Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

staridedo
 Share

Recommended Posts

File Name: Bayern taktika 2012/13

File Submitter: staridedo

File Submitted: 06 Jul 2013

File Category: Taktike

 

http://aux.iconpedia.net/uploads/bayern-munchen-logo-icon-256.png

Tactics 2012/13

 

Bayern svoju igru bazira na krilima koja proslijeđuju loptu usamljenom napadaču (Gomez, Mandžukić). Bekovi su također jako agresivni i napadački orijentisani te se pasovi većinom šalju po krilima. DM i MC čuvaju loptu samo u važnijim utakmicama kada pokušavaju da "izlude" protivnika laganim pasovima i kontrolom igre.

Ako rezultat nije dobar lopta se brzo proslijeđuje do Riberya i Robbena odnosno njihovih zamjena(Mullera i Shaqiri-a).

 

Protiv slabijih timova je ipak primjetno olakšanje za krila jer se pasovi ravnomjerno raspoređuju kada Kroos ili Muller igraju na AMC-u.

 

Individualni kvalitet ipak lagano preovladava nad timskim, ali i timski se dokazuje u važnim mečevima kada igrači koji igraju u sredini i štoperi dobijaju značajniji udio u pasovima i posjedu lopte. Protiv Barcelone Heynckes primjenjuje jako zanimljiv pristup i samu taktiku.

 

Povlači Gomeza i približava Mullera tako da dobija neku 4-2-4-0 formaciju, ali potom Robben i Ribery preuzimaju primat i postaju nešto što se može okarakterisati kao krilni napadač tako da se onda Bayern vraća u 4-2-2-2 odnosnu formaciju koju su praktikovali prije Heynckesa.

 

Barcelonin presing rješavaju tako što loptu daju iskusnim igračima ili Neueru koji je jedan od golmana na koje najmanje utiče presing.

 

U odbrani se brzo rješavaju lopte, odmah je šalju na krila i ne daju Barceloni da se opusti.

 

 

http://i.imgur.com/cu5lNxc.gif

 

 

 

Ukoliko ne uspije ova varijanta ili Barcelona povede Heynckes je spreman da pošalje Alabu i Lahma još više naprijed, praktično na WB u namjeri da odvuče protivnika i da pokuša sa jačim probojem po krilima(tako je i postigao gol ispod)

 

 

 

http://cdn.bleacherreport.net/images_root/article/media_slots/photos/000/825/662/BayernGoal4SecondLook_original.gifhttp://i.minus.com/ik24KYeiFA8pj.gif[/spoiler

 

]A može pokušati i sa through balls:

 

 

 

http://i.minus.com/ibvHKGw5Q7G8BI.gif

 

 

 

Ukoliko ipak uspije da povede, ali nema sigurnu pobjedu vraća se na 4-2-4-0 i primjenjuje ono u čemu je njegov tim najbolji-time wasting i puno kratkih pasova tako da postiže igru koja izluđuje Barcelonu jer je dosadnija i od njihove tiki-take. Dodao sam i neke shoutse koji priliče Bayernu tako da je taktika još potpunija. Eto pokušao sam da vam približim igru Bayerna i objasnim zašto sam učinio neke stvari.

 

GK: Neuer je klasični SK jer često ide naprijed i spriječava duge lopte koje protivnici šalju ka svojim napadačima i često pomaže svojoj odbrani da lijepo prenese loptu na protivnikovu stranu igrališta. Možda se ta igra najbolje vidi na

 

DL I DR: Alaba i Lahm, svako ko je ikada gledao utakmicu Bayerna primjećuje njihov veliki doprinos napadu i zato imaju attacking rolu. To su igrači koji su ključni u tranziciji ekipe, brzi igrači te igrači koji brzo zaustavljaju napad protivnika ukoliko krila izgube loptu.

 

DC: Dante je BPD jer fizički doprinosi odbrani, ali opet elegantno iznosi loptu i dodaje je sa izrazitom preciznošću, a van Buytenonda mora, zbog općeg balansa igrača, a i zbog svojih godina igrati klasičnog DC-a.

 

DM: Schweinsteiger i Martinez se mijenjaju i naizmjenično doprinose napadu uvijek vodeći računa da ne odu predaleko. Time što igra klasičnog, čvrstog DM-a Martinez zapravo omogućava Schweinsteigeru da se više kreće i igra malo šire od svoje pozicije, ali obojica imaju isti zadatak dok pokušavaju proslijediti loptu Kroosu ili Mulleru. Čine jako mnogo prekršaja, ali uvijek vode računa da ne pretjeraju i ne dobiju suspenziju. Jedan od najjačih tandema u Europi.

 

MC:Kroos, igrač koji povezuje napad i odbranu, defanzivce i krila, igrač koji može poslati dugu loptu, promijeniti tempo igre ili čak i sam napasti, jasno ima naredbu attacking i igra onog pravog centralnog veznog. Njegov kvalitet se ogleda u njegovoj sposobnosti čuvanja lopte i jako preciznih dodavanja.

 

AMR i AML: Ribery i Robben igraju inside forwarde jer je to pozicija koja najbolje pristaje njihovim sposobnostima i stvarnim zadaćama na terenu. U pitanju su nosioci ekipe i najbitniji igrači pa je jako važno da budu svjetska klasa u svom poslu. Oni igraču poput Kroosa ili Mullera koji igra u sredini pružaju podršku, a samom timu širinu u igri. Pod Heynckesom su obojica naučili da moraju da doprinose odbrani.

 

ST:Mandžukić-klasični centralni napadač, ne napada sam već čeka da mu se priključe ostali iz veznog reda i zato je stavljen na support. Ovaj igrač može biti malo slabiji jer u prirodi njegove pozicije nije samoodrživost i solo prodor. Ono što ga je učinilo onim Mandžukićem od prošle sezone je njegova mogućnost da izvrši defanzivni presing.

 

Što se tiče shoutsa, kada napadate/jurite rezultat to bi trebalo izgledati otprilike ovako, a kada čuvate teško zarađenu prednost ili se iz nekog drugog razloga povlačite preporučujem ovo. Sa ovom taktikom i shoutsima je osvojena liga i kup Njemačke.

 

Click here to download this file

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |