Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT] Kako pobijediti 4-2-3-1 koristeći duboka krila?!


stemaking
 Share

Recommended Posts

Donosimo vam tutorijal kako da pobijediti 4-2-3-1 formaciju koristeći duboka krila (deep winger).

 

_________________________________________________________________________________

 

Krilo može pronaći jako puno prostora ako su daleko od svojih bekova. U stvari, da je prostor između beka i krila vjerojatno jedini pravi prostor koji 4-2-3-1 nudi svojim protivnicima; to može biti široko vani i daleko od gola, ali još uvijek postoji mogućnost da se stvarno zada udarac timovima pomoću krila da upadne duboko i koristi prostor koji je dobio da radi na njegovom suprotnom čovjeku i iznutra.

 

U stvari, ja sam zaposlio krila duboko često neko vrijeme, pogotovo kada se igra sa Manchester Unitedom, jer omogućava brza i jaka krila poput Antonio Valencia koji će napasti lijevo-natrag. On ima mnogo više prostora da zauzme tempo i kada je vaše krilo u punoj brzini, to može biti teško za bilo kojeg igrača da ga zaustavi, bez da napravi prekršaj. S druge strane, omogućava drugom krilu u ovom slučaju Naniju više prostora da dribla loptu unutar terena i otvara prostor između veze i odbrane da on to može iskoristiti za šut ili da stvori priliku svom saigraču.

 

Pretpostavljam da je važno kako (i da li uopće) ga pretvara u FM-u. Ja sam vodeći Holandiju; zemlju poznatu po svojim dosljedno inteligentnim igračima i neka velike krila godinama - Overmars, Keizer, Rep, Rensenbrink. Danas je to Robben, kako je navedeno u Wilsonovom članku, Narsingh i Emanuelson, igrači različitih stilova i starosti, ali u klasi da igraju sa svojim protivnicima i igraju ovu ulogu 'dubokog krila'.

 

http://i.imgur.com/RAyQoxT.png

 

Uloga Winger-Support u MR/ML je solidan fit, jer to znači da će moja krila igrati malo dublje (jer su na M umjesto AM i zato RFD je ponekad nego uvijek). Roaming je važan, jer će ih ohrabriti da lutaju gdje god je prostor, vjerojatno duboko i samo u njima.

 

Ostatak tima je postavljen na jednostavnu 4-4-2 formaciju, tako da krila su ono što je izgrađeno oko tima - neće biti jedan u AMC zauzimajući prostor, i dva MC i dva napadača oslobađaju prostor između njih tako da krila mogu to iskoristiti. Dosta priče, da vidimo kako se to odigrava.

 

 

http://i.imgur.com/KoPaKdg.png

 

 

Rani znaci su dobri, Afellay pronalazi jako puno prostora na desnoj strani. Mi nemamo loptu ovdje, ali imamo veliku šansu da napravimo kontra napad ako uspijem da ga vratim - Turski lijevi bek je dovoljno daleko da on ne bi mogao učiniti ništa, ako Afellay pokupi loptu. Jedna lopta kasnije i slaviti ćemo gol. To je problem s fluid tri u 4-2-3-1, a problem koji je pronađen ranije u sezoni sa Chelseaom. 'Klasični' inside forward u 4-2-3-1 može staviti svoj tim pod jako veliki pritisak kao što je Wilson predložio: duboko krilo može "napredovati protiv 4-2-3-1, pogotovo ako protivnička krila zanemaruju njegov defanzivni rad'. To je upravo ono što je Sanli učinio u potrazi za prostorom, i to je dobar znak za našu sposobnost da se suprotstavimo krilima.

 

Full back se ne angažuje?!

 

U oba sistema markiranja, zonal i man marking, postoji određena distanca da igrač mora biti unutar zone kako bi vaš igrač ga 'uključio'. Odbacujući off, duboko krilo isključuje u potpunosti full backa i može se naći potpuno slobodan - nakon svega, suprotstavljeno krilo je pod pritiskom tako da možete gledati svoje full backove.

 

 

http://i.imgur.com/sZmesyJ.png

 

 

Opet Afellay je slobodan ali je i dalje daleko od full backa sada, koji je "preskočio" mog napadača sa svojim centralnim bekom. Moj napadač radi tačno onaj posao koji sam želio, angažiranje i centralnog i full beka, gurajući ih nazad da stvore prostor za moje krilo koji sada dobija 35 metara ispred njega. Sramota je to da se Robben nije spreman za ovu utakmicu, inače bi imali ovdje loptu, a Afellay nije dovoljno brz da napravi mnogo prostora, ali on dobija vrlo puno toga. Emanuelson na drugoj srati radi odličan posao sa loptom.

 

 

Privlačenje pritiska

 

 

http://i.imgur.com/pmmCuy7.png

 

 

Ovaj sprint je krenuo sa 30 metara iz svoje polovine i uz liniju je pretrčao 3 protivnička igrača. Prošao je Sahina broj 6, Gonula broj 2 i Korkmaza broj 5 i ovo je pomoglo u oslobađanju mnogo prostora za Van Persia u sredini. Brzi igrač kao Robben bi vjerovatno presjekao put i krenuo u šesnaesterac i u sredinu odbrane, ali Emanuelson koji je ljevak je uradio tradicionalnu stvar (centaršut) i stvorio priliku.

 

"Rezanje" unutar

 

 

4-2-3-1 je izgrađena za bočne igrače sa dobrim skillom i brzinom i vrlo su vješti u napadu te trčanju u odbranu. Ovi igrači su nekada lijeni i više vole da ostanu visoko nego da uđu duboko u teren. Ovo može ograničiti njihove sposobnosti "rezanja" unutar, te će protivnički igrač prihvatiti se njega i postaviti odbranu veoma solidno.

 

Kada su duboko oni imaju 50 metara da trče. Uvijek napravim grešku kod forsiranja krilnih igrača da se drže visoko na terenu tako da svi moji vezni igrači mogu poslati loptu u for i da bude laka završnica. Rekao sam "svi" i "samo" ali to nije tako jednostavno i naravno moram staviti restrikcije, pretežno, na naboljeg igrača u timu. Ronaldo, Nani, Robben, Ribery and Villa sve su prava imena za "rezanje" sa krila, i nije slučajnost da su ovi igrači među najboljim. Ako je njihov Run From Deep nizak, to znači da će oni više utjecati na igru i to može stvarno utjecati na njih.

 

Emanuelson nije taj nivo ali je i dalje sjajan fudbaler. Ovaj dribling označava njegov prvi pokušaj ulazka unutra.

 

 

http://i.imgur.com/w7p9KLp.png

 

http://i.imgur.com/5emEgxB.png

 

 

Ovo možete nazvati idiotizmom ili genijem Emanuelsonom, ali je interesantno kako je lako prošao svog čuvara. Cijela desna strana Turske je izbrisana - Tore je previše lijen da prati Emanuelsona i Golus ostavlja veliki jaz iza njega približavajući mu se. To je upravo zona u kojoj se može nanijeti ogromna šteta protivničkoj ekipi.

 

 

Kako će mi ovo pomoći?!

 

 

Treba naglasiti da nema instrukcija koje su superiorne u odnosu na druge i ne postoji samo jedan način dobijanja najboljeg od našeg igrača. Studiranje ovoga u dubini je veoma interesnto i na taj neki način se može pokazati važnost dubine i Run From Deep instrukcije u vezi igrača u igri. Preporučujem slične role igračima poput Valencie i Robbena i općenito igrača koji mogu ponuditi više od završnog dodira ili centaršuta. Ući duboko može učiniti čuda za prostor i šanse, koje bi mogle biti dovoljne da se savlada 4-2-3-1.

Edited by stemaking
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Pošto sam dobio više poruka, da napišem ovdje svima.

 

Tutorijal se odnosi na to da svoja krila iskoristite na najbolji nacin i sto dublje kako bi pobijedili ekipu koja igra u formaciji 4-2-3-1.

 

Stojim vam na raspolaganju ako vam treba još koje objašnjenje ili bilo šta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |