Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Željezničar Djeca u rušilačkom napadu


duster
 Share

Recommended Posts

Prvenstveno bih da najavim rusilakci napad Željine djece. Žao mi je sto nisam neke slikao sve od samog preuzimanja kluba. Al' evo ukratko cu ispricati desavanja u prvoj sezoni i onda krecemo sa slikama i rezultatima iz druge sezone.

 

Kao sto vecina zna FK Željezničar se odlucio i okrenuo ka svom omladinskom pogonu zbog nedostatka novca u budzetu. Pa tako samim preuzimanjem kluba morao sam se zadovoljiti da budzet za transfere nece biti i nekom mizernom cifrom za plate igracima.

Ono sto sam zatekao u klubu je bilo rasulo, od velikih dugovanja do ocajnih uslova za igru izuzev trening kampa u koji se ulaze maksimalno zajedno sa akademijom za Youth kadete.

 

Prvo sto sam uradio u klubu bilo je rijesavanje par nepotrebnih igraca kako ne bi sjedili i primali platu bez veze. Klub je dao jasne ciljeve a to je borba za evropu. Ja kao veliki navijac ovog kluba se nisam zadovoljio sa tim pa sam postavio malo vece ciljeve u tajnosti za sebe. 

Poceli smo pripreme i krenulo je odlicno redale su se pobjede a igraci i tim su poceli da se usaglasavaju kao i taktika koju sam pred njih postavio sa 4 defanzivna igraca u odbrani 2 vezna koji su tu da zaustave protivnicke igrace, 2 ofanzivna boka i jednog poluspuca i spica.

 

Pomocnom treneru se ova taktika nije svidjala on je htio nesto defanzivniju igru, ali ko je ovdje menadzer ? ja ili on.

Pred klub sam postavio zadatak da moraju poboljsati trening kamp sto je bilo veoma tesko u odnosu na uslove u kojima se klub nalazio ali smo nekako postigli dogovor.

Na samom pocetku stize sjajna ponuda za omladina Kerima Memiju iz italinaskog Sassuola od nevjerovatnih 800 000$ + 50% od slijedeceg transfera sto je bilo skoro pa nemoguce odbiti. 

Kao zamjenu povukao sam Stanica na mjesto boka a umjesto njega doveo sa Free marketa iskusnog Dragana Blatnjaka koji je tada postao najplaceniji igrac u ekipi.

 

Dolazi evropa i ocekivano Željezničar prolazi I i II pretkolo ali u III pretkolu nas zaustavlja prejaki Hull City.

Morali smo se zadovoljiti sa 2 pretkola.

Okrenuli smo se ligi ali pocetak i nije bio toliko sjajan gubimo prve dvije utakmice ispadamo u 2 rundi Kupa BiH i sve krece nizbrdo.

Morao sam da sazovem igrace na sastanak i objasnim im da pare ne igraju bitnu ulogu i da moraju da ostave srce na terenu. Poslusali su me i od tada stvari krecu nabolje i totalna dominacija ligom. Nedugo poslije toga dolazi gradski derbi na Kosevu koj ise zavrsio 1:1 sto je za mene bio ogroman uspjeh u odnosu kakvu ekipu ima Sarajevo.

 

Do kraja polusezone zavrsili smo prvi na tabeli iza nas Olimpik i Mladost a Sarajevo je bilo 6 na tabali i vec do tada promjenilo 2 trenera.

Druga polusezona je prosla u dominaciji i zavrsili smo prvi sa 9 bodova ispred drugoplasirane Mladosti iz velike Obarske.

 

Link to comment
Share on other sites

http://scontent-b.cdninstagram.com/hphotos-xpa1/t51.2885-15/925631_1477310772546320_1442555427_n.jpg

 

 

Pocela je druga sezona sa ovim klubom uprava je jako zadovoljna izenanadnom osvojenom titulom.

Odlucio sam se zahvaliti Nedi Turkovicu i Vari te doveo Dejana Jankovica iz Veleza i Dusana Tosica.

Slijedi zdrijeb za drugo pretkolo lige prvaka i zapao nas je teski srbijanski Partizan. Iskreno od nas su svi odustali pa cak i nasi navijaci ali ja nisam dao dao da moji igraci padnu. 

Prva utakmica na Grbavici pred oko 10 000 navijaca zavrsava rezultatom 2:0 za Željezničar.

http://www.dodaj.rs/f/13/Tx/2AyFnKuQ/fm-2015-06-29-23-12-18-4.jpg

Svi su bili zacudjeni pa cak i sami navijaci i nisu vjerovali da je to kvalitet vec pripisivali srecu jer je partizan dobio crveni karton. Uslijedio je revans za 7 dana i svi su mislili da u Beogradu padamo ali ja i moji igraci nismo mislili tako. Skupili smo muda izasli pred pun JNA i ponizili Grobare sa ponovnih 2:0 

http://www.dodaj.rs/f/2m/Aa/3yzHnvuI/fm-2015-06-29-23-15-11-4.jpg

 

Stvari pocinju da se kuhaju u i oko kluba veliki priliv novca odjednom navijacu nikad' sretniji direktor citava uprava ali svi su mislili da je to to jer nas je u trecem pretkolu cekao prejaki Basel.

Da budem iskreno i ja sam mislio da je sve gotovo tu i pomirio sam se sa ispadanjem ali nisam dao do zanja svojim igracima da odustanu. 

Prva utakmica igrala se na strani i prije utakmice sam im samo pozelio srecu i rekao da daju sve od sebe.

Moji lavovi su istrcali na teren. Poveli smo 0:2 u prvom poluvremenu nisam mogao na vjerujem. Ali nazalost u drugom poluvremenu Basel preokrece i vodi sa 3:2 mislio sam tu je kraj i da bi bilo dobro kad' bi ovako zavrsilo. Ali sam uvidjeo slabu desnu stranu Basela i krenuo igrati kontre po njoj. Izjednacili smo na 3:3 i u 90toj minuti djete ovog kluba Rijad Bajic zabija za konacni rezultat Basel v Željezničar 3:4.

http://www.dodaj.rs/f/36/ud/tjHMgIZ/fm-2015-06-29-23-19-31-2.jpg

 

Poslije utakmice novinari su me obasuli sa pitanjima sta i kako dalje u revansu a ja sam odgovorio da ne zelim da komentarisem nista i da cemo vidjeti sta i kako dalje.

Dan poslije utakmice na treningu smo vjezbali defanzivnu taktiku jer sam zelio da sacuvam ovu prednost protiv prejakog Basela.

Nakon 7 dana dosla je utakmica biti ili nebiti na Grbavici.

Nakon teske borbe na kraju se zavrsava 1:2 u korist Basela ali zbog vise postignutih golova na strani prolazimo dalje.

http://www.dodaj.rs/f/36/ud/tjHMgIZ/fm-2015-06-29-23-19-31-2.jpg

 

Veliko slavlje Manijaka u glavnom gradu jer je njih klub prosao u play off lige prvaka. Ždrijeb nam je dodjelio Red Bull Salzburg.

Prva utakmica na strani mislio sam 0:0 super rezultat ali Basel je poveo prvi ali nedugo nakon toga Dejan Jankovic vraca sve na pocetak.

Basel je ponovo dosao do pogotka. 90ti minut tece ne znam sta da radim i odlucim se baciti karte u napad ubacujem Dzenisa Beganovica zajedno sa Rijadom u napadu sto ce se pokazati kao veliki pogodak.

93 minuta u toku Dzenis asistira za Rikija koji sprema loptu iza ledja golamnu Salzburga i idemo u Sarajevo sa 2:2.

http://www.dodaj.rs/f/19/sA/lc4vv06/fm-2015-06-29-23-22-23-6.jpg

Iskren da budem nisam vjerovao da mozemo zadrzati ovaj rezultat jer je se Salzburg pokazao kao prejak protivnik jaci cak i od Basela.

7 dana kasnije utakmica na prepunom Kosevu. Sjajna borba ali nazalost zavrsava kobno 0:1 za Salzburg nesretno.

http://www.dodaj.rs/f/43/2S/mSxrweo/fm-2015-06-29-23-22-34-0.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nakon ispadanja od Salzburga u klub je leglo nesto vise od 4 miliona sto od evrope televiziskih prava i novih sponzora.

Napusta nas Tomislav Tomic i odlazi kao slobodan igrac iz kluba a ja kao njegovu zamjenu dovodim Nerma Varubu iz Travnika.

Treba napomenuti da su okosnicu kluba sacinjavali vecinom omladicni Želje Rijad Bajic, Damir Sadikovic, Benjamin Čolić, Amir Hadziahmetovic, Srdjan Stanić, Dzenis Beganovic, Eldin Hadzovic. Pojacali smo se sa novim golmanom jer Antolovic je bio nesiguran i nikako nije mogao uci u formu a Kjosevski je ipak bio previse mlad pa smo doveli nekadasnjeg igraca Ibrahima Šehića.

http://www.dodaj.rs/f/1P/12n/4MKoXAYS/fm-2015-06-29-23-29-42-8.jpg

Liga je pocela i tu biljezimo sjajne rezultate u Banja Luci 0:5 protiv Borca, na Grbavici 5:1 protiv Čelika.

 

Dosao je i zdrijeb za Evropa Ligu i upali smo u jaku grupu sa Galatom, Frankfurtom i Bragom.

http://www.dodaj.rs/f/1O/IH/yKFeq3E/fm-2015-06-29-23-31-26-1.jpg

Prva utakmica protiv Galate u Turskoj najjaci tim Želje je spreman vec okurazen sa velikim iskustvom protiv ekipa prije izlazi na megdan.

Prepun stadion odlicna atmosfera prava carolija na tribinama i na terenu.

Tece 23 minut kontra napad Dusan Tesic sa distance pogadja za vodstvo Željezničara. Kako mi je srce lupalo necete vjerovati ovako mali klub vodi Galatu.

Nedugo poslije toga sjajna akcija po lijevoj strani Ognjen Djelmic u 34 minuti postavlja rezultat na 0:2. 5000 nasih navijaca grmi i nadglasava citav stadion Galate.

44 minut greska u odbrani i Bulut smanjuje na 1:2. Moram istaci na je Rijad Bajic prije ovoga imao sam sansu 1v1 sa golamnom Galate pokusao je lob i pogodio precku.

Odlazimo na poluvrijeme govorim svojim igracima da ostaju fokusirani i da probaju sacuvati ovaj rezultat.

http://www.dodaj.rs/f/11/SE/4MCXGXo5/fm-2015-06-29-23-31-32-5.jpg

Igrali smo nesto povucenije sa dosta cuvanja lopte. Galata je imala par prilika ali Ibrahim Sehic je bio na zadatku. 

81 minut iz odbrane Kosoric salje za Djelmica koji je opalio puni sprint ka golu sutirao jako i pogodio za konacnih 1:3.

Sudija je svirao kraj i mogla se cuti prvo velika salva zvizduka ali poslije toga grmljavina Manijaka ŠAMPIONI!!!!

Vratili smo se u Sarajevo i docakni smo sa velikim brojem nasih navijaca.

Trenutno se nalazimo 2 na tabei prvo je Sarajevo sa utakmicom vise od nas, ali mi smo se trenutno okrenuli evropi da probamo u grupi napraviti sto bolji rezultat. A ligom cemo dominirati u drugoj polusezoni.

 

Uskoro vise informacija :D

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sve mi je jasno :D

 

Sanse da dobijes Galatu sa zeljom u drugoj sezoni je ravno da sad udjete u grupe :)

Kad' vec kazes tako komsija kad sam usao da ti slikam game status odigram sa frankfurtom u Dolini pa evo ti rezultat ;)

http://www.dodaj.rs/f/2I/jH/30UzotRR/fm-2015-06-30-15-13-39-9.jpg

 

Opet da slikam gamestatus ? no problem 

http://www.dodaj.rs/f/17/bY/3CUn1ruy/fm-2015-06-30-15-17-10-2.jpg

 

Sansa da dobijem frankfurt na Grbavici ? Ravna da ce vam peticu sloziti Lech ;)

Link to comment
Share on other sites

Samo uzivaj, game status je dovoljan.

 

Ne pricam o Frankfurtu, nego o Galatasarayu :)

 

Završio svoje, hvala.

Dovoljan sto je igrica spasena 43 puta ? racunaj 2 sezona po mjesec dana svaki save to je 24 + ja sto sejvam...to sto ti sa takvom ekipom ne mozes napraviti veci iskorak je do tebe ne do mene...nastavit cu slijedeca je protiv Brage ice opet jedna slikica i game status samo za tebe :)

Link to comment
Share on other sites

Nakon pobjede nad Frankfurtom uslijedila je totalna dominacija u ligi Željezničar je uvezao cak 15 utakmica bez poraza

http://www.dodaj.rs/f/3C/NB/1G1jlgvI/fm-2015-06-30-15-31-07-1.jpg

 

Dolazi utakmica sa Bragom nakon teskih ligaskih utakmica povrijedjuju se 3 kljucna igraca tima, Bogdanovic stub odbrane, Amir Hadziahmetovic mladi kreator citave igre Željezničara i Varupa ga ispostavit ce se kasnije nije uspio zamjeniti i krilo Dusan Tesic. Kao sto sam rek'o 3 kljucna prvotimca koji su citavu ekipu nosili do pobjeda, bio sam primoran da se krpim kako je najbolje moguce. 

Utakmica sa Bragom pocinje u totalnoj dominaciji Želje konstanti napadi pritisci ali dolazi korner za Bragu i pogadjaju za vodstvo od 0:1.

Željo je krenuo jos ofanzivnije i jace Damir Sadikovic izlazi 1na1 sa golmanom i loptu salje prek'o gola. 

Drugo poluvrijeme pocinje opet jakim pritiskom Željezničara, a Braga kao da je odlucila da cuva ovih 0:1 jer bi im to bila prva pobjeda i prvi bodovi u grupi.

80ti minut bacam sve karte u napad uvodim Dzenisa Beganovica i Dejana Jankovica a izvodim vezne igrace pa igramo formaciju 4-0-4-2. Sjajna prilika za Rijada Bajica u 85minutj ali nazalost ni on nije bio priseban i salje loptu pored gola.

I kada su svi mislili da je kraj uslijedila je brza kontra igraca Brage nakon kornera Željezničara i rezultat glasi konacnih 0:2.

http://www.dodaj.rs/f/2U/HA/jlbfl1t/fm-2015-06-30-16-12-28-8.jpg

 

Igraci su bili razocarani ali sam im rekao poslije utakmice da jednostavno nisu imali srece i da nakon svih tih silnih povreda najbitnih igraca u timu ne mozemo biti nezadovoljni. 

http://www.dodaj.rs/f/26/HA/3eo6gysL/fm-2015-06-30-16-14-09-1.jpg

 

Vrijeme tece dalje stanje u grupi je slijedece.

Prvi je FK Željezničar sa 6 bodova iza je odmah Galata sa takodjer 6 bodova a 3 i 4 su Frankfurt i Brga.

http://www.dodaj.rs/f/38/Av/2Bb9zSo/fm-2015-06-30-16-22-45-5.jpg

 

Nema sumnje da ce do kraja ovo biti teska borba u grupi ali vidjet cemo da li FK Željezničar moze napraviti historiski iskorak poslije mnogo godina i proci grupe. Nemojmo zaboraviti da je ovo jedini klub iz BiH koji je dosao do polufinala tadasnjeg Kupu UEFA a iza nas su male komsije sa koseva koje su dosle cak do cetvrtfinala..

 

Moram istaci da smo se vratili i u ligi na prvo mjesto sa 25 bodova sa ukupnno postignutih 30 golova i primljenih 5 sto zahvaljujemo nasem golmanu Ibrahimu Sehicu.

http://www.dodaj.rs/f/2m/10Y/4rrYR7Sq/fm-2015-06-30-16-24-53-7.jpg

 

PS do novog pisanja Ne pravi pitu ko ima, vec ko zna :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nakon poraza protiv Brage na Grbavici morao sam nesto mjenjati pa sam odlucio na treningu da vise vjezbamo odbranu jer smo napad toliko uvjezbali da imam osjecaj da bi i Realu mogli postici pogodak al' primamo nekako glupe golove. Nakon vjezbanja i treniranja dos'o je mec za Bragom u gostima. Sjajna atmosfera na stadionu i igraci Želje su istrcali na teren. Iskreno ne sjecam se desavanja na utakmici jer je bila napeta i sa jedne i sa druge strane na kraju je rezutat zavrsio 2:4 za FK Željezničar.

http://www.dodaj.rs/f/3W/KD/3UMGFVkH/fm-2015-06-30-20-01-10-7.jpg

 

Nakon meca sa Bragom ubrzo dolazi i gradski derbi protiv komsija sa koseva.

Iscrpljeni i umorni igraci u svlacionici su mi rekli da ce dati sve od sebe da dobiju ovaj mec ali bit ce tesko. Utakmcia je pocela u 5 minuti Rijad sjajno skace nakon ubacaja Stanica i postize pogodak. Krece ofanziva Sarajeva i gol postize Zajko Zeba nekadasnja ikona Želje.

Malo smo i mi prebacili u brzinu vise pa smo sa brzo spustili kone gdje im je mjesto Amir i Dejan rijesavaju pitanje pobjedika i postavljaju konacan rezultat na 1:3.

http://www.dodaj.rs/f/1i/sn/25jPFqWN/fm-2015-06-30-20-19-11-9.jpg

 

Nakon derbija bili smo na treningu i prilazi mi jedan omanji covjek celaviji i pita me da li mozemo nasamo da popricamo, mislio sam da ima nekog igraca za mene ali ono sto me sokiralo jeste da je predstavnik iz FK Cukarickog dosao da me pita da li zelim preuzeti njihov klub. Ja sam se samo nasmijao i zahvalio na ponudi i odgovorio da iz Želje idem tek kada osvojimo Ligu Prvaka :)

http://www.dodaj.rs/f/2m/N5/3avnPgsS/fm-2015-06-30-20-21-36-9.jpg

 

Nakon odbijanja ponude dolazi utakmica sa direktnim konkurentom za titulu Širokim. 

Utakmica je bila kao jedan laksi trening iskreno gdje smo unistili Široki sa 4:1 Rijad Bajic je postigao Hat Trick.

http://www.dodaj.rs/f/3i/YB/4WjJUOnN/fm-2015-06-30-22-37-20-5.jpg

 

Tezak raspored nikako nema odmora ova ekipa ali radi jako i spremni su za veliki iskorak. Ova mlada ekipa iznijela je evropu najbolje sto je mogla i dolazi mec sa Galatom na Grbavici. Samo 1 bod bi nam bio dovoljan za osiguravanje prolaska grupne faze. Prije meca igracima sam rekao samo da se opuste i da igraju najbolje sto znaju. Kakva je to utakmica bila poveli smo 2:0, Galata je preokrenula na 2:3 ali u posljednjoj minuti ko drugi ? nego Rijad Bajic za konacnih 3:3 i prolazak grpune faze.

http://www.dodaj.rs/f/N/qK/16NuC0Ao/fm-2015-06-30-22-53-52-0.jpg

Igraci i strucni stab su odusevljeni direktor Mirsad Siljak ne moze da vjeruje da klub iz onako velikihdugovanja i grcevite borbe u prvoj sezoni sada dominira i prolazi cak grupnu fazu.

http://www.dodaj.rs/?26/vN/1R1FPSHB/fm-2015-06-30-22-54-20-7.jpg

 

Naravno ovo sve ne bi uspio bez mojih igraca. Vidjet cemo kakvu cemo srecu imati sa zdrijebom ako zavrsimo prvi mozda se budemo nadali nekom slabijem protivniku pa mozda cak dogurati i dalje. Ostala je jos jedna revijalna utakmica sa Frankfurtom ali u ovoj grupi je sve vec rijeseno.

 

PS za mog komsiju pitara koji ne moze meda sa njanjama ( da ne bude poslije izasa 142020puta ) : http://www.dodaj.rs/f/i/W0/2SdXGJ1O/fm-2015-06-30-23-09-38-8.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dosla je utakmca sa frankfurtom koja je bila revijalnog znaacaja ali ni tu se nismo dali i izborili smo nerijeseno 3:3 gdje smo frankfurta gurnuli na trece mjesto a Željezničar je zavrsio neocekivano kao autsajder na prvom mjestu iza njega Galata.

http://www.dodaj.rs/f/2n/2K/2uS9vBKL/fm-2015-06-30-23-36-55-0.jpg

 

I izvlacenje je doslo i nismo prosli bas najbolje, kako smo zavrsili na prvom mjestu nadali smo se slabijem protivniku ali nazalost dobili smo prejaki Napoli. 

http://www.dodaj.rs/f/1x/qo/1GvvoVMh/fm-2015-06-30-23-45-00-1.jpg

Sada slijedi zimska pauza probat cemo se spremiti najbolje sto mozemo ali iskreno tesko Napoli je jedna prejaka ekipa i vjerujem da im necemo moci parirati ali ko zna sta je sve moguce. Mi smo svoj cilj ostvarili cak i vise od toga.

Okrenut cemo se ligi i osvajanju duple krune. Ali vidjet cemo mozda nas sreca posluzi protiv Napolija pa ih neugodno iznenadimo :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |