Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

V deo

- Odbrana -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Odbrambena linija diktira startnu poziciju vaše odbrane. Neki timovi će igrati sa visokim linijama tražeći dobru vezu između odbrane i napada. Drugi će igrati sa duboko postavljenom odbranom glumeći zid ispred gola i davajući što manje prostora protivničkim napadačima iza sebe. Sada ćemo objasniti koje su prednosti i mane igrajući sa visokom i dubokom odbranom.

 

Postavljanje odbrambene linije može biti vrlo važno u postavljanju vaše taktike, možda ćete želeti da vašu odbranu napravite teško prolaznom i „parkirate autobus“ ispred gola ili ako pak želite da ponovo osvojite loptu, igrajte agresivno i brzo u odbrani kako biste što pre preneli loptu u fazu napada.

 

Igranje sa dubokom linijom može biti korisno kada želite da stojite čvrsto pred velikim, jakim napadačkim ekipama. Ostavljanje svojih odbrambenih igrača da „sede“ pred golom sa malo prostora iza njih za protivničke napadače ostavlja i svoj rizik, prolaskom protivnika, stvara se odlična prilika za protivnika pa zbog toga vaša duboka odbrana mora biti uigrana. Korisno protiv brzih napadača je da se odbrambeni igrači vašeg tima moraju brzo postaviti kako treba i, ako je to potrebno, „ući“ u napadača, umesto da ga vaš igrač „čeka“ i potom bude u zaostatku kada mu protivnik pobegne u stranu.

 

Dobro organizovana duboka linija, koja je teška za probijanje, može biti korisna ako želite da neutrališete i frustrirate protivnika. Držanje lopte u posedu možda i neće biti najbolja taktička opcija za vaš tim. U odbrani, mnogo važniji faktor, pri igranju sa dubokom odbranom,  jeste pozicioniranje vaših pulena a ne napadanje i želja za posedom lopte i bez prave prilike za vaš tim.

 

Prednosti duboke linije odbrane je najbolje demonstrirano u Interovom porazu (1:0) u revanš meču polufinala Lige Šampiona. Iako je poražen, Murinjo je stigao do konačnog cilja, u tom slučaju finala, frustrirajući i ostavljajući bez rešenja „vanzemaljce“ iz Katalonije. Duboko postavljena odbrana nije ostavljala prostora Mesiju i kompaniji da eventualno utrče ili proture loptu, dok su Lusio i Samjuel čvrstinom u skoku neutralisali ionako slabu skok igru Barselone.

 

Duboka odbrana takođe može biti korisna pri kreiranju praznog prostora vaš tim. Kada je odbrana duboka, napred ostaje dosta prostora za vezni red i napadače, ili samo napadače u zavisnosti kako i sa koliko igrača se branite. Takođe možete ostaviti dosta prostora prevlačenjem napadača bliže golu protivnika time privučivši eventualno i dva igrača protivničke ekipe ostavljajući veznom redu ili bočnim igračima dosta prostora za kreiranje napada ili kontra-napada, u zavisnosti od situacije.

 

Igranje sa dubokom odbranom takođe može dovesti do pritiska na vašu zadnju liniju i ako nemate dobro pokriven prostor između veznog i zadnjeg reda, taj pritisak može biti stvarno opasan. Da biste igrali sa dubokom postavkom odbrane, morate imati strogo disciplinovanu odbranu koja može da odoli raznolikim napadima protivnika tokom celog meča.

 

Ukoliko želite da se protivniku ostavi što manje prostora, visoke linije odbrane mogu da sažmu prostor na sredini terena kao i uz dobro uvežbane ofsajd zamke „otera“ protivničke napadače što dalje od gola.

 

To je istaknuto u igri Barselone ove i prethodnih par godina, ali ukorenjeno u igri Total Fudbala holandske škole tokom 70-ih. Igrajući visoko u polju, podrazumevalo je da kada Holandija nije imala loptu u posedu, protivnici su bili stisnuti na malom prostoru što je pomagalo i olakšavalo posao i lakše preuzimanje lopte „lalama“. Time su štedeli vreme a ofsajd zamkama onemogućavali protivnika da se malo više približe golu i probaju da ga ugroze.

 

Dobro pozicioniranje i inteligencija su ključni atributi za izlazak igrača napred pri postavljanju ofsajd zamki, ali ukoliko je protivnik sposoban (a odbrana bar malo neskoncentrisana) on će možda i uspeti da pobegne vašoj odbrani i to je rizik koji nosi igranje ofsajd zamki.

 

Igranje sa visokom odbranom može pomoći da se odbrana priključi organizovanju napada, ili ako pak vezni ili napadački igrači izgube loptu,  da je brzo vrate u vaš posed. Ali bitno je imati jake i brze odbrambene igrače koji će pokriti bilo šta što bi možda moglo da ugrozi vašeg golmana. Mada, i sa dobrim „sweeper-keeper“-om to se može neutralisati.

Mnogi menadžeri će govoriti o građenju njihove taktike pre svega na odbrani i zadnjoj liniji, i da će dobra odbrana biti osnov za eventualni uspeh.

Duboko postavljena obrana

width=400 height=279http://visual.merriam-webster.com/images/sports-games/ball-sports/soccer/player-positions.jpg[/img]

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/780px-Long-through.PNG/250px-780px-Long-through.PNG

P.S. Izvinite na suvom tekstu, nisam nasao neke pogodne slike.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |