Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Regionalna liga by FM-Balkan  

18 members have voted

  1. 1. Ime regionalne lige na engleskom?

    • Ex-Yu League
    • Regional League
    • Adriatic League
    • Balkan League
    • Yunited League
    • Neko drugo (napisati u temi prijedlog)
      0


Recommended Posts

Regionalna liga

 

http://i.imgur.com/3eAZ7Sk.jpg

 

Tema posvećena regionalnoj ligi koju je plan napraviti po uzoru na košarkašku ABA ligu. Liga bi imala istu onu ulogu koju je regionalna košarkaška liga imala u svojim počecima dok se još zvala Goodyear liga.

 

Iz nje se nebi bilo moguće kvalificirati u Euro natjecanja nego bi se taj dio i dalje radio kroz domaće prvenstvo. Liga bi služila da se novim generacijama igrača FM-a vrati retro štih klasičnih derbija, da se kroz nju osvoji neka lova i da se dobije kontinuitet igranja jakih utakmica i na taj način postane konkurentniji u europskim natjecanjima.

 

Kako to sve stići i uklopiti?

Objasnit ću na primjeru Hrvatske koja trenutno ima 10 klubova u prvoj ligi. Recimo da 4 najbolja hrvatska kluba iz prošle sezone igraju u regionalnoj ligi dok ostalih 6 klubova igra četverokružno (ukupno 20 utakmica po klubu) jesenski dio sezone (Autumn season).

 

U isto vrijeme završava i regionalna liga i Autumn season i domaće prvenstvo se dijeli na:

Champions group koju igraju 4 kluba iz regionalne lige i 2 najbolja iz Autumn season

Relegation group koju igraju  4 lošija kluba iz Autumn season

 

Champions group se igra dvokružno (10 utakmica po klubu) i kroz njega se definira novi prvak države i sudionici u europskim natjecanjima dok se Relagation group igra npr. dvokružno (6 utakmica po klubu) ili možda četverokružno i tu se definira tko ispada iz lige.

 

Istu stvar bi napravili i u drugim država ex-yu s time što ne bih mijenjali broj klubova u prvoj ligi tj. ne bi na silu smanjivali lige i na taj način rušili cijele sisteme nižih liga i odlučivali koga izbaciti, a koga ne. Ali bih zato malo mijenjali i prilagođavali ovaj "hrvatski" sistem u prvim ligama svih ex-yu država da zadržimo približno isti broj utakmica. S time bi dobili kompatibilnost ovog filea sa svim drugim fileovima od strane FM-Balkan, a smanjili vrijeme potrebno za izradu jer bi trebalo redefinirati samo sisteme prvih liga u svakoj ex-yu državi. Tako bi bilo moguće uključiti zajedno npr. ovaj file i file Croatia by FM-Balkan i krenuti iz 3. HNL postepeno po plasman u regionalnu ligu.

 

S vremenom nisam najbolji pa bi sve ovo ako bude išlo po planu trebalo biti gotovo sredinom 12. mjeseca, a plan je svaki tjedan osposobiti po 2 države. U ovoj temi će izlaziti ss-ovi kako napreduje izrada, slušat se vaši prijedlozi, tražit pomoć i voditi rasprava.

 

Za početak bi trebalo odrediti:

 

1. Ime regionalne lige na engleskom?

Ex-Yu League
Regional League
Adriatic League
Balkan League

ili nešto treće?

 

2. Koliko regionalna liga ima klubova?

Ovdje sam osobno najskloniji broju od 14 klubova dvokružno što je 26 utakmica po klubu+10 utakmica u champ groupi svoje države znači ukupno 36 prvenstvenih utakmica po sezoni za najbolje klubove.

 

3. Koliko koja od ex-yu država daje klubova u regionalnoj ligi?

Ako je 14 klubova osobno sam razmišljao ovako: 4 Hrvatska, 4 Srbija, 2 Slovenija, 2 BiH, 1 Makedonija, 1 Crna Gora.

Ili možda dodati Slovencima treći klub, a Srbiji smanjit jedan klub što bi po nekim rezultatima u Europi možda bilo realnije. Ali je isto tako istina da je taj 1 klub sigurno atraktivniji iz Srbije nego iz Slovenije.

 

4. Raditi regionalnu ligu preko stare jugoslavenske lige (zadržati history pobjednika) ili kreirati potpuno novo natjecanje?

 

Ova i sva buduća pitanja ostaju otvorena do samog izlaska filea i napravit će se prema volji većine pa se izjasnite sa svojim željama i prijedlozima. Također je i sva ostala diskusija dobrodošla. Toliko za danas...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1. Predlog za ime lige Yunited League ( skraceno od Yugoslav United League ).

2. 14 klubova mi deluje kao korektan broj i dovoljno utakmica za sezonu. To ne bih dirao.

3. Sam si rekao, atraktivniji je klub iz Srbije. Opet i tu ligu ce igrati najvise igraci sa ovog podrucja a ako uporedimo broj fm igraca iz Slovenije i broj fm igraca iz Srbije racunica je jasna.

4. Posto pobednik lige nista ne dobija sem prestiza (mislim na to da se ne kvalifikuje za euro takmicenja) ja bih razdvojio staru yu ligu i ovo novo takmicenje.

 

E sada par pitanja:

 

1. Kako si resio nastup klubova u lokalnim kup takmicenjima?

 

2. Pravilo stranaca - ima li ogranicenja i sta se smatra za stranog igraca posto se eu igraci ne smatraju strancima u Sloveniji i Hrvatskoj.

 

3. Finansije - postoje li nagradni fondovi za pobednike i kako se ucesce u ligi odrazava na finansije kluba?

 

4. Ako izboris mesto u ligi kroz nacionalno prvenstvo da li si obavezan i da igras regionalnu ligu?

 

5. Moze li se napraviti neka vrsta specijalne pozivnice pa da igra i neki klub iz drugih drzava kao sto je radjeno u ABA ligi?

 

Toliko od mene za sad.

---

tapatalk | lumia 640

Link to comment
Share on other sites

1. u domaće kupove se ne dira i oni ostaju kakvi jesu. znači uz regionalnu ligu ćeš igrat i svoj domaći kup kao i ranije.

 

2. ograničenja stranaca već spadaju u završnu ruku promjena i da bih njih počeo čačkat moram imat složenu ligu bar od dvije države tako da će se to najranije znat krajem idućeg tjedna. vidit ću koliko ću uspjet utjecat na fixture rules europskih natjecanja (jer će ova liga spadati pod europu). ograničenja mogu varirati od nikakvih (ako ne uspijem utjecat na postojeće fixture rules) pa do raznih drugih koja su mi na pameti. uglavnom, za to testirat moram imat koliko-toliko operativnu ligu.

 

3. postojat će nagrade za plasman al njih ćemo stavit u raspravu nakon što odredimo broj klubova po država i samim time sastav lige u prvoj sezoni.

 

4. ovo pitanje ne razumim. znači za hrv npr. 4 najbolja od prošle sezone igraju regionalnu ligu, nakon nje igraju champ group svoje države kroz koju ostvaruju nastup u europi za iduću sezonu i ponovo 4 najbolja u champ group nastupaju i u regionalnoj ligi iduću sezonu.

 

5. može se napraviti da se jedan predstavnik rotira između nekoliko ostalih država, ali problem je kako bi taj jedan gost odradio svoje domaće prvenstvo te sezone. jer u regionalnoj bi dobio 26 utakmica po sezoni+nek ih ima još 30-ak u domaćem prvenstvu, to je nemoguće ukomponirati.

 

edit:

dodana je i anketa na temi za naziv lige. malo se slabije vidi na crnoj temi ali označite pitanje mišem pa će se bolje vidit pitanje i odgovori

Link to comment
Share on other sites

Meni isto nekako Balkan zvuči najbolje, a ima veze i sa forumom :) A ovo sa pozivnicama je po meni nemoguće izvesti jer bi trebalo onda rekreirati i prve lige tih država ili bi crash (ili jednostavno prestanak regionalne lige jer se nebi stiglo sve odigrati) bio jako izgledan zbog prevelikog broja utakmica u sezoni za npr. grčki ili turski klub...

Link to comment
Share on other sites

Prije godinu-dvije sam ja imao ovakvu ideju, ali naravno nisam ju znao realizirati, a ne znam jeli se to uopće tada moglo.

 

Vidim gore da pišeš da će se moći igrati ovo uz 3. HNL, to mi nekako nije jasno, kako istodobno koristiti 2 dodatka koji mjenjaju sustav natjecanja u jednoj državi.

 

I da, vidim da radiš preko Advanced Editora, postoje li negdje neki tutoriali (na engleskom) o AE, sve mi to tamo dosta zamršeno izgleda.

Link to comment
Share on other sites

meni je oko realizacije ove ideje puno pomogao krlenjuska i bez njegove pomoći vjerojatno ni ja nebi uspio ovo izrealizirat do kraja.

 

moći će raditi zajedno zato što će prva hnl iz ovog dodatka imat "veći prioritet" pri korištenju od prve hnl iz dodatka sa trećim hrvatskim ligama. tako da će igra vući prvu hnl iz ovog dodatka, a drugu i treće lige iz onog drugog dodatka. da bi to funkcioniralo jedino broj promotion/relegation mjesta u/iz prve lige mora biti isti u oba dodatka kao i relegation playoff iz prve lige.

 

što se tiče advanced editora nema nekog tutorijala na nijednom jeziku koliko znam. si games ga je do prošle godine i krio od prosječnih korisnika. najbolje ćeš ga skužiti da ideš od jednostavnijih do složenijih stvari. dodaj u editoru nation rules za neku postojeću državu koja te zanima i odaberi add lower league to existing structure pa onda convert to advanced rules i tu gledaj kako je i šta napravljeno. za neku pomoć oko specifičnih stvari ti je najbolje se povezat s nekim ko zna kad malo naučiš i tako si međusobno pomagat. tu ti je naravno najjača zajednica na službenom si forumu u editors hideaway ali obično malo stariji ljudi odlično znaju ae pa su malo manje aktivniji (jbg dok naučiš većinu već od osobnih obaveza više nemaš vrimena za ništa).

 

istestirat ću malo večeras dosad napravljeno pa ako sve bude ok moga bi stavit i koji ss.

Link to comment
Share on other sites

gruba struktura makedonije i crne gore testirana i funkcionira. večeras ss-ovi makedonije, sutra ide crna gora

 

prošla sezona autumn

http://i.imgur.com/Ak8dFX8.png

 

prošla sezona final

http://i.imgur.com/aWJuWCj.png

 

prošla sezona releg playoff

http://i.imgur.com/zDR4XjR.png

 

tekuća sezona autumn

http://i.imgur.com/rl8xCWx.png

 

druga liga prošle i ove sezone gdje se vidi da promocije/ispadanja i playoffovi funkcioniraju

http://i.imgur.com/4x75Lio.png

 

http://i.imgur.com/hOBVqMg.png

 

regionalna liga sa samo 2 države zasad :D zasad je radim preko stare juge da se ne zajebajem sa kreiranjem novog natjecanja i promjenama na bazi.

http://i.imgur.com/ai3AqhW.png

 

http://i.imgur.com/OjrAToI.png

Link to comment
Share on other sites

ide to pomalo, radim kad imam vremena bez neke žurbe, oko sat vremena mi treba da osposobim jednu državu, a vrtim na holiday dok sam ionako na kompjuteru. evo ss-ova crne gore

 

nastavljamo vjerojatno za vikend sa bih...

 

prošla autumn

http://i.imgur.com/6XgOvY6.png

 

prošla final

http://i.imgur.com/xMWXtXn.png

 

prošla releg playoff

http://i.imgur.com/XuOR7ne.png

 

tekuća autumn

http://i.imgur.com/i0bhyBM.png

 

druga liga prošle i tekuće sezone

http://i.imgur.com/8hRL3ky.png

 

http://i.imgur.com/qt5G7ni.png

Link to comment
Share on other sites

našao sam jutros vremena i dodao i bih. ona je prva od ovih kompliciranijih država zato što ima ono smanjene lige sa 16 na 12 klubova što sam uspio provesti i u ovom sistemu pa je i testiranje malo duže trajalo. sad je to već malo ozbiljniji turnir sa 4 ekipe, a evo i slika

 

regionalna prethodna sezona

http://i.imgur.com/wAf2sil.png

 

regionalna tekuća sezona

http://i.imgur.com/aAqlcSZ.png

 

autumn prethodne sezone

http://i.imgur.com/LtmWreR.png

 

final prethodne sezone

http://i.imgur.com/7caRjR5.png

 

autumn tekuće sezone

http://i.imgur.com/Iv59DNV.png

 

final tekuće sezone

http://i.imgur.com/JcimdGl.png

 

niže lige prethodne sezone

http://i.imgur.com/aGVCFLa.png

 

http://i.imgur.com/KX3z6Qs.png

 

niže lige tekuće sezone

http://i.imgur.com/0Mhixn9.png

 

http://i.imgur.com/XOMji87.png

 

 

Što se prvog seta pitanja tiče, s obzirom da nije bilo nekih drugih prijedloga, nastavljamo planirati sa 14 klubova u regionalnoj ligi, a svaki drugi prijedlog je i dalje dobrodošao.

Tih 14 klubova su zasad ovako raspoređeni:
Hrvatska 4
Srbija 4
BiH 2
Slovenija 2
Crna Gora 1
Makedonija 1

Što se imena lige tiče zasad vodi naziv Balkan League pa ako mislite da imate neki bolji naziv napišite ili glasajte u anketi.

 


Iduća pitanja su:

1. Financijske nagrade za tih 14 pozicija u ligi u Eurima?

2. Krenuti odmah u prvoj sezoni regionalne lige sa najboljim klubovima iz prošle sezone u domaćim prvenstvima ili složiti neki drugi popis klubova u prvoj sezoni?

Npr. po nekim povijesnim podacima pa da npr. umjesto Čukaričkog upadne OFK Beograd ili Rad ili npr. umjesto Lokomotive, Osijek?

3. Ako netko sa smislom za grafiku ima volju složit nekakav logo za ligu u FM-u u standardnim dimenzijama nek pokuša pa objavi u temi?

Drull, Stema, Sema, Vent ili netko drugi... :) Ako je ime bitno za logo, zasad lagano vode Balkan i Adriatic, a boje natjecanja su iste kao kod jugo lige na ss-ovima ako nemate neki drugi prijedlog.

Link to comment
Share on other sites

Rang lige (reputacija) bi bila nešto iznad Češke, Austrije, Rumunjske, a nešto manja od Grčke. Mislim da je to ok. A cifre ne znam koliki bi uopće bio nagradni fond za početak pa bi ih onda nekako rasporedio po plasmanu. Možda nekih 5-6 milijuna eura? Ako npr. Dinamo godišnje od grada Zagreba dobije između 3-4 milijuna eura onda mislim da nagradni fond cijele lige zaslužuje bar 5-6 milijuna?

Link to comment
Share on other sites

Sto se ranga tice, tu smo negde sa Rumunijom, realno. U realnom zivotu, samo 2 kluba iz bivse drzave igraju Evropu i to bez Bog zna kakvih rezultata. 

 

A sto se nagrade tice, mislim da ne treba da budzi mnogo. Ovo podnevllje je ekonomski lose. Pogledaj koliko su nagrade u ovim ligama koje bi bile rangirane gde i ova pa neka bude toliko. Ili saberi sve nagrade iz pojedinacnih liga. :D

Link to comment
Share on other sites

meni se isto čini da nebi bila ni blizu portugalaca koji igraju i završnice europskih natjecanja...

 

malo liga u fm-u uopće i ima financijske nagrade za plasman (skandinavci najviše imaju) pa je malo teško to prilagođavati našem području jer nisu ni blizu iste ekonomije. evo nešto na brzinu iz glave

 

1. 2.000,000 eura

2. 1.000,000

3. 700,000

4. 400,000

5. 350,000

6. 300,000

7. 250,000

8. 200,000

9. 175,000

10. 150,000

11. 125,000

12. 100,000

13. 75,000

14. 50,000

 

ukupni fond nagrada 5.875,000 eura?

 

ili ako krenemo istim omjerom ali da 14. počne od 100,000 eura onda je ukupni fond 6.425,000 eura?

Link to comment
Share on other sites

od sada su u regionalnu uključeni i hrvatski klubovi. testirao sam file sa dodatkom cro by fm-balkan i sve funkcionira. moram još testirati sa defaultnom hrvatskom drugom ligom i vidit je li kompatibilna pa onda idu ss-ovi hrvatske

 

http://i.imgur.com/a7bcEip.png

 

može se već nać i koji klasični derbi. znamo kako je završio zadnji pokušaj odigravanja ove utakmice al ovaj put se uspješno odigrala i željo nas je mrknio

 

http://i.imgur.com/BfkTrcZ.png

 

druga sezona regionalne

 

http://i.imgur.com/tYhuLV3.png

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče renkinga, pojedinačno su lige ovih prostora tu negdje sa susjedima: Rumunjska, Grčka. Ali klubovi bivše države na hrpi u istoj ligi definitivno zaslužuju jači renking od Bugara, Grka, Austrijanaca. Što se tiče istočne Europe ja bih primat priznao samo Rusima  i Ukrajincima.

Link to comment
Share on other sites

još jedna stvar oko koje se dvoumim je relegation group nakon završetka jesenske sezone.

 

evo ovdje se npr. vidi da se o ispadanju odlučuje u samo 6 (u ostalim ligama je max 10) kola koja nose bodova koliko nose, a u tih 6 kola se starta sa čistim bodovnim saldom tj. nulom.

 

http://i.imgur.com/aWJuWCj.png

 

šta mislite bi li bilo bolje prenijeti bodove osvojene u autumn season klubovima u relegation group i onda da se na to bodovno stanje odigra još 6 kola i da to ukupno bodovno stanje odlučuje o ispadanju?

 

npr. prenijeti ove bodove?

 

http://i.imgur.com/Ak8dFX8.png

 

gledajući košarkaške lige u regiji, koje su dale ideju za ovu ligu, vidim da samo makedonci prenose bodove u relegation group dok drugi startaju od nule. jasno je da se u champ group ne mogu prenositi bodovi jer bodovi iz autumn season i regionalne lige nisu usporedivi ali bi u relegation group možda i moglo raditi prijenos bodova.

 

znači pitanje je:

prenijeti u relegation group bodove iz autumn season pa na to odigrati još 6 (ili koliko već) kola i te sve bodove zbrojiti ili krenuti u 6 kola relegation group od nule i samo na temelju bodova iz tih 6 kola određivati ispadanje?

Link to comment
Share on other sites

s obzirom da nije bilo nikakvog prijedloga prenositi bodove u relegation ili ne, nastavljamo sa istim sistemom da se bodovi ne prenose.

 

u hrvatskoj je bilo nekih (ne)očekivanih problema s obzirom da je dodatak trebalo uskladiti i sa našim 3. ligama i sa defaultnom drugom ligom pa je to tek sad riješeno. tako da se sad dodatak može kombinirati i sa defaultnom hrvatskom ligom i sa dodatkom sa trećim ligama od našeg foruma.

 

prošla sezona autumn

http://i.imgur.com/1WRT1wj.png

 

prošla sezona final

http://i.imgur.com/NuSjKyq.png

 

prošla sezona releg playoff

http://i.imgur.com/wHXVTdk.png

 

tekuća sezona autumn

http://i.imgur.com/u2Z4nCe.png

 

druga liga prošle sezone

http://i.imgur.com/XbK0lGy.png

 

druga liga tekuće sezone

http://i.imgur.com/X7xUvQ5.png

 

kompatibilne treće lige

http://i.imgur.com/TvODlAZ.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |