Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FC Liverpool (by Target Man)


Target Man
 Share

Recommended Posts

FC Liverpool

 

http://img687.imageshack.us/img687/9820/liverpoolfccrestc.jpg

 

Stadion

 

Enfild Roud

 

 

http://img697.imageshack.us/img697/1345/enfild.png

 

Enfild je fudbalski stadion okruga Enfild, u Liverpulu, Engleska. Stadion je dom fudbalskog kluba Liverpul od osnivanja kluba 1892. a takođe je bio dom fudbalskog kluba Everton do 1892. Rangiran je sa Uefine 4 zvezdice i bio je domaćin 17 internacionalnih meceva u seniorskoj konkurenciji.Stadion trenutno ima 4 tribine: "Spion Kop", "Main Stand", "Centenery Stand" i "Anfield Road". Rekordna poseta od 61,905 gledalaca je zabelezena u mecu FA kupa protiv “Wolverhampton Wanderers”-a 1952. god. kada je stajanje na tribinama bilo dozvoljeno. Svaka od njegove 4 tribine sada ima samo sedeća mesta prema preporukama “Taylor Report”-a. U planu je zamena Enfilda novim stadionom u Stenli Parku čija je izgradnja planirana u proleće 2008. On ce pružiti kapacitet od dodatnih 14,000 mesta, a otvaranje je planirano za 2011. godinu.

 

 

Himna FC Liverpool

 

 

ma3Nax8yyOE

 

Istorijat

 

Priču o početku Liverpula, moramo započeti rođenjem Enfilda, trenutkom kada je on ušao u istoriju i kasnije postao jedna od najslavnijih pozornica fudbalal. Upravo je Enfild, sa svojim tadašnjim domaćinima - Evertonom, bio jedan od terena na kome je zaživeo ligaški fudbal u Engleskoj, kada je prve subote Fudbalske Lige, 08. septembra 1888., na ovom terenu dočekan Accrington. Enfild je, izgleda, doneo sreću svojim igračima, s obzirom da je Everton u svojim plavo-belim dresovima i osvojio trofej Lige 1891. Dakle, moramo se vratiti na sam početak priče, dalje od ovog slavnog trenutka, ne bi li objasnili okolnosti nastanka Liverpula; moramo ispričati i kako je nastao Everton.

 

Oba tima duguju svoje postojanje, pre svega, Savetu crkve sv. Dominga, koja je danas u ruševinama, kao i Džonu Holdnigu – Torijevcu i kasnijem gradonačelniku Liverpula, koji je bio i glavni krivac za Evertonovo napuštanje Enfilda. Savet crkve sv. Dominga, bio je rešen da stvori amaterski fudbalski tim, s idejom da se mladi momci mogu lakše voditi putevima religijskih vrlina kroz zdravu strast prema takmičarskom sportu. To su bili prvi fudbaleri Evertona, koji je svoje ime dobio po predgrađu Liverpula, gde se crkva i nalazila. Tim sv. Dominga se nije okupljao u crkvi, već u hotelu Queen’s Head u Village Streetu, koji se nalazio odmah pored "Ye Anciente Everton Toffee House" (Stara Kuća karamela Everton), po kome su i dobili zanimljiv nadimak "Karamelice" (The Toffees). Prisvajajući ime Everton, tim je učinio da ljudi koji ne žive u gradu teško mogu sa sigurnošću da lociraju iz kog grada je klub, što je dovelo i do čuvenog pitanja člana kraljevske porodice, skoro vek kasnije, "Recite mi, u kom delu zemlje se nalazi grad Everton?".

 

Momci iz Evertona nisu imali sreće u nalaženju odgovarajućeg terena za igru. Igrali su na raznim lokacijama, ali su svuda bili nepoželjni zbog buke koja se stvarala tokom prvenstvenih utakmica. Međutim, lukavim vođstvom njihovog predsednika Džona Holdinga, vlasnika pivare, tim je, ne samo našao odgovarajući teren i preselio se na Enfild 1884, nego je brzo i finansijski ojačao. On je sa kolegom pivarom, gospodinom Orelom, koji je posedovao zemljište u ulici Enfild Roud, sklopio posao u kom je svom timu obezbedio novi teren. Uprkos svim njegovim dostignućima, lik i delo ovog čoveka nije se zadržalo u sećanjima stanovnika grada, i jedino bronzana plaketa ispred upravne prostorije na Enfildu i njegov portret koji visi na zidu klupskog muzeja, čuvaju lik ovog čoveka od potpunog zaborava. Pitanje je da li bi Everton bio jedan od osnivača Fudbalske Lige 1888. da nije bilo Holdinga.

 

Od trenutka kada je iznajmio svoju zemlju klubu, počele su se upućivati kritike na račun Holdigovog vođstva od strane članova odbora. Visina rente nije bila jedini kamen spoticanja u odnosu između predsednika i odbora, već je tu bilo i insistiranje Holdinga da se na stadionu toči samo pivo iz njegove pivare, što mu je donosilo ogroman profit, koji je on trošio na dovođenje igrača i unapređivanje stadiona. Konflikt oko načina vođenja kluba dostigao je svoj vrhinac 1889-90., kada je renta za stadion ponovo skočila. FK Everton je 1884. plaćao 100 funti, a do 1889-90. Holding im je naplaćivao i do 250 funti. On je imao dosta praktičnih i ostvarljivih rečenja ovog problema, a jedno od njih je bila transformacija kluba u javno akcionarsko društvo. 15. Septembra 1891. on je zakazao sastanak na kome se raspravljalo oko njegovog predloga da Everton kupi zemljište na kom igra. Cena je bila previsoka i odbor je rekao ne.

 

Oktobra iste godine, nedostatak rešenja ove situacije doveo je do toga da većinski deo odbora i igrača napusti Enfild i preseli se na nov teren. Holding je kasnije objasnio da je klubu ponudio zajam bez kamate, koji bi oni vratili kada klub počne da zarađuje, ponuda koja bi njega uništila, ako bi klub propao. Iako on nije imao nikakvih izgleda da profitira iz ovoga, ono što je brinulo odbor je to što je on nudio da proda zemljište, od čega je, tada se činilo, samo on imao koristi. On je tu korist smatrao samo kao nagradu za podršku koju je pružio klubu proteklih 9 godina.

Konačan raskid odnosa između Holdinga i Evertona odigrao se 12. Marta 1892. Na taj sudbonosni dan, zakazan je sastanak upravnog odbora na čelu sa, Džordžom Mahonom, protivnikom Holdingove politike. Holdnig nije bio pozvan. Međutim, on se iznenada pojavio na sastanku i kada je Mahon ustao i ponudio mu stolicu, Holding je okružen "neprijateljima", izgovorio danas čuvene reči: "Ovde sam da mi se sudi, a kriminalac nikad ne seda za stolicu". Nakon toga je napustio klub povevši za sobom 18-19 članova kluba.

 

 

FK Liverpul je osnovan 15. Marta 1892. i to u kući Džona Holdinga na Enfild Roudu, od strane Houldinga i njegovih prijatelja, koji su napustili Everton sa njim. Vilijam E. Barkli, veliki fudbalski entuzijasta, bio je taj koji se zalagao da se klubu nadene današnje ime: Liverpul. Ovaj datum se danas obeležava kao rođendan kluba.

 

Iako mu je Barklijeva ideja bila bliska, Holding je iznenadio sve kada je klub registrovao u kao "Novi Everton", tj. "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc", i kako "stari" Everton nije bio registrovan kao javno akcionarsko društvo, on se nadao da je ovim nesvakidašnjim putem, uspeo da "preuzme" Everton u svoje ruke na potpuno legalan način. Međutim, na sednici Fudbalskog Saveza 4. Februara 1892., odlučeno je da ne mogu odobriti članstvo novom klubu, pošto nosi ime već postojećeg člana Saveza. Uskraćen mogućnosti da zadrži ime "Everton", rešio je da prihvati Barklijev predlog i klub nazove po gradu u kom je klub rođen – tako je Liverpul dobio ime. To nije jedino što je "pozajmio" od rodnog grada - 1894. uzeo je i boje grada - crvenu, za boju dresa, dok je tek 1901. Liverbird dodat kao amblem.

 

Većina igrača i članova stručnog štaba Evertona preselila se na novi teren, severnije od Enfilda -Gudison, tako da je Liverpul morao da krene od nule. Srećom, čovek po imenu Džon MekKena, ostao je lojalan kako Holdingu, tako i Barkliju, koji je postao sekretar novog kluba. Ovaj dinamični i dopadljivi Irac, učinio je za engleski fudbal mnogo više nego drugi ljudi. Bio je član uprave na Enfildu 30 godina, a u dva navrata bio je i predsednik kluba. Od 1905. bio je član FA saveta, 1910. postao je predsednik Fudbalske Lige a 1928. postao je potpredsednik Fudbalske Asocijacije. Do svoje smrti 1936. bio je član još nekoliko komiteta. Bio je ugledan čovek i veliki poznavalac igre; ako je Holding bio osnivač kluba, MekKena je bio taj koji je odgovoran za rane uspehe tima. Pomoću Holdingovog velikodušnog zajma od 500 funti, i MekKenine veštine, angažovano je preko 12 igrača iz Škotske, što je dovelo do toga da FK Liverpul bude poznatiji pod nadimkom "Team of all the Macs" (Tim Mekova).

 

 

Pošto im je prvobitan zahtev za ulazak u FL bio odbijen, Liverpul je svoje prve utakmce zaigrao u Lankašajrskoj Ligi, a 01. Septembra 1982. odigrali su i svoju prvu utakmicu na Enfildu i to prijateljsku protiv Roderhema. Istog dana je i Everton odigrao prvu utakmicu na Gudisonu, i tako je započeto rivalstvo. Postavilo se i pitanje: Za koga će stanovnici Liverpula tog dana da navijaju, da li će otići na Gudison ili Enfild? Novine su slale poruku Evertonu da se pripazi, jer se bolji fudbal neće videti nigde do Enfilda, i bili su upravu: Liverpul je meč dobio 7-1. Međutim, tog dana se na Enfildu pojavila šačica ljudi, dok je 10 000 navijača otišlo na Gudison.

 

Nekoliko dana kasnije odigrana je i prva utakmica u Lankašajerskoj Ligi, gde je Liverpul pobedio 8-0, čemu je ponovo svedočio jako mali broj navijača. Tadašnji kapiten, MekVen, je dobio pravo da bira strane, i izabrao je onu koja "gleda" ka Enfild Roudu, i ta tradicija se održala i do danas među kapitenima kluba. Prvu utakmicu na Enfildu u Ligi odigrali su 03. Septembra 1892. protiv Hajer Voltona (Higher Walton) gde je Liverpul ponovo odneo pobedu od 8-0. To je bio početak neverovatne sezone, u kojoj su bez problema osvojili titulu Lankašajerske Lige, kao i Kup Liverpulovih Distrikta. Veoma impresivno za klub koji je bio star svega 12 meseci. To su bili dani kada je Everton počeo da strepi. Dani kada se pošelo pričati da „Bog gleda fudbal samo na Enfildu“.

 

1901 – Prva osvojena titula

Sredinom Februara sezone 1900-01, Liverpool je izgubio osam utakmica i primio 31 gol i titula je u tom trenutku bila teško ostvarljiv san. Dvanaest utakmica kasnije, posle 9 pobeda i 3 nerešena rezultata, titula je bila naša. Ovde pogledajte kako smo uspeli u tome… More ››

 

1950 – Prvi put na Wembley-u

Arsenal nam je bio suparnik u tom prvom meču na Wembley-u. Ovo je trebao da bude veličanstveni i istorijski događaj za klub, ali Crveni su ostali poraženi sa 2-0 i morali su da sačekaju još malo na svoju prvu FA Cup titulu. More ››

 

1959 - Shankly postaje menadžer

1. Decembar 1959 je datum koji će zauvek počivati u analima istorije Anfield-a, jer je to bio dan kada je Liverpool Football Club objavio da će Bill Shankly, šefa Huddersfield Town-a postati novi menadžer i naslednik Phil Taylor-a. More ››

 

1965 - Winning the FA Cup for first time

Oko Anfielda je postojala tiha nada da bi ovo mogla biti godina u kojoj ćemo ostvariti uspeh u ovom takmičenju, za kojim su svi tako žudeli. Na kraju krajeva, pod vođstvom Bill Shankly-a, vladali smo Ligom tih godina, tako da je sve bilo moguće. More ››

 

1977 - Europski Šampioni

Ako se prva pobeda u FA Cup-u 1965 smatra za najveći dan u istoriji Lverpool Football Club-a, onda se bez sumlje može reći da je prvo osvajanje European Cup-a 1977 bila najslavnija noć. More ››

 

1985 – Tragedija na Heysel-u

Niko nikada neće zaboraviti tragičan događaj na Heysel Stadionu u Briselu 29. maja 1985. Liverpool je igrao protiv Juventus-a u finalu European Cup-a, i odjednom, noć koja je trebala da uđe u istorijske anale kluba kao najslavnija, ušla je kao najtragičnija. More ››

 

1986 – Dupla Kruna

Početak sezone 1985-86 bio je pod velikom senkom minulih događaja. Događaj na Heysel, samo četiri meseca pre, prelio je Anfield sramom, ali taj sivi oblak, na kraju, bio je optočen srebrom. More ››

 

1989 – Hillsborough

15. Aprila 1989, preko 25,000 Liverpool-ovih navijača otputovalo je u Hillsborough ne bi li gledali polu-finale FA Cup-a protiv Nottingham Forest-a. 96 tih navijača nikada se nije vratilo kući. More ››

 

2001 – Tri osvojena kupa

Samo nekoliko dana pošto su preoteli Arsenalu titulu FA Cup-a u Kardifu, i sa Worthington Cup-om koji je već uživao zaštitu u kredencu sa trofejima na Afieldu, Liverpool-ov tim iz 2001 uspeo je da utrostruči svoj uspeh. More ››

 

2005 – Pobednici Lige Šampiona

U ovoj noći, za koju se smatra da je najneverovatnija noć u celokupnoj istoriji kluba, Liverpool je uspeo da povrati svoju krunu Kraljeva Evrope, tako što je posle čudesnog nadoknađivanja gubitka od 3-0 na poluvremenu, uspeo da pobedi AC Milan na Ataturk Stadionu u Istanbulu.. More ››

 

2006 - FA CUP pobednici 2006

FA Cup Finale 2006 ostaće upamćeno na Anfield-u kao "Gerrard-ovo finale" pošto je fantastučni kapiten, Steven Gerrard, spasao Liverpool svojim pogotkom koji je izjednačio rezultat u poslednjem minutu utakmice protiv West Ham-a i time iznudio produžetke... More ››

 

 

Tim 2009-2010

 

http://img208.imageshack.us/img208/9578/fcl.jpg

 

 

 

Prvi tim

 

1. Dijego Kavalijeri

2. Glen Džonson

4. Alberto Akvilani

5. Danijel Ager

8. Stiven Džerard

9. Fernando Tores

11. Albert Rijera

12. Fabio Aurelio

15. Josi Benajun

16. Sotiris Kirjakos

18. Dirk Kajt

19. Rajan Babel

20. Havijer Maskerano

21. Lukaš Leiva

22. Emilijano Insua

23. Džejmi Karager

24. David Ngog

25. Pepe Reina

26. Džej Spiring

27. Filip Degen

28. Demjan Plesis

29. Kristijan Nemet

31. Nabil El Zar

32. Stiven Darbi

34. Martin Keli

37. Martin Škrtel

40. Danijel Ajala

 

Osoblje

 

Menadžer: Rafael Benites

Asistent menadžera: Sami Li

Trener prvog tima: Maurisio Pelegrino

Trener golmana: Ćavi Valero

Menadžer rezervi: Džon Mekmeon

 

 

Zvezde tima

 

Stiven Džerard,Fernando Tores, Džejmi Karager

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

meni je ovo super, pa onda ako vec nije opis ekipe, napravite neki deo kao istorijati klubova, pa tu da se stavlja nesto slicno ovome. bilo bi nesto novo na forumu i lepo... :)

 

Slažem se sa tobom.Mogla bi i takva neka tema,a o ovom postu "FC Liverpool",napišite da li bi još nešto trebalo da se doda,dajte neke predloge...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |