Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Zaštiti svoje slabosti i pobijedi


Semkoo™
 Share

Recommended Posts

Zaštiti svoje slabosti i pobijedi

 

Mnogo toga je pisano u vezi taktike i treninga, posebno na ovom forumu, ali na kraju se sve svodi na jedno te isto, ali kada do toga dodje, tim uspjesno teži ka boljitku u ostalim dijelovima. Ne postoji brz način kako da izvučemo najbolje iz igrača ili koji tipovi igrača su najbolji, po fublaskoj logici mijenjas sporijeg sa bržim, manjeg sa većim i kreativnijeg sa onim kome fali „inspiracije“ (da kreira ). Te kombinacije kao što su ove čine temelj svakog uspjeha. Ono što nam je činiti na osnovnoj razini je zaštiti naše slabosti i pokriti ih sa našim najvećim prednostima.

Ono o čemu hoću ovdje da pričam je teren. Iako nije jedna od najinteresantnijih stvari teren je jedan od najvećih dijelova fudbalskog meča i zaslužuje mnogo više pažnje i diskusije nego što mu mi obično dajemo. To je mjesto gdje se oduvijek igrao nogomet i mjesto gdje su osvajane pobjede: Tko ga iskorištava, tko ga izgubi, tko ga zatvori, a tko otvori. To je način kako da se pobijedi utakmica i razlog zašto bi teren kao veoma važna stavka trebao biti tretiran sa više pažnje kao i sami igrači.

Manchester United je tim koji ne prima golove zbog toga što je Vidić spor (ili zbog toga što je Paul Scholes "teroriziran" na centru igrališta); oni primaju golove zato što ne zaštite svoje slabe strane. SAF, ja sam siguran već zna obe njihove slabosti, ali on ima veće i važnije stvari o kojima treba da misli, muči ga nedostatak napadački nastrojenih krila i kreativnog veznog reda daleko premašuju te probleme.

 

 

KLJUČNI PRINCIPI

- Svaki igrač ima oboje, i jake i slabe strane

- Svaka formacija ima i jake i slabe strane

- Uvijek mozete pronaći neku "rupu" i prostor koji je ostavljen prazan

 

 

Uglovi, uglovi

 

Maloprije sam pričao o najboljoj formaciji i najboljim igračima, ali i oni imaju slabosti.Kao primjer ćemo uzeti Nemanju Vidića, on je jedan od najboljih štopera u Premiershipu kada je spreman, ali je „rastrgan“ od strane FT9 više puta u prošlih nekoliko godina. Očit problem s Vidićem je da nije dovoljno brz i nije spreman na jurnjavu za loptom. Njegove slabe strane pokriva nešto brži Rio Ferdinand koji stoji iza i sposoban je da „očisti“ takve lopte u više navrata, ali to je slabost koja se manifestuje „opet i opet“. To ne pomaze jer je Unitedov vezni red krhak i vrlo lagano „izigran“.

 

 

http://this11.com/boards/abEvuWFap8.jpg

 

 

Slika iznad demonstrira manu Unitedove odbrane. Kada su Paul Scholes i Michael Carrick tandem u sredinu terena, njihov manjak brzine/pace i jacine/strength(oba od ova dva fizicka atributa sprečavaju ih da uspostave svoj autoritet u sredini terena,posebno u zatvaranju/CD(closing down-u) daje protivničkim veznjacima puno vremena i prostora. Prostor je „zlato“, i oni ga mogu iskoristiti da pronadju prostor iza Nemanje Vidića pogotovo jer tandem u veznom redu(Carrick-Scholes) otvore taj ugao.

 

Kada identifikujemo i pronadjemo slabosti naše ekipe što ne bi trebalo da bude teško onda moramo da razmislimo i shvatimo kako bi to protivnik mogao najefikasnije da iskoristi.Ovo će biti teže za velike timove jer ćete se tokom vodjenja vašeg tima suočavati sa vrlo dobrim timovima i managerima, koji bi mogli lahko da te rupe iskoriste pa ih treba pokusat' sto bolje „zamaskirat", ali na sreću većina timova takodjer ima „rupe“ koje su vidljive „običnim okom“.

 

Skoro sam počeo novi save sa Man Utd-om (koristiti ću primjere iz moje momčadi s kojim sam se već susretao)

 

David De Gea: Dobar shot-stopper,a što se tiče „kupljenja“ zračnih lopti je spreman kao „janje pred klanje“, iako može vrlo brzo napredovat u svim oblastima, pa mu to ne stvara toliko veliki problem

 

Patrice Evra: Solidan FB(full back) ali pozicijski nedosljedan, tj.zbog svog napadačkog iskustva više je naprijed pa to zna stvarati problem

 

Rafael: Mladi desni bek koji ima dosta mjesta za napredovanje u napadačkom i defanzivnom dijelu podjednako, ali može lagano biti savladan ako se protiv njega nadje „pametno krilo“, kao što smo vidjeli u meču na Santiago Bernabeu stadionu kada je „muku mučio“ sa svojim nekadašnjim kolegom CR7

 

Nemanja Vidić: Ukratko, jak al' spor

 

Rio Ferdinand: Solidan all-rounder

 

Nani: Odličan u napadačkim zadacima, ali pomalo lijen sto se tiče vraćanja nazad i pomoganja suigračima

 

Antonio Valencia: Jedan od najboljih krila na svijetu sto se tiče defanzivnih zadataka, dobar i u napadačkim zadacima, ali mu fali hladnokrvnosti pa zna da pogriješi

 

Michael Carrick: Dobar kreativac ima dobar „zadnji pas“, ali mu fali hrabrosti

 

Paul Scholes: Genije sa loptom, ali beskoristan bez nje, da ne spominjemo njegovu poodmaklu dob

 

Wayne Rooney: Veliki borac i odličan u skoro svim segmentima igre, iako ne tako agilan i brz kao sto je npr. Shinji Kagawa

 

Robin Van Persie: Jedan od najboljih strijelaca na svijetu, jači s loptom u nogama nego kad trči za njom ili mu ona ide u prostor

 

Proučavajući svoj tim primijetio sam da je postalo teže i teže odrediti tu famoznu slabu tačku koja unatoč težnji za zabavnim i zanimljivim nogometom demonstrira nestabilnost Unitedove odbrane.

 

Proučavajući svoj tim primijetio sam da je postalo teže i teže odrediti tu famoznu slabu tačku koja unatoč težnji za zabavnim i zanimljivim nogometom demonstrira nestabilnost Unitedove odbrane.

 

Da rezimiramo, imamo Vidića i Ferdinanda koji su veoma spori; jedno krilo koje je „beton“ u odbrani a ne libi se otići i u napad i jedno krilo koje je čista suprotnost prvog; jednog veznjaka koji je mobilan i drugog koji je pametan. U svim područjima postoje prednosti i slabosti, ponekad je to samo jedan igrač a ponekad i tandem kao što su u nasem slučaju stoperi. To je neizbježno, jer kakva bi to momčad bila ako su svi igraci jednako dobri i ne postoje te razlike. Tu onda ne bi bila potrebna nikakva uigranost, jer bi svaki igrač služio jasnoj i korisnoj svrsi i odradjiv'o zadatak koji se od njega traži.

 

Postavljanje perfektnih uglova

 

U podnaslovu sam napisao perfektnih, mada mi svi dobro znamo da u fudbalu nema perfektnih stvari.

Za mene je sve u suočavanju sa svojim najvećim manama, sa što manjim žrtvovanjem; to je svakodnevni proces za svakog managera koji nastoji da poboljša svoj odnos sa igračima koji imaju manje slabosti od onih igrača koje su zamijenili.

Koristeći se ovom mišlju ovako bi izgledalo mojih idealnih 11

 

 

http://i.imgur.com/7pFnJ1y.png

 

 

Možda sam malo pretjerao sa svojim ludim komentarima (fix idejama).

Strelice pokazuju zadane kretnje igrača, uzimajući u obzir njihove atribute, zadane im Player preff. Moves i ostale instrukcije, to je i kako sam ja to sve poslozio u svojoj glavi. Ovakav dijagram sam koristio i tokom pripremnih utakmica i pokazao se veoma dobro, igrači su u pripremnim utakmicama pokazali baš ono što sam ja i tražio od njih i pokazali mi da sam pogodio sa ovakvim načinom razmišljanja.

 

Kao što vidite tandem u veznom redu sa Carrickom ne čini Paul Scholes, nego Sandro što znači da smo varali malo, ali sve u svrhu toga da pokažemo kako bi to trebalo izgledati jer smo ovim potezom pokrili naše najveće nedostatke . Nazalost Scholes je bio najveći problem, tj.najslabija karika u ovom lancu, sada će samo morati da se izbori u startnih 11 sa Carrickom jer su vrlo slična sorta igrača jer jednostavno nema mjesta za takva 2 igraca u startnih jedanaest odjednom, jedan je morao otpast' u ovom slučaju je to iskusni Paul.

 

Defanzivna zaštita

 

Eh da se dotaknemo i toga kako da riješimo probleme u odbrani. Najveće slabosti su nam tu spori Nemanja i mladi Rafael da Silva. Vidić je pomalo nespretan i vrlo ranjiv u duelima sa brzim napadačima dok je Rafael još mlad i ima prostora za napredak, ali ne suočava se najbolje sa „pametnijim krilima“. Rafael napreduje, ali ponekad se zna ponašati kao „muha bez glave“. Da bi riješili taj problem napravio sam posebne odredbe za obojicu ponaosob.

 

Vidić

 

Moj najdublje postavljeni centralni veznjak je Michael Carrick, dao sam mu rolu Deep lying playmakera sa defend duty-em koja od njega traži i dobru kolonu mentalnih atributa kao i dobro pozicioniranje.

Vratit ćemo se na dijagram koji smo ranije koristili a moze nam uveliko pomoći.

 

 

http://this11.com/boards/abEvuWFap8.jpg

 

Najveća opasnost po Vidića je dijagonala protivničkog veznjaka, posto je Carrick previše spor da to zatvori a još ako je u tandemu sa Paul Scholesom, naša sredina postaje vrlo razvučena/rastegnuta pogotovo zbog manjka brzine dvojice centralnih veznih. Sa Carrickom povučenim nazad tik ispred naše odbrambene linije i vrlo važno je da je na desnoj strani sredine terena jer dijagonalni pasovi su najveća prijetnja onda će lopte morati dolaziti sa lijeve strane - te lopte će on blokirati jer „čita igru“ i presjeći ce svaku loptu koja dugo putuje. Mozda će neki od vas reći a šta ako se oni povuku i pošalju loptu iz dubine njihovog dijela terena, za takve situacije imamo Sandra čija rola bwm mu daje puno pravo da presjeca sve lopte i da stavi protivnika time pod pritisak. On nakon što oduzme loptu krece u kontru dok Carrick kao „osigurač“ ostaje nazad da bi otvorio mogućnost tog pasa nazad. Ako je protivnik toliko sposoban da „proturi“ loptu pokraj Sandroovog challenge-a i Carrickovog pozicioniranja, on u tom slučaju stvarno zaslužuje gol.

 

Možda ste primjetili i kratku malu strelicu ispred Vidića u jednoj od slika, to je način na koji ja zamišljam njegovu kretnju, tj.da većinom izadje malo naprijed i osvaja zračne duele kao sto to obično i radi ili udje u duel sa bilo kim ko se tu nadje. Nisam mu dao stopper duty s razlogom jer bi on u tom slučaju zbog svoje hrabrosti i agresivnosti izlazio više nego obično od Ria koji ima ulogu da stoji povucenjije i „čisti“ lopte. Takodjer ima i razlog zašto je Vidić postavljen iza Sandra što je možda nepovezano sa Carrick-ovom pozicijom. Pošto Sandro ima posebnu ulogu u zatvaranju on po tome ostavlja puno prostora iza sebe i bio bi haos kad bi sporog Vidića stavili malo više nazad jer bi napravili „ozonsku rupu“ na terenu i to bi bilo koji imalo pametan polušpic iskoristio i našao se u dobroj situacija za postizanje gola.

Rafael

 

Mladi brazilski desni bek je veoma manji problem od Vidića jer on ima prostora da napreduje a to i radi iz utakmice u utakmicu. On je jos uvijek naivan ko „česka sobarica“ i tu je uvijek pri ruci kako bi mogli voditi brigu i o našim mladjim naraštajima i skinuli pritisak sa njega, tako da izbjegne sto vise je moguce opasnih sitaucija.E to je za mn dobar menadžment.

 

 

Srećom najbolje defanzivno krilo u ekipi, možda i u cijelom Premiershipu je Antonio Valencia koji može pomoći Rafaelu i zaštititi tu našu desnu stranu sto je vise moguce. Ono što ja želim je medjusobna podrška njih dvojice u obe faze (napadackoj i defanzivnoj) tako što ce Antonio „sijeći“ unutra a Rafel će mu pružati pomoć uz liniju. Valencia je je sjajan igrač i po svojoj snazi i disciplini pretendira i na mjesto centralnog veznog u mom timu. To je razlog zašto sam baš njemu dao da igra „normalnu“ wideplay instrukciju koja ga potiče da se kreće okolo i dopusti „mladjahnom“ Brazilcu da mu pomogne i krene naprijed, managerskim rječnikom da napravi „overlap“

 

Zaključak

 

U ovom članku govorio sam da taktika ne mora biti ključna ni u timu koji ima odličnog managera, ako oni ne „zakrpe“ svoje rupe . I to je tačno, to je apsolutno tačno jer kada su vaši jaki igrači do slabijih, vaši brži do vaših sporih igrača i vaši stari(iskusni) do mladih igrača, možete stvoriti sjajnu momčad. U ovo „intinuitivno“ planiranje dodajte samo jos nešto, postavite sebi pitanje kako vas bilo koji imalo pametan protivnik može pobijediti i onda ste napravili nešto stvarno posebno.

 

 

Tekst je preuzet sa:http://www.pushthemw...eaknesses-fm13/

Edited by King Fergie
  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |