Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Analiza utakmice: Real Madrid 1 - 0 Bayern Munchen


Madridista
 Share

Recommended Posts

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/10171817_723973004314105_6266333873419195251_n.jpg

 

Real Madrid i dalje ostaje neporažen kod kuće u Ligi prvaka što se ove sezone tiče. Zadnja momčad koja je pala na Bernabeu je Bayern Munchen. Madriđani su slavili pogotkom Benzeme u 18. minuti i do kraja utakmice sačuvali prednost, koja je mogla biti i veća da su čiste prilike iskoristili Ronaldo i Di Maria, no u Njemačku će se otputovati sa minimalnom prednošću.

 

(klik na sliku za uvećanje)

 

Početne postave obje momčadi:

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao; Di Maria, Alonso, Modrić, Isco, Benzema, Ronaldo

Bayern Munchen: Neuer; Rafinha, Boateng, Dante, Alaba; Schweinsteiger, Lahm, Kroos; Robben, Mandžukić, Ribery

 

Iako je na papiru izgledalo da je Real Madrid izašao u formaciji 4-3-3, na terenu se to promijenilo u 4-4-2 kao što je Ancelotti prakticirao protiv Barcelone prošli tjedan. Može se reći da je to bio odličan izbor s obzirom da su na obje utakmice neutralizirani najopasniji igrači. Kod Bayerna su to bili Robben i Ribery, a malo prostora se davalo i bekovima koji su inače veoma ofanzivni kod Pepa Guardiole.

 

Sa druge strane, kod Bayerna je Lahm počeo u veznom redu, a Rafinha na desnom beku što ove sezone dosta često koristi Pep, a u napadu je ipak počeo Mandžukić iako se do posljednjeg trenutka mislilo da će Bavarci krenuti sa “lažnom devetkom” u vidu Gotzea ili Mullera.

 

Pogodak Benzeme sa 1-0

Od samog početka znalo se da će Ancelotti prepustiti inicijativu Bayernu i svoje prilike čekati iz kontra-napada. Bayern je gotovo uvijek bio veoma visoko, a obrana je gotovo stajala na centru kada grade napad, a upravo je to idealno za izvesti ubojite kontre kakve je Real proteklih godina izvodio pod palicom Josea Mourinha.

 

Nakon što je Real očistio loptu iz 16-erca, Pepe se izborio da lopta ostane u njihovom posjedu, nekoliko trenutaka poslije Real je već u kontri. Ronaldo daje odličnu loptu do Coentraoa koji pronalazi Benzemu na drugoj stativi, a Francuz zabija za 1-0. Najbitnija stvar kod ovog pogotka je loše markiranje igrača, prvo od strane Rafinhe koji je pustio Ronaldu da uputi dodavanja, a zatim i Boatenga koji stoji visoko i ne uspijeva ispratiti Coentraoa.

 

 

 

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/Benzema-1-0.png

 

Loš vezni red Bayerna?

Bayern ima fantastičan vezni red što se tiče tehničara, no vrlo slabo su isti ti igrači odigravali defanzivne zadatke. Real Madrid je stvorio nekoliko odličnih, brzih kontra-napada, a Bavarci nisu niti reagirali na to, odnosno faulirali kako bi zaustavili mogući pogodak. Na slici ispod se vidi koliko je prostora osvojio Di Marija, a da ga odmah u začetku iste akcije nitko nije faulirao te je on slobodno prošao kroz sredinu i otvorio veliku priliku za Real.

 

 

 

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/Screenshot_4-1024x484.png

 

To nije bila jedina takva prilika. Modrić je u jednom trenutku sam izašao na polovicu Bayerna i gurnuo Benzemi loptu u prostor, a visoka obrana Bavaraca u tom trenutku vrlo lako ispada. Zanimljivo da nitko nije niti pokušao zatvoriti Modrića i spriječiti dodavanja, a pored njega su bili i Robben i Lahm.

 

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/modri%C4%87.png

 

Dupliranje protivnika

Veći dio utakmice Robben i Ribery se nisu ni vidjeli, što je poslije rezultiralo time da je Ribery napustio igru. Upravo ovdje se ističe postavka Ancelottijeve momčadi u 4-4-2 formaciji. Di Maria i Isco su odlično zatvarali bekove i krila Bayerna te su oni imali dupli posao za odraditi, odnosno prvo proći vezni red, tek onda dolaze bekovi u obrani. Kroz sredinu bilo je gotovo nemoguće zbog vrlo malo prostora među linijama Reala (prostor između obrane i veznog reda). Na slici ispod se vidi kako su igrači postavljeni u linijama te da je Isco već imao igrača (Robbena), a da Coentrao čeka iza leđa.

 

 

 

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/Screenshot_5-1024x475.png

 

Napomenimo da nisu bili duplirani samo krilni igrači, već gotovo svaki put kad bi igrač Bayerna primio loptu na cca. 30-35 metara bio bi dupliran i tada je loptu mogao gurati samo natrag čime je Real neutralizirao prilike iz sredine, a preko krila/bekova Bayern nije bio previše opasan zbog loše igre Robbena i Riberya.

 

http://realmadrid.hr/wp-content/uploads/2014/04/Screenshot_6.png

 

Zamjene

Carlo Ancelotti imao je Garetha Balea na klupi i bilo je za očekivati da će Velšanin kad-tad ući u igru, a to se dogodilo u 73. minuti kada je teren napustio Ronaldo. Portugalac je bio prilično umoran i istrošen, a Bale je do kraja utakmice imao nekoliko dobrih prodora. Pepe je morao u istoj minuti izaći zbog ozljede, a ušao je Varane koji je svoj dio posla odradio vrlo dobro. Treća izmjena kod Madriđana bila je Isco-Illarra čime je Ancelotti još više zatvorio sredinu. Može se reći da je talijanski stručnjak dosta dobro odradio zamjene te se nije vidjela velika razlika kod obrane, a napad je bio hitriji sa Baleom.

 

Pep je prvo iz igre povukao Rafinhu, a gurnuo Lahma desno te Martineza kao svježeg sa klupe u sredinu. Taj potez vjerojatno je odrađen iz više razloga, a jedan od njih je što je Bayern sve više napadao i bili su vrlo visoko na terenu postavljeni te im je trebao jedan “osigurač” koji bi pokušao moguće kontre Reala presjeći u korjenu. Druga izmjena bio je Gotze za Riberya i to je najlogičniji potez bio s obzirom da Ribery u 72. minuti nije napravio apsolutno ništa, osim par ubačaja (neuspješnih). Nakon toga sve je okrenuo prema napadu, a igru je napustio Bastian umjesto Mullera koji se u 90. minuti našao u dobroj prilici, no Alonso se ispriječio.

 

Zaključak

Iskusni Carletto još jednom je pokazao kako se vrlo dobro zna nositi sa “tika-takom”. Formacija 4-4-2 izgleda da je pun pogodak protiv momčadi kakve su Barca i Bayern. Real Madrid je mogao utakmicu završiti sa većom prednošću, no ipak će u uzvratu morati igrati sa svim mogućim snagama kako bi izborili finale u Lisabonu.

Pep je ipak malo zakazao, nedostajao je taj “Plan B”. Iako je bilo evidentno na preko mnogobrojnih ubačaja ne mogu ništa, oni su nastavili, forsirali su Robbena koji je imao tek tri uspješna driblinga, a od toga je tek jedan bio donekle opasan. Kroz sredinu nisu ništa napravili i jednostavno su cijelu utakmicu igrali gotovo jednakim ritmom. Jedno je sigurno, Bayern se neće predati, a Real Madrid će morati postići barem jedan pogodak kako bi si donekle olakšao posao u Minhenu.

 

Izvor: realmadrid.hr

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |