Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Formula za uspješnu prodaju igrača


Dino151
 Share

Recommended Posts

Kao Mamić teško, sumnjam da je neko ovdje profiter sa mehanizmima podmazivanja svih instanci koje škripe, ali da se nešto složiti. Prije svega vjerujem da postoje ljudi koji studiraju ekonomiju ovdje i koji će puno bolje znati objasniti zakone tržišta, ponude i potražnje, ali ja ću sa svojim skromnim znanjem pokušati dati par savjeta i naći neka rješenja.

 

Prije svega da bi se neka roba (u ovom slučaju igrač) prodala za nju mora postojati potražnja. Ne može meni niko prodati kilogram krompira, ako ja imam vreću kući i ne treba mi više. Stoga igrača će se najbolje prodati onda kada ne želiš da ga prodaš, jeste paradoksalno je, ali je tako, znači onda kada postoji 'Wnt' ikonica kraj njegovog imena, a igrač nije na TL. To je najbolji momenat za prodaju i menadžeri koji uspiju držati kontinuitet takvih prodaja bez da tim previše trpi mogu od kluba napraviti Porto i raditi na njihovoj politici. U takvom slučaju cijena zna skočiti i za 10 do 20 miliona ovisno o početnoj cijeni igrača, uglavnom skoro pa duplo.

 

Utrpati igrača kojeg ne želiš nekom ko ga želi je opet lagan posao, da se izvući neka njegova cijena za njega, a uz pomoć sportskog direktora je to svedeno praktično na banalnu stvar.

Utrpati igrača kojeg ne želiš nekome ko ga ne želi je vraški težak posao i tu prema zakonu tržišta nema rješenja, ne možeš izvući čarobni štapić i uperiti ga u Barcelonu i reći: ''Evo kupi ga od mene za toliko i toliko.'' Ovaj zadnji slučaj je obrnut od prethodnog jer cijena u njemu pada za višestruku vrijednost i izvući bilo šta iz toga je umijeće.

 

Znači odabrati pravi momenat za prodaju je ključ, više nego neka uspješnost pregovaranja ili šta ti ja znam šta.

 

Postoji još jedna stvar koju bih želio napomenuti, a to su igrači u zadnjim godinama ugovora, većinom veterani, ali može vrijediti i za sve ostale. Situacija je da imaš dva desna beka u ekipi, jedan u naponu snage i jedan na zalasku karijere u zadnjoj godini ugovora vrijednosti nekih 5 miliona. Jasno je da će ovaj u naponu snage igrati, ali šta je sa ovim drugim. Prodati ga i izvući 2,5 do 5 miliona za njega, ako i toliko ili ga ostaviti da odradi zadnju godinu kao kvalitetan backup i onda ode slobodno. Ja sam za ovu drugu opciju, jer kvalitetan backup, igrača koji će prihvatiti 15 utakmica u sezoni je jako teško naći, a da igra sa njim ne oscilira, sa 2,5-5 miliona vrlo, vrlo teško i zato ta sezona i tih 5 miliona je jako dobar ulog. U ljetnom prelaznom roku često dosta igrača ostane bez ugovora ili bude na TL čime se šanse za iznalaženje novog backupa povećavaju i na vrlo jednostavan način se preboli igrački deficit.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |