Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

How to Play: 4-2-3-1 by FM-Balkan TCT team


staridedo
 Share

Recommended Posts

http://www.dodaj.rs/f/2w/Fv/1YDtXIbr/howto4231.jpg

 

Fleksibilna, promjenljiva, nepredvidiva i moderna, sve su to riječi koje opisuju formaciju 4-2-3-1.

 

Opća sigurnost u odbrani, brzi proboji po krilima i mogućnost da se formacija gotovo neprimjetno promjeni u 4-3-3 ili 4-5-1 su razlozi zbog kojih sve više menadžera i klubova bira formaciju 4-2-3-1.

 

Začetnicima ove formacije se smatraju Španci, a za tim koji je popularizirao formaciju često se uzima Deportivo čiji su uspjesi na početku ovog stoljeća inspirisali prvo druge španske timove kao što su Valencia ili pak Atletico Madrid da koriste ovu formaciju. Ubrzo je cijela Europa bila zaluđena ovom formacijom. Nakon nekoliko godina bura se stišala, bilo je sve manje i manje primjera korištenja taktike. Dolaskom Ronalda u United Ferguson počinje eksperimentirati sa nečim jako sličnim formaciji 4-2-3-1. Uskoro Mourinho koristeći 4-2-3-1 osvaja Ligu prvaka sa Interom, a u iduće dvije godine Klopp sa Borussijom dominira Njemačkom.

 

Nakon prošlosezonskog finala LP bilo je sigurno: 4-2-3-1 je u modi I vjerovatno je najpopularnija formacija među europskim klubovima.

 

Osnovna postavka sistema:

 

http://www.footballuser.com/formations/2013/08/786203_Dream_Team.jpg

 

Osnovne prednosti:

  • Taktika je nevjerovatno prilagodljiva i svestrana, moguće je izvesti sve-od čuvanja lopte do brzih kontranapada.
  • Ne postoji jedan igrač koji dominira već svaki igrač može preuzeti incijativu.
  • Taktika je balansirana, svi dijelovi formacije su jednako jaki.

Osnovne mane:

  • Taktika je osjetljiva na brze i tehnički potkovane individualce.
  • Prilikom napada krila idu previše daleko pa je moguće iskoristiti taj prostor između bekova i krila.
  • Uz defanzivan pristup protivnika napadač može biti izoliran (što je moguće riješiti uvođenjem F9 role)

Cilj igračkih instrukcija je brz i efikasan prodor po krilima, zaustavljanje protivnika na sredini terena i distribucija lopte za idući napad. Timske instrukcije (shoutove) nećemo obrađivati, uz korištenje zdravog razuma (common sense) lako je pretpostaviti kako se postavljaju timske instrukcije u tri osnovna pristupa 4-2-3-1 (defanzivno kao Malaga, Borussia style ili „lažna devetka“)

 

Golman: Po izboru odaberite klasičnog golmana ili SK. Sve zavisi od stila igre i visine zadnje linije.

 

Štoperi: Najbolja bi bila kombinacija BPD i CD, zavisno od stila igre ili 2xdefend duty ili defend+cover. Od njih se traži inteligencija, dobar tackling i heading te brzina koja je jako poželjna u ovoj formaciji. Kao idealni igrači nameću se Kyriakos i Hummels.

 

Bekovi: Zavisno od stila vaše igre i onoga što namjeravate postići, postoje dvije varijante: 2xCWB(a) ili jedan LFB i jedan CWB, ali u tom slučaju krilo sa support dutyem ide ispred beka sa attack dutyem i obrnuto.

 

Vezni red (2 MC-a): Važni igrači, zaustavljaju protivnika i distribuiraju lopte krilima ili direktno napadačima. Dva centralna vezna bi, u zavisnosti od vašeg stila igre trebali biti ili BWM/DLP(s)+ CD (d) ili oba sa defend duty. Idealni su agilni igrači sa visokom fudbalskom inteligencijom (bravery) sposobni da upute duge lopte naprijed.

 

Krila: Imaju klasičan zadatak, probijanje, podrška napadu po krilima I traženje prostora (ubacivanje). Sve je do vaših igrača, dva inside forwarda, IF+W, dva DW-a, sve zavisi od kvalitete i željenog efekta. Čak je moguće na krilo postaviti advanced playmakera koji bi dao dodatnu dimenziju u igri, a budući da FM 2014 preferira dva playmakera na terenu, sigurno bi ta kombinacija bila vrlo efektivna.

 

AMC: Jako važan igrač koji mora biti sposoban da se izbori sa odbranom i zbuni protivničke igrače. Možda bi najbolje bilo AP, lažna desetka ili Trequartista ako igrate sa lažnom devetkom (kao njemačka reprezentacija). Idealni igrači su Özil, Götze, Isco, Aimar…

 

Napadač: Treba biti fizički jak i sposoban da se nosi sa protivničkom odbranom. Uz dobru podršku od AM-ova formacija može biti ubitačna. Iako možda nije preporučljivo da usamljeni napadač bude poacher, ovaj napadač ima podršku od trojice ofanzivnih veznjaka pa to ne bi trebao biti problem. Druga opcije su TM koji će uz pomoć krila realizovati akcije ili F9 u stilu Borussije Dortmund gdje se napadač vraća i transformiše formaciju u 4-2-4-0 što je poprilično efikasno sa osrednjim klubovima.

 

Postoji još jedna opcija, vrlo efektivna ako se lijepo postavi, ja je lično zovem dupla krila, a radi se o tome da se krila postave kao DW tako da djeluju defanzivno, a bekovi se postave na CWB. Ukoliko to kombinujemo sa par dobrih PI dobijemo to da bekovi idu ispred krila na terenu što osigurava dobru tranziciju i izrazito je efektivno ukoliko imamo dovoljno kvalitetne igrače.

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Ling mogao bih se nadovezati na tvoje pitanje oko bekova. Po meni, ako ćemo koristiti na poziciji krila čistog Wingera onda bi bilo dobro staviti u FB-Support, dok bi ukoliko imamo ''Ronalda'' u ekipi ili preneseno na FM, Inside forwarda, onda bi koristio WB-Attack...

 

U ovom serijalu jako dobro djeluje shout Look for overlap, ako se imaju dobro bekovi, i stvori se lagano višak, a jednako dobro sudjeluju i krila i bekovi u igri :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CWB uglavnom ide za timove koji imaju brze i kreativne bekove, kada se želi rasteretiti pritisak sa krila i omogućiti šira igra, više opcija u napadu...

Potreban nam je inteligentan igrač koji je jako dobar u odbrani, ali ima izraženu kreativnost i dodavanje, jednostavno rečeno neko poput Alabe.

 

Slabiji timovi najčešće nemaju igrače sa ovim dijapazonom kvaliteta, ali mogu koristiti CWB ukoliko se naprimjer bore za titulu u ligi, postići će 20-30% više golova, ali postoji i opasnost od spore tranzicije koja bi ih mogla koštati par primljenih golova.

 

FB ide za klasični i oprezni način igre, bekovi koji ne prelaze centar čak i kada njihov tim apsolutno dominira utakmicom, bekovi čiji je zadatak proslijediti loptu krilima ili nekom od playmakera (pogotovo je korisno ukoliko postoje dvojica). Oni nemaju napadačke kvalitete, nemaju kreativnost, tehniku ili brzinu, ali su izrazito odgovorni u odbrani sa tacklingom, markingom i ostalim defanzivnim atributima.

Koristi se kod jačih klubova ukoliko imaju problem sa bekovima (kao što je Dortmund koji koristi jednog ovakvog, zavisno koji je povrijeđen xD) ili jednostavno kod slabijih koji sebi ne mogu i ne smiju dopustiti rizik praznog prostora ili rano izgubljene lopte koja ih može koštati utakmice. Čak i da njihovi bekovi uspiju dobro odraditi svoj posao, male su šanse da će ostali igrači izdržati pritisak prilikom kontrole i tranzicije lopte na protivničkoj strani terena.

Može biti i korisno kod slabijih timova ukoliko tim ima jače bekove od defanzivnih/centralnih veznih igrača tako da se oni rasterete, a bekovi pokušaju obavljati njihov posao.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |