Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Štoperi: Stub odbrane - VII deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VII deo

- Štoperi: Stub odbrane -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Ne možete izgubiti ukoliko ne primate golove. Takođe, možete reći da ne možete ni da pobedite ukoliko ih ne postižete, ali jedan bod može da napravi veliku razliku u odnosu na dobijanje tri boda vašeg protivnika. Koji elementi vaše ekipe i taktike prave dobru odbranu? Prave je pre svega, dobri štoperi.

 

Pre svega to su tackling, strength kao i heading ako želite da i u vazduhu bude broj 1.Ali bez inteligencije, svi ovi atributi postaju beskorisni i neupotrebljivi. Inteligencija i dobar mozak čine vašeg igrača sigurnim u ono što radi i da čini dobre poteze, da se dobro kreće i postavlja na terenu ali i da se dobro postave kada neko drugi pogreši i uspešno to pokriju.

 

Concentration, anticipation i decisions su bitne stavke kod ovih igrača jer je logično da vi ne želite da dozvolite protivničkim napadačima da imaju puno prostora, da se neometano kreću po svim delovima terena. Ali, igrači sa visokom inteligencijom će se postaviti efektno, retko kada će praviti bespotrebne prekršaje i praviti rupe u odbrani. Mnogi tvrde da je tackling mnogo bitnija stavka za zadnje vezne nego štopere, ali to je stvar ukusa i navike, tako da to ostavljamo vama.

 

width=400 height=249http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01410/gerard-pique_1410461c.jpg[/img]

 

Dobre taktike su građene na balansu. Vrlo retko ćete naći dva štopera koji su potpuno isti ili podjednaki u svim delovima igre i zato je dobro kada želite da ukomponujete dvojicu različitih štopera. Time će jedan drugog popunjavati (ako je jedan spor, drugi je brz, ako je jedan nizak, drugi je visok i to će nadoknaditi). Tako će vaš par štopera moći da se nosi sa svima ravnopravno.

 

U reprezentaciji Engleske, na primer, igraju Džon Teri i Rio Ferdinand. Teri je odličan u skoku, komanduje njegovim „područjem“ i donosi brze i korektne odluke. Ali on nije dosta brz. Rio je atletski građen i brz i u stanju da igra mnogo bolje na distribuiranju lopte. Obojica se dopunjuju. Prikrivaju mane jedan drugome i iskazuju njihove vrline u igri. Time, oni se kao tako različiti mogu suprotstaviti različitim stilovima igre.

 

Stopper/Cover v Defend/Defend

 

Sposobnosti vaših odbrambenih igrača će diktirati zadatke sa kojima su oni spremni da se nose. Engleska postavka sa Stopper-om i Cover-om, iskazuje talente Terija i Ferdinanda. Teri će se “boriti” sa napadačima, izbacivati loptu napred i ići u snažne duele ne dopuštavši nikome da prođe pored njega. Rio će, nekako, biti više mobilan, koristiće njegovu brzinu da dođe do lopte.

Ova kombinacija (Stopper/Cover) može biti jako korisna ako igrate sa ekipama koje su jače, kao na primer kada sa Villarealom igrate protiv Barcelone ili Real Madrida. Definitivno je da će Stopper igrati dosta dublje u ovakvim parovima.

 

width=400 height=240http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2008/06/03/FerdinandTerry1.jpg[/img]

 

Postavka sa defend/defend štoperima je mnogo jednostavnija. Ako imate dvojicu odbrambenih igrača koji prave dobre odluke u važnim trenucima i ako im je team work visok, oni će svoj posao odraditi dobro, od biranja momenta kada da izađu ispred napadača protivnika, kada da ga pokriju, kada da uklizaju i drugo. Kada vaši igrači ne poseduju tehničke osobine da izvršavaju specifične zadatke, mnogo će bolje igrati kada je fudbal “jednostavan”.

 

Vreme je da izaberete kakvog ćete igrača da odaberete.

 

width=400 height=249http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01381/nemanja_vidic_1381575c.jpg[/img]

 

Central defender je više “tradicionalan” igrač u odnosu na moderan fudbal. Pokušavaće da zaustavi napadače i oduzme mu loptu što je pre moguće, ali će i davati sve od sebe da sačuva loptu u posedu svog tima. Takođe, on možda i ne mora da bude preterano dobar u nekom posebnom elementu igre (gledajući ocene).

 

Ball-playing defender je sličan Ferdinandovom tipu igrača koji će više želeti da se napad započne iz odbrane. Ponovo, ovo ukazuje na značaj donošenja odluka i pribranosti jer igrač mora znati kada da iznese loptu, kada da je se oslobodi i da ne sme dozvoliti sebi da je izgubi, tj. prepusti protivniku.

 

Limited defender radi jedan posao. Osvaja loptu i ne dozvoljava da mu se dogodi neka glupost (da je bespotrebno izgubi...) i iskoristiće snagu da zadrži loptu. Mora biti visok, snažan i imati osećaj za postavljanje na terenu da bi bio dobar kao limited defender.

 

Nadam se da sam vam dosta olakšao odabir vaših štopera, da ste nešto naučili, kao što ja (nadam se) jesam i da sada znate koje štopere da odaberete u vašem timu.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |