Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

José Mourinho - IV deo


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

IV deo

 

- Jose Mourinho -

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Na skener moje malenkosti, stigao je, po mnogima, najveći fudbalski trener današnjice - Jose Mourinho (srp. Žoze Murinjo).

 

Opšte je poznato ko je Murinjo. Jasno nam je svima da je on jedan od najboljih u svom poslu i da je definitivno najbolji trener koji nikada nije bio igrač. Znamo i da je on taktički mag (i zato je on i na redu) i sjajan motivator.

 

U svojoj trenerskoj karijeri je osvojio Kup UEFA, Ligu Šampiona, državni šampionat Portugal (Porto), FA Kup, Liga Kup, Komjuniti Šild i dva naslova prvaka Engleske (Čelzi) i dva šampionata Italije, kup Italije i Ligu Šampiona (Inter). Trenutno je trener Reala iz Madrida i želi da sa njim ostvari ono što je sa prethodnim klubovima.

 

http://1.bp.blogspot.com/_3BaJMgGKAmE/RvKLRtU-QoI/AAAAAAAABkU/-FnkmgEsJ7Q/s320/jose+mourinho.jpg

 

Polako prelazimo na ono najvažnije - skeniranje njegove igre, zamisli, detalja i motivacije. Krenimo redom.

 

Ekipa koju vodi Murinjo igra defanzivno, na brze kontra-napade kontrolišući stanje na terenu. Posed lopte je uvek nizak. Svih jedanaest igrača se sjajno kreće bez lopte, na svaki protivnički pas se igrači se pomeraju i postavljaju pravilno. Ekipa kontroliše igru, čak i kada je lopta dugo u posedu protivnika. Pas igra je uglavnom kratka ali u momentima tranzicije lopte, pasevi su dosta duži, a retko su to visoke lopte. Igrači su veoma disciplinovani, znaju šta tačno treba da rade.

 

width=219 height=300http://i2.cdn.turner.com/si/2009/writers/luis_bueno/04/09/mourinho.qa/jose-mourinho.jpg[/img]

 

Kada protivnički tim napada, vrlo je jasno šta tim radi. Razmaci između linija (odbrambene, vezne i napadačke) su jako male. Često i po samo dvadesetak metara. Time protivnik ne može da prođe nikuda, ostaju bez ideja a uz sve to sjajno postavljeni igrači se sjajno kreću po terenu i prate svakog igrača. Najbolji primer ovoga je dvomeč polufinala Lige Šampiona 2009/2010, Inter - Barselona. Tu se jasno vidi da je Murinjo zadao velike muke Gvardioli, prostudiravši igru katalonskog kluba do tančina. Oni nisu imali slobodu, nisu mogli da kombinuju i nametnu svoju prepoznatljivu igru, a retko kada i priđu golu Žulia Cezara.

 

Njegova priprema za mečeve nije samo na fudbalskom planu već i na van fudbalskom planu. On tako, sjajno motiviše igrače, budi u njima ono što je timu potrebno, tu veliku želju, podiže adrenalin i sa time su upoznati samo oni koji su radili sa njim. Ove stavke su svima u trenerskom poslu poznate i svi (i oni van trenerskog posla) znaju šta on čini, ali glavna poenta je kako on to čini i verovatno je to ono što ga čini da on bude „Special One“.

 

Njegova smirenost na terenu dodatno uliva samopouzdanje igračima kao i sigurnost u to da trener postupa ispravno. Njega nikada nećete videti kako „cupka“ kraj aut linije, kako gubi vreme svojim gestikulacijama, već isključivo ispravljanjem grešaka koje vidi i zapisivanjem (po čemu je opšte poznat) u svoju sveščicu pa tako svaki detalj ostaje ubeležen i nikada zaboravljen.

 

width=213 height=300http://news.xinhuanet.com/english/2007-09/20/xin_04209042009510932937446.jpg[/img]

 

On gaji fudbal koji mnogi nazivaju „samoubilačkim“ jer ubija lepotu igre i to je definitivno tačno, ali tim fudbalom, Murinjo ubira plodove već punih 8 godina. Takav fudbal deluje jednostavno, ali to nimalo nije. Deluje kao da je stvarno lako postaviti desetoricu ispred golmana koji će pokrivati svaki delić svoje polovine i onda u tri-četiri poteza u kontra-napadima rešiti ceo meč. Jasno je da je za to potrebno mnogo treninga, koncentracija na nivou i vrhunski stručnjak kakav je Žoze Murinjo.


By Necinho

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |