Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Recommended Posts

(Svaka sličnost sa stvarnim ličnostima je namjerna, događaji su fiktivni i kao takvi ne odražavaju stanje i događaje u stvarnom svijetu...)

http://www.dodaj.rs/f/2E/nP/31QdlDd8/vijest1.png

http://www.dodaj.rs/f/Q/AP/vKI58FP/1300147.png

http://www.dodaj.rs/f/13/Ok/G0RMRBg/1300212.png

Fudbalski klub "Sloboda" Tuzla je nogometni klub iz Tuzle, Bosna i Hercegovina. Osnovan 1919. godine. Takmiči se u Prvoj Federalnoj Ligi Bosne i Hercegovine. Najveći uspjesi do sada jesenji prvak bivše SFRJ 1989. godine i plasman u Kup UEFA.

FK Sloboda je najstariji sportski kolektiv u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, osnovan još 1919. godine, prvobitno pod imenom Gorki, i kao takav je bio prvi korak ka osnivanju RSD Sloboda, kasnije jednog od najjačih sportskih društava u regionu. Klub je kroz historiju svojim rezultatima i iznjedrenim igračima dubokim slovima ostao upisan u sportsku historiju BiH u bivše SFR Jugoslavije, a sa takvim praksom Sloboda je nastavila i nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

Svoj ulazak u elitno društvo ovdašnjeg nogometa Sloboda je izborila 1959. godine, a od 1969. godine stalni je član Prve lige bivše države, a kasnije i Prve, te Premijer lige Bosne i Hercegovine. Od proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine, FK Sloboda Tuzla ima značajnu ulogu u Premijer ligi BiH gdje je ostvarila visoke plasmane, plasmane u evropske kupove, te pet puta bila finalist Kupa Bosne i Hercegovine

Zbog dugogodišnjeg kvalitetnog rada Sloboda je postala sportski brand Tuzle i sjeveroistočne Bosne, ime koje je prepoznatljivo u regionu, ali i širom Evrope, gdje ljudi ime Slobode i Tuzle po pravilu vežu jedno za drugo.

Današnji status je građen godinama, prije svega na poštenom odnosu prema radu u klubu, radu sa mlađim selekcijama i navijačima koji su ponos našeg kluba. Plod takvog rada je i 40 godina od kako Sloboda konstantno igra najkvalitetniju ligu prvo u SFRJ, a kasnije i BiH, te mnoštvo uspjeha od kojih ćemo u najkraćem izdvojiti:

1971. godine FK Sloboda je pobjednik Kupa prvoligaša Jugoslavije do koje je došla pobjedom nad Željezničarom rezultatom 1:0. Iste godine, ostvaren je plasman u finale Kupa Maršala Tita, u kome je poražena u dva susreta od Crvene Zvezde 0:4 u Tuzli, te 2:0 uBeogradu.

Najveći uspjeh u tome periodu ostvaren je u sezoni 1976/77. godine, kada je nakon osvojenog trećeg mjesta u prvenstvu Jugoslavije, izboren plasman u Kup UEFA. Nakon poraza u Las Palmasu od istoimene ekipe, rezultatom 5:0, i minimalne pobjede u Tuzli (4:3), Sloboda se oprostila od daljeg takmičenja.

FK Sloboda je imala uspješno učešće u Balkanskom kupu 1970. godine, kao i zapaženo učešće u Rapan Kupu 1984. godine. U poslijeratnom periodu ekipa je bila dva puta učesnik Intertoto kupa (2003. i 2004. godine), gdje u oba navrata prošla prvo kolo. U tom kupu Sloboda je pobjeđivala ekipe iz Islanda, Belgije, Slovenije i Slovačke. Sloboda je nakon pune 43 godine ispala iz najelitinijeg takmičenja. Već drugu sezonu takmiči se u Prvoj Federalnoj Ligi Bosne i Hercegovine.

Uspjesi:

· Finalisti kupa BiH: (5) 1995, 1998, 2000, 2008, 2009.

· Osvajači Kupa prvoligaša SFRJ: (1) 1971.

· Finalisti Kupa Maršala Tita: (1) 1971.

· Pobjednici Jugoslavenske druge Lige: (2) 1959, 1968.

· Učesnici Intertoto Kupa: (2) 2003, 2004.

· Učesnici Kup UEFA: (1) 1977.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ekipa koja je u jako lošoj finansijskoj situaciji, kojoj primarni cilj nije povratak u Premijer ligu, čini se kao jako dobar izazov. Predviđanje medija je 4. mjesto, a moje lično očekivanje jeste moguć plasman u Premijer ligu ili bar borba do posljednjeg kola.

http://www.dodaj.rs/f/1k/gq/aSzrvro/1.png

Igrački kadar je skroman, jedino pojačanje je bivši reprezentativac BiH Samir Muratović.

http://www.dodaj.rs/f/24/6g/27LGY7IF/2.png

http://www.dodaj.rs/f/3A/l1/1AEN2R7U/4.png

O trenutnoj finansijskoj situaciji dovoljno govori ova slika...

http://www.dodaj.rs/f/s/CS/3bOgsoHG/3.png

Kako bih što bolje razradio taktiku odlučio sam se na samo 4 prijateljska susreta ali sa relativno jačim klubovima od Slobode.

U tim mečevima sam uspješno postavio taktiku i ostvario sljedeće rezultate.

Drina 0:1 Sloboda

Sloboda 1:1 Gyor

Sloboda 2:1 Modriča Maxima

Bratstvo Gračanica 1:3 Sloboda.

-----------------------------------------------------------------

Početak sezone donosi zanimljive mečeve, a kako je sezona poodmakla, samo rezultati ovoga puta, a već od narednog i nešto opširnije analize utakmica.

Sloboda 3:1 Branitelj

Jedinstvo 3:2 Sloboda

Bratstvo Gračanica 0:3 Sloboda

Sloboda 5:1 Čapljina

Sloboda 4:0 Iskra Bugojno

Orašje 1:3 Sloboda

Mladost Kakanj 3:5 Sloboda

Sloboda 4:3 Gradina

Sloboda 0:3 GOŠK Gabela

Budućnost 3:1 Sloboda

http://www.dodaj.rs/f/2j/Es/49muxhEJ/5.png

U 10 utakmica Sloboda je ostvarila 7 pobjeda i 3 poraza, i zauzima za sada dobro 3. mjesto uz samo jedan bod zaostatka za ekipom Budućnosti iz Banovića... Poraz u zadnja 2 meča je i povreda 3 ključna igrača, od kojih i Miloša Galina, napadača Slobode koji je u dosadašnjem dijelu sezone najviše pokazao u ekipi, i postigao 8 pogodaka u 7 ligaških utakmica.

http://www.dodaj.rs/f/2f/SY/3ytaCLuS/6.png

Edited by FMBOSNIA
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

11. kolo donosi zanimljivu utakmicu sa Rudarom iz Kaknja. Miloš Galin se vratio u tim ali nije bio dovoljan samo jedan njegov pogodak da Sloboda slavi protiv Rudara. Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Ostali rezultati:

http://www.dodaj.rs/f/V/dP/3q6aNX7c/7.png

http://www.dodaj.rs/f/3a/8j/2Iih4wcE/vijest2.png

Tabela nakon 15. kola izgleda ovako:

http://www.dodaj.rs/f/1m/11p/2JFSSuwo/8.png

U međuvremenu Sloboda potpisala novi sponzorski ugovor te tako pokazala da ozbiljno razmišlja o plasmanu u Premijer ligu BiH:

http://www.dodaj.rs/f/35/ZD/B3Cedmy/vijest3.png

Edited by FMBOSNIA
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

dobro ti ovo slika Mramora,a igras sa Slobodom hahah :)

Poznato je da veći dio stanovnika Mramora navija i za Slobodu, poznati su naširoko dobri odnosi kako između ova dva kluba tako i između navijača... Smatram da su namještaljkom ispali iz Premijer lige, pa eto zbog toga sam se između ostalog odlučio za Slobodu i nadam se skorom povratku Slobode u Premijer ligu gdje joj je i mjesto

thumbup

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon poznate višemjesečne pauze između dvije polusezone u ligama BiH, počinju i pripreme za drugu polusezonu. Od pojačanja samo jedno novo ime, Sead Ramović, nekadašnji golman njemačkog Wolfsburga, norveškog Tromsoa i Lillestroma i mnogih drugih timova...

http://www.dodaj.rs/f/2F/g6/30R5revP/12.png

------------------------------------------------------------------------

Za prijateljske utakmice odabrao sam 6 timova i ostvario sljedeće rezultate:

Sloboda 2:3 Zvijezda Gradačac

Sloboda 1:1 Mladost Velika Obarska

Mramor 1:6 Sloboda

Sloboda 1:2 Radnik Bijeljina

Sloboda 2:3 Čukarićki Stankom

Sloboda 7:0 Novi Sad

Dakle, loši rezultati, što je svakako najavilo zanimljivu drugu polusezonu.

------------------------------------------------------------------------------

U nastavku sezone odigrano je već 8 kola i ostvareni su sljedeći rezultati:

Branitelj 2:2 Sloboda

Sloboda 3:2 Bratstvo Gračanica

Sloboda 2:3 Jedinstvo Bihać

Čapljina 3:3 Sloboda

Sloboda 3:1 Orašje

Iskra Bugojno 1:3 Sloboda

Sloboda 4:2 Mladost Kakanj

Gradina Srebrenik 3:2 Sloboda

http://www.dodaj.rs/f/h/OB/In8fj7G/10.png

------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon 23. kola Sloboda zauzima drugu poziciju na tabeli sa čak 9 bodova zaostatka za ekipom Jedinstva. Nažalost već je gotovo jasno da od plasmana u Premijer ligu u ovoj sezoni nema ništa, te mi je tako ostalo samo da budem zadovoljan sa napredkom ekipe, koja će sljedeće godine sigurno predvoditi prvoligašku karavanu...

http://www.dodaj.rs/f/1n/ob/1e6OcCfk/11.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Veliki bed i srklet do krajnjih granica... Završio sam sezonu (na trećem mjestu) i čekam tako početak nove da bih napisao report završetka prošle međutim sezona nikako da počne... Inače koristim ovaj dodatak koji je uradio staridedo, međutim čini se da je bio pun bugova u vrijeme kada sam ga skinuo (tad su bile samo dvije kantonalne lige) i sezona nikako da počne... Admini, moderatori, molim vas da pomognete ukoliko je moguće, jer bih zaista volio nastaviti sa pisanjem karijere... Help... :snf_20:

Link to comment
Share on other sites

Prva liga FBiH je uredu, to nije mijenjano iz prodinog filea. To je uvijek radilo i uvijek na vrijeme, tako da ne znam šta se desilo kod tebe.

Ne znam možemo li nešto srediti preko force results pa da ti dam da nastaviš iz pozicije kluba u 2014.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |