Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Stvaranje franšize: dugoročno građenje ekipe


Lord
 Share

Recommended Posts

Svaki virtualni i pravi trener/menađer želi stvoriti ekipu - prvu, drugu i juniore - koja će biti tako pomno isplanirana i konstruirana da će se sama za sebe brinuti narednih 6-7 godina, uz manje izmjene naravno. U tijeku je polemika je li Moyes toliko loš trener da nemože izboriti prva tri mjesta sa praktički istom ekipom koju mu je ostavio Fergie, ekipa koja je igrala odličan nogomet.

 

Uvijek me zanimala pozadina iza dugoročnog planiranja građenja ekipe, kako i koje igrače prodati, tj. kupiti. Kako veliki umovi poput onoga Sir Alex Fergusonova razmišljaju kada prodaju najboljeg igrača u ekipi za masne novce i dovedu jednako adekvatnu zamjenu za praktički siću. Ferguson je gradio ekipu i potom ju je razaro, iznova i iznova.

 

Fergusonova briljantnost je u tome što je gradio ekipu sa igračima za koje je znao da će biti superzvijezde u budućnosti, za koje je znao da će se razviti u najbolje igrače na svojim pozicijama. Uvijek je razmišljao unaprijed kada je prodavao zvijezde poput Ruuda, Jaap Stama, Becksa. Kada je Ruud van Nistelroy otišao Fergie je doveo Teveza i Rooneya, kada je Stam otišao godinu dana kasnije Rio se pojavio na Old Traffordu, kada je prodao Becks u Madrid na njegovo mjesto zasjeo je sjajni Cristiano Ronaldo.

 

Svi mi igramo sa vizijom šta će biti 'sutra' u igri. Svi mi kupujemo juniore, mladiće, talente te sanjarimo kako će postati odlični prvotimci u kakve se nadamo da će izrasti. I to nam uspjeva, ponekad. Ali to nije ono što zamišljam da je Fergie radio u uredu u 3 ujutro. Teško je zamisliti nekog tko iznimno puno promišlja svaki sljedeći potez, čak i više njih unaprijed, da sjedi u uredu i nada se da će Ronaldo postati ono što je danas, a ne propasti kao njegov suigrač iz Sportinga Quaresma. Lakše ih je zamisliti kako razmišljaju kakva će im postava, prvih jedanaest, biti za 5 godina, slagajući tih 11 pozicija da se uklope kao kakve puzle.

 

Želim ekipu koja će biti stvorena oko mojih najboljih juniora, odbacujući svakog koji nije zaslužan biti u ekipi kada su ti igrači na vrhuncu svojih karijera. Politiku kupovanja i prodaje igrača u kojoj zatvaram 'rupe' u ekipi. Zaključno, ekipu koja je otporna na sve, koja ima pokrivene sve pozicije sa igračima koji su kompetentni odigrati i najteže utakmice.

 

Svi koji prate moju karijeru(samopromidžba) znaju da nisam imao novaca kako bih kupovao buduće zvijezde ili popunjavao rupe u ekipi sa najboljim igračima koji su raspoloživi. Pa započnimo kako bi trebalo započeti graditi ekipu za budućnost, ALI i sadašnjost.

 

Građenje kralješnice ekipe

 

Barcelona je meni jedan od najočitijih primjera ekipa koje odlično drže kralješnicu ekipe na mjestu i grade iznova. Ekipa je zadnjih 5-6 godina sagrađena uglavnom od Valdesa, Puyola, Xavija, Inijeste i Messija. 5 igrača koji čine kralješnicu ekipe. Tijekom godina su se izmjenjivali drugi igrači poput Marquesa i Piquea, Ronaldinha i Neymara, Etoo'a i Sancheza. Nekada zamjena dođe dvije-tri godine kasnije, ali i to je u tom okviru od 5 godina.

 

Ti igrači su sada stariji, pogotovo Puyol i Xavi, nego što su kod mene u mom saveu sa NK Osjekom. Ja volim kada mi je središnjica ekipe mlađa, puno mlađa od ove.

 

 

 

http://i.imgur.com/JdVBxU0.jpg

 

Ovo je moja trenutna središnjica ekipe. Sastavljena od 5 igrača, 4 od njih su tu od prvog dana a Pušića sam vratio nakon što je otišao u sezoni 2012/2013 i vraćen 2014/2015. Ima tu i drugih važnih igrača, komplementarnih igrača. Ali ova petorica su najvažnija i oni igraju sve važne utakmice i njih se odmara protiv nekih

Najstariji igrač je Pušić sa 26 godina. Lulić je dirigent ekipe već petu sezonu zaredom, započeo je sa jedva napunjenih 17 godina. Malenica je stao na gol sa 19 godina, Šimuneca je Smoje istrenirao i igrali su zajedno dok je Šimunec imao samo 18 godina. Perošević igra za Osijek od svoje 19-e godine. Svi igrači su započeli svoje korake tu, u Gradskom vrtu.

 

U sezoni 2015/2016 umirovio se moj najbolji igrač, Valentin Babić. Sa njim i dugogodišnji kapetan Ivo Smoje. Dva standardna prvotimca koja su u mojoj glavi bila nezamjenjiva. Ali ja sam svjesno razvijao Šimunca jer sam znao da će Smoje kad-tad reći "hvala i doviđenja" i objesiti kopačke o klin. Dostojanstveno ga je zamjenio, čuvao Cavanija jako dobro. Čak bolje igra od iskusnog Smoje. U prvoj sezoni sam dobio još jednog stopera, Davor Cubel, kojeg sam trenirao i sada je standardan uz Šimunca. Za Babićevu zamjenu sam prvotno doveo Purića - naravno, kratkoročno. Ali pošto sam u juniorima imao nebrušenu bukv..ovaj, nebrušenog dijamanta u vidu Marina Jakovića, odličnog defenzivnog beka - isti tip kao i Valentin, znao sam da sam osiguran na tom mjestu. Marin je svoju šansu, kao i Cubel, dočekao tek četvrtu sezonu u klubu, kada se dogodila smjena generacija. Kao i u Unitedu kada je Stam otišao, a sezonu kasnije Ferdinand postane odličan stoper, kada je Becks otišao, a Ronaldo opravdano uzeo njegovu sedmicu.

 

Također je bitno reći da, iako su mi Smoje i Babić bili glavni igrači u kratkoročnoj viziji meni su kralješnicu svejedno činili, tada, Malenica - Lulić - Perošević. Njima se dodao Šimunec jer je izrastao u odličnog stopera. Stariji i iskusniji igrači su vitalni dio vaše ekipe i ne smije ih se zanemariti, kao ni mladiće koji će nositi vašu ekipu kada starci odu.

 

Prve tri sezone sredina ekipe mi je bila Malenica - Smoje - Babić - Lulić - Perošević. Kako su Ivo i Valentin starili tako su na vrata prve momčadi kucala i dvojica novih "kralješaka" kralješnice ekipe. U obzir morate uzimati nekoliko stvari - starost TRENUTNE kralješnice, potencijal mladića u juniorskoj ekipi, transfer budžet koji imate za popuniti mjesta u ekipi. Starije igrače treba zamjeniti, u najboljem slučaju, mladićima iz vašeg dvorišta. Ako njih nema, a imate novaca za kupovinu preporučam mlađe igrače koji mogu pružati dobre partije sljedećih 6-7 godina prije nego ih se riješite - kao Fergie Ruuda u najboljim godinama ili Beckhama - i to za masne pare.

 

 

 

"DNA ekipe"

 

Svaka ekipa ima svoj "DNA", svoje tendencije kako će reagirati i odigrati u određenim trenucima. Na primjer - Nijemci će, stereotipno, probati nadoknaditi dva gola minusa. Barcelona će igrati dosadan nogomet sa milijardu dodavanja između Piquea i Puyola. Naporno za gledati, znam, ali efikasno i - to je njihov genski kod.

 

Trebate razmišljati u kojem će pravcu vaša momčad ići. Želite li igrati tiki-taka ili katenaćo ovisi o vama i vašim ambicijama. Možda poželite igrati Pulisov nogomet, kao što je Stoke igra. Uzmimo za primjer da želite igrati tiki-taka taktiku, ali nemate dovoljno adekvatne igrače za takvo što. NEMOJTE nipošto odmah, prvi dan u klubu udariti tiki-taka taktiku ako vam je Mascherano najbolji dodavač. Naprotiv, prilagodite taktiku ekipi i igrajte po njihovim mogućnostima. Juniore oblikujte u tehničare, sa dovoljno treninga svaki igrač može postati drugačiji od onoga kakav je ušao u vaš klub sa 15 godina i jednom dlakom na bradi. Svake godine probajte uvesti iz juniora dvojicu tehničara, ili ako baš želite kupite ih. Glavno da znate u kojem smjeru želite ići - da znate BUDUĆI identitet ekipe. Za 5 godina imate NAJMANJE 10 tehničara i moguća je tiki-taka. To je 10 ofenzivnih igrača potkovanih kao najbolji konj u utrci. Stopere trenirajte kao Ball Playing Defendere da nemoraju stavljati noge u omekšivać kako im se lopta nebi odbijala od noge pri svakom dodiru.

 

Kada igrač dosegne određeni nivo i određene godine stavite mu da bude tutor mlađim igračima, stvorite repliku tog starijeg da se ne primjete kada ga uvalite PSG-u za 65 mil €. Da taj mlađi igrač bude, u konačnici i bolji te tako nosi vašu ekipu za jednu stepenicu više.

 

Stvaranje momčadi bi trebao biti dugoročan plan. Također bi vam trebao biti užitak stvoriti ekipu sa prepoznatljivim identitetom, sa igračima koji su tu dug niz godina i igračima koji će tu biti dug niz godina. U konačnici taj "reload" ekipe je ono što odvaja najbolje ekipe - Fergusonov Manchester - od ostalih ekipa koje padnu u zaborav nakon što zvijezde odu.

 

Napomena za admine i one koje zanima - ideja je uzeta od ovog teksta, dijelovi teksta su prevedeni te sam ga prilagodio svojem sejvu u FM-u te ubacio neka svoja razmišljanja tako da ima prirodan tok misli. Da, imam dozvolu za sve. Hvala na čitanju :)

Edited by Big Chinese Pig™
  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Bravo Roske, iako iskreno, ovo sam o tome tupavca najmanje očekivao, ali eto, čuda se događaju :D

 

Da se bacim na ovo, ne piše se ''Njemci'' nego ''Nijemci'' lol Šalim se, tekst je odličan i vidim se u ovom. Ajmo reći da je ovo baš ono što ja radim, želim mladu ekipu, početi od ničega i stvoriti nešto. Rijetko u prvoj sezoni imam neki trofej, možda je upravo to posljedica toga. Treba mi sigurno sezona-dvije, pa možda i tri da se ekipa uklopi,. dobije jedan kalup i izabere dobitna taktika(koju sam već u početku razvijao) i onda kreće razvaljivanje.

 

Još jedno, bravo Roske thumbup

 

EDIT: Preduhitrio si me sa tim greškama hahahha

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Znao sam ja napisat tekstova/taktika kao mlađi...al eto, ljenost :D:

 

Hvala na uočenoj pogrešci i ispravit ću je. :)

 

Drago mi je da nisam samo ja takav lol Ovaj tekst sam napisao/obradio jer tako i sam igram. Pa da prenesem svoja neka iskustva uz malu pomoć Engleza.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Tekst je super, odličan, kreativan, ali sad se postavlja pitanje, koliko dugo si spreman čekat i rizikovat da bi s ovim modulom igranja stigao do trofeja, jedan od izazova je to svakako.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |