Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT] Asimetrija i njen utjecaj na protivnika


Lord
 Share

Recommended Posts

Asimetrija I njen utjecaj na protivnika

 

 

Svjestan sam činjenice da kad sam ranije pisao o asimetriji, držao sam sam se dalje od Premier lige, koju večina ljudi igra, stoga nije toliko korisno za sve koji se muče u taktičkom dijelu.. Kako god još je jedan razlog za to da dok se nisam izborio da asimetrija proradi u Premier ligi nisam bio spreman objaviti nešto o tome.

 

Ono što će ovaj članak prikazati je da čak I jednostavna izmjena osnovne taktike koja će ju napraviti malo asimetričnu može uništiti AI(artificial intelligence) i njegovu kontrolu igre bez obzira na stas kluba kojim igrate.

 

Stoga ću za ovo koristit Fulham klub sa sredine tablice I sa dva dobra krila (što je kako će te I vidjeti od ključne važnosti)- Ruiz I Emanuelson .

 

Oblik

 

Neću sad u velike detalje o uputama pojedinim ogračima jer mislim da nije od neke pomoći te da može biti vrlo zbunjujuće. Kao što možete vidjeti upute timu ( team instructions) su “default” I nadam se da sad shvačate zašto su krila (wingers) tako važna za ovu formaciju. Jednostavno nakrivljenjem veznog reda krenit ćemo na Al obranu dinamičnona način da na događanja utjećemo masivno. Večina pozicija su standardne I imaju očekivane upute. Šutevi iz daleka su smanjeni svim igračima, duge lopte su pojačane kod desnog veznog I defenzivnog centra I takošer na oba napadača. Jedina razlika između krila su dužnosti koje su im zadane/koje im pripadaju.

Ovo služi kao pomoć onima koji se muće taktički, zadržavajući upute što je jednostavnije moguće.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo.png

Svjestan sam da je najbolju način objašnjavanja taktike prikazivanje funkcionalnosti taktike u igri, te se nadam da će vam djelovi koji slijede pomoći jer vizualiziraju sto se događa.

Primjeri korištenja ove taktike dolaze iz prve utakmice, prijateljske protiv Sedan-Ardennes-a I prvo kolo Premier lige protiv Manchester Citiya. Također ću pokušati prikazati relativno kratko da ne bi bilo zbunjujuće.

Protivnički desni bek je posvuda

Ključna stvar je pogledati šta se dešava sa desnim bekom, pogotovo ko znate da je netko tko želi ići naprjed. Ovdje je igranje sa Man. Cityem korisno jer im nedostaje obrambene discipline protiv neobičajene formacije.

Kod ovog primjera Maicon se precjenio I Sidwell je presjekao pas namjenjen Brazilcu I odmah ga poslao Emanuelsonu na lijevu stranu što je razultiralo Berbtovim udarcem prema golu.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo2.png

 

 

AI obrambena linija je grozna

 

 

I nije desni bek samo taj koji se luta na terenu, ovdje je Emanuelson natjerao Lescotta I Maicona da ostanu zada I ne izbore zaleđe, iako Kompany i Kolarov pritišću svoje protivnike.

To ostavlja dva slobodna igrača, Petrića I Sidwella oslobođenih obrane lijevo I Hrvat je pušten. Ovome je pomogla Berbatova navik d ide duboko nazad da bi dobio loptu. Ovo se događalo u više navrata I mogao sam postaviti 10-15 “screenshotova” utakmice s Man. Cityem.

U ovom sljedećem primjeru Maicon je opet tamo gdje nema nikoga, što tjera Kompany-a da preuzme Emanuelsona I situacija je pretvorena u tri na tri.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo3.png

Kao što se može vidjeti Belgijanac je jednostavno zaobiđen I samo Hart sprječava preopterečen (overloaded) napad. Ovaj I mnogi drugi ekstremnih scenarija (pogledaj sljedeći SS) su običajeni za ovu taktiku jer će Emanuelson često preuzimati ulogu 3. Napadača I predni vezni može doći naprjed kao pojačanje (u ovom slučaju Sidwell preuzima Nastasica).

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo4.png

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo5.png

 

 

Nabijanje pritiska

 

 

Jedna stvar koja bi vas mogla brinuti gledajući na oblik je “sigurno obrana lijevo koj je značajno oslabljena.” Uglavnom netočno, pritisak je upravo prenesen dalje od gola (up the pitch).

Na prvom od ovih primjera Emanuelson pritišće branića na povratno dodavanje što rezultira golom Petrića. Drugo je mnogo zanimljivije sa mog gledišta. Ako pogledate desno, Ruiz nije puno aktivan, Reither pokriva svog čovjeka I svaki drugi igrač je pokriven, osim lijevog beka, na kojem bi ruiz trebao biti. Stoga izvan igre Slobodan izgleda jedino desni bek, ali Emanuelsonov početni položaj ga gura točno na loptu I Petrić pogađa opet.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo6.png

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo7.png

 

Pojačani napad

 

 

Čak kada desni bek igra obranu ispravno (morao sam koristiti Sedan-a ovdje jer Maicon nije) tada mu je Emanuelson često na leđima. Ključna osobine za AML su njegovo ubacivanje (crossing), ubrzanje (acceleration), I brzina (pace). Ako ima te osobine pobjeda je na vasoj strani. Ovdje je on Slobodan, to rezultira lakim golom.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/foxo8.png

 

 

Zaključak

 

 

Što sam pokušao pokazati? Htio sam pokazati da taktike mogu biti jednostavne, ne trebaš ju napraviti prekomplicirane, pogotovo ako se boriš sa taktikama kao što mnogi I jesu ove godine. Ova taktika je vrlo slicna rasporedu 4-4-2. Jedina prava promjena je lijevo krilo, još to može biti demonstrirano kako je unčikovito. Treba vremena za igrače da to usvoje I trebate pouzdan tip lijevog krila I napadačkog veznog igrača da bi ovo funkcioniralo, Sidwell I Emanuelson su pravi tipovi igrača za ovo. Povijest te taktike višestruki CLs I kompletni Dafuge sa Stourbridgeom, WC ( World Cup) polufinale sa San Marinom, višestruki CLs sa San marinom I 9 promocij sa Tain Thistleom, stoga se nadam da to pokazuje da nije samo englesnka centralna formacija.

 

 

tekst preuzet sa http://www.pushthemwide.co.uk/

 

 

TEKST PREVEO

unnamed

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |