Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Taktika] Ancelotti i Real Madrid 2013/2014


Madridista
 Share

Recommended Posts

http://e2.365dm.com/14/05/768x432/Real-Madrid-v-Atletico-Madrid-Carlo-Ancelotti_3147319.jpg?20140524231953

 

Prvo što vam padne na pamet kada netko spomene Ancelottija je vjerojatno njegova podignuta obrva, ali i gospodska elegancija. On je po nogometnoj prirodi defanzivniji trener i voli kontrolirati igru, a to sve najbolje pronalazi u svojoj na široko poznatoj formaciji 4-3-3. U Real Madrid je donio ono što je falilo, a to je odlično postavljena obrana, a za napad se nije trebao brinuti.

 

Prije negoli krenem napomenut ću da će se ovaj tekst odnosno taktika sastojati od dva dijela. U prvom dijelu ću malo približiti stvarni Real Madrid i filozofiju Carla Ancelottija otkad je preuzeto kormilo madridskog velikana, a u drugom ću predstaviti taktiku, koju ću naravno probati na što bolji način prenijeti iz RL u FM.

 

Ancelotti je jedan od trenera sa golemim iskustvom igranja nogometa na najvišem nivou, ali i sa istim iskustvom je i u svijetu iza aut-linije. U Real Madrid je došao sa već "gotovom" taktikom, njegovom nadasve poznatoj u 4-3-3 formaciji. Prvo što je trebao obaviti su transferi kojima je trebao srediti momčad onako kako će mu to najbolja pasati u taktici.

 

Prvi odlasci bili su Higuain, Callejon i Albiol, a za sve to imao je pokriće. Prvo što je htio je napadača kakav je Benzema pa je samim time Higuain bio višak. Callejon nije po njemu imao kvalitetu za Madrid, kao ni Albiol. Zadnji igrač koji je napustio glavni grad Španjolske je Ozil, što je izazvalo mnoge navijače na zviždanje novom treneru - po samom dolasku. Ipak, ispostavilo se da je prodaja Nijemca bila odličan posao, a prekomandiranje Angela di Marije kao pun pogodak.

 

Ancelotti je jednom prilikom izjavio: "Istina je da Di Maria ima manji kvalitet nego Ozil, ali je brži, ima bolji karakter i igra za cijelu momčad pa zato preferiram Di Mariju. Dolaskom Balea bolje je da imamo njega."

 

http://i.imgur.com/4Utix5Al.png

 

Carlo Ancelotti napravio je ono što Jose Mourinho nije, a to je poboljšanje zadnje linije. Real Madrid ove sezone igra odlično, zabija puno pogodaka zbog fantastičnog napada, ali prima puno manje u odnosu na prošle godine, a ponajviše je zaslužan upravo trener. Pepe i Ramos vjerojatno igraju sezone života, a i Luka Modrić se odlično uklopio u Talijanovu filozofiju.

 

Njegov sistem bi se mogao vrlo lako opisati kao "red, rad i disciplina". Bilo tko tko je gledao barem jednu utakmicu Madriđana mogao je vidjeti rad svih igrača na terenu, ali i disciplininu što se tiče postavke. Vrlo malo se igrači kreću sa svojih pozicija, odnosno imaju točno zadane pozicije na terenu, osim nekolicine igrača koji imaju posebne instrukcije. Primjer su Bale i Ronaldo, koji tijekom utakmica često mijenjaju pozicije, no ostatak momčadi se poprilično čvrsto drži naredbi.

 

Kao što sam na početku teksta rekao, Carletto preferira kontrolu igre što mu na neki način omogućava uska formacija, ali u nekim trenucima kako bi iskoristio sve atribute koje ima, igru ubrzaje zbog hitrosti preko krila što u većini slučajeva čini razliku na terenu. Kao što je jednom prilikom rekao, voli igrati usko u sredini što mu najviše paše u odabiru igrača. Modrić, kao odlični hibridni veznjak, Alonso kao jedan od najboljih povučenih razigravača na svijetu te rastrčani i borbeni Di Marija.

 

To bi bilo to za ovaj dio, možda nije najbolji kraj, ali ne bih želio sve otkriti već u ovom dijelu jer je taktika još uvijek u izgradnji. Eto, za kraj vam želim dobro jutro...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ancelotti i Real Madrid 2013/2014 (taktika)

 

http://i.imgur.com/BMp9MXo.jpg

 

Kao što sam već u uvodnom dijelu rekao, Carlo Ancelotti preferira formaciju 4-3-3, no na terenu ne izgleda baš tako kako i na papiru. Ja sam se zato odlučio na 4-5-1 a.k.a. 4-1-2-2-1, vrlo vjerojatno jedna od najpoznatijih formacija u modernom nogometu.

 

Tu sam formaciju izabrao jer mi pruža sve što Carlo želi, zadnjeg veznog kao što je Alonso, dva krilna igraca koji ulaze u sredinu (ali mogu ih koristiti kao što ih je on koristio kod obrane, gdje su se vraćala natrag). Uz to, vrlo lako mogu ukomponirati dva srednja vezna, u ovom slučaju Modrića i Di Mariju/Isca. Da sam kojim slučajem uzeo čistu 4-3-3 teško bih dobio efekt kakav tražim, no da ne duljim, preći cemo odmah na TI i PI, kao i ostale dijelove.

 

http://i.imgur.com/5yCOkCv.jpg

 

Krenut ćemo od mentaliteta koji u većini utakmica bude na Control u početku, mijenjam tijekom utakmice u zavisnosti od rezultata. Dvoumio sam se oko Standard i Control, no ipak mislim da bi u ovom slučaju ovaj drugi izbor bolje došao; doza opreza, ali isto dosta napadački nogomet.

 

I kod odabira fluidnosti sam bio u dvojbi, staviti Balanced ili Fluid, no i ovdje je izbor pao na broj dva. Očekivao sam da igrači sudjeluju u igri u svim segmentima, pa će tako i napadački orijentirani igrači doprinijeti obrani.

 

Mislim da se kod odabira timskih instrukcija nema što previše objašnjavati. Sve što nam je potrebno za dobru kontrolu igre, dobro postavljeno obranu i disciplinu. Stoga sam izabrao Shorter passing, Pass into space, Work ball into box te Play out of the defence. Bekovi nam moraju doprinjeti napadu pa sam označio i Look for overlap kako bi i oni prelazili u zadnju trećinu terena gdje je prazan prostor iza leđa Ronalda i Balea. Usko postavljena momčad i visoka obrana te naravno disciplinirano (Play narrower, Push higher up i Be more disciplined).

 

Dosta cesto (pošto igram sa Realom) koristim Mark tighter i Use offside trap, a što se samog ritma tiče, utakmice počinjem na standardno. Ako do recimo 25. minute nismo stvorili neke posebne prilike, pojačam tempo, ako pak vodimo pokušavam primiriti igru te smanjim tempo. Sve u svemu, tempo mijenjam tijekom utakmice, i na kraju ukoliko imamo povoljan rezultat uključim i Retain possession. Sve to viđamo i u pravom Real Madridu; zatvaranje utakmice.

 

Player instructions

 

Kada postavljamo posebno instrukcije za svakog igrača, onda ćemo krenuti od golmana. U ovom slučaju najsličnija opcija je Sweeper keeper na Defend, ono što je često ove sezone radio Lopez; bez nepotrebnih izbijanja te stajanje na oko 10-11 metara od gola. Ancelotti je to preferirao jer je gurao obranu naprijed, a često su Ramos ili Pepe igrali i previsoko, a u tom slučaju vratar je bio zadnji igrač.

 

Uloge bekova Ancelotti je usavršio tek u drugom dijelu sezone stavivši Marcela da ide više naprijed dok je Carvajal ostajao malo iza, odnosno ako je lijevo Coentrao, Carvajal bi dobio više slobode. Zato sam se odlučio na lijevu stranu staviti Complete wing back, dok je desno bio Full back - Support, upravo iz navedenog razloga - balansa.

 

Što se štoperskog para tiče, i njih dvojica su u različitim ulogama. U ovom slučaju Ramos je bio taj koji je većinom s loptom krenuo naprijed (Ball playing defender - Defend), a Pepe, odnosno Varane bili su malo povučeniji iza (Central defender - Cover) u visoko postavljenoj obrani.

 

Zadnji vezni, Xabi Alonso je imao posebnu ulogu. On je bio taj osigurač i pokretač igre, igrao je i defanzivno puno, ali je isto tako bio onaj od koga su išli napadi - dirigent. U FM svijetu tu ulogu smo dobili tek u ovom serijalu - Half back. Kada bi Ramos izašao visoko s loptom (samim time i cijela linija obrane), on bi se povukao i bio kao peti branič pa čak bio i malo iza kako bi omogućio dodatnu opciju, a ukoliko je momčad bez lopte, igra standardnog destruktivca.

 

Duet u veznom redu činili su Luka Modrić i Angel di Maria. Nešto posebnija uloga bila je ona od Argentina u veznom redu. Iako je sam po sebi krilni igrač, pokazao je koliko koristan može biti i u veznoj liniji. Njegovu ulogu u FMu opisat ćemo sa Central midfielder - Attack uz to da je nerijetko prolazio preko lijevog krila (kad je Ronaldo oslobodio prostor ulaskom u sredinu) pa smo to mogli vidjeti protiv Barce (obje asistencija sa lijevog krila). Modrić je pak igrao klasičnog playmakera (Advanced playmaker - Support), a protiv jačih ekipa Ancelotti bi mu dodijelio nešto defanzivniju ulogu uz bok Alonsu (Deep-lying playmaker - Support).

 

Dva krilna igrača, Ronalda i Balea ne treba previše opisivati. Jednostavno im je postavljeno da budu Inside forward - Attack te se tu nema što reći osim da će oni biti ti koji će driblingom probijati obranu protivnika, udarcem iz daljine i slično. Zapravo ono što i gledamo kod njih u Realu.

 

Benzemina uloga je ove sezone donijela mnogo toga dobroga u igri Real Madrida. Naime, cijelu sezonu igrao je u ulozi "lažne devetke" (F9) što je omogućavalo Ronaldu i Baleu ulazak u sredinu (prostor koji je Benz ostavio iza sebe pri dolasku u dubinu). Nema se što više reći, dolaziti će po lopte u sredinu, asistirati i naravno zabijati (ali će i pasivno utjecati na suigračeve pogotke).

 

Opposition instructions

 

Kako bi što bolje zatvorili sredinu i protok lopte kroz taj dio, nastojao sam zatvarati sve ofanzivne igrače. Krilne sam često i čvršće zatvarao, ali treba obratiti pozornost i na bekove protivničke koji mogu zadati problema ukoliko igraju ofanzivno, ali mogu vam i pomoći ako ste pravilno postavljeni (kontra-napadi). Preporučam da pročitate sljedeći tutorial kako bi što bolje koristili OI.

 

Posebne instrukcije za korištenje taktike

  • Tijekom priprema sam taktiku uvježbavao kako stoji u tutorijalu, a tijekom predsezone sam gotovo cijelo vrijeme na ''General training'' držao na Team Cohesion, a kod ''Match preparation'' držao Att. movemant
  • Važno je taktici dati vremena da se uvježba, inače ukoliko budete stalno mijenjali stvari će samo biti gore
  • Ukoliko imate vodstvo od dva ili više golova razlike oko 60. minute, probajte lagano zatvarati utakmicu s ovim instrukcijama.
  • Ukoliko imate vodstvo od jedan razlike, a mislite kako protivnik može zabiti izjednačujući pogodak (oko 75. minute utakmice) također probajte zatvoriti utakmicu uz Counter mentality.
  • Ukoliko gubite oko 60. minute probajte ubrzati tempo, a ukoliko gubite oko 75. minute sve karte stavite u napad s ovim instrukcijama
  • Ukoliko protivnik igra sa dva napadača nemojte u OI stavljati obojici Tight marking na Always već probajte po osjećaju prepoznati Poachera (većinom se koristi Poacher uz kolegu u napadu) te njega staviti na Always, a drugog napadača ostaviti bez instrukcija
  • Igrate protivnik protivnika za kojeg mislite da je opasan i da bi posao mogao biti težak, probajte mu se prilagoditi, zatvoriti njegove ključne igrače i pronaći mane (tutorijal bi vam mogao poslužiti)
  • Taktika je testirana na 14.3.1 patchu tako da ne mogu tvrditi da će jednako dobro raditi i na ranijim patchevima


Kako taktika izgleda u akciji

 

Obrana

 

http://i.imgur.com/yMQEq3r.jpg

 

Uzeo sam situaciju sa početka utakmice. Pošto nam krilini igrači ne rade puno u obrani odnosno ne prate bekove do kraja, prazan prostor koliko-toliko nam uspiju pokriti dva vezna igrača (u ovom slučaju Modrić), a iza njega lagano se povuće Bale. Vidi se također na slici koliko je u sredini gusto, a da protivnik sa jednim napadačem i nema puno šansi kroz središnji koridor (napadač usamljen između moja dva srednja braniča).

 

http://i.imgur.com/sslpVtn.jpg

 

Nešto jasnije se na slici vidi uloga defanzivnog veznog (Rola: Half back). U ovom slučaju smo krenuli u izlazak iz presinga, a upravo zbog tog igrača nam je to nešto lakše. Denswil je uzeo pruženi prostor, Modrić je došao po loptu te odigrao dupli pas sa Iscom, krenula je kontra. Half back nam u ovom slučaju služi kao "osigurač", ali i dodatna opcija (ukoliko nismo krenuli naprijed) kod dvojice braniča.

 

Napad

 

http://i.imgur.com/kp2UEMt.jpg

 

Kod napada najveću ulogu igra Benzema (Rola: F9). U dosta slučajeva on je ključni igrač što se vidi i ovdje. Dubok ulazak u sredinu, Ronaldo prelazi tada u napadača, a Isco pametno odvlači protivnika na drugo krilo, a prazan prostor otvara se Marcelu kojeg protivnik ne prati. Tada bek (sa lijeve strane je Complete wing back) kreće naprijed i gura loptu Ronaldu koji je u mat poziciji.

 

http://i.imgur.com/zIGFKYZ.jpg

 

Ponovno vidimo Benzemu u akciji. Iako je ovdje bio pasivan (nije dirao loptu), odvukao je dva braniča visoko, a Ronaldo i Bale su utrčali u prostor. Isco je ipak odlučio za Ronalda, ali je protivnički bek bio brži i uzeo loptu. Uz to, ipak se vidi trk Marcela koji je i ovdje mogao biti uposlen od strane Isca i ponovno bi, vrlo vjerojatno, Ronaldo ili Bale bili u gol-prilici.

 

http://i.imgur.com/wreNac4.jpg

 

Pošto vjerujem da je uloga Benzeme i najbolja za pojasniti (Ronaldo i Bale samo driblaju i pucaju), ponovno nam je glavni akter na slici upravo on. Izašli smo iz presinga, Modrić je dao polu-dugu loptu za Benzemu koji je ponovno duboko ušao, odigrao iz prve za Ronalda i on je u mat poziciji, dodaje Baleu i Bale zabija (ovo je za pobjedu bilo).


Izvođenje i obrana prekida

 

Prekidi u napadu

 

http://i.imgur.com/2YYsjYm.jpg

 

Prekidi u obrani

 

http://i.imgur.com/1xoFhuR.jpg


 

Verzija 1.0

 

Verzija 2.0

Promjene u odnosu na verziju 1.0:

 

  • Uključene opcije u TI: Drill crosses, Exploit the flanks i Allow wide players to swap
  • Isključene opcije u TI: Puch higher up
  • Promjene u PI: DCL i DCR imaju uključeno Close down more, a ST ima uključeno Roam from position
 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Rezultati

 

http://i.imgur.com/QhvBiWf.jpg

 

http://i.imgur.com/vc5bg0R.jpg

 

http://i.imgur.com/hgmTpaq.jpg

 

http://i.imgur.com/vYP6pM5.jpg

 

*Riječ je o prvoj sezoni u kojoj sam testirao taktiku. Znači mijenjao sam i na kraju, nadam se pronašao ono što tražim. Testiranje će biti i dalje, možda i neki drugi klub gdje mi roster dopusti korištenje ove taktike. Također, svi koji ju budete koristili (ako vas naravno bude), možete komentirati i ostaviti svoje rezultate koje ću ubaciti kako bi uvidjeli gdje sam griješio (ako sam, a vjerujem da imao što je i normalno) i ispravili greške

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dame i gospodo, više gospodo nego dame :D

 

Napokon, nakon dobrih mjesec dana testiranja i igranja prve sezone sa Real Madridom, gotov sa u potpunosti taktiku koju sam pokušao što bolje prenijeti iz stvarnosti u Football Manager 2014. Riječ je o taktici koju Carlo Ancelotti prakticira u Realu, a sve imate u prva tri posta.

 

Nadam se komentarima, bilo kritike ili pohvale, sve je dobrodošlo ;)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Posebne instrukcije za korištenje taktike

  • Ukoliko imate vodstvo od dva ili više golova razlike oko 60. minute, probajte lagano zatvarati utakmicu s ovim instrukcijama.
  • Ukoliko imate vodstvo od jedan razlike, a mislite kako protivnik može zabiti izjednačujući pogodak (oko 75. minute utakmice) također probajte zatvoriti utakmicu uz Counter mentality.
  • Ukoliko gubite oko 60. minute probajte ubrzati tempo, a ukoliko gubite oko 75. minute sve karte stavite u napad s ovim instrukcijama
  • Ukoliko protivnik igra sa dva napadača nemojte u OI stavljati obojici Tight marking na Always već probajte po osjećaju prepoznati Poachera (većinom se koristi Poacher uz kolegu u napadu) te njega staviti na Always, a drugog napadača ostaviti bez instrukcija
  • Igrate protivnik protivnika za kojeg mislite da je opasan i da bi posao mogao biti težak, probajte mu se prilagoditi, zatvoriti njegove ključne igrače i pronaći mane (tutorijal bi vam mogao poslužiti)

Eto tu piše sve, a i imaš neke slike da lakše skužiš ;)

 

btw. ako recimo primiš gol protiv slabije momčadi (onako slučajno), onda možeš odmah nakon primljenog gola malo ubrzat tempo i gurnuti obranu više (push higher up)

Link to comment
Share on other sites

Ne kažem ni ja da je lik loš, al kad mi je napisao "Like it or not you need to eat plenty of bread in football to critisise me" onda me je rauočarao xD Al sam mu fino odgovorio "Oprosti stručnjak, nisam te primjetio" lol

 

No kako ti se čini moja taktika, pustimo njega sada :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Verzija 2.0

:download:

 

Promjene u odnosu na verziju 1.0:

 

Uključene opcije u TI: Drill crosses, Exploit the flanks i Allow wide players to swap

Isključene opcije u TI: Push higher up

Promjene u PI: DCL i DCR imaju uključeno Close down more, a ST ima uključeno Roam from position

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |