Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Taktika]Borussia Dortmund 2012/2013


Fritz
 Share

Recommended Posts

File Name: Borussia Dortmund 2012/2013

File Submitter: Fritz

File Submitted: 14 Jul 2013

File Category: Taktike

 

 

 

Kako objasniti igru sa videa rječnikom koji ne sadrži ni pola termina potrebnih da se iskaže sve bitno i potrebno. Gegenpressing, drifting uloge krilnih igrača, desetka koja je playmaker, druga špica i pomoćno krilo u jednom, sve navedeno je nemoguće predstaviti u FM-u, ali na sebe sam uzeo zadatak da to maksimalno približim.

 

Kada je Klopp 2008. godine preuzeo Dortmund malo ko je vjerovao da će u roku od pet godina igrati finale najelitnijeg nogometnog takmičenja na svijetu, a sve to uz igru koja je neutralne privukla sebi, a od simpatizera ostalih klubova izvukla maksimalni respekt. Možda je vjerovao onaj ko je pratio njegov rad u Mainzu, malo je takvih fanatika čak i u Njemačkoj, ja sam ga počeo pratiti kada je završio na petom mjestu Bundeslige, sa Dortmundom sam povezan odavno, uvijek pratim njihove rezultate iako ne navijam za njih.

 

 

No da ne bih samo filozofirao preći ću na prikaz njihove igre u FM-u, na način na koji ja vidim i mislim da igraju. Već sam govorio da je problem odmah u startu u nedorečenosti i limitiranosti igre same po sebi, još veći problem nastaje kada treba izabrati oblik koji Klopp koristi. To pitanje i sam vrlo vješto izbjegava i daje lepezu odgovora, očigledno je da mu oblik ili ništa ne znači ili mu znači toliko da ne želi uopšte razgovarati o tome. Tako spominje 4-2-3-1, 4-4-1-1, 4-4-2 i 4-5-1. Bilo kako bilo, zbog onoga što sam zatekao preuzimajući Dortmund, ali i zbog odgovora koje sam testiranjem dobio odlučio sam se za 4-2-3-1 Deep formaciju sa slike ispod.

 

 

 

Sa ovakvim rasporedom sam riješio par gorućih problema igre i postavke Dortmunda. Sa široko postavljenim krilima omogućio sam iskorištavanje postojećeg rostera i igranje igrača na prirodnim pozicijama. Tako da je dilema da li igrati narrow ili wide 4-2-3-1 otišla na stranu wide. Sa dva zadnja vezna dobio sam kretanje igrača u njihovim prirodnim pozicijama, ali i puno bolje branjenje protivničke tranzicije.

 

 

Timske instrukcije su date na slici ispod:

 

 

O balanced filozofiji sam pričao na više mjesta, no nije loše ponoviti zbog čega baš ona u ovom sistemu. Balanced, baš kao što joj ime kaže, daje balans između čuvanja oblika i izražavanja na terenu, pored toga mentalitete jedanaest igrača u terenu dijeli prema zadaćama tako da je u svakom trenutku utakmice promjenom igračeve zadaće moguće sistem učiniti više napadačkim ili odbrambenim, Klopp je jedan od najboljih mikro menadžera na svijetu, a upravo ovakve promjene mu daju prednost nad drugim. Dortmund uvijek igra istim stilom, ali svaka utakmica je drugačija i igrači iz utakmice u utakmicu imaju blago izmjenjene uloge na terenu. Možda najbolji opis balanced filozofije dat je u sljedećem citatu:

''Now, every player is expected to contribute to multiple phases of play, though their specifically defined duty will still determine how frequently they take risks and contribute to other phases of play. So while strikers on balanced will be more likely to drop deep and help the mid-fielders than strikers on rigid, a support-duty striker on balanced will do this much, much more frequently than an attack-duty striker on balanced. This philosophy is good if you want to have a specific shape to target weaknesses in opposing teams but don't want to overly restrict your players' decision-making. It's a good philosophy for people who like to make minor tactical adjustments for specific situations rather than people who like to commit to one tactical "idea" and let their players figure out how to make it work. While some FM players who use fluid or very fluid associate balanced with disciplinarian managers, it is really more like the philosophy of someone like Jurgen Klopp, a manager who doesn't discourage player expression but does expect them to be able to follow and implement detailed instructions for each match.''

 

Dvojba između counter i attacking strategije otišla je na stranu counter. Video gore sadrži best of poteze, ali vidljivo je da Dortmund u gradnju akcija kreće puno češće sa svoje polovine, nego sa protivničke, uz to maksimalno brz tempo koji daje counter strategije, tačnije counter box prilikom kontra napada ne traži manualno podešavanje ove instrukcije, kada utakmica završi (za Dortmund pri pozitivnom rezultatu završava oko 70. minute) tada su voljni smiriti tempo i igrati i ispred protivnika. Opet counter sa određenim shoutsima to omogućava. Generalno sve ekipe koje igru baziraju na tranziciji i kontra napadima odlikuje counter strategija (u rijetkim slučajevima attacking), razlika između recimo Real Madrida kojeg sam već obradio i Dortmunda je u načinu iznošenja lopte i nekim od ofanzivnih mehanizama igre, ali tranzicija i za jedne i za druge ostaje osnova stvaranja prednosti.

 

Kratka dodavanja je jako teško objasniti. Ne zato što prave problem, nego zato što aksiome same po sebi je jako teško pojasniti nekome. Pogledaš utakmicu, pogledaš statistiku, eventualno neki video i zaključiš da li igraju loptama od 50+ metara ili su dodavanja unutar radijusa od 10 metara. Ako kombinuju, onda i za to ima opcija. Mislim da Dortmund i Klopp preferiraju sitni vez.

 

Sa counter za jednu ovako brzu ekipu i ekipu koja nastoji loptu oduzeti protivniku odmah što je izgubi press more je logična opcija. Neke druge finese koje ću spomenuti u tekstu daju Dortmundu stand off crtu. Ovako lopta se traži odmah po gubitku, protivnik se žestoko pritišće, a konsekventno tome i zadnja linija igra više na terenu što je još jedna od odlika ovog tima.

Naredna slika će dati odgovor zbog čega je izbor pao na press more (i agresivniji tackling):

 

 

Slične mape se dobiju i u FM-u.

 

U paru sa pričom oko izbora intenziteta closing downa ide i priča oko agresivnosti u duelima. Na prikazanoj slici vidljiv je kvalitet i kvantitet duela koje su igrači Dortmunda dobili. Jednostavno njihova igra se bazira na periodima kada lopta nije ni pod čijom kontrolom, tu su oni riba u vodi, a sa svojom agresivnošću omogućavaju da u svega par sekundi od lopte pod ničijom kontrolom stvore gol šansu. Tako da more aggressive u ovom slučaju.

 

Klopp kaže da mu je najzanimljiviji trening dok je još bio igrač bio polusatno praćenje imaginarne lopte u savršenom defanzivnom obliku. Zamislite da jedanaest odraslih muških osoba pola sata iz dana u dan 900 treninga godišnje prati imaginarnu loptu, to je radio Sacchijev Milan, otac zonalnog pokrivanja i najbolja ekipa tog doba, a Klopp je to savršeno implementirao u svoju ekipu. Pomiču se kao figure u stolnom nogometu. Nevjerovatno.

 

More roaming nema potrebe pretjerano objašnjavati nikome ko je gledao Dortmund više od jednom, vjerujem čak ni tada. Tercet Gotze, Reus i Lewandowski u jednom trenutku prepunjuju prostor oko jadnog Essiena, tome se dodaje i Poljak sa prezimenom teškim za napisati, a da se ne gleda wikipedija sa desnog beka, Real je potopljen prvi put, deja vu će doživjeti par mjeseci kasnije.

 

 

Od shoutsa koji će upotpuniti igru valja izdvojiti samo dva: play out of defence i push higher up.

Prvi je tu da omogući mirno iznošenje lopte iz zadnje linije, kratkim dodavanjima i u brzom tempu kako se lopta ne bi iznova morala ponovo osvajati (istina da ukoliko se desi greška pri predaji u ovako osjetljivom dijelu terena protivnik ima gol šansu, ali to je rizik za koji vjerujem da se isplati). Drugi je tu da još više izvuče zadnju liniju i da time suzi protivniku teren. Za ekipe koje igraju presing na loptu i prostor krucijalno je suziti prostor što je više moguće, jer se time štedi energija u trčanju za loptom, ali i eliminiše se prostor i vrijeme protivniku da odigra kvalitetan pas i time uhvati čitavu ekipu na krivoj nozi u zaostatku za tranzicijom.

 

 

Kod igračkih instrukcija da se primjetiti jedna promjena koja se proteže kroz sve igrače kojima je ta opcija bila dozvoljena, a to je ukidanje HUB instrukcije u želji da maksimalno ubrzam igru i protok lopte te da tranzicija bude maksimalno efikasna. Tako da dva holdera i napadač su ostali bez te instrukcije, a protivnik bez vremena da se adekvatno postavi i time smanji prvi udar mog glavnog oružja.

 

Roman Weidenfeller je prvi golman i zamjenik kapitena Kloppovog tima je jedan od onih za koje možemo reći da je klasični čuvar mreže. Nema primjetnih uzoraka njegovog korištenja kao jedanaestog igrača u polju (kao recimo Neuera ili Valdesa) niti ga se koristi da tim izađe iz presinga. U organizaciji napada njegov posao se svodi na predaju lopte Hummelsu ili Gundoganu.

 

Lukas Piszczek i Marcel Schmelzer su bekovi koji timu daju potrebnu širinu i imaju slobodno mogu reći jednak broj ofanzivnih kao i defanzivnih zadataka. Njihova ofanzivnost dopušta krilnim igračima da ulaze u sredinu i time prepunjuju najosjetljiviju protivničku onu. Višak koji se stvara u toj zoni često biva koban. Za razliku od svojih postavkom ofanzivnijih kolega dužnost bekova u ovom sistemu je da maksimalno rašire protivnika i tako skinu fokus sa njih.

Protiv izuzetno zahtjevnih protivnika primjetna je nešto defanzivnija postavka bekova tako da sa wing back (attack) role prelaze na full back (attack).

 

Mats Hummels i Neven Subotić. Zamislite koliko vas vaš trener cijeni kada vam sa ukupno 38 godina da šansu da budete standardni štoperski tandem u jednoj od najjačih liga svijeta. Klopp je to po svom dolasku uradio sa Hummelsom i Subotićem, a ovi su mu to znalački vratili te danas čini jedan od najboljih tandema na svijetu, nešto što su Ferdinand i Vidić bili u drugoj polovini prethodne decenije.

Praktično imaju identične uloge, a zbog međusobne komunikacije funkcionišu savršeno. Hummels ima nešto kvalitetniji pas pa ga se više koristi u začetku napada, iako kad se protivnik odluči na zatvaranje Hummelsa Subotić zna itekako da vodi igru sa svoje pozicije.

U profila u FM-u će vjerovatno Subotić morati preći na central defendera.

 

Ilkay Gundogan je dirigent ovog tima. Još jedan u plejadi mladih njemačkih igrača kojima se ne može naći značajna mana. Istina da je imao problema u prvih pola godine sa prilagodbom na sistem, ali nakon toga je pokazivao iz sedmice u sedmicu maestralne partije. Pitajte Malagu ili Madrid šta misle o njemu.

 

 

Slika iznad savršeno prikazuje njegov stil igre, povučeni playmaker, organizator igre sa svoje polovine koji također služi i kao spojka sa ofanzivnim dijelom tima, kao i relejem kontra napada.

 

Sven Bender/Sebastian Kehl. Ovisno o protivniku, fazi takmičenja i pripremljenoj strategiji bira se partner Gundoganu na sredini terena. Bender je klasični izdanak novog vala njemačkih holdera, fizički moćan i taktički izuzetno inteligentan igrač koji svoju ulogu svodi na čitanje igre protivnika. Zbog toga i jeste korektor presinga prve linije Dortmundove odbrane.

Za razliku od Bendera kapiten Kehl je nešto mirniji, bolje drži zonu ispred odbrane i samim tim daje dobar balans kretanjama Gundogana. Ukoliko je Bender defensive midfielder (defend), Kehl je onda anchor man.

U nekim utakmicama ih je Klopp istovremeno koristio na terenu tako da je to preporuka ukoliko se nasuprot nađe neki jaki protivnik ili se čuva stečena prednost.

 

Marco Reus je ključni igrač tranzicijama okrenutog Dortmunda. Ironično je da upravo njegova pozicija na terenu najviše varira, ali to samo dokazuje koliko je inteligentan i prilagodljiv igrač. Grosskreutza i Kubu Klopp koristi za specifične protivnike, a onda Reusa okreće da bi s njim i Gotzeom te Lewandowskim ako zatreba stvorio višak tamo gdje je protivnik najslabiji.

Inside forward (support) rola iz razloga što pažljivo bira tajming svojih odlazaka u šesnaesterac te zbog toga što u defanzivnoj fazi nakon inicijalnog presinga vraća se duboko na svoju polovicu i sa parom holdera i krilom na drugoj strani čini drugu liniju od četiri igrača.

 

Kubu i Grosskreutza namjerno nisam linkao jer želim ''na suho'' objasniti njihove uloge. U nekom osnovnom sistemu Grosskreutz je lijevo i njegova uloga je identična Reusovoj. Obavljanje te uloge u mnogome zavisi od navika igrača (u FM-u PPM-ova) tako da će se različito ponašati. Ukoliko Klopp odluči da je protivnik na jednoj od strana izuzetno jak, recimo na desno, isti Grosskreutz prelazi na defensive wingera (support) - ne treba zaboraviti da je u ovom slučaju potrebno podesiti wide play na cut inside i ukinuti HUB. S druge strane, ako je protivnik jak lijevo, Kuba ulazi u igru i ponaša se kao winger (support) - i njegov wide play je cut inside.

 

Gotzea više nema, otišao je igrati lažnu devetku u Bayern, ovdje je igrao nešto što je meni zadalo dosta problema. Kod Kloppa je desetka jako teška za objasniti, vjerujem nevjerovatno teška za odigrati. Igrač na tom mjestu mora vezati igru, činiti višak na krilima i biti podrška usamljenom napadaču. Prilično komplikovano. Attacking midfielder (attack) mi je dala najbolje rezultate tako da sam je odlučio zadržati, dat će u zavisnosti od situacije pomalo od svega navedenog.

Ovako to izgleda u jednom stvarnom meču:

 

 

 

Robert Lewandowski ili Lewangolski kako su ga prozvali nakon pokera u mreži Reala, Drogba, Ibrahimović, Van Persie, Falcao... sve odreda hibridni igrači koji objedinjuju više karakteristika u jednom. U FM-u to je complete forward (attack) uloga. Lewa je u jednoj utakmici poacher, u drugoj DLF, da ne bi komplikovao sa dualnim ulogama odlučio sam da Robert prevazilazi ovozemaljska ograničenja.

 

 

U biti to je to. Treba još naglasiti OI koje nisu ništa posebno specifične u odnosu na druge sisteme koji koriste presing. Vidljiv je uzorak puštanja protivničkog golmana i štopera da igraju sa loptom u nogama tako da predlažem da closing down varira zavisnosti od kvalitete sa default ka never. Bekovi, vezni red i napadači su izloženi žestokom presingu - closing down (always) i tight marking (always), naravno uz pretpostavku da se vodi računa o protivniku, jer nema smisla markirati nekoga ko ima agility 20.

 

Click here to download this file

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |