Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Thomas Muller - sinonim za "Raumdeuter" rolu


Madridista
 Share

Recommended Posts

http://media2.ftbpro.com/post_image/image/2104290/491862213-thomas-mueller-of-fc-bayern-muenchen-celebrates-scoring.jpg

 

Thomas Muller, svestrani "napadač" koji pokriva gotovo sve pozicije u veznom redu i napadu, je pravi sinonim za novu rolu u FM15 - Raumdeuter. Novu rolu koju ćemo od ovog serijala moći koristiti mnogi ne poznaju te im nije najjasnije što točno označava ova rola pa će im ovaj članak dobro doći za upoznavanje sa "nepoznanicom".

 

Raumdeuter je relativno novi pojam u nogometu, kojeg je u jednu ruku izmislio upravo Nijemac Thomas Muller, a doslovni prijevod na hrvatski bi bio "tragač za (slobodnim) prostorom".

 

Kako funkcionira ova rola?

Mullerova inteligencija igre na terenu je trenutno gotovo bez premca. Iako nije najbolji tehničar ili dribler, njegovo čitanje nogometne igre, lukavost, inteligencija, kretnja bez lopte i odlučnost mu uvelike daju kvalitetu kao igraču. Također tu dolazi i njegova svestranost: solidno igra i sa lijevom i sa desnom nogom pa tako može igrati na oba krila i u sredini, a odlična kondicija mu dozvoljava da igra i obranu. Sigurno bi, da mu dozvole, bio i dobar vratar.

 

Muller se jednom prilikom našalio kako je, do dolaska Luiza Gustava u Bayern, on imao najtanje noge, ali je nedostatak u fizičkom dijelu nadoknadio odličnim mentalnim "sklopom". 25-godišnji Nijemac je svoj osjećaj za prostor opisao kao instikt i da se to ne može trenirati, što je svakako točno.

 

Najbolji opis ove role/uloge dolazi od Barneya Ronaya (The Guardian): "Njegova posebna moć je kako pronaći prostor, prostor nevidljiv onome tko nije Raumdeuter, i stvoriti se tamo kao krtica. On pronađe rupicu u obrani i prebaci sebe tamo, jednostavno da ga niti ne primjetite."

 

A kako zabija?

Joachim Low, trener pod kojim je Muller postigao 10 pogodaka na Svjetskom prvenstvu je izjavio: "Thomas je zaista neobičan igrač i ne možete predvidjeti njegove linije kretanja, ali on ima jedan cilj, a to je "kako da zabijem gol?". Broj golova koji on postiže, kao ovaj protiv Mainza gdje obrana nije znala što se događa u trenutku kada je Muller već otišao, je izvanredan."

 

Iako ne postiže najljepše golove, čitanje igre kod Raumdeutera je svjetska klasa za sebe. (GIF: On ne gleda u loptu. Iako to nije najčudnija stvar na svijetu, on jednostavno ne gleda loptu. Za Raumdeutera je prostor "zakon").

 

 

http://i.imgur.com/zAsusbW.gif

 

Iz FM kuta

Kao što je napisano na početku, od ovog serijala ćemo imati priliku koristiti rolu Raumdeuter. Sa pozicije krila, ova uloga bi se mogla opisati kao "poacher na krilu".

 

Ako koristite fluidni sistem gdje igračima dozvoljavate da se slobodno kreću po terenu (znači ne striktno držanje za poziciju), dozvoljavate igračima da koriste svoju kreativnost i volite dodavanja u prostor, onda je upravo ova rola za vas. Također je idealno za napadača ako mu dozvolite da se kreće i dolazi duboko po loptu (role bi bile DLF, F9...) te tako otvara prostor koji će uzeti Raumdeuter ili ti ga kako smo već napisali "tragač za (slobodnim) prostorom".

  • Like 15
Link to comment
Share on other sites

On jest eksplozivan ali nije brz jos kad ga vidis kako trci one noge mrsave, stucne mu spale, ne krase ga ove vjestine u potpunosti ali to je ono sto ga cini jedinim kao sto rece Ling nema niko da igra kao on bar sto sam ja vidio. Jedva cekam FM 15 da zaigra tu rolu.

Edited by Bole89
Link to comment
Share on other sites

Genetski modificirani Pippo. :D

 

EDIT:

 

Cijeli dan, otkad je Julac složio ovaj post me jebe pokušavanje da se sjetim sličnoga igrača. E pa mislim da jesam: Marco DelVecchio član Rome iz one šampionske 2000/01 generacije.

 

He was a versatile and hard-working forward, who was capable of playing anywhere along the front line, as well as in midfield, as a winger or as an attacking midfielder, although he was primarily utilised as a central striker or as a supporting forward. His main attributes were his aerial ability, his finishing, and his positioning skills. He was also a good passer and dribbler, which enabled him to create chances and provide team-mates with assists
Edited by drull_blooder
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |