Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Roma 2014/15


L'Aeroplanino
 Share

Recommended Posts

Prošlogodišnji apsolutni hit Serije A, ove godine pomalo preambiciozno najavljivan kao tim koji će srušiti Juventus sa trona. Rudi Garcia je od luzerske skupine igrača za samo jedno leto napravio tim. Tim koji bi, da Juventus nije imao toliko dobru sezonu osvojio titulu bez većih problema. Delom prošlosezonski uspeh duguju i činjenici da su ih protivnici dobrih desetak utakmica potcenjivali, posmatrali kao tim od prethodne sezone, ali definitivno su bili pravo osveženje za Seriju A. Ove godine na sva usta najavljivali su skudeto, od predsednika do trenera, iako im i dalje nešto nedostaje. Iako lošim partijama u poslednja dva meseca počeli da dovode i to drugo mesto u pitanje, Rimljani su i dalje taktički interesantna ekipa, pre svega zbog potencijala koji imaju u ofanzivnom delu tima. Gervinho, Iturbe, Ljajić, Ibarbo, Doumbia, predvođeni, naravno, neuništivim Tottijem. Moram priznati da mi je prošlosezonska Roma bila interesantnija, više su koristili kontre kao osnovno oružje, međutim, ipak obrađujem ovogodišnju taktiku. Iako se ove sezone ekipa Rome mogla primetiti i u formaciji 4-4-2, baviću se onim "standardnijim" – 4-3-3.

 

http://i.imgur.com/CQP4T2w.jpg

 

Kod odabira timskih instrukcija najveća dilema je bila izbor strategije – Counter ili Control. Naime, Counter strategija u globalu daje niži tempo, kao i niži mentalitet od Control strategije, ima "uključene" kontre, što se većinom poklapa sa onime što Roma prikazuje ove sezone. S druge strane, Counter strategija daje duža dodavanja odbrambenim igračima (čak i sa Pass shorter PI), što je tokom testiranja dovelo do primetno nižih procenata uspešnosti dodavanja i nižeg poseda. Takođe, izbor Counter strategije bi, pored dodavanja, zahtevao i sređivanje visine odbrane. Kako je ove godine, za razliku od prošle, Roma primarno ekipa koja svoju igru bazira na posedu, zbog ranije navedenog, odlučio sam se za Control strategiju. Do Flexible sam, ruku na srce, došao sistemom eliminacije. Kod Rome se ne primećuje 5+5 da bi se išlo na Fluid, kao što su napadači ipak odgovorni i za fazu tranzicije, ne samo za napad, što sugeriše Structured. Zlatna sredina, reklo bi se.

 

 

Team instructions

 

http://i.imgur.com/kPsupN3.jpg

 

Retain possession, Shorter passing, Work ball into box i Play out of defence se nameću sami po sebi, karakteristični za kontrolu poseda, nema paničnih ispucavanja, očekuje se da se u posedu strpljivo plete mreža oko protivničkog šesnaesterca. Exploit the flanks je možda i ključna karakteristika Rome. Kako i da ne bude, pored onakvih krila i ofanzivnih bekova? Naime, svoje napade baziraju na korišćenju prostora bočnih igrača, dok centralni sigurno drže loptu, kako ova instrukcija podstiče utrčavanja bočnih igrača u rolama zadat prostor, može se slobodno reći da bez nje ovo ne bi ličilo na Rominu taktiku. Što se tiče presinga, ne možemo govoriti o presingu kakav igraju Nemci, ili Liverpul, Barselona, ali postoji nešto što liči na "lažni" ili "prelomljeni" presing. Ističem – liči, ali nije, jer je Totti u neku ruku oslobođen istog. Više je nešto što igraju bočni igrači i Nainggolan. Ofsajd zamke su prisutne, jer ih Roma zapravo igra. Visoko postavljena odbrana ih, na neki način, zahteva, s obzirom na prostor koji ostaje iza leđa. Kako Control strategija, iako malo nelogično, s obzirom na ime, ima relativno visok tempo, koji baš i ne pogoduje igri na posed, Lower tempo je tu da reguliše nelogičnosti.

 

De Sanctis je klasičan golman. Kada mora da igra nogom, to čini bez previše rizika, većinom do štopera ili bekova.

 

Maicon/Torosidis i Holebas ne služe samo da bi dali širinu ekipi Rome. Učestvuju i u odbrani i u napadu, neretko se i sami nalaze u gol šansama. Primećuju se povremeno i takozvana underlap utrčavanja, kada krilo (krilni napadač) pravi višak na boku, a bek ulazi u centralni prostor koji ostaje slobodan. Čeprkanjem po svim bekovskim rolama, došao sam do WB (attack), kao jedine koja bez dodatnih instrukcija podjednako uspešno dovodi, kako do ovelap, tako i do underlap utrčavanja.

 

Manolas i Astori jedini realni doprinos napadu daju iz prekida. Ništa preterano interesantno, osim skraćivanja dodavanja, kako ne bi preterivali sa (pre)ambicioznim dodavanjima. Njihova uloga je jednostavna, inteligentnim postavljanjem sprečavaju dodavanja u prostor iza sebe, oduzimaju loptu kad baš dođe do njih i dodaju prvom do sebe, bez rizika. Obojicu ističe odlična igra glavom, te i vrlo visok procenat dobijenih vazdušnih duela, a valja napomenuti da je Astori trenutno najbolje ocenjeni igrač Rome. Nije mala stvar za štopera.

 

De Rossi je zahtevao određene kompromise, zbog PPM-ova koje poseduje. Daleko od toga da on nema nikakve ofanzivne zadatke, kao što bi se reklo kada se pogleda samo dodeljena mu rola. Naime, on poseduje sledeće PPM-ove: Dictates tempo, Tries long range passes, Likes to switch ball to other flank, uz ne baš tako savršen Shoots from distance. On nije kreator igre poput Pirla, već primarno korektor, defanzivac. S druge strane, PPM-ovi koje poseduje doneće novu dimenziju u dodeljenu rolu, vrlo često biti korišćen prilikom iznošenja lopte na protivničku polovinu, a tamo kao povratna pas opcija. U nekoliko utakmica je, doduse, imao ulogu koja više liči na HB, kada se vraćao između štopera, međutim, čini mi se da je više reč o izuzetku, nego o pravilu.

 

Miralem Pjanic predstavlja primarnu kreativnu jedinicu Rome. Iako ne možemo govoriti o geniju u rangu Pirla ili Inieste, radi se o jako kvalitetnom plejmejkeru. Fudbaler je koji se ove sezone ne nalazi često u završnici napada, više vremena provodi u "dirigovanju "ili čekajući šut iz daljine.

 

Nainggolanova rola je nešto što postaje trend u italijanskom fudbalu poslednjih godina. Od dolaska Vidala, zapravo. Od pretežno defanzivnih veznih igrača zahteva se više trčanja unapred, a zauzvrat se dobija mašina koja vrši presing, oduzima loptu, lomi i – daje golove. Rađa je do ovog trenutka dao manje golova samo od Ljajića, Totija i Destra. Dakle, u osnovi defanzivan igrač, čiji ofanzivni potencijal nikada ranije nije ni isproban, od Rađe se, kada se uzmu u obzir njegove ocene i PPM-ovi, na ovaj način dobija malo kvalitetnija box-to-box rola. 

 

Krilni napadači su mi pravili najviše problema kod pokušaja da kopiram igru Rome. S nekim rolama ne igraju odbranu uopšte, s nekim se prekasno uključuju u napad, na kraju sam se odlučio za najjednostavniju. Dva inside forwarda, jedan attack, drugi support. Kod Gervinha je primetan nedostatak fudbalske inteligencije, on je klasičan trkač, igrač koji asistenciju daje samo kad je jedino logično rešenje, stoga Inside Forward (attack), dok, s druge strane, i Ljajić i Iturbe imaju tu dozu nepredvidivosti, ideje, pa im Inside Forward (support) daje više slobode, kao što i opis same role kaže "With a support duty the Inside forward will cut diagonaly into the space behind the defence and play through balls or take long shots if the opportunity arises". Uklapa se u Ljajićev opis gotovo savršeno, kod Iturbea malo manje, ali kada su obojica na Attack, defanziva previše pati, te sam stoga dodao Get Further Forward u PI, kako bih dobio realniju Iturbeovu ulogu. Uz ovaj dodati presing krilnim napadačima, preporučljivo je dodati u Opposition Instructions presing na protivničke bekove, s obzirom na to da su upravo oni najčešća meta presinga Rome.

 

Totti, rodjeni trequartista, jedan od poslednjih preostalih igrača svoje vrste. U ovom sistemu ima ulogu lažne devetke, Garsija je prošle sezone primetio da će Totijeva inteligencija biti ono što nedostaje ostalim igračima koje ima na raspolaganju u napadu. Gervinho nije igrač koji će sebi iskreirati šansu, Totti jeste. I sebi, i njemu, ako treba. Izvlačenjem sa prvobitne pozicije napadača otvara prostor za utrčavanje krilnim napadačima i Nainggolanu.

 

Da ne bude sve tako sjajno i bajno, ono što sam primetio kao ključnu manu ovog sistema se poklapa sa problemima sa kojima se Roma zapravo suočava – kada se naiđe na kvalitetno postavljenu odbanu i italijanski prepunjenu sredinu, dešava se da nema ideje da se stvori šansa. Ključni razlog prosipanja bodova tokom testiranja bilo je upravo to što individualni kvalitet ne može da reši sve ovakve utakmice.

 

http://i.imgur.com/Xc4jbPm.png

Edited by L'Aeroplanino
  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |