Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Cup Confederation Winner Tactic


Fritz
 Share

Recommended Posts

Cup Confederation Winner Tactic

 

 

Zbog nedostataka vremena prikaz taktike pobjednika Kupa konfederacija neće biti ustaljen sa SS-ovima igračkih i timskih instrukcija i na kraju sa linkom za download. Na ovaj način želim obraditi temu dok je još svježa i dok je interesovanje za nju veliko, a nadam se i izazavati kvalitetnu raspravu o postavkama brazilske reprezentacije na ovom turniru, prije svega u finalnoj utakmici jer ću na njoj najvećim dijelom i bazirati svoju analizu.

U uvodu želim reći i da će postavke biti takve da maksimalno utiliziraju kreator i da se vjerovatno može još više približiti igra stvarnoj određenim izmjenama, ali kako su ovakvi tekstovi namijenjeni široj publici treba postaviti neke temelje koji su bliski svima. Uostalom sa maksimalnim iskorištavanjem kreatora potrebno je maksimalno dvije minute da se podese postavke iz teksta.

 

 

http://i1231.photobucket.com/albums/ee512/zonal_marking/bra-sp2_zpsd77d33a8.jpg

 

Prije svega želim reći nešto o netaktičkoj strani igre Brazila, a koja ima veze sa motivacijom igrača i podrškom sa tribina. Za razliku od većeg dijela utakmice kada su Brazilci težili kontroli igre na svojoj polovici i sporom tempu na startu svih mečeva na krilima navijača su startali izuzetno agresivno. U FM-u bi se to možda najbolje dalo opisati attacking strategijom i hassle opponent shoutom u prvih desetak minuta meča. Nakon toga Brazilci snižavaju tempo i intenzitet igre i ulaze u jednu mirnu fazu koju bez većih amplituda drže do kraja meča.

Za neku defaultnu strategiju izabrao bih counter, pogotovo kada gledam isključivo dešavanja na terenu. U kombinaciji sa ostalim instrukcijama ova strategija će maksimalno iskoristiti fenomenalnu brazilsku odbranu i izvrstan, direktan napad. Ovo je nekakav ''possession oriented'' stil igre sa kontrolom utakmice u zonama bez previše protivničkog presinga i izuzetno direktnim napadima u zadnjoj trećini terena.

 

Brazilci su svoj ''samba'' nogomet jako dobro implementirali dozvolivši prednjoj četvorci da dosta kombinira međusobno, dok je šestorka nazad taktički odgovorna i čuva prostor bez previše rizika (opet izuzev bekova koji su jako napadačko oružje ovog tima). S te strane fluidna filozofija odgovara ovakvom rasporedu.

 

Kraća dodavanja su logičan izbor, jer Brazilci nikada nisu temeljili igru na dugim dodavanjima, čak i onda kada izlaze u kontra napad teže da kroz brzu izmjenu dodavanja i otvaranja prenesu loptu na protivničku polovinu.

 

Izbor creative freedoma je vjerovatno jako dobra tema za diskusiju. I sam se dvoumim oko ove postavke iako bih se na kraju, barem u početku, odlučio za default. Sa default očekujem da prednja linija slobodno kombinira, dok od defanzivnog dijela tima očekujem izvrašavanje zadataka i igru bez previše rizika.

 

Press more je opcija koja će dati priliku za osvajanje lopte daleko od gola, pogotovo u otvaranju utakmice kada Brazil presing pretvara u ganjanje preko čitavog terena. Pored toga da bi stalno vršili pritisak na protivnika u smislu stvaranja šansi i udaraca potrebna im je lopta, veći rizik pri njenom osvajanju će dati i više prilika za ugrožavanje protivničkog gola.

 

More aggressive tackling možda i nije najsjajniji izbor radi broja kartona, ali će pomoći u stavkama koje sam iznad naveo. Sa sigurnijim pristupom bojim se da će se izgubiti dosta potencijalnih lopti i prilika za kontra napad.

 

Zonalno pokrivanje je postalo trend u modernom nogometu, a kako FM man marking loše ''shvata'' onda je ovo ok izbor. Svakako Brazil nakon inicijalnog ganjanja protivnika traži kompaktnost i drži zonu o nekom 4-4-2 ili 4-4-1-1 rasporedu.

 

More roaming će dati mogućnost prednjoj četvorci da međusobno kombinira i kreće se bez strikne podjele zona, a to je upravo ono što su Brazilci jako dobro radili.

 

 

Tim je raspoređen u 4-2-3-1 formaciju sa dva zadnja vezna iako Paulinho djeluje često kao neki box to box igrač. U FM-u je dovoljno da igrač ima get forward whenever possible PPM da i sa zadnjeg veznog djeluje kao box to box.

 

Cesar je klasični golman, bez ikakvih primjetnih težnji da aktivno sudjeluje u igri i da ga tim koristi kao otpusni ventil pri izlazu iz presinga.

 

Štoperi su izuzetno kvalitetni all round igrači i jedni od najbolji ball playing štopera na svijetu trenutno. Zbog toga Brazil je jako rijetko imao problema u organizaciji igre od svog gola, a također eliminisali su i potrebu za deep lye playmakerom u svojoj ekipi kako i Silva i Luiz imaju jako dobar pas i pregled igre. Dvije ball playing defender (defend) uloge.

 

Alves i Marcelo imaju jako slične uloge, izrazito ofanzivne i jako su bitni u ofanzivnoj igri Brazila. Njihovu agresivnost Brazil pokriva sa dva zadnja vezna. Full back (attack) čini mi se prihvatljivim za njihove uloge.

 

Gustavo je anchor koji se vrlo često u gradnji napada spušta između štopera čime bekovima omogućava da djeluju izrazitno napadački, dok u fazi odbrane njegov zadatak je da prekida napade protivnika i kupi lopte nastale pogrešnim dodavanjem protivnika usljed presinga prve linije brazilske odbrane.

 

Paulinho je dosta slobodniji u svom kretanju, iako i on prije svega ima dosta defanzivnih dužnosti za ispuniti, prije svega čuvati širok prostor između Gustava i Marcela koji se često priključuje napadu. Ofanzivno se on pretvara u ispomoć u čuvanju i cirkulaciji lopte onda kada Brazil tranzicijom ne uspijeva doći u završnicu. Po meni je to defensive midfielder (defend) sa mogućim korištenjem support duttyja protiv slabijih protivnika koji ne prijete sa dosta igrača.

 

Oscar je na vrhu trojke veznog reda i dosta defanzivniji od ostatka ofanzivne linije. Njegova uloga je da poveže dva dijela tima i svojom funkcionalnom ulogom stvori šansu za Neymara i Hulka onda kada oni individualnom kvalitetom to nisu u stanju učiniti. Advanced playmaker (attack/support) bi trebala biti ok uloga.

 

Hulk i Neymar imaju slične uloge iako je Hulk zbog sistema u cjelini nešto više zadužen za defanzivne zadatke kao i razvlačenje zadnje linije protivnika. Neymar je alpha i omega tima, igrač koji čini razliku na terenu. Za Hulka inside forward (support), a Neymar je inside forward (attack).

 

Fred je baš kao i Oscar funkcionalan igrač koji svojom igrom dozvoljava da Neymar prije svega, a onda i Hulk maksimalno ispolje svoje znanje. Deep lye forward (attack) mislim da je adekvatna uloga za Freda, igrača kojem je primarni cilj razvlačenje odbrane i kreiranje šansi za krila, a tek nakon toga i završnica napada.

 

 

Shoutsi koje bi valjalo korisiti da upotpune taktiku su: play out of defence, push higher up i work ball into box pored pomenutog hassle opponent kojeg treba pažljivo dozirati i prije svega koristiti na otvaranju utakmice i kada se lovi rezultat.

 

OI za upotpunjavanje presinga i razbijanje protivničkog ritma su: closing down (always) na golmana i štopere te tight marking (always) i closing down (always) na ostatak protivničke ekipe. Naravno ovo su stvari koje najviše variraju od protivnika, ali defaultni izbor bi trebao biti gore navedeni.

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |