Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičke diskusije


L'Aeroplanino
 Share

Recommended Posts

Pauza od fakulteta, pa igram s Atalantom. Formacija 3-4-1-2 je u pitanju, brza tranzicija, pokušavam da ekipu zbijem u 30-ak metara, da imam kompaktan srednji blok i maksimalno iskoristim Gomeza u tranziciji.
 
 
http://i.xomf.com/bzhvb.jpg

Posle auta Chieva, cela ekipa na desnom boku, Spinazzola sa Stay wider sam na levoj strani. Caldara odlično uočava.

http://i.xomf.com/wvzjl.jpg

Gomez i napaadači se priključuju, jednostavno odigrano.

http://i.xomf.com/lkxpp.jpg

Gomez vuče i stvara 3v2 u sredini, može da bira šta će uraditi.

http://i.xomf.com/jydbx.jpg

Lopta u prostor, lak posao za Paloschia.

Instrukcije jednostavne - Counter+Flexible, Slightly higher def. line i Play out of defence. Igraću se još Shapeom, pretpostavljam da će prelazak na fluidniji shape srediti razmak između linija.
 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/Z9WnpMf.png

 

 

http://i.imgur.com/qL336vr.png

 

Ovako ja igram i meni de odlcno sa ne bas top ekipom. LCM mi igra napadački ima get forward tako uspijem overloadovat vezu sa 4 igrača na sredini i jos bekovi. Najvise golova pade kroz sredinu gdje sa one-twos pasovima uvijek neko trče u prostor. Ako to ne radi jos uvijek ima bekove koj saljejo brze lopte. Usput jos kornere, najaci van Dijk.

 

Dominira jos Eder kojeg nima na slici, 26 utakmca 21 golova 6 asistencija

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

U duhu početka Serie A danas - najbolji trener lige trenutno.
 
Dosta eksperimentišem sa generičkim rolama i fluidnom shape-u, dok promene u interpretaciji role dobijam promenama igrača. Npr., kad je već Napoli u pitanju, Jorginho i Diawara su u neku ruku holderi (CM-D). Prvi je kreator, drugi je osigurač. Konačno, fluidan shape briše potrebu za playmakerima.
 

http://i.xomf.com/jgqlw.jpg

 

http://i.xomf.com/nhxvh.jpg

 

Dosta jednostavna postavka, pokušaj da se postigne kompaktnost, a kreativnost ostane netaknuta. Standard da iskontroliše mentalitete.
 
Na terenu izgleda ovako:
 

http://i.xomf.com/dnrmm.jpghttp://i.xomf.com/zkmmp.jpg


http://i.xomf.com/gflrb.jpghttp://i.xomf.com/qyjmc.jpg


Overload na levoj strani, Napoliev trademark. Romb u sredini daje fenomenalne mogućnosti za kombinovanje, a Caicedo na desnoj strani samo koristi prostor nastao odvlačenjem protivnika na drugi bok.

Edited by L'Aeroplanino
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ispričavam se, što pišem ovde-vidim, nema gužve, pa rekao sam, da pitam ovde odnosno predstavim par dilema iz mojeg drugog dužeg FM 2007 sejva sa Man Utd-om, 13. sezona (pošto sad nedelju dana neču moči igrati, jer idem na odmor, pa da izvadimo malo teoriju).


 


U FM-u znam prilično dobro raditi sa obrambenim igračima i krilima. Ali moja rak rana su uvek bili napadači. Moji FM timovi osvajali su trofeje (što je najbitnije), ali što se efikasnosti tiče, nismo baš briljirali. No, "moji" napadači praktično nikad nisu bili najbolji strelci lige ili nekog takmičenja, bez obzira na njihove atribute. Največu individualnu predstavu ikad priredio je nekad neki poljski napadač, koji je u Partizanu (drugi sejv) iz 34 nastupa  zabio 36 puta.


 


Naravno, da su u poslednjim godinama Messi i Ronaldo dvignili letvicu još više. Možda su nas (me) malo razvadili. I novi FM-i, gde je verovatno lakše zabiti. Ali svejedno sam skoro pao sa stola, kad sam u Unitedu pre par godina, u youth intejku dobio armenskog wonderkida, koji sad izgleda ovako.


 


http://i.imgur.com/srLMLNQ.jpg


 


http://i.imgur.com/lOJ1fMB.jpg


 


Mislio sam, da če popraviti sve moguče statistike, ali devet godina kasnije, počeo sam razmišljati, da ga prodam. U igri sam ne izgleda ništa posebno. Igram sa dva napadača, jedan je malo defenzivniji, drugi brži. Probam ga staviti na jednu ili na drugi stranu, ali je izuzetno nekonsistentan. Uprkos opisu Clinical striker. Svake godine ima niz od par deset sati, u kojima je nula. U prošle dve godine to se najbolje pokazalo. U prošloj sezoni do zime zabio je 22 golova, i od tad dalje do kraja sezone samo još dva! Ne pomažu kritike,  jer sam veoma strog prema njemu-pre par godina sam ga par puta pohvalio, i u njegovoj reakciji se pojavila misao, da misli, da mu ne treba puno raditi, da ga hvalim. Ni ocene nisu bilo šta. Svaki put, kad ga sad stavim u igru, kao, da igra Mesut Ozil.


 


PPM su mu: trči sa loptom po desnoj strani; šutira iz daljine; plasira šuteve i pokuša overhead kicks.


 


Moje druge teorije su, da postiže manje golova, nego što je sposoban, jer:


a) su me Messi i CR razvadili, i njegova statistika je prilično dobra. Sam prestrog.


b )  jeste FC i ne ST-što po defaultu znači, da je kreativna polušpica (ala Bergkamp)


c) nije baž brz, što je u FM 2007 manko


d) rotiraš, sinko, puno.


e) nije stavljen kao targetman-ali-nije visok, nije baš brz, a opcija "feet" ne znam baš, šta znači, probao sam par puta, ali ništa. 


 


Ali me svejedno boli, kad vidim druge napadače alias Darren Bent, Nathan Jarman i neke regene, koji imaju slabši Finishing i Composure, da postigaju više golova od njega. I uz to se setim i neke moje napadače iz Partizanovog sejva, koji isto tako nisu proradili. Kad su se penzionirali,i kad je prošlo još nekih 10 sezona (da si ne pokvarim sejva) uzeo sam Genie Scout, da vidim, šta jim je falilo (samo tad kad koristim taj tool, da ne bude zabune). I na moje veliko iznenađenje,vidim, da jim nije falilo praktično ništa, tako, da je očito nešto bilo do mene (primer: Rajko Jovin u drugom desetlječu 22. stolječa).


 


Isto tako sam u tom timu imao igrače poput Rossija, Huntelaara, Patoa (na pozajmici u Espanyolu), koji su isto bili veoma nekonsistentni. Sad malo čitam stare poste iz nekih stranih FM 2007 foruma, i vidim, da su neki redovno uspeli, da imaju napadače, koji postižu 30, 40 golova. Čak sam pronašap neki norveški forum, gde je neki lik, isto u Unitedu, imao napadača, regena, sasvim prosječnog, možda malo bržeg, koji mu je zabio 46 golova iz 56 nastupa.


 


Druga velika dilema jeste, koji napadački par je dobar za United. Po defaultu bi bila dobra kombinacija FC-ST. Ili možda neki AM/FC-ST. Na poziciji AM/FC imam  trenutno dva odlična fudbalera, koja su isto tako i brza, tako, da kad igraju povučenije, imam osečaj, da ne iskoriste tog svojeg fizičkog potenciala. 


 


Fischer


Bencivenga


 


Od klasičnih napadača (ST) tu su McGregor, koji se na žalost povredio i moj miljenik-produkt naše škole, koji je i rođen u Manchestru, Chris Shaw. Ima i Andre Duarte, koji je kidao kod Spursa, ali kod mene samo je sjena svojih predstava na White Hart Laneu. Svi napadači su inače desničari.


 


Dakle, zanima me vaše mišljenje. Kako bi vi sastavili napadački duo iz tih igrača? Da li bi se usudili prodati Abramiana? Sam prestrog prema njemu? Da li bi igrali i sa jednom polušpicom i dva napadača? Moja obična formacija jeste 4-4-2, gde je levi ML tip igrača ala Giggs, koji iz leve prodira u sredinu, zato je levi napadač malo defanzivniji, a drugi desni brži tip. 


 


Dakle-verovatno ču još osvajati puno trofeja sa Unitedom/Partizanom, ali jednostavno uvek imam osečaj, da bi mogli zabiti više golova. :)


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ne znam gde moze da se pise o taktici na novom FM-u. Valjda moze ovde...?

Pokusavam sa Man Junajtedom da napravim neku taktiku gde moji igraci vrse presing na nasoj polovini ili na 2/3 terena, i da time se zastite od nekih rupa na sredini terena. Krila ce imati veliku defanzvnu ulogu. 

Napad ce biti brz i na kontre. Ovako trenutno izgleda. Ako neko ima neki savet, slobnodno. Svaka pomoc je dobrodosla :D

http://dodaj.rs/images/THW2c.png

http://dodaj.rs/images/THrBW.png

Link to comment
Share on other sites

Ja bi samo digao closing down. ako zelis da ti krila imaju defanzivnu ulogu, stavi im u PI da mark tight i tackle harder. jos mozes ako treba pred svake utakmice stavis im da prate njihovog igrača u ovom slučaju AMR prati DL , i AML prati DR :)

 

Sa DMC mozes i dignut defenzivnu liniju ipak imas jos oba beka na support roli samo

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vezni igraci imaju closing down "somethimes" ili "more". Postavio sam u TI da kao tim stoje mirno pozadi i tako brane prostor, a vezni red u tom prostoru igra agresivnu odbranu. 

Krila imaju vec odredjene zadatke u defanzivi. Vec su zaduzeni za markaciju protivnckih bekova, a u slucaju da igramo protiv  nekog ko je prejak na krilima, moja krila juriti protivnicka krila. Oba krila i Pogba imaju i "get furhter forward" opciju zbog broja igraca u zavrsnici. 

Link to comment
Share on other sites

Vezni igraci imaju closing down "somethimes" ili "more". Postavio sam u TI da kao tim stoje mirno pozadi i tako brane prostor, a vezni red u tom prostoru igra agresivnu odbranu. 

Krila imaju vec odredjene zadatke u defanzivi. Vec su zaduzeni za markaciju protivnckih bekova, a u slucaju da igramo protiv  nekog ko je prejak na krilima, moja krila juriti protivnicka krila. Oba krila i Pogba imaju i "get furhter forward" opciju zbog broja igraca u zavrsnici. 

 

Prebaci se na 4-1-4-1, od WM-a napravi IF. Dobijas mnogo stabilniju defanzivnu formaciju, a ne gubis apsolutno nista u napadu.

 

I closing down less sa counter izadje premalo, default je skroz ok uz neko cackanje OI za presing.

Link to comment
Share on other sites

Sad sam odigrao prvu zvanicnu tekmu sa ovom taktikom gore. Izbucio sam od Reala 2-1 u Super Kupu. De Gea idiot primio gol iz centarsuta, a centarsut je zavrnuo Isko iz mrvog ugla.

Napadacki sam bio ocajan, odbrana se drzala. Real sutirao ugalavnom iz daljine i posle slobodnih udaraca, posto igram agresivno imali su ih dosta. 

Moram igru u napadu da popravim, izgledalo je kao da je Surulica igrala protiv Reala. :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Prebaci se na 4-1-4-1, od WM-a napravi IF. Dobijas mnogo stabilniju defanzivnu formaciju, a ne gubis apsolutno nista u napadu.

 

I closing down less sa counter izadje premalo, default je skroz ok uz neko cackanje OI za presing.

 

Naravno u 18k postoji nova rola koja iz Wmja več naprafi IFja. A ta se zove Inverted winger :D

Link to comment
Share on other sites

Luka Doncic napisao pre mene za novu rolu. :D

 

Moram da vise izbalansiram ovo, previse je defanzivno. Ja hocu da igra bude cvrsta, da primam malo golova, da ne bude 20CCC po mecu, ali sam umesto Murinja kopirao Pjulisa. :D

Link to comment
Share on other sites

Tebi fali neko da se prikljuci napadu iz sredine, sem BBM-a je sve staticno. Neki CM(A) uz BBM ili BWM ce ti resiti taj problem. Levu stranu IF (ili IW) i BBM/BWM, desno Winger i CM Attack.

 

Imas na strikerless.com neki post "layering attacks", baci pogled.

 

 

 

 

 

 

Naravno u 18k postoji nova rola koja iz Wmja več naprafi IFja. A ta se zove Inverted winger :D

 

 

Ne znam zasto, ali otkad su poceli da guraju te nove role, meni su stare sve vise dobile na znacaju. Svaka od njih ima nesto specificno, a premalo opcija za fino podesavanje, za razliku, recimo, od CM ili WM, od kojih moze da se napravi sve. :/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Probacu i 4-1-4-1. Samo da nadjem taj neki balans izmadju cvrste odbrane i napada. Bas sam bio bezopasan napred sa 4-5-1, previse povuceno je delovalo i opet sam primio 2 od Reala.

 

Nisu tebi krila problem u 4-1-4-1, nego vezni red i odsecen napadac. Support rola napadacu, da se vise ukljuci u igru, neko da iz sredine ide u napad, drugacije to izgleda skroz.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prahic je Ball playing defender. Bagaric je defensive centre back. Ali sam ga u meduvremenu stavio na centre defender, osnovnu rolu.

 

Play out of defense koristim jer imam tehnicki najmocniji kolektiv u drugoj hnl. Trenutno sam drugi sa dva boda iza Dinama 2 tako da se moze reci da sam zapravo prvi jer se oni ne broje. Nijedna ekipa me nije razmontirala osim Dinama jer su igrali igraci tipa Henriquez. Sve ostale utakmice je to tu negdje bilo s tim da sam vecinom bio nadmocniji.

 

Najcesce protivnici zabijaju iz kornera ili pogreske moji igraca.

 

 

Ali imam jedan problemcic. Najvise se protivnici igraju tamo gdje Safaric stoji. Pucaju oni iz daljine ali ne mogu probiti ovo iza Safarica u kontri a na slozenu obranu ne mogu nista. Kako da eliminiram i taj dio da se igraju u meduprostoru izmedu srednjih veznih i stopera?

 

Ako povucem jednog srednjeg na defenzivnog onda nemam nikog naprijed a ovako Jertec igra i naprijed i zabio je gol i asistirao od promjene taktike. Ista stvar ako ga stavim na BWM defend.

 

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |