Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT] Igra brojeva


Lord
 Share

Recommended Posts

Igra brojeva

 

Mrzim brojeve. Uvijek sam bio loš u matematici, pogotovo sa formulama I takvim stvarima; Pitao sam se gdje mogu korisititi u životu? Nakon treće godine u srednjoj školi, nisam imao pojma šta je moja profesorica iz matematike govorila ispred ploče. Najiskrenije. Sad mi se I vrti kad moram napisati telefonski broj.

 

 

Ono šta ja volim je jednostavnost. Srećom, to se može čak I u matematici naći, pogotovo u djelovima “znanosti” koji su korisni, kao 3 je više od 2. Točno, zar ne? U nogometu također vrijede ti jednostavni principi. Sječam se intervjua Marcella Lippija prije par godina, kada je objasnio svoju taktiku protiv Češke Republike rekao je : “Znao sam da Češka igra sa puno veznjaka, stoga sam odlučio postaviti I svoje također.” Ta ideja je opstala, ali je dosada nisam mogao realizirati u FM-u. Sljedeći opisi će biti iz dva “save-a”, oba prva sezona sa Valencijom I Arsenal gdje brojčana nadmoć u veznom redu je donijela mom timu neviđene pobjede.

 

 

Kako bih smjestio slične veznjake Valencije koje ima ove sezone, pogledao sam Ancelottijevu taktiku 4-3-2-1, sa piramidalnim oblikom od veznog reda pa dalje. Stvarno mi nije draga ta formacija. “the full backs” su imali vrlo dobru sezonu, igrajući uglavnom u ovakvom obliku I obavljujući svoj posao vrlo dobro. Začudo problemi su počeli u sredini. Bilo je dosta kratkih i uzaludnih pasova. Naravno, posjedovali smo posjed u protivničkoj polovici, ali igra nije bila dovoljno izravna. Često bi samo dodavali loptu u krug dok je ne bi izgubili.

 

 

Bez obzira na to osigurao sam 3. mjesto u ligi i neke poprilično znamenite pobjede u utakmicama manje važnosti. Naprimjer nikad nisam uspio pbjediti ni Real ni Barcu u prvoj sezoni sa “Los Chesima” osim sada u Mestalli. Mourinho je doveo svoju očekivanu formaciju; nisu imali šanse. Moj čvrsti zid od 3 centralna veznjaka potpuno je neutralizirao njihov napad sa vrludanjem (roaming) sa 2 AM-sa prednost se umnožila. Nisu uspjeli napraviti niti jednu pravu priliku. Uzimajući u obzir razliku u kvaliteti i kemiji ovo je moglo biti obavljeno jedino jednostavnom matematikom moje brojčane prednosti.

 

http://i.imgur.com/KVnQgmQ.jpg

 

Formacija je bila uspješna I kod drugih teških protivnika također. Sve teže I teže je bilo u kasnom djelu sezone, prilagodio sam taktiku protivniku, pogotovo ako su mi ostaviličisti plijen za razoružat u veznom redu. Protiv Manchester Ctiya tim je bio raspoređen u ono što ja zovem : “Lavlja formacija”, 4-1-2-2-1. Cilj je “umototati” protivničkog “playmakera” u “džep” moga veznog reda, dakle u osnovi zarobiti I izolirati kreativne iskre protivnika.

Dva krila su malo odvojena od veznog trija, ali oni osigiravaju prodor I slobodna su u većini slučajeva, ponašajući se kao “sateliti” napada, koji se hrane loptama. City je bio razbijen bez problema u drugoj rundi šesnaestine finala Lige Prvaka.Princip I formacija su vrlo efektivni u mnogim slučajevima, I u glavnom, tim izgleda mnogo stabilniji sa dubokim srednjim veznim.

 

 

Sada moj voljeni Arsenal. Borim se sa “saveom” ali sam trenutno u ožujku sezone. Trenutno smo 2. U ligi i ispali smo iz oba domaća kupa očekujuči uzvrat u “Parku Prinčeva” protiv PSG-a.

 

http://i.imgur.com/nPCMTMY.jpg

 

Protiv Juventusa smo izgubili pošteno kod “Emiratesa” zahvaljući onome već prije opisanom. Kao što možete vidjeti sve se savršeno uklapa. Moj vezni red je završio zarobljen u njihovom defenzivnom trokutu i nije se činilo u niti jednom trenutku da mogu izvući nešto iz utakmice. Bili smo i zarobljeni i brojčano nadjačani.

 

 

Giroud je je bio beznadno izgubljen u uzburkanosti obrane, a krila se nisu uspijevala probiditi unutra zbog brojnosti veznih igrača. Kasnije ova taktika prikazana ovdje se izmjenila nakon proučavanja par dobrih članaka o Jürgenu Kloppu i njegovog koncepta formacije. Ključ za to su naravno dva centralna vezna i upravo sada je to „difolt“ sa prilagođenim rolama ovisno o protivniku i povlačenjem AMC-a na DMC-a radi zatvaranja rupe.

 

http://i.imgur.com/nEWwhCS.jpg

 

 

Prava pobjeda za concept brojeva je prva utakmica sa PSG-om 2-0. Formacije bez AM-a I DM-a, kao ova koju koristi Ancelotti, ima tendenciju da bude “kruta” (rigid). Ova formacija je okomita I brza – ali joj fali dinamičnosti I jednolična je. Prvo sam razmišljao o kopiranju Barcelonine donedavne strategije u Ligi prvaka (Champions League) napadajući PSG-ovog najslabijeg igrača ; Jalleta. Brzo sam se predomislio gledajući na dva MC-sa, koji su ranjivi kao janjci koji čekaju klanje. Nisam mogao namjestiti 4-2-3-1 jer je Nianggolan ozljeđen; također Ramsey I Arteta nisu dovoljno fizički spremni I brzi da bi držali ritam igre 90 minuta; Coquelin je previse sirov da bi mu vjerovao u veznom redu sastavljenog od 2 čovjeka protiv takvog protivnika. Stoga sam namjestio 3-2-3-2, i rezultat je bio zapanjujuć.

Moj tim je imao potpunu kontrolu nad utakmicom I PSG nije napravio dostojnu šansu jer su bili u posjedu pobjeđeni te nisu mogli džati loptu da bi stvorili neki efektivni pas. Pokazalo se da sa 2 partnera do njega Coquelin šefuje u sredini postižući pogotak 14 minuta nakon što je Theo završio I opet 20 minuta nakon. Na poluvremenu premjestio sam Wilsherea sa DLP-a na napadačkog CM-a da utvrdi našu brojčanu nadmoć i da ju iskoristi maksimalno I isto tako sam mu dao upute da igraju uže (narrower), koncentrirajući igru tamo gdje su Francuzi bili najlošije opremljeni. PSG je bio uspješno iscrpljen I mladi Francuz Coquelin je igrač utakmice.

 

Ono što je istinski inspiriralo ovaj rad je zapravo poraz prije PSG utakmice. Millwall, od svih klubova koje sam pobijedio oni su bili ekipa koja me izbacila iz FA kupa. U prvoj utakmici namjestio sam formaciju 3-4-3 po prvi put, nadajući se da ću ih „otpremiti“ brzo i sačuvati izdržljivost. Postigli smo pogodak brzo, ali smo zakazali u povečanju prednosti i individualna greška je rezultirala remijem.

U uzvratnoj utakmici oni su koristili 3-2-3-2 također i završilo je opet 1-1. Na penalima bili su sretniji (Arteta je imanovani izvođač sa točke, i vjerovali ili ne uspio je promašiti svaki penal za sada). U oba okršaja Millwall je imao 5 veznjaka i jednog samog napadača. Jednostavno ih nismo uspijevali probiti. Napraviti isto protiv mnogo močnijeg protivnika na isti način ne može biti slučajnost. No pogledajte što sam naučio iz tog neuspjeha.

 

http://i.imgur.com/LCpSquN.png

 

Postoje iznimke naravno-nisu uvijek brojevi u veznom odlučujući. To je ljepota nogometa. Na primjer, u zadnjoj grupnoj utakmici lige prvaka protiv Benfice, kod koje momčad i formacija su bili više nego spremni pobijediti mojih početnih 11. Nervozna igra je bila rješena s 2 pogotka Marica-e ali oni postižu prvi.

 

 

Plan je bio preopteretit oba njihova boka, jer hlubovi iberijskih zemlaja nisu bas poznati po snažnim obranama i njihovim bokovima nedostaje discipline i potpore za neutralizaciju kvalitetnih krila. Momčadi sam dao upute da igraju široko (wide) kako bi razdvojili njihove veznjake. Stoga korišetenje kvalitetnih taktika ovisni o točnim uputama. Detalji su nešto u čemu također nisam dobar, stoga ponekad pogodim, u drugim slučajevima ne baš.

 

 

Stoga razmišljajte u konceptima. U večini slučajeva jednostavna logika je dovoljna da se neutralizira strahivit protivnik. Ja sam koristio „džep-trik“ uspješno godinama, a igra sa brojevima je još logičnija i jednostavnija.

 

tekst preuzet sa http://www.pushthemwide.co.uk/

 

 

TEKST PREVEO

unnamed

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |