Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Trequartista


L'Aeroplanino
 Share

Recommended Posts

Koliko god trkači i defanzivno orijentisani igrači bili značajni za igru i rezultate svih ekipa, nekako ljudi fudbal ne zavole zbog Gattusa ili Van Bommela. Što bi se reklo, „na prvu loptu“ ih privuku tehničari, mađioničari s loptom. Del Piero, Totti, Riquelme, pa i Ronaldinho su vrsta koja izumire, takozvane trequartiste. U globalu, radi se o igraču sa potpunom slobodom unutar sistema, o nekom ko ima dozvolu da odstupa od svih pravila, o nekome ko je oslobođen prljavog posla. Upravo iz ove poslednje karakteristike može se zaključiti da za korišćenje trequartiste sistem mora da se podredi upravo njemu, mora imati dovoljnu podršku u napadu i mora biti dobro pokriven u odbrani. To se fantastično poklapa sa klasičnim italijanskim formacijama sa prepunjenom sredinom (4-3-1-2, 3-4-1-2, 3-5-1-1 i slične). Takođe, ovakva uloga u izvornom obliku i može postojati samo sistemima sa nižim tempom (sistem baziran na presingu, recimo, ne dolazi u obzir). Trequartista se može naći na poziciji ofanzivnog veznog, kao i u špicu, meni je mnogo interesantnija varijanta polušpica.

 

http://i.imgur.com/u0cbfWm.jpg

 

Pošto sam 4-3-1-2 već igrao na ovom FM-u, hteo sam da probam nešto novo, pa sam trequartisti prilagodio sistem 3-4-1-2. U tactic screenu, to izgleda ovako. Control zbog visoke odbrane i same ideje, Fluid da smanji prostor između linija, instrukcije povezane s posedom da bi se lopta koliko-toliko kontrolisala, presing da bi se ona brže i osvajala, nizak tempo da bi trequartista lakše došao do izražaja. Kako ni Montelli nije uvek dovoljan jedan kreator igre, pored trequartiste sam dodao i DLP(D), koji bi trebalo da ima ulogu holdera, s jedne strane da potpomogne iznošenje iz odbrane, a s druge da pokrije odlaske nekih igrača napred. Ni to nije bilo dovoljno, pa sam pokušao sa Valerom na CM(S). Želeo sam da na taj način dodam kreativca koji bi, saglasno svojim PPM-ovima bio neki rezervni play, sa slučaj da neko igra flaster na trequartisti. U PI neću zalaziti, recimo da nisu ni previše bitne, bitniji je koncept. Ključna stvar na koju treba obratiti pažnju kod sistema u kome diriguje trequartista je prostor. Koliko god zvuči banalno, dve su stvari koje ovaj igrač radi – koristi prostor kada mu ga saigrači obezbede i kreira prostor saigračima svojim kretanjem/dodavanjem. Stoga je kod odabira rola neophodno naći balans između onih koje koje će u dovoljnoj meri pokrivati njegovo odsustvo u odbrani i onih koje će mu direktno pomagati u napadu. Naime, s obzirom na to da formacija koju sam odabrao ima tri igrača u odbrani, još jedan uz njih bi trebalo da bude dovoljan osigurač za kontre protivnika. Mogao je to da bude i bek, a da širinu na tom boku na neki način daje centralni vezni. TM(S) odvlači igrače i pravi prostor, Poacher koristi rupe u odbrani, bekovi i jedno i drugo, s obzirom na to da pokrivaju kompletne strane. Nekoliko primera kako trequartista funkcioniše u praksi:

 

http://i.imgur.com/TzTzFdB.jpghttp://i.imgur.com/efKFS7s.jpg http://i.imgur.com/qXQTAJD.jpghttp://i.imgur.com/2nY15mv.jpg

 

Diamanti (T) se vraća duboko po loptu i šalje na bok Pasqualu koji se odlično ubacuje iza leđa odbrane protivnika. Primećuje se kako Diamanti odmah trči napred da pruži opciju za povratni pas u slučaju da Pasqual nema drugo (bolje) rešenje. Lopta stiže do Gilardina, on šutira, Salah i Diamanti su tu da pokupe odbitak u slučaju promašaja. Takođe, može se primetiti kako je Diamanti potpuno sam u srcu kaznenog prostora, te bi možda bio i bolje rešenje od Gilardina.

 

http://i.imgur.com/0riu0PW.jpghttp://i.imgur.com/q2lKcSr.jpghttp://i.imgur.com/nVLC91q.jpghttp://i.imgur.com/IJxVffV.jpg

 

Isto to, samo malo drugačije. Ovoga puta Rosi ima situaciju kao Pasqual na drugom boku, Diamanti prati razvoj i utrčava iz drugog plana. Uz malo sreće, Rosi zadržava loptu i šalje je neometanom Diamantiu na penal.

 

http://i.imgur.com/xMTN5Sj.jpghttp://i.imgur.com/QB4kTc8.jpghttp://i.imgur.com/GLM4RGN.jpg

 

Situacija posle prekida, Diamanti prima loptu, izvlači odmah na sebe protivničke igrače, Pasqual utrčava u prostor koji oni ostavljaju nebranjenim. Dok su dvojica koja su izašla na Diamantia krenula nazad, Pasqual se već nalazi u situaciji da može da bira gde će poslati loptu.

 

http://i.imgur.com/RIA9klN.jpghttp://i.imgur.com/UtKkKZO.jpghttp://i.imgur.com/5pAHXfr.jpg

 

Slična situacija, Bernardeschi (T) koristi izvlačenje Babacara unazad kako bi primio Aquilaniev pas, Babacar vezuje dvojicu igrača ostavljajući tako Bernardeschia potpuno samog.

 

http://i.imgur.com/ChBCuFh.jpghttp://i.imgur.com/p43V0VS.jpghttp://i.imgur.com/I4Vr7Ti.jpg

 

Opet protiv Lazia, posle auta, Diamanti se vrlo brzo nudi kao rešenje, baš kao što i treba da bude, s obzirom da je glavna kreativna snaga ekipe. Rosi (WB) i Salah (TM(S)) utrčavaju u prostor, Diamanti ima četiri opcije da brzo nastavi napad (Salah, Rosi desno, Pasqual levo i direktno ka Gilardinu napred), kao i Aquilania koji nudi šansu za mirniji napad. Iako se na kraju ispostavilo da je Gilardino u ofsajdu, rešenje je odlično, s obzirom na to da je ni iz čega zapravo stvorena šansa čistim individualnim kvalitetom trequartiste.

 

http://i.imgur.com/hQI3UHn.jpghttp://i.imgur.com/AhvAON1.jpghttp://i.imgur.com/qixfF5n.jpg

 

Par reči i o defanzivi. Iskren da budem, očekivao sam još manji doprinos od ovoga. Trequartista se na mestu polušpica kada ekipa nema loptu obično pozicionira između veznih i napadača, čekajući eventualnu kontru, međutim, ovde se može primetiti kako se vraća prilično duboko u situaciji kada protivnik ima brojčanu prednost na određenom delu terena, praveći blok od 3 igrača zajedno sa Pizarrom (DLP) i Valerom (CM). Kako su sve druge opcije za dodavanje odsečene, protivnički igrač šalje loptu na bok, pretnja je otklonjena i na narednim slikama može se videti kako se Diamanti pozicionira upravo na delu terena na kome se to očekuje.

 

Nadam se da sam makar malo približio ulogu trequartiste i osnove sistema u kome se maksimizira učinak igrača na takvoj poziciji. Ono što mi se kod ove role jako dopada je da ne zahteva fizičke ocene, više se oslanja na inteligenciju i kretanje, pa iskusni geniji mogu da se iskoriste na način koji će im omogućiti "opipljiv" učinak. Više asistencija, ili više golova, zavisi, kako od sistema, tako i od individualnih karakteristika samog igrača.

 

Koristite li vi trequartistu, kako, kada i zašto?

Edited by L'Aeroplanino
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Več je tezko nači nekoga za ovu rolu, i ovaj sistem. Van Talije tezko je nesto vise napraviti ako nekoristis krila. I jako sam zamrzio obranu sa 3 branici zbog Mazzarija.

Ali svidja mi se sto rade Di Matteo protiv Reala, i kako igra Liverpool sa 3421. 

 

P.S: svaka čast na textu, samo tako dalje  thumbup

Edited by Lord Torrent05
Link to comment
Share on other sites

Ovo radi puno nogometaša koji su došli u godine kada više nisu trkački močni, koriste iskustvo i manje trke, a produktivni su. Ova uloga paše Ozilu (ne u FMu, već u pravom životu) jer je totalno, da se tako izrazim, beživotan, mlohav xD Ali opet ima onu genijalnost i zadnji pas kakav mnogi nemaju, malo ih je. Daj mu da stoji i čeka kontru i da ne treba raditi obranu, i to je njegovo oružje. To je on imao u Realu pod Mourinhom i zato se sada vidi njegov "pad", što zapravo nije pad nego loše korištenje igrača.

 

Zadnji kojeg sam pratio i gledao njegove tekme (više videa) je Del Piero, i on je baš pun pogodak za to i radio je fantastičan posao na toj poziciji i roli. Kažem, igrač koji je u godinama i nije trkački močan ovo će uvijek raditi, biti takav tip igrača, jer doduše, i ne može biti nešto drugo, gdje se traži puno trke i slično :)

 

Inače, bravo za tekst. KUTGW! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |