Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kako vam ide?


Kruno
 Share

Recommended Posts

  • Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Možda probaš FM Classic?

 

/Malo duži post/

 

Ja sam sad imao malo više vremena i nekako sam došao do zaključka, da sam možda dugoročnim igranjem FM-a 2007 stagnirao kao trener. Zato sam nakon dugo dugo vreme upalio FM 2015 (kojeg sam zahvaljujuči vama dobio kao poklon) i probao par stvari i nakon par dana igranja još uvek si nisam odgovorio na pitanje - da li je moguče (bilo koju verziju) FM-a igrati za relax?

 

Nema fejk presica-pokrenuo sam FM Classic (ima jedan moj australski kolega, koji sad živi u SAD i igra FMC 2015 i naterao me) i ja (jadnik) uzeo Slovan Bratislavu, prvenstveno zbog Sume :P Slovački prvak, kojemu svi predviđaju prvu poziciju. Ali tim-jao  jao. No, moj cilj je bio graditi ekipu na Sumi.

 

1. pokušaj: Evropa-ispad u 3. pretkolu kvalifikacija LŠ+ispad u 4. kolu plejofa EL. Kup: ispad od prvog suparnika, niželigaša na penale. Prvenstvo: gola utrka nas i Trenčina, treči bio nazad za jednih 25 bodova. Celu sezonu se borio sa povredama, jednom čak 8 igrača u bolnici, ali nekako smo se borili sa ekipom, koja je ne znam kako, uspela dobiti napadača Gina van Kessela, a mi smo pronašli same neke jadnike. Dakle, kolo pre kraja več je bio Trenčin prvak, predsednik mi daje novi ugovor, kojeg potpisujem. Sledilo je još poslednje kolo, gostovanje kod Podbrezove. Ne bitno za nas, odmorim pola tima, izgubim 1-4. Sledeče jutro dobijem otkaz.

 

2. pokušaj. Od početka. Sad sam probao dobiti bolje igrače. Wage budget očajan (najviša plata jeste 5500k eur/mesec), ukupno oko 170k. U Evropi i kupu copy paste iz prvog sejva, u prvenstvu još gore, tako, da sam dobio otkaz več pre kraja jesenskog dela.

 

3. pokušaj. Opet od početka. Ne bi verovali, u Evropi i kupu opet ista priča. U prvenstvu malo bolje, ali borba tek za 3. mesto. Ovaj put sam probao rasprodati sve najdraže igrače, i Sumu i po atributima najboljeg štopera i isto tako napadača (zna se, da ja ne znam raditi njima). Za razliku od prvih dveh sejvova začuda nismo imeli toliko problema sa povredama (uprkos istom treningu). Rezultati nisu bili toplo hladno, nego vruče-vruče-ledeno-ledeno. I u trečem pokušaju sam dobio otkaz, par kola pre kraja. Ali ovaj put sam si rekao, ko je ovde normalan i uradio nešto, što nisam nikad-jednostavno sam penzionirao sebe i dodao novog menagera, jer želim znati, gde sam pogrešio. I učiti se.

 

Na kraju smo osvojili 3. mesto i igranje u LE. Opet-traženje igrača, ali to je zakleta igra. Jednostavno nema takvih igrača, koji odgovaraju moji filozofiji. Klasičnih wingera skoro nema. Normalnih centralnih  veznih, koji bi bili zeleni za MC, isto ne. Ili su neki AMC-i ili neki leseni Halfbacki, koji su accomplished na DR. Normalnih štopera nema, ako jesu ili su skloni povredama, ili imaju slab Jumping. Napadači-imamo 2 targetmana, jednog False 9, a Advanced forward jedini može igrati igrač, koji daje gol svaki 3. meč. Nekako smo skupili tim iz par rejecta iz francuske i belgijske lige. Cilj dovesti nekog normalnog napadača se nama nije ispunio (tako je naš najbolji strelac Franck Julienne, False 9 sa 10 finishingom, 20 golova), a da ima nešto trulo, pričaju i sledeča dva primera. Na leto 2015. smo kupili poljskog napadača Dawida Nowaka, za kojeg se pokazalo, da ima globalni ban do jeseni 2018 - na poljskoj wikipediji sam tek pronašao zašto - doping! A na zimu 2016. je naš mozak več odpirao šampanjac, kad je doveden švedski napadač Mitrović na pozajmicu - samo, da bi si dan nakon dolaska slomio prst na nogi i 2 meseca out. Sa njim smo prekinuli pozajmicu i dobro - čovek si je par dana kasnije povredio ligamente - out 6-8 meseci.

 

Kad pogledamo, šta smo postigli, možemo sezonu, koja inače još nije završena, smatrati odličnom. U ligi smo tri kola kraja praktički obezbedili titulu, jer imamo sedam plus. U kupu smo došli čak do polufinala, a u LE smo dogurali do grupne faze te bili do poslednjeg kola u igri za 1/16 finala.

 

Ali feeling nekako nije pravi, zašto?

 

1. Nekonstantnost te nemoguče ohraniti praznu mrežu.

Od tima, koji sezonu završi visoko, možda se bori za Evropu, ali svakako, od tima, koji se bori za naslov prvaka, nije normalno, da  prosjeku primi po gol po utakmici. Da li je to problem samo sa tom verzijom FM-a, ili moj problem, još nisam ukapirao. Znam samo, da kad god mi postignemo gol, ga odmah dobijemo. Defenzivne i obrambene strategije ne pomažu. U poslednjih 20 minuta, ako vodimo, ne možemo do lopte. Closing down ne pomaže. Gole zanimljivo ne primimo toliko zbog grešaka braniča, te iz centaršuteva, nego tako-protivnički napadači dođu do našeg 16-erca te kombiniraju na sredini, a onda neki od naših štopera ide na njihovog AMC-a/napadača (oba naša štopera su na CD Defend!, nemaju nikakvih individualnih instrukcija), oni odigraju dupli pas (kroz centar!), i 1 na 1 protiv našeg golmana u 95% slučajeva jeste gol za protivnike. 

 

Tipičan primer su neke od poslednjih utakmica u gostima, obe sz završene 3-3. U obe smo poveli, u jednoj 1-0, u drugoj čak 2-0, da bi onda u oba primera spasili bod u sudačkoj nadoknadi. Čitao sam inače nekde, da u ovom FM-u je igrati napadački jedini recept. Ne zamišljam i nisam doživeo, da bi igrao neku utakmicu, gde bi protiv favorita izčupao 0-0 ili 1-0. Obično primim najmanje 2 gola, a po drugoj strani retko se desi, da NE zabijemo! A po drugoj strani još nisam doživeo, da bi nekog suparnika potpuno nadigrao! Ni u slovačkom kupu - gde su u mojoj 2. sezoni svi favoriti otpali i ostali su samo niželigaši, a mi smo sve osim jedne runde prošli tek na penale. 

 

Posoban primer je LE 2015/16. Prvi protivnik jeste luksemburška Etzella, koja je prođena sa mršavih 2- i 1-0. U 2. pretkolu beloruski Torpedo Zhodno pobeđuje kod nas 2-0, a mi uzvratimo 3-0 kod njih. 3. pretkolo-Steaua. Poraz 0-2 tamo ali pobeda 3-0 kuči nas stavljaju u 4. pretkolo. gde nama žreb doneo Sutjesku Nikšić! U Crnoj Gori samo 2-2, u revanšu tek 1-1, sa dva naša igrača povređena i promašen penal. Sledila je grupa sa Laziem, Dinamom iz Kijeva te Panathinaikosom. Grke smo pobedili čak dvaput, sa Laziem remi+poraz, isto sa Ukrajincima.

 

 

2. Povrede i knocki

Tek se navikavam na činjenicu, da retko koji igrač završi utakmicu sa više od 70% kondicije; da u prosjeku 3-4 igrača po utakmici dobiju knock i kondicija jim pade na 50-65%. Ritam sreda-subota ubija i rotacija je nujna, jer se kondicija u tom slučaju (team training balanced-low!) retko popne iznad 90%.U FM 2007 to je bilo nemoguče (osim, ako igraš Kopa Ameriku u Boliviji na 2000 m n.v.).

 

 

3. Osečaj, da se se nešto desiti

Kad vodiš i igraš odlično, verovatno če se povrediti neko od igrača, za kojeg nemaš zamenu. Nema spavanja i relaxa. I slične.

 

Evo, to je moje izkustvo, za koje nisam bio ni siguran, da ču ga preliti na papir. Ne znam, da li ču još što napisati u vezi tog FMC sejva. :) Znam samo, ako dobijem otkaz još jednom, idem u penziju. 

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Stvari koje mene licno nerviraju jeste match engine, sto sam napamet naucio kada ce da bude gol, kada nece, i uopsteno kada ce se nesto desiti. Same animacije su, ne mogu reci lose, ali nema ih dovoljno. I ovih 5-6 sezona sto sam gurao sa Unitedom, 80% utakmica mi je asistent odigrao. Jednostavno nema nikakve logike:

 

Asistent igra utakmicu, dobije 4-0. Ja pokusam tu istu utakmicu da igram, bude 0-0. Slijedeci put odigram, sve isto, bude 3-1 za njih. Dobro, dosao sam do zakljucka da asistent bolje nesto uradi u mecu od mene. Ali onda se desi da on izgubi jednu utakmicu, i to ju probam vise puta simulirati, i uvijek ju izgubi/odigra nerijeseno. Ja odem da igram i dobijem veoma lagano. I tako par puta. Jednostavno je cudna igra.

 

Povrede su naporne, svaku utakmicu imas nekog ko se povrijedio, makar to i bila povreda od 2 dana, nema sanse da se toliko igraci povrijedjuju.

 

 

Ne znam sta bi mogao FMC da popravi vezano za to, osim sto bi mi simulacija igre bila puno laksa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pozdrav ekipa. :)

Nije me dugo bilo u ovoj temi, pa sam vam morao prikazati trenutnu situaciju.

 

Uzeo sam Atletico Madrid i nastojim voditi klub Simeoneovim načinom :D

 

Liga

Spanish_First_Division_Overview_Stages.p

 

Real je jednostavno bio premoćan u ligi, nije ih se moglo stići.

 

Kup

Spanish_Cup_Overview_Stages.png

Real je došao do pobjede nakon produžetaka. Izgleda da je suđeno da Real pobjeđuje Atletica u finalima xD

 

 

Liga prvaka

A._Madrid_Senior_Fixtures-4.png

Liga prvaka je osvojena u prvoj sezoni. Bez ikakvih problema smo stigli do cilja :D

 

 

Ekipa

A._Madrid_Players_Players.png

A._Madrid_Players_Players-2.png

Edited by eagles
Link to comment
Share on other sites

Mislim da B timovi ne mogu da igraju u La Ligi. Tj. proprilicno sam siguran da ne mogu. Znaci i ako budes prvi, tim ispod tebe ce izboriti promociju. Ako i Barcelona ispadne iz prvenstva, to znaci da ce B tim opet morati biti jedan rang ispod njih. Bez igranja sa editorom i odvajanja Barce B od Barcelone, ne moze se to napraviti.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je on mislio na to, da ga Barca promovise u trenera prvog tima.... ilitiga, da mu ponudi mesto menadzera, nakon sto napravi nesto sa B timom, a to je stvaranje igraca za prvi tim.. Ja sam tako shvatio pitanje. :)

Link to comment
Share on other sites

Evo i ja se malo vratija FM-u nakon patcha pa uzea RBL. Prvu sezonu uzea duplu krunu, a u LP ispa u osminifinala od PSG zbog ozljeda. Evo malo SS-ova iz prve sezone.

 

IOSp8f0.jpg

8dVoryE.jpg

PkVLamu.jpg

 

 

i transferi iz druge sezone

 

KqUQzyy.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Davno započet save, još kad je igra izašla, ali ni jednu sezonu nisam odigrao do kraja od tad.

 

Možda najbolja prva sezona ikad u FM.

 

http://i.xomf.com/ljjcz.jpg

 

I Liga šampiona odlična, ali ovo demoliranje Lazija je najbolji dvomeč koji sam odigrao ikad. U prvoj dosta sreće, u drugoj 6 kontri za 6 golova. I onda ovo...

 

http://i.xomf.com/qbkkc.jpg

 

 

Nisam mislio da mogu da osvojim, ali strašan je način na koji sam ispao. Sa 10 igrača od povrede Tawambe nisam mogao da privedem kraju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |