Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kako sačuvati vodstvo - VI deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VI deo

 

- Kako sačuvati vođstvo -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Odlučio sam se da u novom nastavku bude nešto što mnoge muči, što svi žele da reše, što mnoge nervira i što mnogi ne znaju kako da reše i zbog toga sam se odlučio (i potrudio) da odradim jedan tekst koji će mnogima biti koristan i zanimljiv.

 

Mnogi korisnici serijala Football Manager su ubeđeni u „teorije zavere“ i spremni da se zakunu da je cilj ove igrice i SI-ja da vas jednostavno zaustavi u vašim namerama da ostvarite rezultate u imaginarnom svetu fudbala i, još jednostavnje, iznervira. Glavne primedbe na koje se nailazi su kako mnogo golova „pada“ u poslednjim momentima igre. Evo nekoliko jednostavnih promena koje biste trebali uvrstiti kada igrate mečeve „na nož“, kada se tresete od nervoze i grickate nokte.

 

Ne razumete zašto gubite u poslednjim minutima?

 

Dobra ideja za rešavanje ovog problema je da jednostavno uđete u analizu utakmice u kojoj ste primali golove i vidite gde ste ih primali. Videćete da li golove primate sa krila, iz sredine terena preko razornih udaraca ili pak preko skok. Videvši gde i kako primate golove, skoncentrišite se na poboljšanje tog dela igre i to će vam znatno pomoći u igri tokom celog meča, a ne samo poslednjih desetak minuta.

 

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/10/01/1024681/partizan-cuka-2.jpg

 

Kao što to svaki dobar tim radi, poslednjih deset minuta se sastoji od „direktnog“ fudbala, pokušavajući da što veći akcenat stavite na pritisak na protivnika, umeren a ne preteran, i pravljenje grešaka protivnika. Bacanje lopte na sve strane u cilju da se (konačno) dočeka pobednik duela, uglavnom je loša ideja. Kada gubite i jurite rezultat, eventualno preokret, prebacite sve instrukcije do maksimuma, od filozofije pa nadalje. To će vam pomoći da stignete do jednog ili čak tri boda, a ukoliko ipak izgubite, ne očajavajte, bolje je i tri gola pa da pokušate nego jedan a da ne odstupate od svoje igre. To je nešto što takođe radi kompjuter kada gubi i vaš tim, kao i vi, mora biti spreman da se suoči sa time.

 

Kako se borite sa pritiskom?

 

Protivnik će kroz meč konstantno menjati strategiju, reagujući na promene stvorene izmenama i promenama na pozicijama smanjiti šansu da novi igrač na terenu pobegne vašoj odbrani i postigne pogodak. Protivničke instrukcije mogu da pomognu u smanjenju „snadbevanja“ napadača ili praviti ih teškim za njih. Protivnik će možda preći u 4-2-4 i u tom slučaju koristite mogućnosti koje su vam „dodatni“ (polu-špicevi, krila) napadači stavili na raspolaganje. Sposobnost da se prilagodite vam može dosta pomoći u stvaranju uspeha na duže staze, a ne samo na jednom meču.

 

width=150 height=300http://www.danas.rs/upload/images/news/2009/5/4/2106f_ocp_w222_h443.jpg[/img]

 

Filozofija

 

Igrajući sa defanzivnijim stilom i povučenijom postavkom, može popuniti sve rupe u vašoj odbrani ali ćete morati da se suprotstavljate većim brojem napada protivnika. Ovo će vam pomoći da održite vše igrače fokusiranim da „dovrše“ utakmicu, ali ukoliko ovo budete koristili na veći deo utakmice, to može izazvati preveliki pritisak na vašu odbranu i često pravljenje glupih grešaka. Filozofije kao što su control, defensive i counter pomoći će vašoj odbrani da zadrži svoj „oblik“ i pokušavaće da se pridruže u fazi napada i „žrtvuju“ se odbrane.

Touchline instructions

 

http://img02.picoodle.com/img/img02/7/3/6/f_donim_93b8d3e.jpg

 

Na terenu ćete često videti igrače koji se kreću ka korner zastavicama sa loptom, bez pravih prodora u poslednjim minutima. To je zato što ekipe čuvaju rezultat i sa loptom u svom posedu, protivnik ne može doći do njihovog gola. Očuvanje lopte (retain possession) u posedu je u tim trenucima jako bitno. Takođe, možete izabrati i igranje loptom „do noge“ (pass to feet). Ovo je jako pogodno kada su dobri uslovi, ali kada je teren blatnjav i „težak“ lopta neće putovati kao što to čini inače, a umesto vođenja lopte, možete videti padanja, osnovne greške. Možete koristiti i instrukciju hassle opponents kako biste pokušali da smanjite posed lopte protivnika i time izbegnete situacije opasne po vaš gol.

Nadam se da sam vam pomogao, svima vama koji primate isuviše golova u zadnjim minutima. Takvi golovi će se uvek dešavati, to je fudbalska činjenica da sa malo sreće možete oći do velikih bodova i golova u poslednjim sekundama, ali ćete ovim sigurno smanjiti broj takvih golova.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |