Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

How to Play: 4-3-3 by FM-Balkan TCT team


staridedo
 Share

Recommended Posts

http://www.dodaj.rs/f/s/n8/3dg1M24K/howto.jpg

 

Timovi za koje obično kažemo da igraju atraktivan nogomet najčešće koriste formaciju 4-3-3.

 

Iako rijetko viđamo formaciju sa 3 napadača, odnosno jednim centralnim i dva krilna, formacije kakve već duže vrijeme igraju primjerice Arsenal ili Barcelona pod Guardiolinim vodstvom te u novije vrijeme timovi poput Liverpoola, Ajaxa ili čak Bayerna, obično sadrže dva krila sa izrazito napadačkim zadacima, ali ipak sposobna da se vrate u odbranu.

 

Danas se ova formacija češće viđa kod nacionalnih selekcija poput Španije ili Brazila.

 

 

 

 

Osnovna postavka sistema:

 

http://www.footballuser.com/formations/2013/06/749757_Dream_Team.jpg

 

Osnovne prednosti:

  • 4-3-3 formacija olakšava igranje na posjed jer omogućava bolji pregled igre i lakše upošljavanje igrača na svim dijelovima terena.
  • 3 ofanzivno orijentirana igrača stvaraju veliki pritisak na protivnika
  • Postoje tri reda igrača i praktično tri igrača na sredini terena koji čine razliku

Potrebno je razumijeti da prednosti taktike funkcioniraju samo ako se fokusira na odbranu i samo ako postoje igrači koji su dovoljno fizički sposobni jer ova taktika iziskuje veliku fizičku spremnost. Ako igrači na ključnim pozicijama(defanzivni vezni te dva krilna igrača) nisu dovoljno fizički i tehnički potkovani sistem praktično propada.

 

Osnovne mane sistema:

 

Sistem nema puno mana, ali ako se na njih ne obrati pozornost posljedice mogu biti fatalne.

  • Pritisak protivnika i kontranapadi mogu izazvati probleme ako tranzicija nije izvršena na vrijeme
  • Ako je tim nadigran u sredini terena onda je protivniku praktično otvoren put do gola.
  • Ako krila ne obave pravovremenu tranziciju jedino što spriječava protivnika da postigne gol su bekovi.

Cilj igračkih instrukcija je upravo tranzicija i brzo vraćanje krila. Cilj je protivniku uzeti loptu, uspostaviti dominaciju na sredini terena i stvoriti prostor za napadača koji će u saradnji s krilima probati postići gol. Budući da postoji veliki broj varijacija taktike neću razrađivati timske instrukcije već ću još jednom reći da je ključ sredina terena i tranzicija. Koristeći te osnovne smjernice svako može prilagoditi taktiku baš svojoj ekipi.

 

Golman: Što se tiče čuvara mreže vjerovatno bi najbolja opcija bila da bude SK jer iako u formaciji 4-3-3 štoperi igraju klasičnu defanzivnu ulogu, bekovi malo više učestvuju u napadu i tu nam treba podrška od samog golmana tako da ne ostaje previše praznina. Ako prakticirate kontre i defanzivan stil onda je sasvim uredu da bude klasični golman.

 

Štoperi: U ovoj formaciji igraju klasičnu odbrambenu ulogu tako da nema previše filozofije, ali preporučujem da u skladu sa kvalitetom odlučite role za svoje štopere, a najbolje je koristiti klasične štopere sa defend duty, a možda po potrebi staviti cover duty.

 

Bekovi: Preporučujem da na "jačoj" strani igra WB, a na slabijoj FB, oba sa auto duty, a ako postoji kvalitet u ekipi onda ih možete pomjeriti i naprijed ili im eventualno staviti drugu rolu.

 

DM: Najvažniji igrač u formaciji. Mora biti izrazito agilan i spreman da pomaže i odbrani i napadu i da pokriva kompletnu sredinu terena. Njegov zadatak je da zaustavlja napade protivnika i proslijeđuje loptu naprijed. Najbolji primjer je možda Mascherano. Što se pozicije tiče i DM(d) i AM će poslužiti.

Vezni red(2 MC-a): Budući da su ovi igrači „motor vaše ekipe“ preporučujem da jedan ima support, a drugi attack duty odnosno DLP/AP(s) i CM (attack)/BTB/BWM(s), jer je potrebno da su agilni, pokretljivi i doprinose više faza igre, ali opet da su u balansu.

Krila(dodatni napadači): Poslije veznog reda druga najvažnija pozicija u vašoj ekipi. Ovi igrači daju širinu vašoj ekipi, trebaju biti pokretljivi i skloni driblanju, bez lopte izvrsni u tranziciji. Ova pozicija je izrazito fizički zahtjevna. Najbolje bi bilo da ovi igrači posjeduju dobru brzinu i dodavanje tako da finalni prikaz na terenu izgleda kao nešto što igra Messi u Barceloni. Preporučujem da bolji igra IF, a slabiji W. Za koju god se poziciju odlučite najbolje bi bilo da jedan ima support a drugi attack duty.

 

Centralni napadač: On također mora biti snažan i dobar u duelima. Postoje dvije opcije kod ovog igrača: da frustrira odbranu i omogućava prodor krilima ili da čuva loptu pa stvara akcije te „duple pasove“ sa krilima. Preporučujem rolu TM ili CF, a ako mislite da nemate dovoljno dobre igrače odgovara praktično svaka rola osim trequartiste.

 

Ovako ja zamišljam formaciju (pretpostavit ćemo da je desna strana jača).

 

Kako bi općenito trebala izgledati igra sa i bez lopte:

 

http://www.footballuser.com/formations/2013/06/749767_Dream_Team.jpghttp://www.footballuser.com/formations/2013/06/749770_Dream_Team.jpg

 

 

 

Pozicije nisu baš najpreciznije jer je ručno pravljeno.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Ja vise preferiram opciju 4-3-3 sa AMom umjesto DMa, ali to iziskuje vrlo visoko postavljenu zadnju liniju koja moze i zna postaviti ofsajd zamku, dva kvalitetna holdera na CM pozicijama i sweeper-a na mjestu golmana. Nesto u fazonu: SK(s) - FB(d/s), CD(d), CD(d), FB(d/s) - CM(d), DLP(d) - IF(a), AM(s), W(a) - TM(s), kratki pasovi, vrlo siroko, visoki presing, naravno cekanje na CCC, te eventualno jednom igracu sloboda za suteve iz daljine...

 

Edit: Vrlo dobro dodje i kombinovanje sa gore postavljenom varijantom 4-3-3, jer je igracki kadar vrlo cesto podoban za obe varijante, znaci sa AMom kada je ekipa favorit, a sa DMom neka defanzivnija varijanta...

Edited by dukearich
Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da vam se svima dopada prezentacija.

Ja vise preferiram opciju 4-3-3 sa AMom umjesto DMa, ali to iziskuje vrlo visoko postavljenu zadnju liniju koja moze i zna postaviti ofsajd zamku, dva kvalitetna holdera na CM pozicijama i sweeper-a na mjestu golmana. Nesto u fazonu: SK(s) - FB(d/s), CD(d), CD(d), FB(d/s) - CM(d), DLP(d) - IF(a), AM(s), W(a) - TM(s), kratki pasovi, vrlo siroko, visoki presing, naravno cekanje na CCC, te eventualno jednom igracu sloboda za suteve iz daljine...

 

Edit: Vrlo dobro dodje i kombinovanje sa gore postavljenom varijantom 4-3-3, jer je igracki kadar vrlo cesto podoban za obe varijante, znaci sa AMom kada je ekipa favorit, a sa DMom neka defanzivnija varijanta...

 

To sa AM-om je popularna 4-2-3-1, moja omiljena formacija i atraktivan nogomet na dlanu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A i tvoj toliko voljeni Dortmund igra toliko usko sa loptom u nogama da je to fascinantno. Njihova krila su daleko od krila u tradicionalnom poimanju te uloge, njima širinu daju bekovi ne krila. Dok se ogromna većina trudi da sa loptom u nogama teren učini širokim koliko god je to moguće, Dortmund ga pokušava suziti na minimalne dimenzije, skoro na okomicu.

 

Neko voli krila, neko ne, stvar je ličnog izbora i ne treba se ljude osuđivati zbog toga što igraju sa krilima ili ne, pogotovo u ovakvim temama koje su namijenjene za diskusiju i pomoć oko rasporeda navedenog u naslovu. Tako da suzdržite se od takvih komentara.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mali je broj ekipa ostao kod kojih su krila zadužena da daju širinu. I one ekipe koje koriste krila, ista imaju FM rječnikom move into channels ili cut inside ulugu i stoje prilično daleko od aut linije. Danas su većinom bekovi ti čije je kretanje suženo na uzak prostor paračečno od aut linije aut linije ali su zato zaduženi pokrivati cijelu dužinu terena i tako nuditi širinu.

Edited by Bili Tić
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |