Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Pravilo trokuta


Lord
 Share

Recommended Posts

Ne kaže se bezveze da je matematika kraljica znanosti, a svaka dobra taktika zahtjeva bar malo razmišljanja, eksperimentiranja i fejlova...kao i znanost još od starih Grka i dragog mi Pitagore. Znam da većina vas ne voli matematiku, ali ovdje će nam uvelike pomoći u stvaranju taktika. Matematički oblik koji ćemo koristiti je trokut(trougao za susjede preko Dunava), što je vidljivo i iz naslova..

 

Načelo trokuta

 

Znači načelo po kojem ja stvaram taktike je da probamstvoriti što više "imaginarnih" trokuta, spone između dva ili više igrača na teneru koje golim okom nisu vidljive, ali postavljanjem užeta između tih igrača se točno vide ti trokuti o kojima ja pričam. Idealno bi bilo kada bi svaki igrač imao jedan do dva trokuta prisutna u svakom trenutku. Tri su već previše jer je to minimalno 5 igrača na prostoru radijusa 15 metara - s pretpostavkom da igrate kontrolirano i gradite igru pasom.

 

Primjeri na taktikama

 

Ovdje ću probati obraditi par taktika koje se najviše koriste, a neke od njih su 4321, 4231 te ću također probati bojasniti zašto je 442 taktika koja pripada prošlom razdoblju nogometa i zašto teško može parirati "novijim", polivalentnim taktikama poput onih koje sam već naveo. Pa počnimo sa taktikom sa kojom sam najviše upoznat te koju koristim već, čini mi se, četvrti serijal za redom.

 

4321

 

http://i.imgur.com/VAKNt9B.png

 

Dakle, kao što vidite na slici gore svaki igrač ima najmanje dva rješenja slobodna. Naravno, možete reći da trokuti koji su postavljeni su previše rastegnuti, ali to drugačije izgleda na terenu. Na terenu su vidljivi još neki trokuti koje nije moguće prikazati ovdje. Sada ću vam prikazati jedan primjer u igri.

 

http://i.imgur.com/kaAu0yT.png

 

Ovdje Šimunec prima loptu od Cvjetkovića koji ju je osvojio i odlučio primiriti loptu slanjem iste u zadnji red. Odavdje Šimunec ima mnogo mogućnosti koje su pokazane crvenim crtama i crnom crtom je mogućnost koju je on odabrao. Ovdje ima barem 4 trokuta koje ja vidim, ali ih nisam odlučio prikazati radi čistoće slike i jer ne želim prenatrpanu sliku.

 

http://i.imgur.com/31o9WpJ.png

 

Šimunec, koji je dodao loptu Boži odmah postaje mogućnost za pas, uz još 3 koje Attila vidi,ali odlučuje se za najboljeg igrača Melnjaka.

 

http://i.imgur.com/IDrncTx.png

 

Pošto je Melnjak vizionar on odmah vidi sve opcije te prvim dodirom dodaje Anasu koji prolazi svog igrača te puca u vratara i time prestaje akcija.

 

Ovo je samo jedna od mnogih akcija koje su moji igrači sproveli na osnovu stvaranja trokuta.

 

Ovaj tekst će doći u tri dijela koji će biti dodani u prvi post te u zaseban post. Sljedeći dio teksta će govoriti o taktici 4231 te genijalnosti koju ona predstavlja. Treći dio teksta će govoriti o zastarjelosti taktike 442 upravo zbog načela trokuta.

  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

thumbup za tekst.

Inače u svakoj mojoj akciji na FM-u ima trokutova.

Obožavam igrati 1na1, da moji igrači odvlače suparničke, pa da moji ostanu 1na1...

 

Efektivnije je ako se odigra dupli pas, ali naravno ako imaš odlične 1 na 1 igrače onda bi to isto bila odlična opcija jer nemožeš uvijek igrati na trokutove.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo je sistem igre koju voli prakticirati Guardiola. Jednom sam gledao njihov trening negdje u Aziji kad su bili i on im pokazuje kako treba, pa lik je više otrčao u 10 minuta videa negoli ja tokom cijelog treninga. Stvar je u tome da jedan igrač ode, drugi odlazi na njegovo mjesto i tako uvijek igrač koji kontrolira loptu ima barem dva ili tri riješenja :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nisu toliko važni TI i PI koliko su važne role...role određuju skoro svaki slajder od prošlih menađera. U vršku napada je na slici u prvom postu Target Man..to je bilo eksperimentiranje..puno bolje djeluje Advanced Forward. Mogao bih eksperimentirati i sa False 9 jer imam špice koji su klonovi Ibrahimovića. F9 i AF se povlače više nazad, djeluju kao polušpica u gradnji napada i kada lopta ode na krila oni se počinju ponašati kao prava špica - između dva braniča čekaju loptu. Dok TM čeka loptu kao trutina cjelu tekmu između dva štopera. U tome je razlika. Imaš temu za pomoć u taktikama tu negdje i tamo postavi skrinšat svoje ekipe pa će ti neko pomoć.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nikako :D: Trebam naći sat-dva vremena da to napravim. Trebam napraviti odvojeni sejv da odigram par tekmi sa 4231 i da me potrefi da odigram protiv 442. Imam nekih nenadanih ispita u školu i vannastavnih aktivnosti pa ne stignem baš sve odraditi, a ovo mi je nekako pri kraju popisa :D: Bit će. Odgađam stalno, ali bit će :) Ako odgađam pola godine ne znači da neću napraviti!!!!!11 :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bit će kad stignem uhvatiti vremena. Sad je matura i imam nekih poslovnih obaveza preko vikenda tako da mi je vrijeme provedeno na forumu minimalno. Vrijeme na kompu provedem igrajući menađer ili fifu sa bratom, i to jedva sat vremena u tri dana.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Može.

 

Kao prvo morao bi imati formaciju za to (pogodne su one uske). Vezni red je najbolje da ima jednog destruktivca, dva kreativca i BBM, a ako ćeš imati krilne igrače onda im stavi Inside forward. Veznim igračima (MC, AMC i DM) probaj da nauče PPM 'Play more one-twos' kako bi uvježbao duple pasove sa igračima koji će ti to najviše raditi, isto i sa bekovima. hmm sad sam malo prešao na tika-taku, ali vjerujem da to nešto i želiš?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |