Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Let Zmajeva


emirates
 Share

Recommended Posts

15.10.2019. ... 

 

Bosna i Hercegovina je na nogama! Nakon što smo imali tu nesreću da ispadnemo u osmini finala Evropskog prvenstva, primivši dva gola u zadnjim minutama produžetaka od Francuza, imamo priliku za iskupljenje ovdje u Rusiji! Izvode se penali za četvrt finale, ko će biti bolji, BiH zmajevi ili Austrijanci, vidjet ćemo za koji trenutak, sretno Zmajevi! 

...

Muhamed Bešić... POGAĐA! vodimo 3:4 u penalima! Kevin Wimman sada mora pooditi ukoliko želi ostaviti Austrijance u igri... BRANI BEGOVIĆ!! BiH je u četvrt finalu!

...

Nema još mnogo vremena. Još samo da se izvede ovaj korner, i idemo na penale protiv Škota. Izvodi Pjanić... COOOCAAALIIIIĆ!! EDIN COCALIĆ POGAĐA! 2:1 U 120. MINUTI!! BIH JE U POLUFINALU!!

...

Sa igračem manje smo ne samo izdržali sa Belgijancima, nego smo itekako donijeli igru pred njihovim golom! 3:3 je nakon 120 minuta, idemo na penale! 

 

Bešić... promašaj. Belgija je prvi finalista, bili su dominantni u ovim penalima i sa 3:1, za dlaku, idu u finale protiv pobijednika između Engleske i Brazila. 

...

Častan oproštaj od svjetskog prvenstva! Izgubili smo od Brazila 2:1, ali s ponosom možemo reći da smo otišli u Rusiju i vratili se kao četvrta najbolja selekcija svijeta! Savladali smo Urugvaj, SAD u grupnoj fazi, poslije i Austriju, Škotsku, Belgiju odveli do penala, ali nažalost nismo imali dovoljno spreme prije svega, da zgrabimo medalju. 

 

*Heat of the moment*

 

Čujem sada alarm i polahko se budim. Opet sam sanjao ono Svjetsko prvenstvo. Nešto čime se najviše ponosim, ali i zbog čega ću najviše neprospavanih noći proći. Da sam Vedadu rekao da smiri igru, možda ne bi dobio crveni karton. Možda bi se stvari drugačije razvile. K vragu, ne znam više.. Idem upaliti telku da smirim živce. 

 

Dok sam jeo kajgana, na televiziji upratim sportski dnevnik na BHTu:

 

"Poštovani gledaoci, Bosna i Hercegovina se sinoć plasirala na Evropsko Prvenstvo savladavši Gruziju u Tbilisiju sa ukupnim rezultatom 1:2. Ovo će biti četvrto veliko takmičenje ikada u kojem će učestvovati naša selekcija, treće za redom pod palicom trenera Ahmethodžića." 

 

"Haha.. nikada se neću navići na ovo." - odgovorim ja samom sebi. Oduvijek mi je san bio voditi reprezentaciju, i stvarno je teško navići se da sav uspjeh i neuspjeh države ponesem na leđima. 

 

"Kroz kvalifikacije smo savladali Izrael u gostima 0:1, kod kuće Gruziju i Sjevernu Irsku sa po 3:0, 1:1 sa Izraelom, te smo izgubili od Italije u gostima 4:0." Do kraja kvalifikacija imamo još gostujuću utakmicu protiv Sjeverne Irske, te domaću protiv Italije u kojoj će se najvjerovatnije odlučiti prvo mjesto u grupi. Među ostalim vijestima, izabranici U19 reprezentacije Bosne i Hercegovine predvođeni Andresom Hinkelom poraženi su 1:2 od Armenije, te će tako sigurno propustiti naredno Evropsko Prvenstvo. Jedini strijelac za našu selekciju je 18ogodišnji napadač Sarajeva, Patrick Buchinger."

 

"Šta se dešava sa Andresom? Do sada mu je dobro išlo. Malo mu je falilo da prođe u polufunale prošlog Evropskog pobogu. Morat ću vidjeti još s njim.." - raspravljam ja sa sobom. 

 

"U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena selektorom Emirom Spahićem je savladala reprezentaciju Farskih Ostrva sa 0:3. Nihad Lotinac je bio dvostruki strijelac za Zmajiće, dok je Ajdin Mujagić postigao jedan gol." 

 

U tom trenutku mi je zazvonio telefon. Polahko podižem slušalicu, i dalje obračajući pažnju na televiziju. 

 

"Poštovanje selektore!" - pa to je moj stari drug Haris. On je novinar koji radi u poprilično mladom listu Sport Danas. Poznajemo se još iz srednje škole. 

 

"Pa kako ste gospodine Bajramoviću. Dugo se nismo čuli." 

 

"Pa da, sad kada redovno ideš na nekakva takmičenja nečeš ni da nazoveš. Još ti fali da osvojiš neku medalju, nečeš mi se više ni javiti." 

 

"Haha šta češ brate, znaš kako je. Nego, kojim dobrom me zoveš?" 

 

"Pa prvenstveno bih ti čestitao na izborenom plasmanu na EURO. Takav sjajan uspjeh je zavrijedio da te častim kafom"

 

"Hočeš izjavu jel de papčino stara haha" - odgovaram šaljivo

 

"Hahaha, znaš da nije tako.. ali bi mi dobro došla brate, ako imaš vremena i volje naravno..." 

 

"Ne budali. Znaš da za staru raju uvijek imam vremena. Naći ćemo se sutra onda na starom mjestu?"

 

"Važi, vidimo se brate!" 

 

U tom trenutku spuštam slušalicu. Ponovno obratim pozornost na BHT i vidim da je dnevnik završen i da je na programu neka turska sapunica. Užurbano uzimam daljinski i gasim televiziju. 

 

"E nećete vala..." 

___________________

 

E dakle, novi sam član i privuklo me da radim priču u kojoj vodim reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Priču ne počinjem baš odmah od kada sam počeo voditi repku, jer je dosta prošlo od kada sam počeo voditi ovaj save, tako da ću početi tu gdje sam trenutno, tj pri kraju kvala za Euro 2020. Malo sam vas uveo u neke uspjehe koje sam imao u prethodnih 4-5 godina i to čuveno 4. mjesto na SPu 2018. Ne znam sada hoće li biti potrebno da stavljam SSove od svega toga, pošto vidim da ih nema baš u ostalim fm pričama? Eto, nadam se da će vam se svidjeti ovo :D Kritike su dobro došle :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

16.10.2019. 

 

http://i.imgur.com/5ctpAi0.jpg

 

Uživao sam u pogledu na Sarajevo sa tabije. Često sam tu zalazio. Još od mladalačkih dana mi je taj ambijent pružao mir i ulijevao mi neku snagu. Dok sam čekao svog prijatelja, razmišljao sam o narednim utakmicama sa Sjevernom Irskom i Italijom. Osigurao sam Evropsko prvenstvo, ali ako želim što lakše doći do medalje naredne godine, žrijeb bi mi se trebao smilovati. Trebao bih imati dobre predstave sada, ako ništa da popravim rejting države. Pobjeda nad Italijom, koja je na drugom mjestu FIFA rang liste, bi nam trebalo donijeti dosta bodova u izračunavanju konačnog koeficijenta. Igrači će morati dati sve od sebe... 

 

Baš u tom trenutku se pojavio i Haris. Zagrlili smo se i prisjećali starih dana dok smo još svi bili samo klinci, kada su nam jedine brige bile žene i škola. Danas...pa, žene samo tovare dodatnu težinu na već postojeće brige. Nikad čovjek ne može biti bez briga pretpostavljam. Pričali smo jedno pola sata, i krenuli sa specijalnim intervjuem za list Sport Danas. 

 

Bajramović: Poštovani selektore, prvo bih htio i službeno da vam čestitam na uspješnim kvalifikacijama. Sada kada je mjesto na Evropskom prvenstvu osigurano, koliko ozbiljno shvatate naredne svije utakmice, koje ne nose neki veći rezultatski značaj? 

 

-Pogled fudbalskog svijeta na Bosnu i Hercegovinu se drastično promijenio u ovih deset godina. Više nismo autsajderi. Nismo ekipa koja će se tako olako shvatiti. Dužni smo da iz utakmice u utakmicu opravdavamo svoj status fudbalske velesile i da dežurnim kritičarima dokažemo da četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu nije bilo slučajno. Uostalom, svaka utakmica utiče na UEFA koeficijente, kao i na FIFAinu rang listu, što može olakšati ili otežati nečiji pohod. Tako da, za mene, i ove dvije utakmice nose svoj značaj, a mislim da su i moji igrači toga svjesni. 

 

Bajramović: Protiv Sjeverne Irske u prvoj utakmici nismo imali nekih problema, ali smo od Italije izgubili sa dosta uvjerljivih 4:0. Kako se mislite postaviti prema Talijanima sada, i da li ćete nešta promijeniti? 

 

-Odgovornost za rezultat u prvoj utakmici ću u potpunosti preuzeti na sebe. Podcijenio sam njihove sposobnosti iz prekida, i kaznili su nas zbog toga. Tri gola smo primili nakon izvođenja kornera. Tako da svakako mislim dobro izvježbati igrače pred utakmicu da se znaju braniti u takvim situacijama. 

 

Bajramović: Iako pojedini mediji kritikuju Vaše pozivanje Seada Kolašina u reprezentaciju, dokazuje da ipak zaslužuje svoje mjesto među najboljim bh fudbalerima. Da li je istina da je to primjetilo i orlovsko oko Real Madrida?

 

-Kolašinac jeste dobio ponudu od Reala. Pričao sam s njim o tome, ali kako sam saznao, Milan je odbio tu ponudu. Sada kada su se Rossoneri vratili u Ligu Prvaka, trebat će im mladi, kvalitetni igrači koji imaju dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da nose igru, a Sead Kolašinac je svakako igrač takvog kalibra.

 

Bajramović: Da li možemo očekivati pozivanja veterana Edina Džeke u reprezentaciju. S obzirom da ne dobija dovoljnu minutažu u Romi, primjetno je da mu i forma opada. 

 

-Bez obzira na formu, Džeko je veliki dio ove reprezentacije. Nadam se da će se njegov tretman u Romi poboljšati. Svakako da će i mlađi napadači dobijati priliku da se dokažu. Sigurno su svi na Svjetskom prvenstvu primjetili da Armina Hodžića želim integrisati u status glavnog nosioca napada. Mislim da Armin ide u pravom smjeru po tom pitanju. 

 

Bajramović: Ima li još nekih napadača na koje računaš? Ibišević, Mihajlović, Kuzmanović? 

 

-Ibišević je u sličnoj situaciji kao i Džeko. Samo je mnogo veća razlika klupa u Talijanskoj ligi i klupa u Arapskoj ligi. Ibišević je u Rusiji pokazao da je i dalje sjajan napadač, ali nažalost manjak igre mu ubija priliku da to pokaže. Što se Kuzmanovića i Mihajlovića tiče, teško da će više dobijati priliku u reprezentaciji.

 

Bajramović: Mihajlović je naš najaktivniji napadač. Igra u prvoj postavi Kopenhagena, dok je Kuzmanović imao fantastične nastupe za našu U21 selekciju postigavši 25 golova u 20 utakmica. Da li si možemo priuštiti takve gubitke? 

 

-Nije stvar u meni koliko je stvar u karakterima navedenih igrača. Ja sam uvijek za to da se tim podmlađuje. U svoje vrijeme ovdje sam dao priliku Samiru Radovcu, Asmiru Suljiću, Mariu Vrančiću, Tini Sušići, Osmanu Hadžikiću, i svi su pokazali da zaslužuju mjesto u reprezentaciji. Dešavalo se da ih i ne pozovem, ali su strpljivo čekali i naporno radili dok im nisam pružio priliku, i sada su redovni u reprezentaciji. Mićo Kuzmanović i Stefan Mihajlović nisu bili spremni da sačekaju svoju priliku i željeli su da budu u centru pozornosti odmah, što u tom trenutku jednostavno nije bilo moguće. Kuzmanović možda jeste postigao 25 golova u 20 utakmica u mlađoj selekciji, međutim u 5 utakmica koje je igrao za A reprezentaciju postigao je 0 golova, i smatrao sam da još nije spreman da preuzme tu ulogu. Sve to po strani, kada mi igrači odbiju poziv, ja to smatram uvredom meni, navijačima i državi. Kuzmanović i Mihajlović su iskazali nepoštovanje prema reprezentaciji u ključnim trenutcima kada se odlučivao plasman na EURO, tako da poziv njima neće uslijediti duže vrijeme. 

 

Bajramović: U konačnici, da li mislite da BiH ima dovoljno kvaliteta da napravim bum na EURO sceni naredne godine? 

 

-Mislim da smo to prošle godine u Rusiji dokazali. Penali su nas dijelili od finala. Imamo samopouzdanja, uigranost, spremu i iskustvo, i mislim da bismo mogli nešto napraviti. Zašto da ne? 

 

Bajramović: Selektore, hvala Vam na Vašem vremenu i želim Vam sreću u naredne dvije utakmice. 

 

-Hvala Vama. 

 

 

Završili smo s time, i sada smo mogli skinuti profesionalne maske i biti raja opet. 

 

"i....kako žena, djeca?" - upitao sam ga

 

"Mah dobri su. Sin krenuo u školu, pa sada imamo dosta obaveza oko njega. Tvoji kako su?"

 

Nastavili smo razgovor uz toplu kafu i zalazak sunca.

Link to comment
Share on other sites

8.11.2019. - SPORT DANAS

 

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine je danas u ranim satima objavio spisak igrača za utakmice sa Sjevernom Irskom i Italijom. Na spisku su:

 

G - © Asmir Begović (Paris SG)

G - Osman Hadžikić (Anderlecht)

G - Reuf Duraković (SV Ried)

O - Ermin Bičakčić (Eintracht Frankfurt)

O - Gojko Cimirot (Avelliano)

O - Edin Cocalić (Anderlecht)

O - Sead Kolašinac (AC Milan)

O - Ognjen Petrović (Metalist Kharkiv)

O - Toni Šunjić (Kuban Krasnodar)

O - Mateo Sušić (AEK Atena)

V - Izet Hajrović (Cagliari)

V - Senad Lulić (Sturm Graz)

V - Miralem Pjanić (Roma)

V - Sanjin Prcić (Southampton)

V - Samir Radovac (Anderlecht)

V - Jasmin Šćuk (Genk)

V - Asmir Suljić (PAOK)

V - Tino Sušić (Fiorentina)

V - Mario Vrančić (Braga)

N - Edin Džeko (Roma)

N - Armin Hodžić (Swansea)

N - Mirko Marić (Anderlecht)

N - Nihad Lotinac (Metalurg Donetsk)

 

Svoj debi za A reprezentaciju očekuju Petrović, koji je odbio poziv reprezentacije Srbije, i Lotinac, koji je ponikao u omladinskim kategorijama reprezentacije bosne i Hercegovine. Selektor je ostao dosljedan svom obečanju da Kuzmanović i Mihajlović neće dobiti pozive u skorije vrijeme. Najveće iznenađenje u spisku su nedostatci Muhameda Bešića (Genoa) i Edina Višće (Besiktas), ali kako doznajemo od selektora, ne radi se o nekom ozbiljnijem nesporazumu. 

 

"Ja i dalje računam na momke, ali u ovom trenutku bih želio pružiti priliku drugima, isprobati kombinacije. Višća i Bešić neka nastave sa dobrim igrama i svakako računam na njih u budućnosti i bit će na spisku." - Selektor

 

Poziv Bičakčića je takođe neke iznenadio, pa je tako trener Slobode Tuzla Vinko Marinović istakao da je pozivanje Ermina greška. 

 

"Svakog igrača sam pozvao zbog njiovih ličnih zasluga i niko nije tu slučajno. Tako sam i Bičakčića pozvao jer vjerujem u njega, i jer mi je to povjerenje opravdao u brojnim situacijama." - Selektor

 

Utakmica sa Sjevernom Irskom je zakazana za 15.11. u 21:00 na stadionu Windsor Park u Belfastu. Dan prije, naša U19 reprezentacija gostuje Latviji u prijateljskom meču, dok naša U21 selekcija igra u Zenici kvalifikacionu utakmicu protiv Malte. 

 

U međuvremenu, izašla je nova FIFAina rang lista. Reprezentacija Bosne i Hercegovine se pomjerila naprijed za dva mjesta i sada se nalazi na 13. mjestu. Trenutni prvak svijeta Engleska i dalje drži prvo mjesto, dok su iza nje Španija na drugom i Italija na trećem mjestu, Hrvatska je pala za tri mjesta na 19. poziciju. Makedonija je na 31. mjestu, Srbija na 38., Crna Gora 61. i Slovenija 95. 

 

http://i.imgur.com/FLZ3jfU.jpg?1

Link to comment
Share on other sites

Sjeverna Irska - Bosna i Hercegovina 1:3

 

http://i.imgur.com/ejYmG4y.png

 

Reprezentacija BiH je odlično započela utakmicu postigavši dva gola u prvih šest minuta. Edin Džeko je pogodio za vodstvo Zmajeva u drugoj minuti na sjajno dodavanje Miralema Pjanića. Već četiri minute nakon toga, Džeko je ponovno pogodio glavom, nakon sjajnog ubačaja Izeta Hajroviča za 0:2. Odmah nakon toga je uslijedila sjajna prilika za Grigga da smanji vodstvo, ali Begović je bio bolji u tom duelu. U nastavku poluvremena nije bilo bitnijih trenutaka, ali je u podmah na početku drugog poluvremena uslijedila brilijantna salva Norwooda koji je savladao debitanta Petrovića i lobirao Begovića za 1:2. U 86. minuti je Asmir Suljić pogodio nakon Pjanićevog slobodnog udarca, međutim gol je poništen zbog ofsajda. Ipak, rezultat 1:3 je bio suđen za Bosnu i Hercegovinu, jer je Bičakčić pogodio na ubačaj Pjanića iz kornera u prvoj minuti sudiske nadoknade za konačnu pobjedu BiH. 

 

http://i.imgur.com/9MjNHl5.pnghttp://i.imgur.com/DRS3BN4.png

 

"U okviru sam zadovoljan nastupom. Odbrana me malo razočarala kod gola Sjeverne Irske, jer mislim da su svakako svi trebali mnogo bolje reagovati u takvoj situaciji, ali šta je tu je. Napad je odradio odličan posao i idemo iz Belfasta sa tri boda. Drago mi je što je i Bičakčić pogodio nakon kritika koje je dobio. Sigurno je mnogima začepio usta" - izjavio je selektor

 

Strijelci: Oliver Norwood 48' / Edin Džeko 2', 6' Ermin Bičakčić 90+1

 

Bosna i Heregovina - Italija 0:3

 

http://i.imgur.com/C4gq53P.png

 

Bosna i Hercegovina je brutalno poražena u Sarajevu pred punim Asim Ferhatović - Hase stadionom od Italije. Možemo reći i kako je naša selekcija nepravedno poražena tako visokim rezultatom, jer je prvo poluvrijeme prikazivalo sasvim drugu priču. U 12. minuti je Veratti ubacio loptu iz kornera, ali je Bičakčić odstranio opasnot i odmah uposlio Višću, koji je sjajnim i preciznim dodavanjem uposlio Džeku koji je išao 1 na 1 sa Siriguom, ali nažalost naš najbolji napadač nije uspio savladati Sirigua koji je odbranio šut. Lopta je onda odbijena do Džeke i stiže kontroverzni momenat kada je Džeko oboren u šesnaestercu od Verannia, ali penal nije suđen. Odgovor Talijana stiže u 21. minuti kada je Begović odbranio šuteve Gabbiadinija i Verattia. Gabbiadini je imao još jednu priliku 1 na 1 protiv Begovića u 31. minuti, ali je Begović izašao i ovdje kao pobijednik i odbranio Gabbiadinijev šut. U drugom poluvremenu je Italija polahko uzimala dominaciju, i već u 50. minuti Talijani dokazuju koliko su opasni u prekidima, kada je Gabbiadini pogodio prečku na ubačaj Verattia iz slobodnog udarca. Ključni momenat stiže u 72. minuti kada je Balotelli postigao pogodak nakon slabog pokrivanja od Bičakčića i izlijetanja Begovića. Balotelli je nastavio sjajnu utakmicu pogodivši još dva puta za hattrick i konačan rezultat BiH 0 - Italija 3. 

 

http://i.imgur.com/TgReyuJ.pnghttp://i.imgur.com/BsMbe3k.png

 

Strijelci: Mario Balotelli 72', 81', 90'

 

"Razočaran sam jer mislim da smo zaslužili bolje od takvog poraza. Nažalost po nas, Balotelli je jednostavno imao sjajnu utakmicu a moja je greška što nisam odbrani u startu rekao da obrate više pažnju na njega. Šta je tu je, sveukupno sam poprilično zadovoljan kvalifikacijama jer su nam jedini porazi došli od Italije, a jedini kiks je bio remi protiv Izraela." - izjavio je selektor

 

Najbolji napadač susjedne nam Hrvatske - Mario Mandžukić je prvi strijelac kvalifikacija sa 12 postignutih golova. Kada se pogledaju statistike ovih kvalifikacija, uočava se kako imamo dosta predan vezni red, sa Pjanićem i Hajrovićem koji zauzimaju 3. i 4. poziciju najviše pređenih kilometara u 90 minuta, dok Asmir Suljić dijeli prvo mjesto sa mađarom Kalmarom. Miralem Pjanić je na listi najviše ključnih dodavanja zauzeo drugo mjesto, dok nosi prvo mjesto za najviše titula igrača utakmice - tri. Sead Kolašinac je upisao ubjedljivo najviše ključnih startova - 15, dok drugo mjesto uzima Izraelac Carlos Garcia. 

 

http://i.imgur.com/g1Tt2dI.pngOsim naše reprezentacije, Evropsko prvenstvo su još izborili Ukrajina, Rusija, Švedska, Rumunija, Holandija, Portugal, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Irska, Turska, Albanija, Engleska, Danska, Francuska i Grčka. Farski Otoci su pružili veliko iznenađenje i bili na korak do plasmana u baraž za Evropsko prvenstvo, dok su Albanci ostvarili najveće iznenađenje i direktno se plasirali na svoje prvo Evropsko prvenstvo ikada. 

http://i.imgur.com/6wLyFhI.pnghttp://i.imgur.com/okZXxal.pnghttp://i.imgur.com/Wgbu4XP.pnghttp://i.imgur.com/MbxAcrO.png

 

U baražu za Evropsko prvenstvo će učestvovati 16 ekipa u dvije runde, odakle će se još osam reprezentacija pridružiti gore navedenim na EURO. U prvom kolu baraža igraju: 

 

Švicarska - Mađarska

Austrija - Slovačka

Poljska - Slovenija

Škotska - Norveška

Češka - Crna Gora

Vels - Island

Estonija - Gruzija

Latvija - Litvanija

 

Kada smo pitali selektora o baražu, izjavio je: 

 

"Žao mi je što se Farski Otoci nisu plasirali u baraž. Bila bi to zaista jedna prelijepa priča o maloj reprezentaciji koja je nekada služila za napucavanje gol razlike a sada da ih tako mali koraci dijele od EUROa. U svakom slučaju su to više zaslužili od reprezentacija poput Škotske, koja je u 8 utakmica ubilježila dvije pobjede i pet poraza. Ne znam u kojem univerzumu to ono zaslužuju biti u baražu više od jedne Makedonije, koju je gol razlika dijelila od direktnog plasmana." 

 

"UEFA je nešto što je prije bilo prilično jednostavno toliko zakomplikovala da ja, kao profesionalni trener jedne reprezentacija, ne znam kako funkcionišu ove dodatne kvalifikacije. Prvo su uveli Ligu Nacija koja je bespotrebna. To takmičenje nema apsolutno nikakvog značaja. Jedino što radi je smanjuje vrijeme za kvalifikacije na samo 8 mjeseci za razliku od prijašnjih 14. Ono što je moglo biti jeste da pobijednici svojih grupa u Diviziji A osiguraju direktan plasman na EURO i da ostalih 50 reprezentacija idu kroz kvalifikacije u 10 grupa po 5 timova. Prva dva tima u grupi bi obezbijedili plasman i tako bismo dobili konačnu brojku od 24 tima, pa ni baraž ne bi bio potreban. Tako bi Liga Nacija bila relevantnija, kvalifikacije bi duže trajale, ne bi bilo komplikacija kao što ih ima sada i ne bih morao čekati do tri mjeseca prije prvenstva da saznam ko će nam biti protivnici. Proširivanje Evropskog prvenstva na 24 tima je samo smanjilo prestiž u odnosu na nekada kada su samo 16 timova učestvovala. Ovim pravilom, gdje 16 timova pri tome učestvuju u polu finalu baraža je još dodatno smanjilo prestiž nekada najvećeg kontinentalnog takmičenja. 32 tima u užem krugu plasmana na kontinentu od 54 reprezentacija je previše. UEFA je povukla krivi potez." - kazao je za Sport Danas, Avaz Sport i sportsport.ba selektor reprezentacije BiH

Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Bosna i Hercegovina - Mali 2:0

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je savladala reprezentaciju Mali u dosta zatvorenom meču. Jedine bitnije prilike u utakmici su i krunisani golovima Armina Hodžića u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena i Edina Džeke u 48. minuti. Bitno je napomenuti da je debitirao mladi golman Valentino Jović (Red Bull Salzburg), dok su drugi nastup za reprezentaciju upisali Nihad Lotinac (Metalurg Donetsk) i Filip Arežina (Chievo Verona). 

 

Strijelci: Armin Hodžić 45+1; Edin Džeko 48'

 

http://i.imgur.com/RRoUmmn.png

 

http://i.imgur.com/2G3LrvF.png

 

Skandalozno: Gruzija ide na Evropsko Prvenstvo! 

 

Dok je naša reprezentacija igrala prijateljsku utakmicu protiv Malija, odigrali su se polufinalne i finalne utakmice baraža za Evropsko prvenstvo. UEFA je dodatno zakomplikovala stvari dodatnim kvalifikacijama. u kojima se doslovno ne zna ko pije a ko plaća, kada je Makedonija odstranjena iz baraža, iako je kao trećeplasirana ekipa u grupi C (iza Srbije samo zbog gol razlike) zaslužila to pravo, kao i Finska i Armenija. Čudna i zbunjujuća pravila UEFAe su tako u baraž umjesto ove tri reprezentacije, koje su bile nekoliko koraka daleko od direktnog plasmana, smjestile reprezentacije Estonije, Latvije, Gruzije, pa i Škotske, koje ni po kojoj logici nisu zavrijedile baraž. Ipak, voljom žrijeba, Gruzija je dobila Estoniju u prvom krugu koju su savladali 2:1 i Latviju u posljednjem krugu koju su savladali 2:0 i tako osigurali mjesto na EURO. Između ostalih, na EURO su se još plasirale Švicarska, Škotska i Češka. Podsjećamo, Škotska je imala rekord od dvije pobjede i pet poraza u grupi H izgubivši svoju gostujuću utakmicu na Malti 2:0, dok je Gruzija u našoj grupi imala jednu pobjedu i pet poraza i bila je posljednjoplasirana reprezentacija, 4 boda manje od trećeplasiranog Izraela, koji isto nije obezbijedio mjesto u baražu, i 11 bodova manje od naše. Izgleda da je ipak dovoljno da se savladaju Estonija i Latvija za mjesto među najboljim Evropskim reprezentacijama. Samo u UEFAi! 

 

Bilino Polje domaćin Evropskog Prvenstva

UEFA je i zvanično donijela odluku da sve reprezentacije koje su se plasirale na EURO imaju pravo prijaviti stadion koji će udomaćiti neke od utakmica EUROa. Tako će Zenica biti jedan od gradova-domaćina Evropskog Prvenstva po prvi put u historiji! 

 

Adidas predstavio nove dresove reprezentacije BiH za predstojeće EURO

http://i.imgur.com/ZXw4sw4.png

Domaći dres

 

http://i.imgur.com/N83GWEL.png

Gostujući dres

 

_____________________________

 

Čitam izdanje Dnevnog Sporta s pomiješanim osjećajima. Sviđaju mi se izgledi novih dresova. Izgledaju nekako... šampionski. Upravo onako kako bi trebalo. S druge strane, ne mogu se više složiti sa tekstom o Gruzijskoj reprezentaciji. Ostavili smo ih u prašini u grupi i sada oni kao idu na Evropsko prvenstvo. Prije je bilo drugačije. Prije ne bi mogao ni u baraž a da ne izvučeš pozitivan rezultat protiv Španije, Italije, Grčke, Švedske i sličnih. Dok je danas izgleda dovoljno biti bolji od Estonije i osigurao si sebi EURO. Smiješno zaista. Osjećam se izdato od strane UEFAe zbog ovakvog poteza.

Ah, šta ću. Mogu se samo nadati da dobijem Gruziju ili Škotsku sada u izvlačenjima i da ih naučim pameti.  Možeš misliti da smo u trećem šeširu. Ekipa koja je završila na četvrtom mjestu na Svjetskom prvenstvu se ne može naći ni među prvih 12 u Evropi. Smijurija. No dobro, vrijeme mi je već da krenem. Sada će početi.. 

 

Rezultati: 

http://i.snag.gy/EsLMQ.jpg

 

http://i.snag.gy/gwHA1.jpg

 

 

Pa.. moram priznati da je moglo bolje proći. Ali s druge strane, mislim da smo dobili grupu po mjeri. Pripreme možemo odraditi protiv Ukrajine, koja bi nas trebala pripremiti za Rusiju, Holandijom da se spremimo za Belgiju i još nekim... Litvanija.. što da ne, može Litvanija. Dosta toga ovisi o ovom EUROu. Želim da se dokažemo u najboljem svjetlu. Tek zmajevi ima da polete.. 

 

Vodio sam konverzaciju u sebi, dok me nisu prekinuli novinari. Tražili su izjavu. Ja sam entuzijastično spreman da im odgovorim na sva pitanja. 

Link to comment
Share on other sites

Skandalozno: Državna televizija neće prenositi Evropsko prvenstvo! 

 

http://i.imgur.com/KYnEXSn.jpg?1

 

Kriza koja već duže vrijeme vlada među Bosanskoheregovačkim državni televizijama je dosegla svoj klimaks. Naša reprezentacija će nastupati širom Evrope na najvećoj Evropskoj smotri u junu, a prijenos nije obezbijedio BHRT. Reprezentacija BiH je na Svjetskom prvenstvu obezbijedila četvrto mjesto, a izgleda kako će narod Bosne i Hercegovine, vjerni navijači, ovaj put svoje omiljene zmajeve ispratiti preko tekstualnog prijenosa na raznim web stranicama, online streaminga ili preko televizija susjednih zemalja. Direktor BHRTa Muhamed Bakarević je izjavio: 

 

"Zbog dosta teške finansijske situacije, Evropsko prvenstvo nećemo uspijeti da obezbijedimo za naše gledaoce. Naravno da nam je žao zbog toga, ali šta je tu je. Ostaje nam samo da poželimo sreću zmajevima." 

 

BHRT je u prošlosti zakazao u brojnim prilikama kod prijenosa ključnih momenata naših sportista, žrtve toga su najbolji bh teniser Damir Džumhur, kao i košarkaška, rukometna i reprezentacija u sjedećoj odbojci, FK Sarajevo, FK Željezničar i brojni drugi klubovi i sve omladinske selekcije, međutim ovo je prvi put da žrtva ovoga bude i fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine. 

Selektor će objaviti širi spisak u maju, a ko god bude na njemu sa sigurnošću možemo reći da ovakav tretman nisuzaslužili. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sjedim u svojoj kancelariji, pomalo nervozan. Već nekoliko dana je prava zbrka ovdje u savezu. Čeka se proglašenje grada domaćina za našu grupu, tako da kolege vise kod telefona, spremni da naprave rezervacije u hotelu. Digla se čitava buka o prijenosu EUROa, sada kad je BHT ponovno odlučio okrenuti nam leđa, a ja ovdje sjedim i pokušavam ostati pribran, jer se upravo desio preokret u mom pravljenju spiska igrača za EURO. Jučer, negdje oko pola 8, sam dobio poziv od agenta jednog igrača. Zakazali su sastanak za 12:00 danas. 

Odjednom se otvoriše vrata. Bio je to moj asistent Borče Sredojević. 

 

Borče: E, tu su. Da ih pustim?

 

Pogledao sam na sat. 11:59. Cijenim tačnost ako ništa. 

 

-Da, pusti ih unutra. 

 

Nakon nekoliko sekundi, na vrata su se stvorili agent Marko Radić i njegov klijent - Stefan Mihajlović. Zasjeli smo, i nakon čaše vode krenuli sa razgovorom. 

 

Radić: Dakle, gospodine selektore, da pređemo na stvar, Svjestan sam činjenice da ste mom klijentu rekli da poziv više neće dobiti, ali mislim da je prošlo neko vrijeme, da su glave hladne sada i da se može ponovno pričati o tome. 

 

-Dobro, slušam. 

 

Radić: Moj klijent je spreman da prihvati poziv za naredno EURO, uz par dodatnih uslova. 

 

Evo ga.. već mi počinje vaditi živac. Nagledao sam se ovakvih pijavica tokom svoje karijere i previše. Teško da će ovaj razgovor izaći na dobro. Vidim Sstefana kako sjedi pored njega i samo gleda u neku tačku u podu. nije progovorio niti jednu jedinu riječ. 

 

Radić: Uslov broj 1: da se javno ispričate za svoje komentare uperene prema mom klijentu Stefanu Mihajloviću, i da priznate svoju grešku u cijeloj ovoj aferi. Uslov broj 2: da obezbijedite mom klijentu Stefanu Mihajloviću mjesto u prvoj postavi uz minimalno vrijeme igre od 70 minuta po utakmici i uslov 3: da obezbijedite bonuse za nastupe, asistencije, golove i titule 'igrača utakmice' za mog klijenta. O konačnoj cifri ne možemo još ba pričati, ali ćemo vam poslati prijedlog u skorije vrijeme svakako. 

 

Kakva drskost. Što si on umišlja ko je? Dolaziti ovdje i tražiti ovo je stvarno odurno. Drži karijeru ovog perspektivnog momka kao taoca, a on ne smije da progovori. 

 

-Dobro.. slušajte me sada gospodine Radiću. Ja sam spreman da pregovaram. Spreman sam pružiti malom Stefanu još jednu priliku. Ali pregovore ne planiram voditi sa Vama, već sa Stefanom. Ako bih vas mogao zamoliti da napustite kancelariju molim Vas, bio bih jako zahvalan. 

 

Radić: Haha.. pa to ne dolazi u obzir. Niste pri sebi gospodine. Mislim da Vi uopće niste u stanju da diktirate uslove... 

 

-Niste ni Vi gospodine Radiću. Posljednji put vam kažem: napustite moju kancelariju, moram popričati sa Vašim klijentom. Sredojeviću! 

 

Ulazi borče Sredojević sav uzbuđen, kao da je prisluškivao cijeli razgovor. 

 

-Molim Vas uputite gospodina Radića u čekaonicu dok popričam sa malim Stefanom. 

 

Radić: Ovo je nečuveno! Stefane, za mnom istog trena! Ne treba nam ovo! 

 

-Stefane ostani! 

 

Tada Stefan ipak zastaje i odlučuje da sjedne na stolicu, dok Borče zatvara vrata. Kako je samo Sredojević "ispratio" Radića. Da nije fudbala, mogao bi fino zaraditi za sebe i svoju porodicu kao izbacivač zasigurno. Ja sada skidam sako i kravatu. Stefan začuđeno gleda u mene, dok ga ja nisam primio za ramena i podigao iz stolice. 

 

-Slušaj me sada Stefane. Ne treba ti ovo. Ne slušaj onu budalu koju nazivaš agentom. Znaš što, ne slušaj ni mene. Isključi sve, i slušaj svoje srce momak! Srce će ti jedino dati pravi savjet, savjet koji će koristiti isključivo tebi, a ne džepu nekog uhljebara tamo! Ti si talenat kakav se ne viđa svaki dan, ali dijete talenat nije sve što ti je potrebno da uspiješ. Ni blizu. Mogu ti nabrojati bezbroj igrača koji su imali talenat, imali su x faktor i propali su! Propali su zato što nisu slušali svoje srce, što su ih vodili slijepci i jer su mislili da zaslužuju cijeli svijet sada, odmah! Nakon što vide da stvari ne funkcionišu tako, počnu kriviti svakoga oko sebe, jer su mu svi drugi više krivi za njegov neuspjeh nego on sam. Ti si poseban dečko, to ti vidim u očima, ali moraš se naučiti strpljenju. Ja, kao stručnjak ti govorim, još ti nije vrijeme! Što se tiče ovih bonusa, jebeš bonuse. Misliš stvarno da sam ja došao da vodim reprezentaciju BiH da se oparim? Ne. Tu sam da predstavljam svoju zemlju. Tu sam da predstavljam Ahmeda, Miodraga i Ivana. Tu sam da predstavljam narod Bosne i Hercegovine, svih vjera, nacija, boja, spola, svakoga! U tome je čar. Svaki put kada vidim te osmijehe, tu radost u očima, to jedinstvo - TO je moj bonus. To je bonus svih igrača Bosne i Hercegovine. I bit ću proklet ako dopustim da onaj lešinar tamo odbaci sve to u tvoje ime. Zato, nakon ovoga svega, Stefane Mihajloviću, zaboravljam sve, odbijanje poziva, sve negativno, apsolutno sve i lično TEBE pitam, odgovornost stavljam na tebe - da li želiš da zaigraš na Evropskom prvenstvu ovog ljeta? Odluka je tvoja Stefane. 

 

Stefan je čutio jednu minutu, dok su mu moje riječi dosegle do uma. Konačno, Stefan podiže pogled i sada me gleda oči u oči po prvi put danas i odgovara:

 

Stefan: Ne želim ništa više od toga. 

-Onda imamo dogovor - pružam ruku i čekam da se njegova susretne sa mojom

Stefan: Imamo dogovor. - rukovali smo se

 

Stefan je napustio kancelariju i ravno otišao ka izlazu, dok je agent Radić ostao kao popišan u čekaonici. Pa.. ovo je prošlo možda i bolje nego sam očekivao. Nisam nikoga morao gađati.. tako da je i to neki plus. A sad se vračam svakodnevnim brigama. 

Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Objavljen spisak igraca za EURO 2020

 

Danas, u popodnevnim satima, selektor naše reprezentacije je u društvu svoje delegacije i brojnih novinara objavio uži spisak igraca koje planira voditi na Evropskoj smotri za mjesec dana. Spisak čine sljedeci igraci:

 

G - © Asmir Begović (Paris SG)

G - Osman Hadžikić (Anderlecht)

G - Valentino Jović (Porto)

O - Muhamed Bešić (Genoa)

O - Ermin Bičakčić (Palermo)

O - Edin Cocalić (Anderlecht)

O - Sead Kolašinac (AC Milan)

O - Mateo Sušić (Twente)

O - Jozo Špikić (Nurnberg)

O - Toni Šunjić (Kuban Krasnodar)

O - Ognjen Vranješ (Hertha)

V - Izet Hajrović (Cagliari)

V - Senad Lulić (Sturm Graz)

V - Miralem Pjanić (Roma)

V - Sanjin Prcić (Southampton)

V - Asmir Suljić (PAOK)

V - Tino Sušić (Fiorentina)

V - Jasmin Šćuk (Genk)

V - Mario Vrančić (Braga)

N - Edin Džeko (Palermo)

N - Armin Hodžić (Swansea)

N - Vensan Kličić (FK Sarajevo)

N - Stefan Mihajlović (Lokeren)

 

Selektor je izjavio kako su problemi sa Mihajlovićem razrješeni, i da više ništa neće iznositi u medije o toj temi. Najveće iznenađenje mora biti poziv prvog napadača trenutnog prvaka Bosne i Hercegovine, Vensana Kličića. Selektor je izjavio kako želi pružiti priliku i domaćim igračima da se pokažu u državnom timu, i smatra da Kličić posjeduje kvalitet da se nametne reprezentaciji. Podsjećamo, Vensan Kličić je prošao mladu kategoriju Borussie Monchengladbach, te seniorske kategorije Ajaxa i Dijona prije nego je došao u Sarajevo pred početak prošle sezone. U prvoj sezoni za bordo tim je postigao 24 gola i upisao dvije asistencije u 25 nastupa. 

 

UEFA je odredila gradove domaćine za ovo EURO. To će biti London, Madrid, Brisel, Amsterdam, Istanbul, Rim, Pariz, Moskva, Bukurešt, Zagreb, Kopenhagen, i Zenica. Bukurešt i Moskva ce biti domaćini našoj Grupi D, dok će Zenica i Bilino Polje ugostiti Grupu E (Hrvatsku, Cešku, Holandiju i Portugal) zajedno sa Parizom.

 

Naša reprezentacija će u pripremama odmjeriti snage sa reprezentacijama Ukrajine, Holandije i Litvanije. Prijenos ovih utakmica, kao i utakmica EURO 2020 još nisu obezbijeđeni.  

Edited by emirates
Link to comment
Share on other sites

Prijenos EURO 2020 osiguran! 

 

http://sport033.com/wp-content/uploads/2014/07/FaceTV_logo_520.jpg

 

Prošli mesec smo saznali da BHT neće prenositi utakmice Evropskog nogometnog prvenstva, u kojem učestvuje naša reprezentacija. Navodno, došlo je do financijske krize, i ne može se novčano obezbijediti prijenos tog takmičenja. Podsjećamo, u BiH se još od 2017. ne prenosi Europa Liga, OBN jedino prenosi Ligu Prvaka, a BHT prenosi samo BHT Premijer Ligu. 

U rano jutarnjim satima smo ipak dobili pozitivne vijesti, a to je da će gledatelji iz BiH ipak uživati u uživom prijenosu Evropskog prvenstva 2020. i to u HDu na FACE televiziji. Potvrđeno je na zvaničnoj web stranici FACEa i na zvaničnom facebook profilu FACEa, Ne samo to, već su obezbijedili i prijenos prijateljskih utakmica sa Ukrajinom, Holandijom i Litvanijom u sklopu priprema za EURO. Komentatorski tim će činiti Sabahudin Topalbečirević i Marijan Mijajlović. Svakako radosna vijest za sve državljane naše Bosne i Hercegovine! 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

SPORT DANAS

 

Razočaravajuće pripreme Zmajeva

 

Bosna i Hecegovina Ukrajina 0:1

 

BiH je poražena uijedljivo u prijateljskom dvoboju protiv Ukrajine u Sarajevu, rezultatom 0:1. Ukrajina je bila mnogo ubjedljivija, stvarajući najbolje prilike iz prekida. bezus je imao sjajnu šansu nakon izvođenje kornera u 28. minuti, ali je šut izblokirao Edin Cocalić. konoplyanka je ubrzo akon toga sjajno šutirao, ali lopta je završila u rukama Asmira Begovića. Nakon ovoga je i BiH imala dobru priliku da kazni Ukrajince, kada je Edin Džeko išao 1v1 sa Rybkom, ali je uspio šutirati tek pored gola. Ukrajinci su na samom početku drugog poluvremena pogodili za vodstvo i konačan rezultat 0:1 nakon što je Konoplyankinu loptu iz kornera, Khacheridi poslao u našu mrežu. Ostatak duela je protekao dobrim prilikama Ukrajinaca, i našom srećom pa nismo primili niti jedan gol. 

 

Strijelci: Eugene Khaceridi 47'

 

http://i.imgur.com/h3DfxW4.png

 

http://i.imgur.com/keWs7Gq.png

 

Bosna i Hercegovina - Holandija 0:3

 

Zmajevi su u prijateljskoj utakmici u Mostaru protiv Holandije doživjeli apsolutnu blamažu. Napadač koji predvodi veliki Manchester United, Memphis Depay je već u petoj minuti susreta pogodio za vodstvo na ubačaj Willemsa. Pola sata poslije toga, Kishna je šutirao van šesnaesterca i pogodio stativu, dok je Depay olahko savladao svog čuvara Cocalića, i gurnuo loptu u mrežu za 0:2. Cocalić je lošu igru krunisao groznom reakcijom u šesnaestercu, koja je dovela do penala, koji je iskoristio Depay za svoj hattrick u 77. minuti. BiH nije imala niti jednu jeidni priliku ka golu. Bešić je bio daleko najbolji igrač na našoj strani. 

 

Strijelci: Memphis Depay 5', 37', 77'

 

http://i.imgur.com/eghNRxA.png

 

http://i.imgur.com/IJG2j4Y.png

 

Bosna i Hercegovina - Litvanija 0:1

 

Tačku na i užasnim pripremama za EURO 2020. bila je utakmica u Tuzli protiv reprezentacije Litvanije. Ovog puta naša reprezentacija je bila dosta bolja i konkretnija, ali prilike jednostavno nisu ušle. Armin Hodžić je imao dobro predstavljanje, konstantno ugrožavajući gol Balasauskasa, koji je sjajno branio. Cocalić je takođe dosta bolje igrao u odnosu na zadnju utakmicu. Ipak, pored naše inicijative, Litvanci su svoje manje prilike iskoristili i postigli pogodak u 71. minuti preko Saulenasa iz slobodnog udarca na razdaljini od oko 18 metara. To je bio konačan rezultat, a navijači na tušnju su jasno dali do znanja svojim igračima što misle o ovom porazu. 

 

http://i.imgur.com/uop1SFv.png

 

http://i.imgur.com/cgf62Nt.png

Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Nešto slabiji nastup Zmajeva osigurao 3 boda u otvarajućoj utakmici EUROa

 

Bosna i Hercegovina je u otvarajćoj utakmici Evropskog prvenstva savladala reprezentaciju Irske sa 2:1. Prva ozbiljnija prilika je kreirana s naše strane, kada je Armin Hodžić na ubačaj Seada Kolašinca glavom pogodio za vodstvo našeg tima u šestoj minuti. Irci su preuzeli inicijativu nakon toga, stvaravši brojne prilike, ali su bili neprecizni. Tako je barem bilo do 38. minute, kada je Jack Grealish matirao Brgovića sa šutem sa 15 metara za poravnanje. U drugom poluvremenu se dalo primjetiti da su Irci bili zadovoljni i sa jednim osvojenim bodom, te su se povukli u odbrani i čekali kontru. Naši su za to vrijeme stvarali prilike iz daleka, ali je Randolph branio sve. Hodžić je onda u 74. minuti pronašao nemarkiranog Matea Sušića u šesnaestercu, koji je pogodio za vodstvo našeg tima. Irci su se tu otvorili, ali su naši držali inicijativu, međutim nisu uspjeli da pogode njihovu mrežu po treći put, te je utakmica završena sa 2:1. Igra je svakako mogla biti bolja, s obzirom da su nam ovo najlakši protivnici u grupi, ali tri boda su najvažnija. Sljedi utakmica protiv Belgije, koja će biti mnogo zahtjevnija. 

 

Bosna i Hercegovina - Irska 2:1

 

Strijelci: Armin Hodžić 15' Mateo Sušić 74' / Jack Grealish 35' 

 

http://i.imgur.com/Fvyz2WV.png

 

http://i.imgur.com/hLbBJoI.png

Edited by emirates
Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Belgija prejaka, BiH izdominirana

 

Reprezentacija naše zemlje je poražena u drugom kolu Evropskog prvenstva od reprezentacije Belgije sa 2:0. Ušli smo u ovaj dvoboj, svjesni da su Belgijanci favoriti, i rezultat 2:0 nije nešto što brine mnogobrojne navijače. Ono zbog čega se brinu, je statistika. Bosna i Hercegovina u čitavih 90 minuta nije zaprijetila golu Belgije, dok su Belgijanci imali mnogobrojne prilike, od kojih su na svu našu sreću, iskoristili samo dvije. Oba gola su pala u drugom poluvremenu, jedan za drugim. Axel Witsel je pogodio u 62. minuti, dok je Eden Hazard zatresao mrežu Asmira Begovića u 64. minuti. 

 

AVAZ.ba

 

Da li je selektor izgubio kompas?

 

Zabrinjavajuća igra reprezentacije BiH se može direktno povezati sa postavkom selektora. Edin Džeko, uprkos tome što dugo grije klupu Palerma i što je u godinama, je započeo utakmicu. Njegova zamjena je bio Stefan Mihajlović, koji je imao dosta loš nastup, iako se selektor najviše trudio da obezbijedi njega za EURO. I nakon očajnog astupa naše reprezentacije, napravljene su samo dvije izmjene. Da li su ovo sve znakovi da selektor gubi kompas? Da li je vrijeme za zamjenu nakon EUROa? 

 

Strijelci: Axel Witsel 62' Eden Hazard 64'

 

http://i.imgur.com/tSP4lL4.png

 

http://i.imgur.com/3TVm48H.png

Link to comment
Share on other sites

Remi sa Rusijom nam donio osminufinale sa Srbijom

 

Posljednju utakmicu grupne faze protiv Rusije, BiH je završila podjelom bodova sa rezultatom 2:2. Rusi su uglavnom stvarali pritisak, ali za razliku od utakmice protiv Belgije, ovog puta su i naši igrači stvarali pritisak Rusiji. Već nakon pet minuta igre, Zmajevi su poveli preko Armina Hodžića, koji je iskusno solo prodorom probio Ruski bedem i matirao golmana Akinfeeva. Ubrzo su Rusi poravnali, nakon izvedenog kornera, koji je dočekao Polyatskin za 1:1. Moglievets je nakon manje od 20 minuta igre napravio potpuni preokret, postgavši gol za vodstvo Rusije. Drugo poluvrijeme je odlićno počelo, kada je Armin Hodžić postigao gol za poravnanje u 47. minuti. To su bile savršene naznake za odlićno odigrano drugo poluvrijeme naših Zmajeva, koji ipak nisu uspijeli da vrate vodstvo. Loše vijesti su da su se Suljić i Prcić povrijedili tokom utakmice, i da su upitni za nastup protiv Srbije. 

 

Strijelci: Arsen Polyatskin 8' Pavel Moglievets 26' / Armin Hodžić 5', 47'

 

http://i.imgur.com/mQs8OwO.png

 

http://i.imgur.com/rmselpB.png

 

Rezultati u ostalim grupama: 

 

Grupa A

 

Albanija 1:1 Srbija

Turska 0:2 Italija

 

Srbija 1:1 Turska

Italija 0:0 Albanija

 

Italija 1:2 Srbija

Turska 0:0 Albanija

 

Tabela: 

Srbija 5

Italija 4

Albanija 3

Turska 2

 

Grupa B

 

Ukrajina 1:1 Danska

Grčka 1:1 Španija

 

Danska 2:0 Grčka

Španija 0:0 Ukrajina

 

Danska 0:2 Španija

Ukrajina 0:2 Grčka

 

Tabela:

Španija 5

Danska 4

Grčka 4

Ukrajina 2

 

Grupa C

 

Engleska 3:0 Švicarska

Škotska 0:1 Njemačka

 

Njemačka 0:0 Engleska

Švicarska 1:0 Škotska

 

Njemačka 1:1 Švicarska

Škotska 1:2 Engleska

 

Tabela:

Engleska 7

Njemačka 5

Švicarska 4

Škotska 0

 

Grupa D

 

Rusija 0:2 Belgija

BiH 2:1 Irska

 

Belgija 2:0 BiH

Irska 0:3 Rusija

 

Belgija 6:0 Irska

Rusija 2:2 BiH

 

Tabela:

Belgija 9

Rusija 4

BiH 4

Irska 0

 

Grupa E

 

Hrvatska 1:3 Portugal

Holadnija 4:0 Češka

 

Češka 0:1 Hrvatska

Portugal 0:2 Holandija

 

Češka 1:3 Portugal

Holandija 1:0 Hrvatska

 

Tabela: 

Holandija 9

Portugal 6

Hrvatska 3

Češka 0

 

Grupa F

 

Švedska 0:2 Francuska

Gruzija 0:1 Rumunija

 

Rumunija 1:2 Švedska

Francuska 1:1 Gruzija

 

Francuska 2:0 Rumunija

Švedska 5:1 Gruzija

 

Tabela: 

Francuska 7

Švedska 6

Rumunija 3

Gruzija 1

 

1/8 finala EUROa

 

Njemačka - Italija

Švicarska - Španija

Belgija - Grčka

Srbija - BiH

Albanija - Engleska

Portugal - Francuska

Holandija - Rusija

Danska - Švedska

Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Emotivna pobjeda nad Srbijom osigurala četvrtfinale! 

 

http://i.imgur.com/rNsNOLh.jpg

 

U Beču je odigrana osminafinala EURO 2020. između reprezentacije Srbije i naše reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ovo je bio drugi susret od kontroverzne utakmice u Beogradu 2005. u kvalifikacijama za SP kada je Srbija slavila 1:0. Još smo se u prijateljskoj utakmici susreli prije dvije godine, ovaj put na stadionu Partizana u Beogradu i Zmajevi su tu bili bolji sa 3:0. U Beču je naša reprezentacija slavila 3:1! 

 

Pred početak susreta su se nazirali problemi između malih grupica Srpskih i Bosanskih navijača, međutim Austrijska policija je brzo reagovala, i ispratila grupicu sa stadiona, na oduševljenje navijača na stadionu. 

 

Orlovi su od samog početka vršili težak pritisak na Begovićev gol, ali ništa konkretno nisu uspjeli uputiti Asmiru u prvih 10 minuta. Onda je reagovao Edin Džeko, koji glavom postiže pogodak za vodstvo Zmajeva 1:0. vodstvo kao da je dodatno razljutilo igrače Srbije, te su odigli tempo, ali Begović je, zajedno sa odbranom BiH koju je predvodio Muhamed Bešić, bio na vrhunskom nivou. Igrači BiH nisu mnogo prijetili golu Željka Brkića, do 30. minute, kada Džeko ponovno postiže pogodak iz ivice šesnaesterca. Par minuta poslije je Muhamed Bešić dočekao ubačaj Pjanića iz slobodnog udarca, te i on postiže vrlo važan gol za Bosnu i Hercegovinu, koja je do kraja poluvremena dominirala, i imala vodstvo od 3:0. Fudbaleri Srbije su se od početka drugog poluvremena pribrali, i nastavljali odakle su stali iz početka prvog poluvremena, sa opasnim prilikama. Trud je i nagrađen, kada je pet minuta pred kraj Andrija Živković pogodio na ubačaj Lazara Markovića za konačan rezultat 3:1. Ono što je za pohvalu, jeste da smo gledali korektnu utakmicu, sa samo jednim žutim kartonom (Senad Lulić 6') i da su navijači, izuzev grupice sa početka, bili dosta korektni i nisu pravili ekscese.

 

Strijelci: Edin Džeko 11', 30' Muhamed Bešić 33' / Andrija Živković 85'

 

 

http://i.imgur.com/Mn2zPiQ.png

 

http://i.imgur.com/3FJp3hg.png

 

Rezultati kompletne 1/8 finala:

 

Njemača 0:2 Italija

Švicarska 1:0 Španija

Belgija 2:0 Grčka

Srbija 1:3 BiH

Albanija 0:0 Engleska (pen. 4:3)

Portugal 2:1 Francuska (prod.)

Holandija 2:0 Rusija

Danska 7:2 Švedska

 

Najveće iznenađenje je pružila Albanija, koja se plasirala u četvrtfinale pored Engleske, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, dok je najmpresivnija bila Danska, koja će upravo i biti naš naredni protivnik, ponizivši Švedsku sa sedam golova u mreži iako je bilo tek 3:2 za Dansku na poluvremenu.

 

Parovi za 1/4 finale:

 

Italija - Belgija

Švicarska - Portugal

Albanija - Holandija

BiH - Danska

Edited by emirates
Link to comment
Share on other sites

Dramatična završnica za historiju Bosne i Hercegovine - BiH je u polufinalu EP

 

http://www.avaz.ba/assets/image_cache/690/420/0/assets/uploads/galerije/normal/84871/navijaci%20%20bih%20arg201.jpg

 

Bosna i Hercegovina je u četvrtfinalu snage odmjerila sa Danskom, koja je impresionirala u osminifinala savladavši reprezentaciju Švedske sa 7:2. Kao i do sada na EUROu, naš protivnik je od početka vodio glavnu riječ. Danci su stvarali sjajne prilike, ali je Begović i ovog puta imao dobar dan. U odbrani se naročito istakao defanzivni bek Talijanskog Milana, Sead Kolašinac koji je zatvroio lijevu stranu našeg terena i spriječio svaki mogući prodor Danaca. Prilike Danske su nagrađene pogotkom u 38. minuti nakon izvođenje kornera, a strijelac je bio Poulsen. Do kraja poluvremena nismo imali niti jednu ozbiljniju priliku, ali smo u drugom poluvremenu, naročito posljednjih pola sata igre podigli tempo. Na kraju su Danci kažnjeni zbog igranja rukom u šesnaestercu, te je BiH nagrađena penalom, na opće nezadovoljstvo Danaca. Edin Džeko je bio siguran sa bijele tačke te pogodio za poravnanje u 70. minuti i na kraju osigurao produžetke. U produžetcima je reprezentacija BiH počela diktirati tempo, potpuno preuzimavši terensku kontrolu u drugom dijelu produžetaka, ali bez trunke preciznosti. Kada su penali bili na vidiku, Jasmin Šćuk je uputio bombu sa oko 25 metara, savladao Schmeichela i navijače BiH bacio u delirij, izborivši polufinale za svoju reprezentaciju konačnim rezultatom 2:1 za Zmajeve. U polufinalu će naša reprezentacija imati nešto teži zadatak, jer će ići na reprezentaciju Holandije, i to bez povrijeđenih Prcića, Lulića, Vrančića i Hajrovića, te nepotpuno oporavljenog Suljića. Svi izgledi su protiv reprezentacije BiH, ali su momci pokazali karakter, i možemo biti sigurni da će dati sve od sebe da naprave još jedno iznenađenje i plasiraju se u finale Evropskog prvenstva. 

 

Strijelci: Edin Džeko 70' (PK) Jasmin Šćuk 108' / Yousouff Poulsen 38'

 

http://i.imgur.com/5AdzQzc.png

 

http://i.imgur.com/EhFuebY.png

 

Rezultat 1/4 finala:

 

Italija 1:1 Belgija (pen. 4:5)

Švicarska 1:3 Portugal

Albanija 1:2 Holandija

BiH 2:1 Danska (prod.) 

 

Parovi 1/2 finala: 

 

Belgija - Portugal

Holandija - BiH

Edited by emirates
Link to comment
Share on other sites

SPORT DANAS

 

Bajka završava - Holandija premoćna za Zmajeve

 

http://www.dw.com/image/0,,17727503_303,00.jpg

 

Bosna i Hercegovina nažalost svoj Evropski put završava u polufinalu protiv Holandije. Holandija je igrala dosta napadački fudbal, stvarajući prilike iz igre, iz prekida, iz svih pozicija i udaljenosti. BiH je s druge strane, bez četiri svoja prvotimca, igrala na remi i branila se kroz utakmicu nadajući se eventualno nekoj kontri. Willems, Strootman i Mijnheer su bili najopasniji u prvom dijelu, stvarajući brojne prilike, na kraju i postigavši gol u 28. minuti susreta. Na poluvremenu je bilo 1:0, i bilo je sve ili ništa za našu reprezentaciju. Polahko su se počeli otvarati, stvorili su par priika preko Šćuka, koji je uputio šut dosta sličan onome protiv Danske, ali ga je Zoet prostudirao, i uspio odbraniti pogodak. Depay je nastavio ugrožavati gol Begovića, ali je i odbrana naše reprezentacije naučila nešto iz pripremnih utakmica, te je Depay maksimalno pokriven. Ipak, nažalost, vrhunac nesreće za Bosnu i Hercegovinu na ovom prvenstvu stiže, te se ozljeđuje Edin Džeko. Minutu nakon toga je i Depay postigao svoj drugi gol, okončavši Bosansko Hercegovačku EURO bajku.  

 

Selektor je nakon utakmice izjavio: "Treba čestitati Holandiji, jer su odigrali fenomenlnu utakmicu i u finalu će dobro namučiti Portugal. Po meni je Holandija favorit za osvajanje ovog prvenstva. Pored svega, moramo znati i da smo igrali bez 4-5 svojih klasičnih prvotimaca. Trudili smo se, dali smo sve od sebe na ovom prvenstvu, ali smo u polufinalu dobili ekipu koja je jednostavno bolja od nas u ovom trenutku. I dalje sam ponosan na svoje momke."

 

http://i.imgur.com/9PFiux5.png

 

http://i.imgur.com/mWETJHs.png

 

Strijelci: Jos Mijnheer 28' Memphis Depay 80' 

 

Rezultati 1/2 finala:

 

Belgija 0:2 Portugal

Holandija 2:0 BiH

 

Rezultati finala: 

 

Portugal 0:1 Holandija (prod.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Šta slijedi reprezentaciji BiH?

 

Nakon historijskog Evropskog prvenstva za Bosnu i Hercegovinu, koja je izborila treće mjesto zajedno s Belgijom, našu reprezentaciju očekuju nove borbe za dokazivanje. Prvenstveno, BiH će igrati u Diviziji B Lige Nacija, i to u grupi sa Grčkom i Velsom. Prvo mjesto u grupi nas vodi u Diviziju A, kojom dominiraju Engleska, Njemačka, Holadnija i slične fudbalske velesile. Nakon toga nas čeka izvlačenje u decembru za kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo u Kataru 2022. U ovisnosti od odigranih utakmica u Ligi Nacija, BiH bi dobrim rezultatima mogla obezbijediti nešto lakši put do SPa. Trenutno je BiH na 11. mjestu na FIFAinoj rang listi, i ovo bi nas vodilo u drugi šešir. Mnogo će teže biti doći do SPa ovog puta, s obzirom da bismo morali završiti na prvom mjestu u grupi da bismo to obezbijedili, ili barem se naći među tri najolje drugoplasiranje reprezentacije. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |