Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

How to Play: 5-4-1 by FM-Balkan TCT Team


Lord Torrent05
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/bMZxhP8.jpg

 

 

Tvrda u odbrani i omogućava brzu igru, ali da li je zastarila?

 

Postavka poznatija pod imenom Catenaccio (Catena- lanac), defanzivno formirana taktika, sa brzim prelaskom u ofanzivu gdje se igrači zajedno idu u napad( kao lanac). Glavni cilj je bio brzo zabiti jedan pogodak i onda se zatvoriti u defanzivu do kraja utakmice. Formacija se masovno oslanjala na sweepera, inovaciju u tadašnjem fudbalu. igrača koji je bio iza štopera i "obračunavao" se sa napadačima protivnika ili popravljao greške štopera.

 

Izraz "libero" potiče iz vremena Beckenbauera koji je ovu poziciju doveo na jedan sasvim novi nivo, igrajući ofanzivnog igrača koji samo prividno igra iza štopera, a zapravo iznosi loptu i igra ofanzivnije čak i od centralnih veznih igrača. Taj stil se danas očituje u formi half backa.

 

Korijeni formacije datiraju još iz 30-ih godina prošlog stoljeća kada ju je koristila reprezentacija Švicarske. Nakon II svjetskog rata, formacija postaje jako popularna u Italiji i tada kreće njen masovni uspon koji je trajao sve do polovine sedamdesetih godina 20.vijeka.

 

Helenio Herrera je bio među prvima koji je uspio postići nešto sa ovom taktikom. On je to učinio sa svojim Grande Interom. U 60-im godinama proslog stoljeća, uspjeli su osvojiti 2 Lige Šampiona i 3 naslova prvaka Italije.

Moderniji primjeri korištenja su reprezentacija Grčke i škotski Rangers.

 

Catenaccio u izvedbi Grande Intera:

 

http://cdn.worldcupblog.org/italy.worldcupblog.org/files/2011/08/abA5TRJak3.jpg

 

 

 

Osnovna postavka taktike

 

http://www.footballuser.com/formations/2014/02/939229_FC_Internazionale.jpg

 

 

Osnovne prednosti:

  • taktika je jako dobra u defanzivi, minimalizira prostor za protivnika, generalno jako dobar odabir protiv boljih ekipa.
  • jako brz prenos lopte u napad
  • dobra kada se branite i imate rezultat, da primite što manje golova
  • prepoznatljiva i jako uspješna u Italiji.
  • lagano se transformiše u 3-5-2, 3-4-1-2...

Osnovne mane:

  • teško je igrati protiv ekipe koja igra defanzivno
  • potrebni su jako dobri pasovi da bi napadač dobio loptu
  • relativno zastarjela taktika, nema pravog igrača za Sweeper/Libero

Cilj igračkih instrukcija je brza igra i hitar prijenos u napad te naravno disciplina tako da odbrana izdrži nalete protivnika. Ključni igrači su "dijamant u sredini", odnosno DM, 2 centralna vezna i AMC koji kontrolišu igru i diktiraju tempo protivniku. Ukoliko oni svoj posao rade uspješno, vrlo je vjerovatno da će ekipa ostvariti "clean sheet". Od ove četvorke treba izdvojiti AMC-a koji nosi igru ekipe, ukoliko je on dobar ekipa koristi malobrojne šanse koje joj sistem omogućava i tako uspješno sprovodi zamisli trenera.

 

GK: Najbolji izbor je obični golman jer nam za ovu svrhu i defanzivni stil ne treba golman koji izlazi i učestvuje u napadu. Poznata činjenica je da su u Italiji golmani samo golmani bez nekih posebnih zadataka kao u Njemačkoj ili Engleskoj. U prilog ovome ide i činjenica da u Italiji, nažalost, nema mnogo kvalitetnih golmana koji bi mogli igrati SK.

 

Štoperi: Preporučuje se trio od 2 DC i jednog BDP, BDP stavljen na cover da izbacuje lopte iza ostalih stopera. Iako ne postoje pravi igrači za libero, BDP © će jako dobro funkcionisati i probati imitirati libera.

Također možete imati i dva CD (stopper/cover) igrača, a na poziciji zadnjeg veznog imati half backa koji će u tom slučaju igrati gotovo identično kao i libero.

 

Bekovi: Najvažniji dio, preporučujem CWB desno i WB lijevo. Da što više pomažu i u napadu i u obrani. Iako im je primarni zadatak odbrana, bit će jako korisno da probaju "stisnuti" protivnika na krilima i tako olakšati posao kolegama u napadu.

 

Vezni red: Potrebni su nam igrači koji su izdržljivi i dobri u kontroli lopte. Defanzivna igra nam nije važna jer ne želimo upropastiti moguću kontru time što ćemo ove igrače vratiti da čuvaju sopstveni šesnaesterac. Preporučujem da imamo jednog playmakera, neko ko šalje lopte na sve strane igrališta, distributer na DLP roli, u sredini BWM igrač koji će držati sredinu iza ostalih MC-ova. I uz njega BBM koji nudi dodatnu snagu i igrač više kada je ekipa u napadu.

 

AMC: Igrač koji se mora uskladiti sa napadačem, biti najvažnija karika između veze i odbrane. Stoga, ja bi mu dao ulogu Trequarista, a možete i AM ili SS.

 

FC: Napadač, treba nam neko brz i borben, sposoban da trči i grize, čuva loptu, bori se i stvara prilike što sebi, što drugima u timu. Taj neko može dobro odigrati i na DLF i F9 te pomoći u gradnji napada. Najvažnije je naravno da je brz.

 

Preporučujem sastav ekipe sa brzim igračima, posebno na bekovima.

 

Kako sistem po meni treba izgledati:

 

http://www.footballuser.com/formations/2014/01/920265_FC_Internazionale.jpg

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Super taktika druze! Ja je koristim u moju karieru sa Makedoniju kad igram sa jace selekcije. Dugo sam planirao i razmisljao da stignem do toga, ali se isplati do sad je vrlo uspesna. Naravno kao sto si i sam reako, moze vrlo lako da se transformira pogotovo kad posedujes igrace koi mogu da igraju na vise pozicija. Super si objasnio kako ova taktika funkcionise, i ne vjerujem da je zastarela. Funkionise lepo za oni koi znaju da je koriste.

 

Zanimaju me timske instrukcije koi koristis uz ovu taktiku. Ja igram na FM09 i koristim: Mentality: Attacking (ali ne skroz), Tempo: Slow, nekad i Normal, Passing Style: Izmedju Short i Mixed, Width: Mixed (menjam u zavisnosti dimenzije stadiona, ako je dug i tesan (Narrow), ako je kratak i sirok (Wide), Counter-Attack & Tight Marking>>>Yes i Marking - Man Marking.Igram bez Target Man. Napadac ima dosta brzinu, tehniku, Long Shoots, dribling....mozda treba da igram sa njega kao Target Man (Goran Pandev). Tackling: Normal, sredini terena MC - sa napadacke instrukcije, Sweeper (SW) igram, LWB & RWB koi su prilicno brzi, iza dvojicu MC igram DMC za malo defanzivnije zadatke od njima. Bravo za taktiku, preporucujem je!!! thumbup

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |