Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Analiza utakmice: Hrvatska 1 - 3 Meksiko


Madridista
 Share

Recommended Posts

http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00676/modric_676302S1.jpg

 

Nakon još uvijek nepuna 24 sata od neuspjeha hrvatske reprezentacije, skupilo se poprilično puno dojmova o utakmici, bilo je tu i svakojakih kritika na račun igrača i izbornika, no ako stvari pogledamo na malo realniji način, onaj sportski, vidjet ćemo kako ne treba "pljuvati" po reprezentaciji te da su i oni bez ikakve dvojbe učinili ono najbolje što su mogli u tom trenutku.

 

Nismo tu da bacimo "drvlje i kamenje" po igračima i Niki Kovaču te ćemo zadržati objektivnost kako bi što bolje uvidjeli one tehničke i taktike pogreške tijekom utakmice, sa obje strane, a posebice sa one naše, nažalost gubitničke.

 

 

http://i.imgur.com/g0irXph.png

 

Hrvatska krila protiv Meksičkih bekova

Velika bitka vodila se uz aut-liniju, gdje su sa jedne strane bili Olić i Perišić, a sa druge Layun i Aguilar. U samom početku utakmice izbornik Meksika odlučio se na 3-5-2 formaciju kojom su bekovi bili dosta visoko. Nakon prvih 10 minuta, Perišić je došao u prvu ozbiljniju priliku nakon što je iskoristio prazan prostor iza leđa Layuna, ali se odlučio na dodavanje (netočno) umjesto udarca. Miguel Herrera se nakon toga ipak vratio na onu sigurniju varijantu te je povukao Layuna i Aguilara malo unatrag čime je stvorio 5-3-2 umjesto prvotnih 3-5-2.

 

Perišić i Olić su tada bili "oduzeti" od utakmice jer je gotovo nemoguće da prođu pored petorke u obrani, odnosno dvojice se strana te trojice u sredini koji bi ih kad-tad dočekali. Tada se nešto više prostora otvaralo (tj. trebalo otvoriti) za Srnu i Vrsaljka, no i tu su Meksikanci našli riješenje. Trkački super-močni Herrera i Guardado su fantastično pokrivali Hrvatske bekove kada bi krenuli u prodor te su samo pomicanjem uz liniju (zajednički) zatvorili sve moguće opcije (Perišić i Olić naprijed i Vrsaljko i Srna natrag).

 

Unatoč svoj toj defanzivi kod bekova Meksika oni su uspjeli ostvarivati višak i uz liniju. Layun i Aguilar imali su nekoliko odličnih prodora, no opet su tu bili ključni "osigurači" Guardado i Herrera koji su svojim kretanjem iza leđa suigrača njima dali slobodu za naprijed, a Dos Santos (iako je odigrao dosta slabu utakmicu) je dolazio u sredinu po loptu te su tako u nekoliko navrata sa dva-tri dodavanja stvorili prilike za udarac (Peralta, Herrera i Layun su opucali, a najopasniji bio je udarac Herrere).

 

Izgubljeni vezni red Hrvatske!

Niko Kovač ponovno se odlučio za postavljanje Rakitića i Modrića defanizivnije negoli to oni uobičajeno igraju, a uz to je u vezni red ubacio i Pranjića. Iako je inače na poziciji lijevog beka, u utakmici protiv Meksika trebao je pružiti sigurnost Rakitiću i Modriću kako bi oni mogli krenuti naprijed, ali je tokom cijele utakmice Pranjić bio izgubljen tražeći poziciju. Samim time Rakitić je većinu vremena provodio između centra i zadnje linije Hrvatske (oko 80 metara od gola protivnika) te je bio apsolutno neupotrebljiv za kreaciju napada.

 

Uz to što nismo imali potporu veznjaka za napadače i krila, vrlo lako smo gubili i duele na sredini terena. Fizički jači i spreminiji Guardado i Herrera su praktički sami riješili sredinu. Sa jedne strane mi, koji smo jedva loptu iznosili sa svoje polovice, a sa druge strane Meksikanci koji su kad god bi poželjeli samo bi prošli kroz sredinu, osvojili prostor za udarac ili asistenciju (prilika Peralte kad je loše reagirao u početku). Ipak se vidi da je tu falio jedan "Vukojević" igrač te bi samim time prolasci kroz sredinu za protivnika bili otežani, no ovako potpunu kontrolu i inicijativu su uzeli, na našu žalost, Meksikanci.

Na prikazima vidimo dodavanja Rakitića i Modrića u protivničkoj polovici (odnosno zadnjoj trećini).

http://i.imgur.com/HJcZEER.pnghttp://i.imgur.com/1xxxuBJ.png

 

Izmjene Nike Kovača, ispravne ili ne?

Izbornik hrvatske reprezentacije prvo se odlučio za uvođenje Matea Kovačića, a izašao je Šime Vrsaljko. Samim time Pranjić je premješten na lijevog beka, a Kova gurnut ispred Modrića i Rakitića. Činilo se to kao logično riješenje (s obzirom koliko su defanzivno igrali Raketa i Luka, netko je morao biti ispred), ali ispostavilo se da je to bila velika pogreška. Kao prvo, Pranjić je već u ranijim utakmicama dokazao koliko je loš defanzivno što su Meksikanci iskoristili.

 

Na slici ispod vidimo s koje su strane najviše napadali igrači Meksika što je na sve okolnosti bilo i očekivano, a preko lijeve strane smo ako se ne varam primili drugi gol.

 

http://i.imgur.com/UJ3FJXy.png

 

Poslije se odlučio za Rebića koji je zamijenio Olića i može se reći opravdao očekivanja (ako zanemarino crveni karton i preoštar start). Imao je nekoliko odličnih prilika te je u svega 29. minuta igre imao tri driblinga (od svih igrača najviše).

 

Nakon toga je igru napustio Pranjić, a ušao je Jelavić. Okrenuli smo se igri sa trojicom natrag i sve karte bacili u napad. To se nije isplatilo, samo minutu poslije primamo pogodak preko te lijeve strane. Nema se što više reći o zamjenama, osim da je pogodio sa jednom, koju je opet odradio jako kasno.

 

Zaključak

Da se zaključiti da bi, ako ćemo gledati realno, najveću krivicu trebao snositi izbornik Kovač. Kao prvo je loše postavio taktiku (bez destruktivca u sredini protiv trkački močnih Meksikanaca), onda je kasno odradio neke izmjene, dok je sa nekima totalno promašio. Sve u svemu, ostaje nam dojam da smo mogli više sa ovakvom ekipom te da je nekim igračima došao kraj (Olić, Srna, Pletikosa...).

 

Za otprilike dva mjeseca nas očekuju kvalifikacije za Euro 2016. godine u Francuskoj, a Kovaču treba ipak dati šansu da ispravi pogreške koje je napravio kroz SP u Brazilu, ali i da stekne iskustvo (koje nažalost mora stjecati u reprezentaciji koja zbog toga pati) jer je evidentno (uh sjetio se odmah Vlaovića pa me proljev uhvatio) da određene kvalitete ima, samo ćemo vruće željezo morati dobro iskaliti.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |