Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

3-5-2: Kako iskoristiti njene prednosti - XI deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

XI deo

- 3-5-2: Kako iskoristiti njene prednosti -

 

http://img143.imageshack.us/img143/230/352auvod.jpg

 

 

Formaciju 3-5-2 taktički gledamo kao napadačku i obrambenu formaciju. Formacija se sastoji od tri obrambena igrača, pet igrača sredine i dva napadača. Taktika(a) ispod prikazuje standardnu 3-5-2 formaciju. Tri igrača sredine će generalno igrati u centralnom prostoru, dok će dva bočna igrača imati slobodu kretanja i odgovornosti uz bočne linije.

S obzirom da se obrambena linija sastoji od samo tri igrača, jedan centralni igrač (ili nekada dva) generalno će preuzeti ulogu defanzivnog igrača sredine. Ovaj igrač će se ponašati kao defanzivna barijera između obrambena tri igrača i igrača sredine.

Bočni igrači sredine imaju odgovornost sudjelovanja u napadu preko bokova, dok istovremenu moraju pružati adekvatnu potporu obrambenoj trojici igrača kada je tim u fazi obrane.

 

width=400 height=312http://img84.imageshack.us/img84/1977/352a.jpg[/img]

Taktika(a)

 

U mnogo slučajeva 3-5-2 formacija će se transformirati u 5-3-2 formaciju kada je tim u fazi obrane. Oba bočna igrača moraju prelaziti u defanzivne pozicije otežavajući tako protivniku proboj preko bokova. Traktika (B) prikazuje obrambene pozicije igrača u većini slučajeva. Kao što se primjenjuje bočni igrači obrambenim pozicijama se nalaze u liniji sa preostala tri braniča.

Obrana u globalu se može igrati zonski, čovjek na čovjeka ili kombinirano. S tim da centralni igrač preuzima ulogu korketora (čistača), što je bio slučaj u starijim varijantama.

U novije vrijeme ova formacija se igra u zonskoj obrani sa određenim brojem igrača koji sudjeluju u obrani.

Jedna od slabijih točaka ovog sistema je ostavljanje prostora na bočnim stranama, kada ovi igrači sudjeluju u napadu. S toga velika odgovornost stoji upravo na bočnim igračima. Problem transformacije iz napada u obranu i obrnuto je dosta spor i rizičan. Prema tome uigravanju ovog segmenta treba posvetiti dosta vremena.

 

width=400 height=312http://img204.imageshack.us/img204/2060/352bv.jpg[/img]

Taktika(B)

 

- Sistem obrane 3-5-2 -

 

http://img190.imageshack.us/img190/2392/352sistemobrana.gif

 

    Za početak ćemo proći analizu po linijama sistema. Na slici se vide tri linije: obrambeni igrači, igrači sredine (vezni igrači) i napadači.

        Obrambeni igrači. U obrani imamo dvije vrste igrača:

        1. Čistač (libero) - mora ispravljati (čistiti) pogreške centralnih braniča.

        2. Centralni braniči (stoperi) - koji moraju kontrolirati protivničke napadače koristeći pokrivanje čovjek na čovjeka ili zonsko pokrivanje.

        Čistač (libero): Pozicije čistača je jedna od najvažnijih u ovom sistemu. On mora biti inteligentan, brz i vješt sa loptom. Zato što je posljednji igrač obrane vrlo rijetko ide u napad. Njegov posao je kontrolirati obranu i on je vođa ostaloj dvojici napadača. Ako npr. napad dolazi s desna čistač mora biti pozadina ostalim napadačima u slučaju da netko od njih ispadne iz igre. Mora biti sposoban da izbije loptu  nogom ili glavom u slučaju opasnosti, dodati loptu da otvori prostor napadačima,  zatvarati prilaze golu, kao i surađivati sa vratarom u slučaju prekida. On mora imati sposobnost dobrog razumijevanja igra i biti vođa u obrani. On kontrolira obranu, stojeći uvijek iza dva braniča. Čistač mora biti iskusan, pun samopouzdanja, sa jako razvijenim smislom za igru i sposobnošću da čita i predviđa situacije u igri. Što se tiče fizičkog aspekta mora biti brz i ne prenizak ili previsok (između 170 i 180cm). Što se tiče vještina sa loptom, mora biti znalac u primopredaji lopte, kontroli lopte, pokrivanju prostora i oduzimanju lopte. Komunikacija između obrambenih igrača mora biti bez pogrešaka, jer su u manjem broju nego u npr. obrana 4 - 4 - 2 sustavu.

 

http://img689.imageshack.us/img689/4895/image20843721.gif

Centralni Braniči: Moraju biti viši rastom. Brzina nije toliko važna, koliko je važna odgovornost u igri. Oni ne smiju imati oscilacije u igri. To je zato što je neočekivana stvar ako netko od njih ispadne iz igre ili ga prođe napadač. Oni markiraju suparničke napadače. Sprječavaju protivnika u dodavanju lopti. Njihova pozicija je najjednostavnija u ekipi, a to je da osvoje loptu i dodaju je suigračima. Iako su njihove zadaće ograničene  ovi igrači su vrlo važni u ekipi. Centralni braniči moraju biti sposobni predvidjeti svaki pokret napadača. Fizički moraju biti snažni, sa dobrom brzinom. Što se tiče vještina, moraju biti sposobni za  precizno dodavanje dugih i kratkih lopti, znalci u pokrivanju,  oduzimanju lopti i igri glavom.

      Ova tri obrambena igrača moraju se držati usko, ne u većem razmaku od 10 - 20 metara. Oni formiraju trokut sa vrhom kojeg čini čistač koji je najbliži golu. To znači da razmak između lijevog i desnog braniča ne smije biti veća od 40 metara. Ova tri igrača moraju surađivati skupa tj. pružati potporu jedan drugoga i osiguravati gol od protivničkih napadača.

      U osnovi dva braniča će čuvati protivničke napadače principom čovjek na čovjeka čitavo vrijeme, ostavljajući čistača slobodnog da im pomogne kad god je to potrebno. Zato što su samo tri obrambena igrača, oni ne sudjeluju gotovo nikako u napadu. Samo ako su potpuno sigurni da će postići pogodak ili asistirati suigraču, mogu sudjelovati u napadačkim akcijama. Ovu defanzivnu strategiju koriste samo bolje ekipe sa vrlo pouzdanim obrambenim igračima.

Bočni igrači: Također čuvaju suparničke napadače. Ovi igrači koriste se za iznošenje lopte iz obrane zajedno sa veznim igračima, mijenjajući pozicije zajedno sa njima (ukrštanje).

 

U analizi sam koristio i svoja, a i misljenja drugih.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |