmjeravanja akcija :

 

    * Pomoću brzog poziva usmjerenog suigrača na sopstvenoj polovini terena

    * Pomoću širokih preciznih izbijanja lopte u dubinu protivničkog dijela terena

    * Pomoću brzog poziva usmjerenog igraču odbrane da mu još jednom vrati loptu

 

Nerijetko golmani bivaju asistenti kod pogodaka, jer svojim preciznim i upotrebljivim loptama pronalaze svoje napadače na protivničkoj polovini igrališta.

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2009-09-27/Novosti/ARHttt121103HAJDUK8_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |