Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

4-3-3: Kako iskoristiti njene prednosti - X deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

X deo

- 4-3-3: Kako iskoristiti njene prednosti -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Formacija 4-3-3 je nastala od brazilske 4-2-4 i prvi put je upotrebljena 1962. godine na SP u Čileu od strane „karioka“. Postavka ove formacije je sledeća: golman, desni i levi bek, dva štopera, trojica centralnih veznih igrača (srednji je kvarilac igre protivnika) i trojica napadača uključujući centralnog napadača sa dvojicom krila.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/3t/td/1VEohpTt/4-3-3-postavka.jpg[/img]

- Postavka -

 

Ova formacija je pogodna za timove sa dobrim centralnim veznim igračem koji je sposoban da zadrži svoju poziciju, omete protivničke napade i uspostavi posed lopte u korist svog tima kao i da bude podrška iza druge dvojice centralnih veznih igrača pa čak i napadača. Taj defanzivni centralni vezni bi trebao da bude sposoban i da „čita“ igru protivnika na sredini terena i da sa loptom u nogama ima dobar pregled i puno opcija za predaju lopte.

 

U ovoj formaciji taj centralni vezni igrač, kvarilac igre protivnika, mora biti dovoljno dobar da bi odgovorio zadacima. Njegova uloga može biti jako bitna jer ukoliko on preseče protivnički napad u ranoj fazi otvara se dobra prilika za eventualni kontra-napad. Ipak, ukoliko taj igrač pogreši, uvek imamo rezervnu opciju. Štoperi su uvek iza njega i oni mogu da „prebrišu“ njegovu grešku. Potom, ukoliko protivnik napada sa više od trojice napadača, opet je tu zadnji vezni. On će pomoći odbrambenoj četvorci, stvoriti višak u fazi odbrane i omogućiti lakše osvajanje lopte.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/1n/10x/2UV1w7Y0/4-3-3-faza-odbrane.jpg[/img]

- Faza odbrane -

 

Jako je bitan i u tranziciji. Mora biti dobar pri dodavanju lopte, njegov pas može biti ključan pri kreiranju brzih kontra-napada jer da bi protivnik savladao naš „bedem“, on mora krenuti u napad sa više igrača nego što inače čini. Time otvara mogućnost našem timu za brze i kvalitetne kontra-napade koji mogu ugroziti gol rivala. Zbog toga u fazi tranzicije lopte, zadnji vezni mora biti jako brz i precizan kako bi poslao upotrebljivu loptu.

 

Timovi koji koriste ovu formaciju uglavnom imaju dvojicu krila koji omogućuju širinu u igri prilikom napada kao i podršku odbrani kada je lopta u posedu protivnika. Krilo treba da u ovoj formaciji bude fizički jak i sjajan u završnici. Oni trebaju da vode napade po bokovima ali i da se pridruže ekipi u defanzivnim zadacima. Zbog toga je fizička sprema jako bitna.

 

Centralni napadač može imati više uloga u ovom sistemu u zavisnosti od mogućnosti tima, kako individualnih tako i timskih, kao i prednosti i slabosti protivničke odbrane. Neki će koristiti tog napadača kao mamca koji će se ubacivati neprekidno između dvojice protivničkih štopera. Time će ostali igrači dobiti na prostoru jer će obojica štopera biti kraj jednog našeg igrača - centralnog špica. Otvara prostor i krilima koji će tada biti sa bekovima u situaciji 1 na 1.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/2D/Nw/1VbsQd3x/4-3-3-faza-napada.jpg[/img]

- Faza napada -

 

Kada ekipa u formaciji 4-3-3 nema loptu u posedu, ona postaje 4-5-1 pošto se dvojica krila vraćaju nazad u sredinu terena i pomažu trojici centralnih veznih igrača. Ukoliko protivnik igra 4-4-2, naš tim bi sa dobrom postavkom u defanzivi trebao da ima veći broj igrača na sredini. Protivnička četvorka će zato u sredini morati da se brže oslobađa lopte i igra direktno na napadače i time nam ostavljati šansu za dobar posed lopte. Ključ uspešne  formacije 4-3-3 je u tranziciji igre između protivničkog poseda lopte i njenog ponovnog osvajanja od strane našeg tima. Čim osvoji loptu, naš tim mora da stvori odgovarajuću širinu, dubinu i brzinu i onda će ova formacija protiv jačih timova biti sjajna za kontra-napade.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |