Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Mentalni sklop: Bitna stavka modernog fudbala - VIII deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VIII deo

 

- Mentalni sklop: Bitna stavka modernog fudbala -

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Sve češće slušamo kako je jako bitno biti psihički jak, kako se ne sme biti slab u glavi i da je to često i presudna stvar. U modernom fudbalu to jeste jako bitno i poprima sve veću važnost jer najbolji igrači, u najjačim ligama imaju po 40-ak utakmica najmanje, a one u Evropi i preko 60 što je stvarno jako puno.

 

Eto na primer, u Engleskoj, Premijer liga ima 38 mečeva, oko 5 mečeva u FA kupu, Carling Cup manje-više isto tako, ako na to dodamo Evropu sa najmanje 6 utakmica, dobijamo skoro 55 mečeva, što je jako puno. Igračima je potreban odmor i kraće sezone, pogotovo kada se igraju kontinentalna ili svetska prvenstva.

 

Zbog svega toga, igrač mora biti mentalno jak i stabilan. Postoje igrači sa jakim karakterom, koji su mentalno nestabilni i slično. Kako je fudbal timska igra, svih 11 na terenu moraju da igraju kako bi se ostvario rezultat. Tako i svi igrači moraju biti psihički jaki, jer jedan nestabilan igrač može da dovede ceo tim do lošeg rezultata posle eventualnog kiksa.

 

width=193 height=300http://www.rankopedia.com/CandidatePix/51692.gif[/img]

 

Mislim da i trener može imati dosta uticaja na mentalno stanje (samopouzdanje, samouverenost i dr.) nekog fudbalera, kako sa pozitivne, tako i sa negativne strane. Jer, postoje igrači koji nemaju dovoljno samopuzdanja, koji ne veruju u sebi ili tim u kom igraju. Ali trener treba da zna kako da to kanališe i probudi u igraču ono što mu je potrebno, ali i što je potrebno celoj ekipi.

 

Kada igrač nije samouveren i kada nema samopuzdanja, to se jasno vidi. Vidi se po njegovim pokretima na terenu, po igri, po tome što je neko bio dobar šuter a onda nema „herca“ da šutne iz „svoje“ pozicije. Opet, taj igrač se lošije kreće, nema volju, želju i htenje, izgleda smušeno i to kvari sliku o igraču a nekada i o timu. To nekome izgleda kao da trener nema autoriteta da ga disciplinuje, da mu mnogo dopušta iako to nije uvek slučaj. Zbog toga je potrebno da taj trener (ne mora uvek trener, ali kako pričamo o Taktičkom nadmudrivanju, trener je glavni primer) zna da ga podigne, da ga digne „iz mrtvih“, da mu ukaže na greške i ozbiljno porazgovara sa njim. Jer ne čini trenera dobrim samo to kakvu je taktiku sastavio i kako je uklopio sve igrače u celinu, već i ono van terena. Bitno je da on ume da podigne ekipu posle teškog ili nenadanog poraza. To dokazuje koliko je trener veliki.

 

http://snv.hr/images/pages/big-921.jpg

 

Konkretan primer imamo u finalnom meču čuvenog finala Lige Šampiona iz 2005. godine. Meč između Milana i Liverpula je bio na pragu najdosadnijeg i najnezanimljivijeg finala posle prvih 45 minuta. Tri gola, loša igra Engleza, narodski rečeno - bili su „uništeni“. Ali! Ostaje velika tajna šta je u tih petnaestak minuta rekao Benitez, šta je on to uradio da se njegov tim digne iz mrtvih, da se u tako velikom meču, u kome je toliki ulog, oni vrate od 0:3 i posle penala se i okite titulom. To dokazuje koliko je ta generacija Liverpula bila velika i koliko je velik u stvari Rafa Benitez. Opet, bilo je tu i grešaka italijanskog kluba jer su se znatno opustili posle prvog dela igre, jer su mislili da je gotovo. Igrali su po onoj našoj krilatici „lako ćemo“ pa im se, kao i nama, obilo o glavu.

 

Treneri moraju, na neki način (ne bukvalno), biti i psiholozi. Da mogu da procene kako je igraču, šta ga muči i u čemu je problem. Da znaju kako da reše taj problem i kako da probude u njemu „zver“ kako bi taj igrač počeo da igra onako kako zna, da igra srcem i da „gazi“ sve na terenu.

 

width=400 height=240http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2010/2/23/1266959765014/Jose-Mourinho-001.jpg[/img]

 

To je poenta ove priče, jer uvek će biti neko drugačiji od drugih. Uvek će biti neko ko će na neki način kočiti ostale, i trener mora da vidi o čemu se radi i da proba rešiti problem. To je možda samo jedan igrač, ali to puno znači njemu, kao i drugima jer će i taj igrač podići druge još više u vis i imaće poverenja u trenera. A kada ekipa ima poverenja u trenera, onda nema trzavica u ekipi, oseti se na terenu da igrači sve sprovode u delo i da im samopuzdanje biva veće. I to nas opet vraća na početak zašto je mentalna snaga pojedinca i tima jako bitno u modernom fudbalu.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |