Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Pogled u budućnost


Dino151
 Share

Recommended Posts

Već treću godinu zaredom otvaram temu u ovom meni najdražem Football Manager dijelu foruma. Nije tajna da mi je ovaj dio godine (pred Božić i Novu godinu) najdraži, još kada se uz to nadoveže i novi FM, bez kojeg moram priznati da nije isto, pogotovo nakon već sada 10-tak serijala igranja.

 

Prošle godine postavio sam vrlo visoko ljestvicu, tako da sam i ove godine na neki način vama ostao dužan pokušati isto, ali i probati napraviti jednu novu karijeru, koja će imati neka obilježja stare(ih), ali ću se potruditi osmisliti nešto novo, kao i uvijek.

 

Sam naziv teme je i mali "hint" odnosno pomoć ako ramišljate s kojim ću klubom, ili možda reprezentacijom igrati. Možda naziv nekima će i previše otkriti, ali sam odlučio ove godine ne raditi nešto klasično kada se započinju karijeru, iz tog razloga što ni (još) nisam otkrio neki zanimljiv klub s kojim bi mogao povezati rezultat, i neku tradiciju, a da opet bude dovoljno zanimljivo i s određenom napetosti.

 

Što se tiče samog pisanja karijere, font se naravno neće mijenjati, kao ni stil pisanja. Opet će se u reportima naći stvari za svakoga, ne isključivo rezultati, SS-ovi, i pokoja riječ.

 

Za početak ovog novog poglavlja postaviti ću onu sliku koja mi se jako svidjela, i u kojoj sam našao dosta inspiracije:

 

 

http://i.imgur.com/QPKzEp1.jpg

 

Čitamo se!

 

Kao u snu (FM 2013)

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Hvala momci, nadam se da Vas neću razočarati.

 

http://i.imgur.com/r7pILAw.png

 

Ukratko da ne pišem o povijesti GNK Schalke, jer većinom onaj tko prati nogomet zna većinu toga. Klub nadimka "Rudari" smješten u Sjevernoj Vestfaliji, u gradu od oko 230k stanovnika, naziva istog kao i u FM-u 2015, Gelsenkirchenu.

Svjetsko prvenstvo koje je posjetilo Njemačku dobro je došlo i ovom klubu, naime novi stadion (Veltins Arena), izrađen je upravo za te potrebe. Kapaciteta oko 61k na domaćim utakmicama, te oko 53k u Europskim, može također ugostiti i utakmice Hokeja, što je zanimljivost da je upravo u tom sportu oboren rekord stadiona (78k) na otvaranju Svjetskog prvenstva u Hokeju 2010.

 

 

 

 

http://i.imgur.com/uToI7RK.jpg

 

Nadimak Schalke-a je Konigscblau, odnosno prevedeno "Kraljevsko-plavi", što je i osnovna boja ovog kluba. Klub ima jako puno članova, oko 110k, barem prema FM izvoru, što dosta govori o popularnosti ovoga kluba u Njemačkoj.

Osnovan 1904. godine, a u svojoj dugoj povijesti skupili su 14 trofeja, od čega je najznačajniji Europska liga u seozni 96/97.

 

 

 

 

http://i.imgur.com/NrIwJ22.png

 

Schalke kao klub ima jednu od najorganiziraniji nogometnih škola u Njemačkoj. Pretvorba njemačkog nogometa u ono što je danas, također je ovisila i o Schalkeu(primjer su naravno momci ispod), ali i još neka imena Howedes,Asamoah,Draxler,Meyer), od kojih su većina još i tu u klubu, što znači da klub radi na tom pitanju sve bolje i bolje.

Klaus Fischer i Ebbe Sand su najbolji strijelci kluba, a igrač sa najviše nastupa je Klaus Fitchel, vjerovatno poznatiji onim starijim pratiteljima nogometne igre.

 

 

 

 

http://i.imgur.com/m2TQbEc.jpg

 

To su sve manje više razlozi zbog kojih sam izabrao ovaj klub, velika tradicija, omladinski pogon, ali i sama Bundesliga je uvijek zanimljiv i "siguran odabir".

 

Sada slijedi onaj Twist, odnosno preokret, zbog kojeg sam postavio ovaj naziv, i nešto ukratko pisao u uvodnom postu...

 

 

 

 

 

 

http://i.imgur.com/LUToSoD.png

 

Neću vam ništa više pisati za ovaj put, probajte naslutiti sami u kojem će smjeru teći priča, a o razvoju situaciju neki drugi put..

 

Čitamo se!

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Hvala momci opet na komentarima i lajkovima. Pišem vam prvo jer se igra tako rasplamsala i ne želim da ostanete neupućeni u priču.

 

 

http://i.imgur.com/krWxVFx.png

 

Pogodili ste. Nastavio sam onaj save koji sam prezentirao zadnji dana kod temu "kako vam ide". Kao što možete vidjeti da mi je Schalke treći klub u ovom "sejvu" i da ne počinjem otpočetka, nego od 11. mjeseca 2016.

 

http://i.imgur.com/g4wXbca.png

 

http://i.imgur.com/MsWGE6h.png

 

Ideja sa Dinamom bila je jasna, raditi sve drugačije od braće Dalton. Putem mladih domaćih igrača kojeg sam odmah ubacio u prvi sastav(Ćorić, Pjaca, Mamić) pa i poslije Bartolec,Mišić, Šimunović,Šunjić,Fiolić, te naravno uz povratak Kramarića, Tomečaka to bi trebao biti "naš" Dinamo, onaj pravi Dinamo.

 

Zapravo, kod kuće je sve manje-više teklo glatko, osvojeno je sve što se moglo osim kupa kojeg sam izgubio na penale, ali to i nije toliko bitno.

 

Jedan put smo se plasirali u Ligu Prvaka, a u prvoj sezoni igrali smo europsko proljeće, 1/16 Europske lige tako da i smo i tu odradili dobar rezultat.

 

Nisam iskreno razmišljao o odlasku, ali nakon 4 poraza u grupi Lige Prvaka, shvatio sam kako je domaća liga i kup ipak premali zalogaj, te trebam nešto što će me držati dulje. Prvi par ponuda sam odbio, ali ponudu Fiorentine nisam, i nisam zažalio.

 

 

 

http://i.imgur.com/k4G1seJ.png

 

http://i.imgur.com/q5C64Tn.png

 

Dolazak na klupu 13. plasirane ekipe Serie A gdje sam otprilike očekivao borbu za sredinu tablice, možda ako se stvari poklope i Europu jer realno sastav Fiorentine ima sve osim tada rezutlata. Na brzinu sam sklepao taktiku i ekipu posložio prema njihovim kvalitetama, uz naravno napadački nogomet kakav sam obećao upravi. Sastav sa Cuardadom, Pereyrom, Marinom i Rossiem naprijed, nije smio razočarati.

 

U zimskom mercatu odradio sam sitne promjene, doveo par "igrača role" jer sam vidio da mi je falilo u rotaciji par imena. Sve se to nadovezalo i velikom prodajom Cuardada tako da i financije nisu bile male.

Ono što se dogodilo, nisam mogao ni u snu očekivati. Praktički savršena sezona i opet je poraz u kupu u finalu na penale odredio da nećemo osvojiti duplu krunu.

 

Kao što sam napisao u "kako vam ide" poklopila se loša sezona i Juventusa i Rome, i mi smo savršeno uzeli ono što nam se ponudilo.

 

Sada se sigurno pitate zašto sam otišao iz prvaka Italije u Schalke?!

 

E, napravio sam veliki grešku, išao sam na veliki rizik prodavajući neke stožerne igrače i tako je kraju bilo da mi je ostalo previše novih igrača, neuigranost, i malo nesreće, tako da nikako nisam mogao pronaći točnu formulu koja bi rezultirala pravu formu igrača u tom trenutku.

 

Odlučio sam se na odlazak, malo pregledao što od ostalih klubova, Schalke mi se činio zanimljiv, poslao im da sam zaintresiran, i dalje sve znate..

 

 

http://i.imgur.com/Np1VSXG.png

 

Vratimo se u sadašnjost:

 

http://i.imgur.com/YwG7njT.png

 

 

O samom klubu sam pisao u prošlom reportu, mada to već vjerujem da znate. Ono što ne znate, je da je Schalke u prvoj sezoni nevjerovatno, ali istinito, ispao iz lige, u drugoj se vratio ponovo u Bundesligu, a kada sam ja preuzeo klub bili su 15.

 

Ekipa se nije puno mjenjala, od dolazaka treba istaknuti Rieda, Clichya te van der Wiela. Od odlazaka, tu nema više Kolašinca, Farfana, Utschide, Fuchsa, Obasia, Barnette, Clemensa, Matipa, Papadopulosa, Choupo-Motinga, Santane.

 

Uglavnom jako sužen je izbor igrača te je nastala situacija u koje ja obično volim, kada se moram osloniti na vlastiti kadar.

 

Financije su kao što vidite očajne, mislim da nikad nisam vidio da je Schalke ovako financijski slab.

 

http://i.imgur.com/0Rh9Q33.png

Ovdje na slici se i ne vidi kredit koji klub ima, a to je svaki mjesec milion i nešto sitno manje na računu. Jedan od prvih poteza koje imam je smanjiti plaće ili prodati/otpustii nekog od preostalih legionara koji imaju velike plaće, a za transfere dolazne doslovno nemam.

 

http://i.imgur.com/b4FHd3d.png

 

Da sumiramo, Schalke je 15., para za transfere nema, kredit i velike plaće igrača veliki su uteg na financije i to treba polako riješavati.

 

Uprava zahtijeva respektabilnu poziciju na kraju, da li je to moguće, vidjeti ćemo na kraju sezone...

 

Čeka me puno posla, a nadam se da je kod Vas ovaj rasplet situacije unio dosta želje da i dalje pratite ovu karijeru.

 

Čitamo se na kraju sezone

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/MugRXna.png

 

 

Kao što znate, iz Fiorentine došao sam u Njemačku, postao dio Schalkea, klub zatekao u očajnim financijama, vrlo tankim kadrom, sa velikim plaćama, te klub koji se bori za opstanak u ligi (15. mjesto).

 

http://i.imgur.com/zfF4BSv.png

 

Dogodilo se nešto slično kao i sa Fiorentinom, brzo sam uskladio sastav sa realnim mogućnostima i odradio ono što se od mene očekivalo, a to je maknuti ekipu iz opasne zone. Bundesliga je te sezone bila vjerovatno najizjednačenija u Europi, što će reći da praktički u 15 bodova su svi, od onog prvog do onog koji si ispada iz lige.

U toj situaciji bilo je zanimljivo kako će teći drugi dio, jer smo teoretski mogli boriti se za naslov, ali i ispasti iz lige, što ćete vidjeti na ovom SS-u.

 

http://i.imgur.com/Czlg3gO.jpg

 

 

Da ne bude sve tako jednostavno, u prijelaznom roku odlučio sam povući prve poteze. Odlučio sam se na odlazak igrača za koje mislim da su svoje najbolje već odradili, i da su uteg momčadi, pogotovo financijski. Prvo ime je naravno Huntelaar, svaka čast, ali za 350k po mjesecu bi trebao zabijati tri gola po tekmi ako želi biti dio Schalkea, ovog recesijskog izdanja.

 

Pustio sam ga besplatno u Olympiakos. Drugi na listi je Aogo, za kojeg sam uspio uzeti 750k iako mu je isticao ugovor na ljeto. Još dva odlaska su obilježila ovaj period, odlazak Boatenga i Clichya. Za njih obojicu sam zajedno dobio manje od 4 miliona, što je realno i nerealno jako loše, ali što će se. Kada se na to doda da njih četvorica su imali plaću otprilike milion eura po mjesecu, ipak mislim da sam napravio dobar posao, naravno lako je sada reći.

 

Odlaskom i Aoga i Clichya, napravila se rupa na lijevom beku, tako da sam morao doslovno bilo koga naći da pokrpa to mjesto. Izbor je pao na Ostrolzeka, lijevog beka koji je dosta koristan bio i dosta dobro odradio svoj posao.

 

http://i.imgur.com/NYQCYCz.png

 

Ono što je bilo različito u odnosu sa dio sa Fiorentinom, je ta crna rupa koja se dogodila u odnosu na čak 5 kola bez pobjede, a vidite i sami da protivnici nisu bili baš nepobjediti.

 

Težak posao me čekao jer sam sve više tonio prema začelju, ali sam se zaustavio tamo negdje otprilike gdje sam i počeo, na 15. mjesto. Onda sam promijenio neke postavke, sredio prekide i vratili smo se u život.

 

http://i.imgur.com/k8UBZgA.png

 

Jednostavno se negdje mora otvoriti, vratiti za ono loše i konačno malo sreće jer realno Dortmund je dominirao tu utakmicu, ali pun stadion nas je nosio do konačnog cilja. Remi u Kolnu nas je malo pogurao prema dolje, ali onda fantastičan niz do kraja sezone a i imali smo sreće jer od ovih ekipa je jedino BM i Wolfsburg kvalitetni, a ovi drugi su ispali iz lige, što ćete vidjeti na kraju.

 

http://i.imgur.com/HroX62P.jpg

 

Na kraju skoro Liga Prvaka, šteta što financijska, što igračka, ali dobro. Europska liga mislim da je taman iako je nisam ni planirao. Cilj je kao što sam napisao gore, ostvariti respektabilnu poziciju u ligi, moj osobni cilj je bio negdje sredina tablice (8-10,) mjesta što smo osigurali par kola prije kraja. Kasnije je sve bilo sve bonus. Sidney Sam se probudio iz doslovno kome i odradio sjajnu završnicu i donio nam dosta bodova, i odveo nas u Europu. Naravno da su Draxler i Meyer odradili svoj dio posla, jer oni su nositelji naše igre.

 

Za kraj ovog dijela treba vam dati informaciju kako smo i prije mog dolaska ispali iz kupa, tako da sam barem u prvoj sezoni imao brigu manje.

 

http://i.imgur.com/CRG0t5c.png

 

Ono što je bilo bitno, je da se financije kočano riješe i da imamo čistu situaciju što toga tiče. Što sa nagradnim fondom Bundesliga, što

članovima, što nekim novim sponzorima, financije su se neočekivano popele do čak 62 miliona eura u blagajni.

Naravno ne treba zaboraviti spomenuti i našu hvalevrijednu upravu i njihovom

doprinosu.

 

http://i.imgur.com/Ak0kqeD.png

 

 

Igrački dio

 

http://i.imgur.com/b6jGj4P.png

 

 

Kao što vidite, raspolažem sa otprilike 15 igrača, gdje ja sad trebam sastaviti ekipu. Napad sa Avdijajem je bio sve samo ne učinkovit, a ove igrače za koje nikada niste čuli, su ili juniori, ili regeni(također juniori). Drugog načina nije bilo. Na ovom

primjeru ćete najbolje vidjeti što sam tada imao na raspolaganju.

Što se tiče samog sastava, golmanski dio mi je jako dobro pokriven. Tu je domaći dečko Fahrmann, rezerva solidni Giefer.

Obrana je već jako tanka. Ried, Howedes, Van der Wiel i Ostrolzek su prvi izbor, rezerve mladi Itter, te Kaan, a u obranu je upadao i Neustater.

Sredina sa Goretzskom i Neustaterom je bila otprilike najstandarniji dio. Ispred njih Meyer sredina, lijevo Draxler, desno Sam, napad Avdijaj.

Ipak, ovaj najjači dio ekipa

Meyer-Sam-Draxler, je izabrana u najjaču momčad lige.

 

http://i.imgur.com/dBLHIcz.png

 

Za kraj otprilike ovo. Jako sam zadovoljan prvom sezonom, napravili smo svojevrsno čudo i dogurali od ekipe sa lošim financijama, vrlo tankim, mladim i neiskusnim kadrom do jako dobrog 5. mjesto.

 

Financije su koliko-toliko riješene, mada će po mom mišljenju trebati još jedna prava sezona i plasman u Ligu Prvaka da opet budemo aktivni na tržistu i da se Schalke vrati u "igru" za naslov.

 

U idućem reportu ću vam predstaviti cijelu ekipu, transfere, te ciljeve za novu sezonu, makar sam i već sada ovdje naveo, barem onaj najbitniji.

 

Toliko od mene, čitamo se!

 

http://i.imgur.com/LXNViWq.png

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Rezultati, sa takvom momčadi, su izvanredni. Dogodine nema što, ideš u Ligu prvaka i gotovo :D Sretno, jedva čekam tvoje transfere vidjet thumbup

Sada tek dolazi prvi pravi problemi, ali o tome više kada bude report. Nekako guram, malo sam pojačao ekipu ali još tu nema neke širine.

Hvala na pohvalama.

 

Svaka cast na rezultatima sa tako ogranicenim brojem igraca.

Nadam se nekim dobrim pojacanjima i napadu na LS sledece sezone.

Također hvala na pohvalama, čekamo i tebe sa karijerom.

Odlični rezultati Dinče , tko ti igra špicu ak ose smije znat?

Ne čitaš tekst ccc. Piše Avdijaj. :P Hvala

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/KGyXrqY.png

 

 

Da se prije svega prisjetimo prošle sezone(moje prve), na klupi Schalkea:

 

Liga: 5. mjesto

Kup: Ispadanje u prvom kolu(prije mog dolaska)

 

Transferi

 

http://i.imgur.com/A8lSjCF.jpg

 

Prvo da riješimo odlaske:

Najveći odlazak bio je onaj Sidneya Sama, razlozi su manje više poznati. Ugovor koji mu je isticao na ljeto i potažnja za novim u iznosu od 300k po mjesecu. Samo sam rekao ne i čekao ponudu, 7 miliona u cashu bio je dosta. Odlazak van der Wiela nije me uzbudio ni sekunde, kao riješenje već sam imao Kaana, Ittera. Ostali su manje više nebitni igrači i juniori za koje sam htio da dobiju iskustvo igranja.

 

http://i.imgur.com/Bub8QnM.jpg

 

Kao što možete vidjeti, sasvim čudno za mene da je ovoliko malo transfera, ali jednostavno sam se vodio činjenicom da si ne stvaram "gužvu" kao u Fiorentini, gdje sam doveo praktički 15 novih igrača. Ovako sam u sastavu promjenio 2, maksimalno tri igrača, a sa ostalima dobio na širini.

Najveći transfer bio je Hofmann, njega se vjerovatno sjećate kao juniora Dortmunda, veliki talent i tu sam išao na veliku kocku jer sam dao relativno velike novce u klubu kojih ih realno nema. Zato sam trebao i nekog prodati.

 

Što se tiče ostalih, znam da ćete me sada malo "mrziti" jer sam doveo Kramarića, ali jednostavno u omjeru cijene i kvalitete, Krama je bio najbolji izbor, uz to ako se sjećate, upravo sam ja njega u Dinamo vratio iz Rijeke za nevjerovatnih 5.25 miliona eura. Njemu sam priključio i Bartoleca, solidno riješenje jer dolazi iz slabije lige stoga nije tražio veliku plaću a i dobio sam jedno zanimljivo riješenje u vezi prekida (Izvođenje outa-18). Dolazak Arnolda i Guntera nisam mislio, ali za takve pare dobiti dva superkvalitetna relativno mlada Njemca, iz razloga što su njihovi klubovi ispali iz lige. Bilo je tu još igrača koje sam htio ali novca više nije bilo. Za kraj sam uzeo i Wiesera, ne može biti promašaj ni da hoće.

 

Ekipa/Roster

 

http://i.imgur.com/BbLwiVa.jpg

 

Na golmanskim pozicijama imam već spomenutog gore

Fahrmanna,rezervu Giefera, te mladog Plattnera,velikog talenta, koji bi uskoro mogao preuzeti i status rezerve Fahrmannu, jer Giefer mi postaje samo trošak.

 

http://i.imgur.com/Sxtoz9G.jpg

 

Obranu čine kao što vidite 4 igrača, od lijeve strane imamo novopridošlog Guntera te igrača koji nas je jedini pojačao u mojoj prvoj sezoni

Ostrolzeka. Ovaj drugi za sada ima prednost, ali Gunter je mlađi i doveden je dugoročno tako da tu imam slatke brige.

U centarskoj liniji prednjače

Howedes,koji je kapetan, te iskusni Ried. Tu stvarno nemam što previše kemijati jer i nemam neke prave zamjene. Kao što napisao, Neustater je prva zamjena, ali tu mogu uskočiti i Kaan, te mladi Grauschop.

Desno imam već nešto veći izbor, uz

Kaana koji je prvi, Itter, mladi desni bek iz naše škole, te Bartolec, s kojim sam već prije radio u Dinamu.

 

http://i.imgur.com/WNxcEhq.jpg

 

U sredini imamo malo veći izbor također. Za ovog desnog zadnjeg veznog (BWM-a), konkuriraju

Neustaterkoji je prvi izbor, te mladi Turk, koji je veliki potencijal, ali prezelen za prvi sastav. Pozicija playmakera namijenjena je naravno Goretzki,a njegova trenutno zamjena je Arnold, što mi je najviše žao jer je on taj 12. igrač i igra dosta.

Polušpicu zauzima

Meyer, lijevo je Draxler, desno Hofmann. Trebao mi je određeni balans jer je Draxler igrač koji većinu pažnje posvećuje napad, a imati igrača kao što je Sam, znači još jedan igrač koji je orijentiran samo prema napadu bilo bi jako loše. Zato sam uzeo Hofmanna, koji nije tako jednodimenzionalan igrač, uz to ima odlične mentalne ocjene.

Backup su im

Sane, te Weiser, što nije baš dovoljno, ali za sada nekako se krpam.

 

http://i.imgur.com/342M0PT.jpg

 

U napadu je naravno glavni naš

Andrej Kramarić, prvi topnik ekipe dok se naravno nije ozlijedio.Avdijajse prebacio na poziciju rezerve, iako zbog toga što igramo i Europu i Kup dobija i dalje dosta šanse.

Treća opcija je

Kaffebritz, autsajder, ali zna poslužiti.

 

Ciljevi

 

Liga:

Plasman u top 4,odnosno iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Da li je moguće, vidjeti ćemo. Bojim se da ako ne budemo na makar 90% da ćemo teško to izboriti. Trebati će nam i dosta sreće, i što manje ozljeda.

 

Kup:

Cilj je polufinale, makar to mi i nije najbitnije.

 

Europska liga:

Cilj je četvrtfinale, prolazak skupine sa Kopenhagenom, Udineseom i Zvezdom ne bi trebao dolaziti u pitanje, ali poslije ćemo vidjeti. Ako moram birati između lige i Europe, liga je prioritet.

 

Toliko od mene, a vi i dalje pratite, pišite vaše pretpostavke što će se dogoditi.

Edited by Dino151
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

procitao sam sve od pocetka,.posto i sam igram njemacku,.vjerujem jedna od 3 najuzbudljivijih liga ako neigras s bayernom ili dortmundom,.veliki nagradni fond,.msm da se brzo moze napraviti respektabilna ekipa za Europu,.samo naprijed care ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odlican tim. Napred mlad i veoma talentovan, odbrana dosta iskusnija, sve sjajno uklopljeno. Ciljevi realni. Ocekuje se vise ove sezone.

Pojacanja su odlicna, sve u finansijskim okvirima. Samo udri.

Edited by Madrac
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |