Jump to content

Welcome to Football Manager Balkan | Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Return of the tricky trees

nottingham forest tricky trees karijera

 • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

Et98h2D.jpg

 

Nekako se sve desilo brzo...obzirom da su mi roditelji tokom ratnih dešavanja na Balkanu izbjegli u Veliku Britaniju, tačnije u grad Robin Hooda, Nottingham, ovdje sam se i rodio, u jeku sukoba u mojoj rodnoj Bosni i Hercegovini.

 

about-nottingham-header-2.jpg

 

Naravno odmah sam etiketiran kao socijalni slučaj, dijaspora, ološ koji ne treba Engleskoj, propalica od koje ništa neće postati. Naravno da to nisam želio, zato sam sate i sate provodio učeći i interesujući se najprije za prirodne nauke, želio sam postati hemijski inženjer. I zaista po završetku gimnazije (ili kako bi ovdje rekli "grammar school") sam odmah potpuno predano istraživao šta i kako dalje.

Uskoro je došao trenutak upisa na toliko željeni fakultet, nakon istraživanja o opcijama za daljnji razvoj i rekao roditeljima da program koji želim postoji na lokalnom univerzitetu, ali košta vrtoglavih 21 hiljadu funti.

Gotovo sam znao da će se otac izderati na mene, reći mi da nisam normalan i da se moram zaposliti da doprinosim kućnom budžetu. Majka je samo šutljivo sjedila pored oca, sa zamišljenim pogledom u očima, znao sam da ona razumije koliko mi znači obrazovanje i kakav motiv za budućnost imam. Nakon kratke lekcija i izljeva bijesa, otac mi je jasno stavio do znanja da je jedina druga opcija da se odselim iz kuće i tražim svoju sreću negdje drugo.

Bijesan sam napustio kuću i tu počinje moj put...

Uopće nije bilo lako, sa trenutne pozicije i vremenskog odstojanja se čudim kako sam uopće imao hrabrosti da se zaputim u nepoznato, valjda je presudila "mlada vruća glava". Ubrzo sam pronašao posao perača posuđa u jednom kineskom restoranu. Gazda namrgođeni Kinez, plata jedva tri stotine funti nedjeljno, radilo se i po 14 sati dnevno za novac koji je jedva dovoljan da otplati kiriju i pruži mi neke osnovne namirnice.

 

28F96A6B00000578-3092386-image-m-6_14322

 

Jedina relaksacija mi je bila da odem na meč Notts Countya koji se tada takmičio u trećem rangu engleske piramide. Svake dvije ili tri sedmice sam uspio odvojiti desetak funti za kartu i da toga nije bilo, davno bih pao u depresiju. Volio sam fudbal i ubrzo sam otkrio serijal Football Manager koji je igrao jedan moj prijatelj iz Crne Gore. Naravno nije bilo mnogo vremena za igru od prekovremenog rada u restoranu, ali sam stizao odigrati pokoju sezonu tokom sedmice. Išlo mi je zaista dobro, znao sam posložiti taktiku, pratiti formu igrača i jednostavno sam zavolio sve te finese, zamišljajući sebe kako ne mirišem na zagorjeli luk i soja sos već u odijelu uz neki Hugo Boss parfem sjedim u udobnoj stolici i vodim neki veliki klub. Prolazile su godine, a ja sam i dalje radio na istom mjestu.

Sve dok jednog dana nisam dobio poziv...

Bio je to moj prijatelj iz Crne Gore koji je u međuvremenu postao fudbalski skaut u Nottingham Forestu. Vjerujem da ste čuli za njih, jedan od najvećih klubova u Europi, dvije titule Lige prvaka, doduše u nekim drugim vremenima, bili su i prvaci prije 40 godina...

 

skysports-city-ground-nottingham-forest-

 

Ponudio mi je posao trenera druge ekipe U10 selekcije kluba, obzirom da je znao koliko volim fudbal te da mi je bio dužan uslugu, preporučio me je vodstvu kluba i oni su odlučili da mi daju tri mjeseca part-time ugovor kojim bih za otprilike 15 sati sedmično dobijao oko 800 funti što je dosta više od mojih primanja u restoranu. Bio sam u šoku, razmišljajući šta da radim, obećao sam mu se javiti sutradan sa svojom odlukom.

Naravno da bi svako normalan objeručke prihvatio ovakvu ponudu, ali postojao je jedan problem: Zaista sam mrzio taj klub jer sam navijao za njihove gradske rivale Notts County!

No, obzirom da mi je ponuđena veća plata i da je posao neuporedivo manje stresan, sutradan sam nazvao prijatelja i prihvatio njegovu ponudu.

Od perača posuđa u lokalnom restoranu sam brzo postao trener pijetlića u Forestu.

Već prvog mjeseca sam oduševio čelnike kluba, obzirom da sam u pet utakmica zabilježio isto toliko bodova. Unio sam ponešto iz balkanske filozofije fudbala, dosta smo radili na tehničkim detaljima, dok su naši protivnici više radili na fizikalijama i kondiciji igrača. Meni nije bio cilj dominirati u mladim kategorijama na puku fizičku snagu, već oformiti igrače za budućnost kluba.

Nakon isteka ugovora, isti mi je produžen na još godinu, pa na još dvije...

Prošlo je još deset godina, a ja sam sada bio trener U-23 ekipe tima gdje su uglavnom boravile mlade nade koje je trebalo spremiti za seniorski fudbal, kao i prvotimci koji se lagano oporavljaju od ozljeda. Činilo se da živim svoj san. Imao sam zaista dobar odnos sa trenerima prvog tima, Montanierom i Warburtonom, sve do dana koji je promijenio sve...

Dobro se sjećam, bio je to 18.5.2017. godine, naš arapski vlasnik je objavio da napušta klub, a da na njegovo mjesto dolazi grčki tajkun Marinakis, poznatiji kao vlasnik njihovog velikana Olympiakosa. Bili smo na neki način potreseni, ne znajući šta će se sada desiti sa našim pozicijama u klubu.

Vrlo brzo je Grk sazvao sastanak sa svim trenerima u klubu gdje je provedena analiza rada i rezultata svih ekipa koje Forest posjeduje.

Kada je došao red na mene, cijela sala je aplaudirala i na inače bezizražajnom licu Marinakisa se pojavio mali osmijeh.

 

article3500.w_hr.jpg

 

Osmijeh koji je brzo prešao u šok kada je glavni trener Warburton prezentirao rad prvog tima. Marinakis nije mogao vjerovati...ništa nije štimalo, igrači su prijetili odlaskom, kasa je bila ispražnjena otpremninama koje nisu bile zavedene u poslovne knjige kluba. Znao je da je klub blizu ispadanja u League One, treći rang engleskog fudbala, ali nije mogao ni slutiti da se iza površine krije neorganizovan klub.

Sazvao je sastanak sa upravom kluba gdje će se odlučiti o budućnosti prvog tima i ulaganjima u isti.

Sastanak koji je rezultirao mojim imenovanjem na mjesto menadžera ekipe.

Malo je reći da sam bio u šoku...ja, nekadašnji perač suđa u najgorem mogućem restoranu, balavac koji je svojeglavo pobjegao od roditelja sam dobio priliku da vodim jedan od najpoznatijih klubova u Engleskoj.

"You better begin son, the reputation of our club is in your hands", rekao mi je kratko Marinakis.

I tako je počela avantura, avantura za koju definitivno nisam bio spreman, ili sam barem tako mislio... :deda: 

 

L8fba38.png


Edited by staridedo, 03 January 2018 - 01:20 AM.

 • Debeli Ronaldo, popaj, Ichigo and 6 others like this

#2
popaj

popaj

  Hot Prospect

 • Član foruma
 • 708 posts
 • Lokacija:Novi Sad

Pratim :)


 • staridedo likes this

#3
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

YPqrXIu.jpg

Nakon mojeg imenovanja na mjesto menadžera Foresta, bilo je potrebno uraditi mnogo toga, prvenstveno radi analize stanja ekipe te planiranja nekog budućeg razvoja. Stoga je izvršena analiza ekipe nakon koje sam sa svojim stručnim stožerom zaključio nekoliko stvari:

 • gotovo je nemoguće izboriti čak i playoff u prvoj sezoni sa trenutnim igračkim kadrom
 • odbrana je najbolji dio ekipe te se prilikom kreiranja taktike mora bazirati na nešto defanzivnijem pristupu
 • fokus kluba treba biti na razvoju mladih igrača iz cijele Europe
 • potrebno je intenzivirati trenažni proces po cijenu većeg rizika od povreda

Za transfere smo dobili tek oko pola miliona eura, iznos koji ne znači mnogo ni u Championshipu. Bilo je jasno da ćemo potencijalna pojačanja morati tražiti među slobodnim igračima i onima kojima ističe ugovor.

Sastavili smo listu od nekoliko željenih igrača, uglavnom veterana na napadačkim pozicijama, među kojima su se isticali:

 1. Andrea Pirlo
 2. Sulley Muntari
 3. Dimitar Berbatov
 4. Armend Daliku
 5. Giuseppe Rossi
 6. Denis Oliynyk

Nažalost, zbog nesuglasica oko visine plata pojedinih igrača, od navedenih su dovedeni samo Oliynyk i Muntari. U svakom slučaju se radi o izrazito korisnim igračima te smatram da smo zaista uradili najbolje što smo mogli na transfer tržištu.

Pored navedenih dovedeni su i Alvaro Fernandez, Lee Robinson te Zafer Yelen od kojih više očekujem da budu backup opcije nego prvotimci.

Ključni igrači našeg kluba su Zach Clough, Andreas Bouchalakis, Ben Osborn, Apostolos Vellios, Chris Cohen i Liam Bridcutt.

 

Nakon intenzivne potrage za pojačanjima i pripreme za sezonu, počeli smo sa prijateljskim utakmicama i prvih 5 ligaških. Dovoljno je reći da se nismo proslavili:

 

90sL3mc.jpg

 

Tako da smo nakon prvih pet kola na posljednjem mjestu na tabeli te smo ispali iz ionako nebitnog Carabao kupa, doduše vrlo zabrinjavajućim rezultatom u izrazito otvorenoj i napadačkoj utakmici s obje strane gdje smo testirali (ne)mogućnost našeg napada.

Na početku sezone smo počeli igrati 5-4-1 formaciju, fokusirajući se samo na odbranu i to je dalo rezultate u vidu dva neriješena meča, međutim ta taktika se nije ispostavila kao ispravna obzirom da ovisi o raspoloženju odbrane i ponekom sretnom kontranapadu, tako da smo u naredne tri utakmice doživjeli sigurne poraze. Poslije toga je počelo traženje one idealne taktike, eksperimentirajući sa trenutnim kadrom kojeg posjedujemo. Nadajmo se da će eksperiment biti uspješan  yo  

 

To je to, ako trebate neki SS, recite :wink: 


Edited by staridedo, 03 January 2018 - 02:20 AM.

 • Debeli Ronaldo, Sir Aleš, Bole™ and 1 other like this

#4
Debeli Ronaldo

Debeli Ronaldo

  Pozdravite Vašu mamu :)

 • Chairman
 • 10,004 posts
 • :skipperfmb
 • Lokacija:Zemlja Mordor
 • Formacija:Jaka
 • Trenutno vodim:2:0 18. minut
Trebamo što više reporta

Sent from my NEM-L21 using Tapatalk
 • staridedo likes this

#5
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

SKY-SPORTS.gif

ugKRkJr.jpg

vrkhzUV.jpg

zdDHfsd.jpg


 • Debeli Ronaldo, popaj, Sir Aleš and 2 others like this

#6
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

wCZRZMC.jpg

 

Rječnikom Star Warsa bi se situacija mogla opisati kao: " It is a dark time for the Rebellion". I zaista je tako bilo, činilo se da je situacija bezizlazna i da mi se uskoro bliži otkaz. Dok zaista nisam otkrio da je asistent postavio neke lude player instructions u kojim se rotiraju igrači koji uopće ne igraju iste pozicije. facepalm Dakako, to nije bilo sve, moralo se još raditi na taktici, team instructions i ostalim detaljima, ali se sve poklopilo kada se desilo ovo:

 

VuFtzay.jpg

 

Ogromna euforija je zavladala i igrači su odvedeni na večeru u najbolji restoran u Nottinghamu. Iako ništa nije bilo ni blizu riješeno, bili smo na pravom tragu. Intuitivno sam osjećao da trebamo uraditi isto i u narednim mečevima, gruba igra i košarkaškim žargonom rečeno "hackovanje" protivnika sitnim prekršajima. Ispostavilo se da je to pravi recept:

 

s7KIUf0.jpg

 

Osim poraza od Hulla kojem je kumovalo naše ponekad tragično postavljanje u odbrani i želja za sustizanjem rezultata (što je problem koji nas i dalje prati), ubilježili smo 5 pobjeda u 6 utakmica što nas je automatski lansiralo na 21. poziciju na tabeli, tik iznad opasne zone. Apetiti brzo rastu, pa se već počelo razmišljati o eventualnom sustizanju prvih 6 ekipa, pogotovo imajući u vidu da je razlika tada bila 20 bodova.

Ali nismo smjeli zaboraviti odakle potičemo, da i seriji dođe kraj, pogotovo jer nas u finišu polusezone čekaju okršaji sa nekim od najboljih ekipa, pa je uslijedio malo lošiji niz utakmica:

 

nXNgIyJ.jpg

 

Manje više utakmice protiv ekipa iz prve polovine tabele su pokazale da, iako možemo igrati s njima, moramo biti izuzetno oprezni i ne dopustiti da nas uvuku u svoju mašinu. Sve je to lakše reći, nego učiniti, ali mi smo se potrudili da uradimo i jedno i drugo:

 

QHWpMNq.jpg

 

Decembar je tako postao najbolji mjesec otkad sam ja na klupi kluba, iako smo doživjeli dva visoka poraza, od kojih smo protiv Bristola imali 2:2 do 75. minute i onda divljački nasrnuli na gol domaćih što se ispostavilo kao ogromna greška.

 

LaJ9Kmo.gif

 

Za razliku od Bristola, Sunderland nas je pošteno "razbio" i tu nije bilo nikakvog alibija. Međutim, i pored svega, naša igra nije ostala bez priznanja:

 

0mD05cs.jpg

 

Zach je zaista odigrao maestralnu sezonu do sada i ostvario ogroman napredak, o čemu ćemo malo kasnije.

Također, meni je izmakla nagrada za trenera mjeseca za samo jednu utakmicu:

 

1A2M5px.jpg

 

Čitava priča je rezultirala itekako zdravom pozicijom na tabeli te sam siguran da ćemo, ako smo išta naučili iz svojih grešaka, moći napasti top 10, a uz malo sreće zašto ne i playoff za Premier League. Jedino što zabrinjava je očajna gol razlika gdje smo u vrhu po postignutim, ali i uvjerljivo prvi u primljenim golovima. :/ 

Ipak, treba imati na umu da je proces obnove tek počeo.

Tabela sada izgleda ovako:

 

fY4P9cQ.jpg

 

Vrlo je mala razlika između timova, najbitnije je da smo se odvojili od opasne zone za 9 bodova i želimo nastaviti tim putem.

 

dJK511k.jpg

 

U FA kup smo se doslovno tek uključili u trećoj rundi, sada u januaru, gdje nam je žrijeb dodijelio premijerligaša Swansea. Iako nisu mnogo toga pokazali u prvom dijelu sezone u PL te su trenutno posljednji na tabeli, bili su izraziti favoriti u ovom duelu te smo posebnu pažnju posvetili pripremi za isti.

Srećom po nas, sve se dobro završilo:

 

8o7WWSc.jpg

 

Uspjeli smo proći u četvrtu rundu, gdje nas čeka Aston Villa s kojom smo, u prvom dijelu sezone u Championshipu, u gostima remizirali 2-2.

Ambicije su svakako proći što dalje, pa zašto ne i do finala ako se poklopi žrijeb  thumbup 

Naravno, liga je apsolutni prioritet i bez obzira šta se desi, bit ćemo ponosni na ovu pobjedu, a i eventualne naredne.

nexA3yZ.jpg

 

Što se tiče nekih ostalih detalja u timu, napušta nas Muntari koji na kraju nije uspio da dobije radnu dozvolu za UK, te će karijeru nastaviti u LA Galaxy za oko 250.000 eura.

Drugih pojačanja nije bilo, nekoliko igrača smo poslali na posudbe.

Ono što me posebno raduje u ovom procesu kada se "uzdižemo iz pepela" kao feniks, jeste da su nosioci igre i igrači koji su najviše prikazali u ovom periodu zapravo jako mladi igrači:

 

Zach Clough

Ben Brereton

Joe Worrall

Barrie McKay

 

Posebnu pažnju ćemo obratiti na produženje ugovora sa istima.

Na početku zimskog prelaznog roka smo konačno uspjeli dogovoriti uvjete sa Rossijem, koji će naš klub besplatno pojačati i sigurno biti jedan od najkvalitetnijih napadača u championshipu, kojeg se ne bi postidili ni neki premijerligaši.

 

HCuIBf7.jpg

 

To je to, ako trebate neki SS, recite  :wink:


Edited by staridedo, 04 January 2018 - 02:01 PM.

 • Debeli Ronaldo, popaj, Sir Aleš and 2 others like this

#7
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

85qnNDP.jpg

 

Čudo iz Nottinghama stiglo do polufinala FA kupa!

 

Mnogo prašine je digla informacija da je, nakon pobjede nad Middlesbroughom, Nottingham Forest izborio plasman u polufinale FA kupa kao jedina preostala ekipa iz drugog razreda engleskog fudbala.

Čitava situacija možda i ne bi bila toliko neobična da se ista ta ekipa do prije 3 mjeseca borila za opstanak u Championshipu. U drugom dijelu polusezone su vezali nekoliko pobjeda te se sada nalaze tačno na sredini tabele, odnosno 13. mjestu.

Pa kako se sve ovo dogodilo? Priču donosi Goran Milić...

 

Kao što već znate, klubovi iz Championshipa i Premier League takmičenje u FA kupu počinju od trećeg kola. Tu je ekipa Nottingham Foresta za protivnika imala posljednjeplasiranu ekipu PL, velški Swansea.

 

Swansea-City-U23s.png

 

Strpljivom igrom su ih uspjeli nadigrati i postići pogodak za slavlje od 1-0 i prolaz u 4. rundu.

Ništa neobično, rekli bismo, iznenađenja se često događaju u kup takmičenja, pogotovo ako uzmemo u obzir forme klubova gdje je Forest imao prednost.

U 4. kolu su kuglice žrijeba ekipi Foresta dodijelile Aston Villu, ekipu iz gornjeg dijela tabele Championshipa, koja se bori za plasman u playoff za viši rang. 

 

2.png

 

Stručnjaci su već predviđali da će put ekipe Foresta tu i stati, da jednostavno nemaju snage da pobijede Aston Villu, čak ni pred domaćim navijačima...ali tako nisu mislili igrači Foresta te je prvo rezervista Oliynyk pogodio za 1-0, zatim stiže brzi odgovor od Kodjie sa druge strane, dok pitanje pobjednika rješavaju Bridcutt u 53. i Brereton u 86. minuti za konačnih 3-1.

Ben Brereton je proglašen za igrača utakmice, utakmice koja će najaviti njegovu izuzetnu polusezonu u seniorskoj karijeri.

Zatim u 5. rundi ekipa Foresta opet dobija ekipu iz Championshipa, bio je to Sunderland.

 

sunderland-afc.png

 

Sunderland koji je tada bio drugoplasirana ekipa Championshipa. Cinici su odmah počeli sa izjavama da Forest i Dedina nemaju šta tražiti protiv dominantne ekipe Sunderlanda koja im je u dva meča u Championshipu postigla 10 pogodaka, te da će glatko ispasti sa 2 ili 3 gola razlike.

Menadžer domaćih se samo nasmijao i rekao: "Sve dok igramo kući, niko nije nepobjediv".

I zaista se čini da se desilo čudo, domaći otvaraju utakmicu izuzetnim presingom na goste, koji su vrlo brzo zagrizli mamac i panično napucavali lopte na polovinu protivnika gdje je duboka odbrana domaćih spriječavala bilo kakva utrčavanja protivničkih napadača.

Presing koji je urodio plodom u 20. minuti kada mladi Brereton pogađa za 1-0 i veliko slavlje domaćih. Sunderland nije imao odgovora na ovakvu igru Foresta te Brereton brzo pogađa za 2-0, igrao se 30. minut susreta.

I baš kada se činilo da će 2-0 biti rezultat kojim se ide na odmor, u nadoknadi prvog dijela desni bek domaćih Darikwa pogađa za 3-0 i totalni prikaz sile Nottingham Foresta.

Sada je trebalo samo privesti utakmicu kraju...ali Sunderland je dovoljno iskusna ekipa da se ne može prevariti dva puta u dva poluvremena.

Domaći su dobrom odbranom odoljevali naletima gostiju, sve do 75. minute kada James Vaughan pogađa za tračak nade gostujućih navijača.

No, uspjeli su domaći smiriti utakmicu sve do sudijske nadoknade kada McManaman koristi grešku odbrane Foresta i smanjuje na 3-2.

Ubrzo, gosti šalju sve igrače na protivničku polovinu, očajnički pokušavajući izboriti neriješen rezultat, ali bez uspjeha te utakmica završava 3-2 i Nottingham Forest prolazi u 6. rundu FA kupa.

U šestoj rundi ih je, kao što ste mogli i pročitati čekao Middlesbrough, ekipa definitivno slabija i od Aston Ville, a i od Sunderlanda. Više niko nije sumnjao u domaće, te su čak bili i favoriti u ovom duelu.

 

12.png

 

Status favorita je i opravdan, već nakon 21 minute je na semaforu stajalo 2-0 te su nemoćni gosti na razne načine pokušavali stići rezultat, ali sve što su dobili je bio utješni gol Fernandesa u 4-toj minuti nadoknade vremena i tako je Forest sa 2-1 izborio polufinale najstarijeg takmičenja na svijetu gdje ide na megdan Watfordu!

 

Watford-FC.png

 

Polufinale FA kupa je značilo i utakmicu na slavnom Wembleyu. Domaći igrači nisu mogli kriti zadovoljstvo činjenicom da će nastupiti na slavnom državnom stadionu.

Watford je ekipa koja je trenutno na 18. mjestu u PL te ne bi trebala predstavljati veći problem Nottingham Forestu nego što je to bio Swansea.

Dedina upozorava da utakmica na neutralnom terenu i pred 90.000 navijača nosi mnogo veći rizik od bilo koje prethodne te se ekipa mora spremiti u skladu s time.

No pitanje je:

Mogu li ponoviti dobru partiju i proći u finale gdje ih čeka bolji iz duela Liverpool-Manchester United?


 • Sir Aleš and Bole™ like this

#8
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

dJK511k.jpg

 

Počnimo od takmičenja gdje smo pokazali najviše...

Kao što ste mogli vidjeti stigli smo do polufinala sa Watfordom, utakmice koja nas je dijelila od velikog finala i prilike da se borimo za trofej i učešće u FA kupu.

 

rFgh3N7.jpg

 

Nije bilo nepoznanica, znali smo koliko je jaka ekipa Watforda, bez obzira što nisu blistali u elitnom razredu. Niko nije slučajno u polufinalu FA kupa. Obavljena je detaljna analiza pred utakmicu, te smo spremni dočekali istu. Nismo mogli računati na prvog golmana Hendersona, pa je među stativama bio Smith.

 

Utakmica je počela u žestokom tempu i Watford već u 3. minuti dolazi do vodstva, strijelac je bio Isaac Success. :bo: 

Odmah nakon primljenog gola smo uložili mnogobrojne napore da animiramo igrače koji su zaista kreirali mnoštvo prilika pred golom Watforda, ali promjene rezultata nije bilo.

Na poluvremenu sam igračima rekao da se moraju fokusirati i nastaviti sa presingom, rezultat mora doći.

I zaista je došao, prvo Brereton pogađa u 58. za poravnanje, a zatim opet Brereton u 74. minuti za potpuni preokret.

Lagano smo zatvorili utakmicu te (statistički) sasvim zasluženo PROŠLI U FINALE!

 

3rWUeTI.jpg

 

Liverpool je savladao United, što je značilo da nas od titule dijeli jedan jedini meč sa velikanom engleskog fudbala. Do sada nas je nosila euforija, ali ako mislimo savladati Liverpool, dosta toga će se morati poklopiti.

 

BEpzLxM.jpg

 

Gary Brazil mi je prezentovao detaljnu analizu Liverpoola i situacija iz kojih postižu golove, situacija u kojim su ranjivi itd.

No morali smo motivisati igrače koji su ove sezone odigrali skoro 60 utakmica, dosta ih nije bilo u optimalnoj kondiciji.

Dogovorom sa stručnim stožerom sam igračima savjetovao da igraju rasterećeno, bez pritiska i iskoriste sve eventualne prilike.

Ali da li je to dovoljno?

 

fy9fB0Y.jpg

 

Čim je Mike Dean spustio loptu na centar, zavladala je opća ludnica na tribinama, mnogo više navijača je naravno imao Liverpool pa je svaka naša akcija propraćena salvom zvižduka. Već na početku utakmice se jasno vidjelo ko je gazda, nismo uspjevali ništa učiniti na terenu, samo smo se branili, što je stil igre za koji sam znao da ne može potrajati.

U tom duhu, već u 39. minuti Liverpool dolazi do vodstva, strijelac je Henderson. Nismo odustajali od opreznog pristupa, na poluvremenu smo htjeli ohrabriti igrače da će njihova prilika doći. Ali nije došla.

I gotovo u istom trenutku kada sam rekao igračima da se malo više otvore i napadaju, Fred koristi prazan prostor i pogađa za

2-0 u 69. minuti susreta. Do kraja utakmice je Sturridge pogodio za ovjeru trijumfa Liverpoola koji je tako zasluženo osvojio FA kup u sezoni 2017/18.

 

ngGU3Eo.jpg

 

Igračima se nema šta prigovoriti, dali su sve od sebe i postigli značajan uspjeh u ovom takmičenju, bit će sigurno još prilika za osvajanje i samog trofeja. :sesir: 

 

wCZRZMC.jpg

 

Što se tiče ligaškog takmičenja u Championshipu, na kraju će se ispostaviti da nam je jako malo nedostajalo da izborimo 6. mjesto i plasman u playoff, tek pokoji kiks u drugom dijelu sezone nas je ostavio na 4 boda od Leedsa koji je pred kraj sezone bankrotirao, ali je ipak zadržao plasman u playoff.

Na kraju su Norwich, Fulham i Birmingham izborili Premier League, a nama je ostalo da se pojačamo za narednu sezonu.

 

G6prY32.jpg

 

Zach Clough sa 22 gola i 12 asistencija iz 35 startova i 3 ulaska s klupe je bio ponajbolji igrač ekipe u ligi.

Mladi Brereton koji je tek napunio 19 godina je dodao 16 golova i 3 asistencije iz 21 starta i 10 ulazaka s klupe, te je za narednu sezonu vodeći kandidat za najboljeg strijelca.

 

9tpicWI.jpg

 

nexA3yZ.jpg

 

Ovog ljeta se dogodilo mnogo transfera u Nottingham Forestu, o čemu ćemo detaljnije u narednom reportu. Slijedi nekoliko detalja sa kraja sezone o poslovanju i napretku kluba:

 

pFh9Fle.jpg

 

UALjIOi.jpg

 

uwoTcb1.jpg

 

uu2R0HE.jpg

 

hndXV52.jpg

 

To je to, ako trebate neki SS, recite :wink: 

 


 • Debeli Ronaldo, popaj, Sir Aleš and 1 other like this

#9
Ling^2

Ling^2

  How do you own disorder?

 • Admin
 • 16,603 posts
 • :Ling^2
 • Lokacija:Iza tebe
 • Formacija:Bunker
 • Trenutno vodim:Fondaciju za FM16

Inspirisan pobjedom NF protiv Arsenala, da napisem i ja koju.

Lijepo ide. Ne forsiras previse, vidjecemo kako ide druga sezona. Zanima me kakav ti je transfer plan? Hoces da guras Engleze, ides da lovis vunderkidove ili jednostavno koji ti god igrac treba da pobjedis? :D

I kako Rossi igra? Mislim da bi bio dobro pojacanje da nema povreda.


 • staridedo likes this

#10
Lord Torrent05

Lord Torrent05

  C'É SOLO L'INTER ! <3

 • Taktičar
 • 4,184 posts
 • :torrent05
 • Lokacija:Novo mesto
 • Formacija:4-5-1, 3-5-2, 4-3-1-2
 • Trenutno vodim:Internazionale
Super finish sezone. Puno napravio da si dosao do Finala. Ipak tamo prejak tom.

Steta za vrlo los pocetak,.gdje te je i kostao plasman u playoff sigurno.
Al samo nastavi sa ovakim ritmom i doci ces sljedece sezone.

Kao kaze Ling, sada i mene inspiriras da makar ja.konacno.se bacim u championship. Sanjam odavno timove poput Forresta i Leedsa. Mozda i Derby ko zna

Poslano z mojega EVA-L09 z uporabo Tapatalk
 • staridedo likes this

#11
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

Inspirisan pobjedom NF protiv Arsenala, da napisem i ja koju.

Lijepo ide. Ne forsiras previse, vidjecemo kako ide druga sezona. Zanima me kakav ti je transfer plan? Hoces da guras Engleze, ides da lovis vunderkidove ili jednostavno koji ti god igrac treba da pobjedis? :D

I kako Rossi igra? Mislim da bi bio dobro pojacanje da nema povreda.

Odradio sam dosta transfera, prevashodno sam ciljao na homegrown igrače koji su nekada prije igrali u engleskim ligama. Oni najbitniji su iz UK+Irska, ima tu nekih rezervi i igrača na jednogodišnjim ugovorima koji su stranci, više da popune mjesta u slučaju povreda i donesu neko iskustvo, ne mogu sad ni izvesti 11 igrača od 19-20 godina ako planiram promociju. Možda sam ostao sa malo previše igrača sada pred početak druge sezone, čini mi se da ih je 34.

 

A naletio je i jedan duže poznat wonderkid sa naših prostora kojeg smo doveli :mafia:

 

A Rossi je dobar dio sezone bio povrijeđen, mislio sam ga posuditi sad, ali se opet povrijedio tako da ništa od ljekarskih pregleda. :unsure: Nije se baš pokazao kao vrhunski lik, bilo je par ulazaka sa klupe kada je odigrao dobro svoju rolu. Sada planiram Breretonu dati 35-40 utakmica ako bude bez povreda, strahovito napreduje, ima klauzulu na +3 godine kad ostvarimo promociju tako da se trudim da ga zadržim još malo jer od njega sigurno imam koristi i kad bude PL aBd.

Super finish sezone. Puno napravio da si dosao do Finala. Ipak tamo prejak tom.

Steta za vrlo los pocetak,.gdje te je i kostao plasman u playoff sigurno.
Al samo nastavi sa ovakim ritmom i doci ces sljedece sezone.

Kao kaze Ling, sada i mene inspiriras da makar ja.konacno.se bacim u championship. Sanjam odavno timove poput Forresta i Leedsa. Mozda i Derby ko zna

Poslano z mojega EVA-L09 z uporabo Tapatalk

Hvala, Championship je baš zanimljiv, pogotovo jer se ne nerviram kao u manjim ligama da mi neko bježi 3 boda i ja redam 10 pobjeda, i dalje mi bježe 3 boda, a kad ja izgubim i oni izgube. Vrlo je izjednačeno, ne treba puno poena da se ubaciš u borbu za vrh, imaš neke legendarne ekipe tu i dosta je satisfying.

Samo nemoj sad Villu ili Hull uzeti pa da budeš pun k'o brod lol#12
drull_mbombo

drull_mbombo

  Papa Štrumf

 • Grafičar
 • 3,416 posts
 • Lokacija:Velika Gorica
 • Formacija:WM

Bogami si ga izguro u Kupu. Svaka čast. Šteta za prvenstvo i četiri boda koja su ti falila za playoff, koji bi sa obzirom kako si igro u kupu, izguro do Wemblija.

Ništa, dogodine max fokus na Ligu.

Sretno.


 • staridedo likes this

#13
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

HOxuFxm.jpg

 

Drugu sezonu počinjemo pregledom transfera, bili smo dosta aktivni na tržištu tako da imamo 18 novih imena, dok nas je napustilo 14 igrača, 6 za stalno, a 8 na pozajmicu u druge klubove radi usavršavanja/povratka forme.

 

Dolazni transferi 1. dio

Dolazni transferi 2. dio

Odlazni transferi

 

Dovedeni su sljedeći igrači:

 

marcin_ryszard_wasilewski.jpg

 

Ime: Marcin Wasilewski

Godina: 38

Pozicija: DC/DR

Link profila

Doveden je više da bude ispomoć ovoj mlađoj generaciji stopera, dok svi ne dostignu neki bolji nivo. Povrede su česte na ovoj poziciji, pa je teško imati višak dobrih igrača.

 

MV5BN2U0N2IzMjQtOTc2My00YzA3LWE1NzEtMTJk

 

Ime: Stuart Dallas

Godina: 27

Pozicija: (A)ML/R

Link profila

Sasvim solidan otočki igrač koji igra na krilnoj poziciji, na kojima smo bili dosta nesigurni u prvoj sezoni.

 

Cameron_borthwick_jackson.png

 

Ime: Cameron Borthwick-Jackson

Godina: 21

Pozicija: DL/DC

Link profila

Odličan potencijal kojeg smo ugrabili od Evertona, nadam se da će napredovati na PL nivo.

 

 

Footballer-Predrag-Rajkovic.jpg

 

Ime: Predrag Rajković

Godina: 22

Pozicija: GK

Link profila

Riječi su suvišne, sigurno najbolji golman Championshipa sa izuzetnim potencijalom. Ujedno i najskuplje plaćeni igrač, došao za 5.25 miliona eura iz Maccabija.

 

2160.jpg

 

Ime: Pablo Hernandez Dominguez

Godina: 33

Pozicija: AMC

Link profila

Iskusan igrač, jedan u nizu onih koji su napustili Leeds nakon bankrota.

 

cdf63e65426180a7524d6b0b5fad2a24.png

 

Ime: Bailey Peacock-Farrell

Godina: 21

Pozicija: GK

Link profila

Igrač kojeg ćemo sigurno probati razviti kroz neku godinu-dvije pa odlučiti o njegovoj sudbini. Za sada je posuđen Northamptonu.

 

213001.png

 

Ime: Tim Cahill

Godina: 38

Pozicija: ST/MC

Link profila

Velika legenda svjetskog fudbala, za 145 hiljada eura...zašto ne, ocjene su mu i dalje vrhunske.

 

2016_2017_17143_508009.jpg

 

Ime: Abdelhamid El Kaoutari

Godina: 28

Pozicija: DC

Link profila

Momak koji je besplatno došao u klub, a planiram mu dati status prvotimca, jako jako dobar stoper.

 

28066142.png

 

Ime: Matthew Pennington

Godina: 23

Pozicija: DC/DR

Link profila

Pennington se možda čini kao višak na stoperskoj poziciji, ali tempo od 46 utakmice zahtjeva barem 4-5 stopera.

 

233943.png

 

Ime: Ronaldo Vieira

Godina: 19

Pozicija: DM/MC

Link profila

Puno očekujem od ovog malca, mlad je i ima kvalitetne ocjene, ako sve bude po planu imat ćemo PL igrača. Također došao iz Leedsa.

 

 

Lewis-Morgan1.jpg

 

Ime: Lewis Morgan

Godina: 21

Pozicija: (A)ML/AMR

Link profila

Igrač koji se možda neće naigrati u prvom timu, ali će sigurno u U23 imati priliku da pokaže šta može.

 

216790.png

 

Ime: Conor Grant

Godina: 23

Pozicija: MC/DM

Link profila

Domaći uravnotežen igrač na deficitarnoj poziciji, zašto ne?

 

34421-1502397810.png

 

Ime: Jan Durica

Godina: 36

Pozicija: DC

Link profila

Isti slučaj kao sa Wasilewskim, ekipi treba iskustva i sigurnosti.

 

T7b1cl4.jpg

 

Ime: Chris Long

Godina: 23

Pozicija: ST/AMRLC

Link profila

Posuđen Millwallu, nadam se da ću ga preprodati.

 

220px-Matthias_zimmermann.jpg

 

Ime: Matthias Zimmermann

Godina: 26

Pozicija: DR/DM/WBR

Link profila

Druga opcija na desnom beku, iskusan igrač sa Bundesligaškim iskustvom.

 

220px-Nigel_de_Jong.jpg

 

Ime: Nigel de Jong

Godina: 33

Pozicija: DM/MC

Link profila

Nisam ga odavno doveo lol 

 

865.jpg

 

Ime: Jack Payne

Godina: 23

Pozicija: (A)MC

Link profila

Igrač koji će sigurno dobiti desetak utakmica u sezoni, homegrown i može pružiti dobru partiju za Championship.

 

1276165172_25670_0.jpg

 

Ime: Vladimir Stojković

Godina: 35

Pozicija: GK

Link profila

Nisam ga planirao dovesti, ali pošto je Rajković bio nezadovoljan jer se loše uklopio i nema igrača iste nacionalnosti da priča sa njim, doveden je Stojković. A ujedno se i vraća u Forest, trebala nam je sigurna treća opcija na golu.

 

Usput malo trollam igru jer je Ozil free agent pa stalno izražavam interes, nikad se ne zna :bo: 

 

vbwE203.jpg

 

To je to, ako trebate neki SS recite :bodybuilder: 


Edited by staridedo, 27 January 2018 - 01:14 PM.

 • drull_mbombo and Lord Torrent05 like this

#14
Debeli Ronaldo

Debeli Ronaldo

  Pozdravite Vašu mamu :)

 • Chairman
 • 10,004 posts
 • :skipperfmb
 • Lokacija:Zemlja Mordor
 • Formacija:Jaka
 • Trenutno vodim:2:0 18. minut
Šta će ti toliko golmana?

Sent from my NEM-L21 using Tapatalk

#15
staridedo

staridedo

  Kloppo ist der BVB

 • Legenda
 • 6,584 posts
 • Formacija:4-2-3-1, 4-1-3-2 i 3-5-2
 • Trenutno vodim:NOTTINGHAM FOREST

Šta će ti toliko golmana?

Sent from my NEM-L21 using Tapatalk

Imam tri trenutno, Farrell na posudbi, Smith otišao, tako da mi je (pored nekih U23 propaliteta na vječnim posudbama) u prvom timu ostao samo Henderson, on će sada biti rezerva, Rajković prvi golman, a Stojković treći thumbup


Edited by staridedo, 27 January 2018 - 01:12 PM.

 • Debeli Ronaldo likes this

#16
drull_mbombo

drull_mbombo

  Papa Štrumf

 • Grafičar
 • 3,416 posts
 • Lokacija:Velika Gorica
 • Formacija:WM

Pa ovaj De Jong će izorat Chanpionship uzduž i poprijeko. :D

 

Sretno!


 • Debeli Ronaldo and staridedo like this

Also tagged with one or more of these keywords: nottingham, forest, tricky, trees, karijera

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users