Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Tut] Kako namjestiti taktiku za igru dugom loptom


stemaking
 Share

Recommended Posts

Dakle, šta se mijenja za taktiku „duga lopta“ ?

 

Moraš početi od vrha , izaberi izvora dugih lopti , što u slučaju Stokea je često Ryan Shawcross , Robert Huth , i full backovi. Kako da zaustavimo ovo? Povećamo zatvaranje na našim napadačima na maksimum i igramo visoko sa dva krila, AML i AMR, da zatvorimo full backove. Ako ćete igrati fiksni vezni red trebate brzo krilo s punim presingom na zadnju liniju i morate biti spremni da ih zamijenite na poluvremenu . AMC je beskoristan u ovoj formaciji u obrambenom smislu . Ostajanje sa visokim presingom i relativnim pozicioniranjem , blokiramo Stokeove CMs (Central Midfielders) sa svoja dva CM-a . Tada ćemo imati fiksiranu četvorku. Obrambeni red je ključni aspekt kada se odnosi na stražnju četvorku , a da imaju tendenciju da to ispadne jedan duboko u sredinu , ali nećemo igrati sa zatvaranjem zadnje četvorke.

 

Tu su i očite stvari. Provjerite da li vaš najbolji stoper zatvaranjihovog najboljeg skakača. Ako mislite da postavite „man-marking“ na centralne vezne dolazimo do problema. Tako poništavamo njihovu akciju, ali također i svoju. Mijenjanjem ovog aspekta pokazujete da se više bazirate na zaustavljanje njihovog napada, ne misleći da vi postignete pogodak.

 

Na šta to izgleda?

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Tain-Thistle-v-Hibernian_-Home-Team-Selection-Overview.png

 

Neki primjeri u igri

 

Prvo, kada ovo sve postavljeno, to je nevjerojatno teško dobiti u primjerima igra, tako da će statistika igrati važnu ulogu. Zašto je to teško? Jer su vaši napadači na vrhu svojih branitelja (igrača koji ga čuva), a to dovodi da se dodavaju ukrug ili vraćaju loptu nazad do golmana koji šalje dugu loptu. Ovi primjeri dolaze iz dvije utakmice protiv ekipe Hibsa. Pogledat ćete prvu sliku i pomislit ćete „napadač uopšte nisu markirani“, on je, u vrijeme kada treba da dosegne dugu loptu, on je s Amanakowom koji jednostavno čisti loptu, osim kada je u pitanju visoko podignuta odbrana, kada lopta ide preko sredine.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Tain-Thistle-v-Hibernian_-Pitch-Full.png

 

Ovdje možemo vidjeti vratar je bio prisiljen da bude žarište i on je zatvoren, prisiljavajući dodavanje na krilo. Ovakva situacija se obično vidi kada napadač prođe mimo branitelja te se nađe u 1 na 1 situaciji, ali ne postoji napadač koji je na „ramenima“ stoperima, pa je pritisak ostao na desnom beku.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Tain-Thistle-v-Hibernian_-Pitch-Full-2.png

 

To je najjasniji put u kojem je "dobra odbrana" primjer za dvije utakmice. Kelly pokreće loptu i Preston glavom pokušava prebaciti loptu do Romera preko braniča, iako je srednja linija dozvolila Prestonu da uputi loptu, zadnja linija je dobro odradila markiranje i zaustavila je loptu koja je bila upućena za Romera, te se nije našao u gol šansi.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Tain-Thistle-v-Hibernian_-Pitch-Full-3.png

 

Opet je vratar žarište, i opet on mora naći krilo pošto je napadač dobro markiran, opet nijedan igrač nije pronađen kao „meta“.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Tain-Thistle-v-Hibernian_-Pitch-Full-4.png

 

Statistic Input

 

Prethodno smo izgubili 14 puta sa Hiberniansom, te ih dva puta pobijedili, obje pobjede vrlo nesigurne. Dakle, svako poboljšanje će biti sjajno. Uzmimo naš najnoviji poraz i usporediti ćemo ga sa prosječnom statistikom te dvije utakmice.

 

http://www.pushthemwide.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/statistics.png

 

To je prilično uvjerljivo, i pokazuje ključne promjene lakše nego u primjerima igre vjerojatno. 7 i 8 golova su dokaz da se mijenjanje taktike protiv većeg kluba isplati.

 

Zaključak!

 

Naravno timovi poput Hibsa, Stokea, West Hama i dalje će postići puno jer AI neće to učiniti, oni neće stvarno biti u mogućnosti da ih zaustave tako učinkovito.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |