Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Vuk Pavlović: Prva stanica Nova Ves


dukearich
 Share

Recommended Posts

Predsezona, ljeto 2013.

 

 

Život je lijep, čak i kada ste trener u Novoj Vesi. Pogotovo kad ste trener u Novoj Vesi. Uživam veliku podršku i poštovanje u ovoj maloj sredini i imam odriješene ruke da napravim jedan veliki podvig sa malim i nepoznatim klubom. Mali problem je što rijetko koji igrač ima dovoljno avanturističkog duha da prihvati našu ponudu. Malo veći problem je taj što i dalje nismo dobili profesionalni status, i on nije ni na vidiku. Ali nema veze, ja uživam, svakim danom sve više i više. Imam dovoljno love da živim opušteno, ne sikiram se pretjerano, jer niko od mene realno ništa ni očekuje, pa nema pritiska.

 

Kolike su nam šanse da u premijernoj sezoni osvojimo Premijer Ligu BiH? Teže nuli, i to sa negativne strane. Kladionice daju najveću moguću kvotu na takav ishod, ali se uprava potrudila da nam obezbijedi više sredstava za rad, što je pohvalno. Trebam li reći da nam svi predviđaju fenjer, te smo ekipa sa najviše šanse u istoriji fudbala da završimo sezonu bez osvojenog boda, barem se tako sprdaju sa nama novinari.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s301.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s302.png

 

Prošla sezona nije ni završila, a već sam se bacio u potragu za pojačanjima. Bilo je tu mnogo posla, mnogo telefonskih razgovora, traženja igrača, slanja skauta, mojih odlazaka i pregovora, dugih pregovora. Unaprijedio sam i stručni štab, imam novog asistenta, mnogo kvalitetnijeg od prethodnog, kojem se ovom prilikom zahvaljujem na dvije lijepe godine koje smo proveli. Za pripreme sam dogovorio seriju kontrolnih utakmica protiv BiH ekipa, te jedan turnir u Novoj Vesi. Mogu biti zadovoljan viđenim, malo sam i eksperimentisao, što je pokazao rezultat utakmice sa Modričom. Probao sam sa japanskim stilom u 352 formaciji, i to mi se odbilo o glavu, razbucali su moju prvu ekipu na terenu. Shvatio sam da sa postojećim igračkim kadrom se ne može igrati japanski na Balkanu. Na kraju je bilans 5 pobjeda, 1 remi i navedeni poraz od Modriče, usput smo i osvojili turnir.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s303.png

 

Kao što rekoh, ekipa se morala pojačati, a po prvi put pojavili su se u Crvenoj Zemlji transferi koji su uključivali novčanu kompenzaciju, a ne materijalnu, više igrače ne plaćamo čvarcima, orasima i drvnom građom.

 

U predsezoni sam vidio da novi napadač Ćehajić, koji je branio boje Slobode u protekle četiri sezone, a došao je kao slobodan igrač, ima odličan osjećaj za gol, te da će biti prvi napadač u predstojećoj sezoni. To sam iskoristio da pokušam prodati Pandžu, našeg najboljeg strijelca u istoriji. Natezao sam se sa Sarajevom oko obeštećenja, oni su nudili 80 hiljada, ja tražio duplo više, a Dalibor se našao uvrijeđenim što ga se želim riješiti. Onda se pojavila praška Sparta i ponudila 200.000KM (slovima: dvije stotine hiljada konvertibilnih maraka), te smo zgotovili taj transfer i napunili kasu. Smatram da je to pun pogodak.

 

Još na početku predsezone doveli smo štopera iz Gane, Avudu Nafiju za 20 hiljada evra. Ima 24 godine i biće, prema mom skromnom mišljenju jedan od najboljih igrača lige. Po odlasku Pandže ukazala se prilika da dovedemo još jednog igrača iz Gane, na preporuku prethodnog, Gilbert Fijamenoh je plaćen par hiljada evra manje, a tek po njegovom dolasku u Novu Ves smo ustanovili o kakvom kvalitetu se radi.

 

Od novih pojačanja izdvojio bih još golmana Markotića, igrače koji mogu ordinirati po cijeloj lijevoj strani: Savinovića, Šarca i Srećkovića, zadnjeg veznog Andrića, centralne veznjake Damjanovića i Đekanovića, desno krilo Ljejaka i ofanzivnog veznog Hasanovića.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s304.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s305.png

 

Odlučio sam da riskantno započnem novu sezonu, sa već poznate dvije taktike i dodatnom 442, a ovako bi trebala izgledati prva postava:

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s306.png

 

Prvo kolo nam donosi gostovanje u Bihaću gdje ćemo protiv Jedinstva igrati derbi novajlija u elitnom društvu, ako se Premijer liga BiH može nazvati elitnim društvom, onda slijedi duel sa Veležom u Novoj Vesi, pa gostovanje na Grbavici u trećem kolu. Na Gradski stadion u Banjoj Luci putujemo u sedmom kolu, te je to utakmica kojoj se najviše radujem.

 

Odlučio sam da više pažnje posvetim kupu i preko istog se probam domoći Evrope, što bi bio poduhvat ravan hvatanju Mobi Dika. Smatram da imamo kvalitet za sredinu tabele, ali je naravno prioritetni cilj opstanak u društvu najboljih.

 

KEEP CALM AND LET THE GAMES BEGIN!

 

---

 

Pišite, kudite, pohvalite. Sve kritike i pitanja dobrodošli :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Prvi decembar je, sunčana nedjelja, u duhu dana borbe protiv AIDS-a odoh prošetati do trga i pokupiti besplatne kondome. Jer kad nas *ebe profesionalni status, nedisciplina, sudije, iskustvo, finansije, realizacija i još mnogo štošta, red je bar da se zaštitimo. A para da ih kupimo, nema...

 

Mnogi će se zapitati, zašto sam ogorčen kada smo u oba takmičenja u kojima učestvujemo, među najboljih osam. Zato što smo zaslužili više. Pokazali smo za više, ali krenimo redom.

 

Polusezona u kojoj smo pokazali karakter, ali i bolovali od dječijih boljki karakterističnih za amaterske klubove, što i dalje dijelom jesmo. Počelo je pobjedom u Bihaću i domaćim remijem protiv Veleža, a onda smo uprkos boljoj igri i dominaciji izgubili bodove na Grbavici. Kažem izgubili, jer smo zaslužili sva tri. Ali, kao po običaju, mašili smo zicere pri vođstvu i onda nakon crvenog kartona popili par komada na brzinu.

 

Uslijedila su tri dominantna meča i sedam bodova čime smo se popeli na drugo mjesto na tabeli nakon šest kola, te izazvali pozitivne naslove u novinama. Sa dobrim PRom raste i reputacija.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s307.png

 

Nakon reprezentativne pauze slijedio je duel koji sam sa nestrpljenjem očekivao. Gostovanje na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, kod dvostrukog uzastopnog šampiona BiH i učesnika grupne faze Lige evrope dvije godine u nizu. Napravio sam početničku grešku, ušao otvorenog garda s obzirom da se Borac nalazio u lošoj formi i pri dnu tabele, te sam bio sretan sa samo tri gola u mreži, moglo je i mnogo gore.

 

Tri dana poslije smo otputovali u goste Slaviji u okviru prvog kola kupa, te je umorna ekipa pukom srećom i velikom borbenošću izvukla remi protiv puno boljeg domaćina, a onda smo na penal rulet prošli u drugo kolo. Treća utakmica u sedam dana je bila protiv istog rivala, samo u Novoj Vesi. Prokockali smo 2-0, opet smo zbog crvenog kartona ostali sa igračem manje i dozvolili smo ekipi Slavije da iz dvije akcije dođe do boda.

 

Posljednju utakmicu u septembru odigrali smo na Bilinom Polju. Čelik je bio bolji, ali se sreća okrenula u odnosu na kup dvomeč prošle sezone, tako da smo iščupali jedan bod.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s308.png

 

Oktobar smo odigrali na visokom nivou, osvojili šest bodova od mogućih dvanaest, te prošli Modriču sa dvaput po 3-2 u okviru osmine finala kupa. Izdvaja se minimalna pobjeda u Mostaru kod Zrinjskog, uprkos potpunoj dominaciji domaćina. Dva domaća poraza, od Širokog i Sarajeva nam nisu teško pala, pošto na bodove nismo ni računali protiv dva najveća favorita za osvajanje lige, ali smo oba duela izgubili u posljednjih 30ak minuta nakon što smo opet zaradili crvene kartone.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s309.png

 

S obzirom da je FM smjestio Novu Ves kod Prijedora, prvi novembarski duel je bio derbi u gostima kod Rudara. Nisam mnogo dvojio, odigrao sam agresivnu napadačku igru u gostima i to se u potpunosti isplatilo, 4-0 za najznačajniju pobjedu u istoriji kluba.

 

U četvrtfinalu kupa smo dobili najskuplju ekipu u zemlji, sa najvećim platama u zemlji, banjalučki Borac. Na kratko gostovanje nisam otputovao, jer u Banjoj Luci i dalje živim, sačekao sam ekipu pred stadionom. Odlučio sam se da idem na 0-0 u dvomeču, braneći se sa devet plus golman, a napadajući sa tri igrača. Ta taktika je upalila, te smo odbranili gol.

 

Umor iz Banje Luke se osjetio u duelu sa Travnikom, kada opet propuštamo dokrajčiti protivnika nakon vođstva od 2-0. Sljedeće kolo donosi neobjašnjiv poraz u Mostaru od Veleža u utakmici u kojoj smo u najmanju ruku parirali rivalu. Što su opucali prema golu, ušlo je. Ligašku polusezonu zaključujemo pobjedom nad Jedinstvom u Novoj Vesi.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s310.png

 

Ključni duel polusezone se igrao na kraju. Revanš četvrtfinala kupa i veliki Borac. Pred rekordnih 350 navijača iznenadili smo protivnika, stvorili tri velike šanse u prvih deset minuta prije nego je Fijamenoh zakucao loptu u mrežu u četrnaestoj. Kao po dogovoru, ekipa se transformisala u defanzivni blok, ali onda sudija pokazuje na bijelu tačku nakon kornera gostiju, inače, lopta je preletjela pet metara preko prečke u gol-aut. Nevjericu je zamijenila tuga kada je Bekrić rutinski zabio za 1-1. Tri minute kasnije Simeunović dobija crveni karton nakon simuliranja protivničkog igrača i tu je bio kraj naše avanture u kupu. Do kraja utakmice smo se grčevito branili i odbranili remi, te smo ispali na golove u gostima, ali su svi u publici bili ponosni. Naravno, skandirali su pogrdno sudiji do kraja utakmice, ali nije bilo incidenata, što je jako bitno.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s311.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s312.png

 

Ostaje nam još 13 utakmica na proljeće i ljeto, kao po običaju drugi dio sezone će fizički biti lakši zbog manjeg broja utakmica, a mi smo skoro pa obezbijedili opstanak. U prethodnim sezonama 30 bodova je bilo dovoljno da se završi iznad crte. Evropu teško da možemo napasti, potrudićemo se, ali imamo težak raspored i utakmice protiv Sarajeva, Širokog, Želje, Čelika i Borca u kojima ne smijemo računati ni na bod.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s313.png

 

Uprava, navijači i fudbalska javnost su naravno oduševljeni sa mojim podvizima na mjestu šefa stručnog štaba Crvene Zemlje. Uspjeh je još veći ako se zna da smo poluprofesionalni klub, te da manje od nas na plate troši samo posljednjeplasirani GOŠK.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s314.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s315.png

 

Šta još reći? Igramo solidno, ali uz probleme sa crvenim kartonima i mašenjem zicera smo propustili priliku da se aktivno borimo za mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope naredne sezone. Sad nam samo čudo može pomoći.

 

Meni predstoje tri mjeseca u kojima ću probati da produžim ugovore igračima na koje računam, da prodam i zaradim koju marku na igračima koji se nisu pokazali. Prema prvim indikacijama ovu sezonu ćemo završiti sa 150.000KM u minusu, skoro 100.000 smo naslijedili od prošle sezone, pa ću prodajom igrača, kako na polusezoni, tako i na kraju sezone probati da pokrijem taj minus.

 

Predstaviću vam i ekipu po pozicijama, svoja razmišljanja o istoj, te neke zanimljivosti:

 

Golmani: Vladimir Markotić, Goran Maksimović, Nenad Vasić

Markotić je bez sumnje najkvalitetniji, ali se niti jedan nije nešto iskazao, a svi su imali svoju šansu. Vasić je mlad i perspektivan, pa ću zbog manjeg broja utakmica na proljeće probati da prodam Maksimovića pola godine prije kraja ugovora i tako se riješim njegove plate, koja istina nije nešto ni velika.

 

Desni bekovi: Alberto Rasul, Darko Miladin, Igor Pilipović(Kozara), Miloš Babić

Reprezentativac Mozambika je došao pred kraj prelaznog roka i pokazao se odličnim rješenjem na deficitarnoj poziciji. Babić je dobar olaraund rezervni igrač, ali hoće više da igra, dok je Miladin već u godinama kada ne može igrati na nivou svih 90 minuta. Pilipović je tu kao posuđen igrač samo u slučaju da se zadesi velika kriza sa povredama/kartonima.

 

Lijevi bekovi: Aleksandar Srećković, Ivan Šarac, Mujo Čaušević(Sloboda Novi Grad), Marko Savinović

Sve četiri igrača mogu igrati i kao lijevi vezni, a Čaušević i kao ofanzivno lijevo krilo. Srećković je bio prvi izbor za lijevog beka, ali još treba izvagati kome produžiti ugovor, s obzirom da svima ističe na ljeto.

 

Štoperi: Avudu Nafiju, Muamer Vugdalić, Slavko Sremčević, Rai, Josip Aničić, Miloš Baljak, Mladen Šandrk

Ovo je pozicija na kojoj smo najbrojniji. Nafiju ima kvalitet za bolju ligu od BiH, za koplje je bolji od ostalih, a to je pokazao i odličnim igrama ove polusezone. Bio je redovan starter, dok su se najčešće Vugdalić i Sremčević rotirali kao njegovi partneri u zadnjoj liniji. Vugdalić je već u godinama, pitanje je hoću li mu produžiti ugovor. Preostala četvorka je mlada i kvalitetna, nije bilo puno kikseva u prilikama koje su dobili. Rai je Brazilac koji je došao kad i Rasul, ima 19 godina, te je nasljednik Nafijua kada ovog budemo prodali, ako budemo morali. Još uvijek važem hoću li jednog od ove preostale trojke prodati na polusezoni.

 

Zadnji i centralni vezni igrači: Nebojša Đekanović, Ognjen Damjanović, Hrvoje Sklepić, Srđan Andrić, Milan Samardžić, Saša Kovačević

Đekanović je naš najbolji veznjak, odličnu podršku mu pružaju defanzivniji Sklepić i Andrić, dok je dvojac Damjanović/Samardžić zakazao tako da ću probati da ih se riješim što prije. Kovačević je došao kao slobodan igrač da privremeno igra kao desno krilo, ali sve češće dobija priliku u sredini.

 

Ofanzivni vezni igrači: Mirza Hasanović, Marko Marković, Mladen Žižović, Dejan Drakul, Elvis Ćorić

Pet vrlo kvalitetnih ofanzivnih veznih imamo, ali nema mjesta za sve da igraju. I ovde predstoji dosta razmišljanja koga vezati dugoročnije ugovorom, a koga prodati. Najviše je igrao Hasanović u polusezoni, Žižović je igrao često kao centralni vezni ili čak lijevi vezni, dok je Drakul takođe igrao u srcu sredine, ali vrlo malo minuta je odigrao. Ćorić je već u poznim godinama.

 

Krila: Nikola Popara, Damir Kajević, Aner Ljeljak, Dejan Sakić(BSK Banja Luka)

Posjedujemo tri vrlo kvalitetna i tražena krila. Imali smo malih problema kada su Kajević i Ljejak u isto vrijeme bili povrijeđeni na skoro mjesec dana. Nema potrebe da se išta mijenja.

 

Napadači: Gilbert Fijamenoh, Admir Ćehajić, Milenko Simeunović, Nikša Dimitrijević

Najčešće igramo sa jednim napadačem, tako da je jedan viška. Fijamenoh je najbolji strijelac, odlično se kreće, ulazi u šanse, ali realizuje tek jednu od tri. Zna i sam izgraditi poziciju, a i asistirati. Ćehajić se povrijedio na početku sezone, te nakon oporavka ne prikazuje partije kao u predsezoni. Nadam se da će se to popraviti, nedostaju nam njegovi golovi. Milenko Simeunović je igrač koji igra toplo-hladno, a svojom čestom nedisciplinom, odnosno nepotrebnim crvenim kartonima me je natjerao da zaboravim na sve važne golove koje je postigao te da razmišljam o njegovoj prodaji. Dimitrijević dobija vrlo malo prilike, nije još postigao pogodak, ali nije ni nezadovoljan svojim statusom, tako da će ostati i narednu polusezonu.

 

Legenda:

Prvi tim / Klik za SS

Na prodaju

 

Tako teku dani u Novoj Vesi. Još da postoji opcija da postanemo profesionalni tim, ne bih ni trenutak razmišljao o odlasku. Ovako, probao sam javljanjem na oglas Želje nešto napraviti, ali su me glatko odbili. Dok ne dođe dobra ponuda vodim Crvenu Zemlju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nakon dva mjeseca pauze i traženja igrača na sve moguće načine, od telefoniranja poznatim i nepoznatim, priznatim i nepriznatim stručnjacima pa do interneta, uspjeli smo da pronađemo sedam igrača kojima ističu ugovori te će doći kao slobodni igrači na kraju sezone. Svi igrači koji dolaze će podići kvalitet tima te stvoriti zdravu konkurenciju, a možda i omogućiti da na kraju sezone prodamo jednog od najboljih iz tima tako da ostvarimo pozitivnu nulu na računu pred narednu sezonu.

 

Osam igrača je napustilo klub, zarađeno je čitavih 1.500 eura na njima, ali nisu bili u prvom planu, te smo se riješili nepotrebnih izdvajanja za plate. Četiri igrača su pristigla u januaru, tri kao slobodni igrači, sve mladi, golman, štoper/lijevi bek i desno krilo, dok je posuđen zadnji vezni iz Slobode Novi Grad, čisto za svaki slučaj, do kraja sezone.

 

Pripreme su odrađene na visokom nivou. Uigrao sam nove dvije formacije, 5-4-1 i 4-5-1, ovu drugu sa isturenim krilima, obe podrijeđene našem najboljem napadaču. Rezultati sasvim solidni u pripremnim utakmicama, iako smo neobjašnjivo izgubili od GOŠK-a.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s318.png

 

Prvo proljetno iskušenje dovelo je veliki Željezničar u Novu Ves. Težak poraz uz neočekivano dobru igru, vrlo neobjašnjiv poraz u utakmici u kojoj smo mi imali šanse, a oni tri puta pogodili okvir dalekometnim udarcima i sve tri puta je lopta završila u mreži. Fijamenoh je povrijeđen protiv BSK-a, te nije konkurisao za sastav, Ćehajić se ponovo nije proslavio, ali je ostatak ekipe odigrao na nivou. Razlog za optimizam.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s320.png

 

Onda smo zaredali sa pobjedama, kod kuće i na strani, a vrhunac je došao kada smo sa 2-0 savladali ove sezone vrlo loš Borac. Upravo je taj rezultat svima u klubu dao krila za nastavak sezone i 8 kola u kojima ćemo pokušati napraviti podvig i plasirati se u Evropu.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s316.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s319.png

 

Nije da nemamo priliku, treće mjesto garantuje kvalifikacije za Ligu Evrope, a ako Sarajevo osvoji kup onda i četvrto. Od ekipa sa kojima se hrvamo za te pozicije igramo sa Čelikom kod kuće, te sa Travnikom i Kozarom u gostima.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s317.png

 

U narednih sedam utakmica osvojili smo "mršavih" 11 bodova, a zaslužili smo više, bar 15. Kući smo prokockali prednosti protiv Čelika i Zrinjskog u utakmicama u kojima smo bili mnogo bolji, dok smo uprkos vođstvu od 1-0 na Koševu, odnosno u Širokom Brijegu poklekli u drugom poluvremenu i izgubili sve.

 

Negdje u tom periodu našao sam se na prekretnici. Cvjetković je zbog katastrofalnog ligaškog rezultata dobio otkaz u Borcu, ekipom sa najvećim platama i najboljim finansijskim stanjem u zemlji. Iz iskustva sam vidio da klubovi iz BiH zapošljavaju samo trenere bez angažmana. Aplicirao sam, glatko su me odbili, zaposlili Odovića, a sa mnom nije bila zadovoljna ni uprava ni navijači. Imam osjećaj da sam mogao dobiti posao da sam dao otkaz u Crvenoj Zemlji, te biti u prilici osvojiti kup, jer je Borcu preostalo finale sa Olimpikom. Nisam nesrećan, digao sam Crvenz Zemlju u vrh i ne želim tako lako odustati.

 

Stanje na tabeli se iskristalisalo prije posljednjeg kola, sve važnije je poznato, osim trećeg, posljednjeg mjesta koje vodi u Evropu jer je Borac osvojio kup. Olimpik bod više od nas, tri više od Kozare i Želje.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s321.png

 

Došao je i taj dan: 31.05.2014.

 

Dan D

 

U Travnik smo otputovali u miješanom raspoloženju, opušteni zato što nismo imali pritisak, ali opet vrlo napeti jer smo bili u situaciji da igramo Evropu na ljeto. Ali ne zavisimo sami od sebe. Moramo osvojiti bod više od Olimpika, a da Željo ne osvoji dva više od nas. Parovi:

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s322.png

 

"I mi smo jedno, bijelo i plavo, samo za Travnik navijamo!"

 

Pirota je stvarno gorjela, skoro pa pun stadion, praznik fudbala. Peti minut i jedan-nula za domaćina, nakon prekida u šesnaestercu se najbolje snašao Pliska i zakucao sa par metara loptu u mrežu. Nakon pola sata oficijalni spiker govori da je Željo poveo, ali Olimpik je i dalje na trećem mjestu. Do poluvremena se stanje nije mijenjalo, na našoj utakmici vrlo dosadno, ne uspijevamo nametnuti ritam.

 

Samo tri minuta u nastavku bila su dovoljna da Ćorić, član Travnika, zaradi isključenje zbog grubog starta na Fijamenohu koji je išao u kontru. Prilika da preokrenemo se iznenada ukazala. U 63. opet je koban prekid, Ikanović zabija za 2-0, ali nakon par minuta autogolom smanjujemo rezultat i vraćamo se u utakmicu. Na ostalim terenima bez promjena rezultata. Napadamo, stvaramo prilike, a u 80. minuti preko Fijamenoha, našeg najboljeg strijelca stižemo do poravnanja. Još nas deset minuta i jedan gol dijele od Evrope. Ajmooo! U međuvremenu je Kozara primila gol u Bihaću, a Željo podebljao prednost. Pritisnuli smo, nismo dali gol, nije ni Olimpik primio tako da smo ostali bez Evrope, čak nas je i Željo zbog međusobnog omjera prestigao.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s323.png

 

Tako je završila treća moja sezona u Novoj Vesi. Vrlo bolno, jedan gol smo ostali daleko od Evrope. Boli.

 

Odlučio sam da nakon natezanja nagovorim upravu na dugoročniji ugovor, još dvije godine sam šef struke u Crvenoj Zemlji sa mjesečnom platom od čak 6000 KM. Smatram da je to dovoljno vremena da izborimo evropsku utakmicu. A onda ću razmišljati o promjeni sredine.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pripreme prošle ok, pojačanja i više nego zadovoljavajuća, klub je u velikom minusu. Tako mogu rezimirati ljeto 2014. godine.

 

Uspjeli smo nešto igrača i prodati, onih koji su na ivici prvog tima, i tako zaraditi čitavih 76.000KM, što je odlično. Bilo je ponuda i za ključne igrače, ali ništa zadovoljavajuće. Popara je najzanimljiviji, ali za njega je cijena pola miliona eura, mogu popustiti najviše sto hiljada. Fijamenoh se traži, ali niko ne prelazi 50.000 eura u ponudama, dok je za ostale dolazila po jedna ponuda, najčešće ispod tržišne vrijednosti.

 

Klub i dalje nije dobio profesionalni status, kad će i hoće li, ne znam i ne mogu dobiti odgovor od našeg dragog predsjednika. Kako god, kreće pohod na titulu. Teško baš da ćemo ju osvojiti, ali to nam je cilj, možda nam se i posreći.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s401.png

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Polusezona za 10!

 

Kada sam prije tri i pol godine prihvatio ponudu Crvene Zemlje nisam ni sanjao da bih se mogao naći u poziciji u kojoj sam sad. Na skali od jedan do deset, ovu jesen bih ocijenio sa 20 ako je moguće, ovako moram dati čistu desetku.

 

Već nakon priprema uvidio sam da smo napravili jak i konkurentan, ali što je najvažnije širok kvantitativno, ali i kvalitativno, sastav, te sam u medijima najavio pohod na titulu, a da je minimum izlazak na evropsku scenu. Kladionice su međutim rekle da smo mi i ekipa bihaćkog Jedinstva najvjerovatniji putnici u niži rang.

 

Nazivali su me luđakom zbog tih izjava, ali onda kada su došli rezultati postao sam prvi trener pod ugovorom koji se pominjao kao kandidat za klupu nekog drugog tima. Počelo je sa Zrinjskim, nastavilo se sa Širokim Brijegom, a onda sam u novembru pominjan kao nasljednik Katalinića na klupi tuzlanske Slobode. Naravno, demantovao sam te navode, jer sada gradim tim za najviše domete, uprkos poluprofesionalnom statusu kluba.

 

Ono što smo napravili u polusezoni najbolje oslikava specijal koji je izašao u beogradskom Sportskom Žurnalu, posvećen našem timu.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z01.png

 

Za Vuka Pavlovića van granica BiH niko nije čuo. Sve do ove jeseni, kada je još jednom šokirao fudbalsku javnost svojim uspješnim vođenjem, možemo slobodno reći, amaterske ekipe Crvene Zemlje iz Nove Vesi. U posljednje tri i pol sezone je ekipu iz seoceta na granici između Srbačke i Derventske opštine doveo do samog vrha BiH fudbala.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z02.png

 

Brzi i užurban razvoj Crvene Zemlje, koji je počeo par godina prije dolaska Pavlovića je uslovio gradnju stadiona na livadi popularnoj nazvanoj Ciglana. Sada to skromno sportsko borilište ima jednu tribinu i mogućnost da primi 4.250 gledalaca, mahom na vještačko podignutim brežuljcima pored terena. U planu je natkrivanje postojeće tribine.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z03.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z04.png

 

Rapidno je napredovao klub kroz rangove takmičenja u Bosni i Hercegovini, u sezoni 2010/11 je izboren plasman u Prvu ligu Republike Srpske, a pravi bum se dogodio upravo dolaskom Vuka Pavlovića na mjesto šefa stručnog štaba. Već u prvoj sezoni, kada su svi predviđali ispadanje kluba on je završio drugoplasirani u Prvoj ligi RS, da bi godinu dana kasnije osvojio to takmičenje, te je tako Crvena Zemlja zaigrala u najjačem rangu BiH fudbala. Iste sezone su po prvi put učestvovali u kupu te iznenadili mnoge plasmanom u četvrtfinale kada nesretno i nespretno, najviše na nedostatak iskustva gube od velikog Čelika iz Zenice, kasnije osvajača tog takmičenja.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z05.png

 

U svojoj premijernoj sezoni u društvu najboljih Crvena Zemlja je još jednom iznenadila. Ekspresni povratak u niži rang koji su mnogi najavljivali nije se dogodio, nego je tim završio na visokom petom mjestu, samo jedan gol udaljen od trećeg mjesta koje je vodilo u kvalifikacije za Ligu Evrope. Još jednom dolaze do četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja, zbog pravila golova u gostima gube od Borca, kasnije osvajača kupa. Isto kao i sezonu prije.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z06.png

 

U novu sezonu ulaze sa izmijenjenim igračkim kadrom, a već na početku pokazuju da je Vuk Pavlović imao temelje za priču da je realan cilj izlazak na evropsku scenu. Zbog tih izjava trener kluba dobio je nadimak "El Loco" (u prevodu: Luđak).

 

Polusezonu završavaju bez poraza, a sljedeća grafika dočarava veliki uspjeh ekipe iz Nove Vesi:

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z07.png

 

Upravo zahvaljujući takvim rezultatima, Crvena Zemlja se nalazi na prvoj poziciji u Premijer Ligi BiH, te u polufinalu nacionalnog kupa, te ostvaruje najbolje rezultate u istoriji kluba.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/z08.png

 

Koliko su rezultati dijametralno suprotni od predviđenih dokazuju i sljedeći podaci:

 

- Poluamaterski klub

- Medijsko predviđanje: 15. mjesto

- Rangiranje po reputaciji: 24. u BiH, 16. u Premijer Ligi

- Godišnja izdvajanja za plate igrača: 16. u Premijer Ligi (275.000E)

Poređenja radi: 1. Borac BL 1.150.000E, 2. Želježničar 940.000E, 15. Kozara 400.000E

- Vrijednost kluba na početku sezone: 12. u Premijer Ligi, 14. u BiH (225.000E)

Poređenja radi: 1 Borac 3.000.000E, 2. Sarajevo 2.650.000E, 10. Iskra Bugojno (1L FBiH) 280.000E, 13. Slavija (1L RS) 230.000E, 23. Olimpik 137.500E

 

Hit sezone u Evropi je sigurno Crvena Zemlja, a da li mogu u istom ritmu nastaviti i na proljeće rezultati će pokazati. U polufinalu kupa sastaju se sa velikanom iz Banje Luke, ekipom Borca, dok drugi polufinalni par čine Velež i Čelik.

 

Trener je demantovao sve navode o odlasku iz kluba, posvećen je vođenju Crvene Zemlje ka Evropi i možda, ko zna, i šampionskoj tituli.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Žalosti me svaki put, kad se, iako sa 0.1% spominje tvoj odlazak iz kluba, jer si zanj potrošio krv i znoj. Nadam se, da čemo na kraju videti još lepše vesti. Još uvek ne mogu, da verujem da ste poluamaterski klub...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Svaka čast na rezultatima! Sad sam prelistao malo,sviđa mi se. Samo tako nastavi. :D Sjećam se kad sam dolazio u Novu Ves i navijao. Inače sam iz Modriče. :D

Nema malo listanja, procitaj, nema puno teksta :P Ja sam u Novoj Vesi bio samo jednom, kada su me htjeli za golmana jos dok sam bio srednjoskolac, inace sam iz BL. Samo sam stekao utisak da je bogu iza nogu, otprilike u fazonu: skrenes prije ili poslije Srpca nisam siguran sad, davno je bilo, pa onda ides do Madjarske, pa jos malo i stigao si :) Hvala na 'feedbacku', trudim se da napravim nesto ni sa cim :)

 

Žalosti me svaki put, kad se, iako sa 0.1% spominje tvoj odlazak iz kluba, jer si zanj potrošio krv i znoj. Nadam se, da čemo na kraju videti još lepše vesti. Još uvek ne mogu, da verujem da ste poluamaterski klub...

Dobro si napisao, krv i znoj. I suze, nemoj zaboraviti suze, u vise navrata... Izvlacim i vise od maksimuma iz resursa koje imam. Omladinske skole uopste nemam. Igraci nece da dodju kod mene, ali rado idu u nizi rang govori o reputaciji kluba, mada i poluprofesionalni status ima uticaja. I kad hoce da dodju, onda je velika muka nagovoriti ih da prihvate finansijske uslove, maksimum koji mogu ponuditi. Cini mi se da je ulazak u Ligu sampiona jedini nacin da sacuvam ovo sto sam stvorio, jer se minus povecava iz mjesec u mjesec.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

E da kako ti igra Fiamenyoh? Vidio sam dobijaš malu ponudu za njega. Ja sam ga na FM12 doveo u Borac Čačak,al' mi nije igrao,zbog dosta stranaca,igrao u prosjeku 7-8utakmica po sezoni i poslije 2-3 sezone uvalim ga za 500 ili 700 000 evra Werderu i to sa procentom,al' tamo nije igrao propao je,pa tako da ti predlažem da ga zadržiš. :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

E da kako ti igra Fiamenyoh? Vidio sam dobijaš malu ponudu za njega. Ja sam ga na FM12 doveo u Borac Čačak,al' mi nije igrao,zbog dosta stranaca,igrao u prosjeku 7-8utakmica po sezoni i poslije 2-3 sezone uvalim ga za 500 ili 700 000 evra Werderu i to sa procentom,al' tamo nije igrao propao je,pa tako da ti predlažem da ga zadržiš. :D

 

On mi je prvi napadac, a igram formaciju sa jednim napadacem :D U 18 mjeseci odigrao je 43 utakmice, 23 gola uz 7 asistencija. Fox in the box, odusevljava me driblinzima i prodorima, ali kada ide na lijevu nogu ne moze pogoditi prazan gol. Nazalost, poluprofesionalni status ne dopusta razvoj, nego samo stagnaciju :\

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tri mjeseca bez takmičarskih utakmica je zimska realnost u Bosni i Hercegovini. Pred nama je još 13 ligaških i 2 ili 4 kup utakmice, u zavisnosti od toga da li ćemo se plasirati u finale ili ne. Bilo je promjena u igračkom kadru. Došlo je pet novih igrača, četiri Afrikanca i jedan Hrvat, dok je klub napustilo, mahom raskidima ugovora osam igrača. Postali smo afrička kolonija, sa čak deset igrača sa tog kontinenta, jer jedino Afrikanci i hoće da dođu u Novu Ves.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s406.png

 

Kao što možete da vidite odigrali smo osam utakmica i nismo baš briljirali, ali akcenat je bio na uigravanju i testiranju. Iz priprema smo iznjedrili jednu novu taktičku postavku koju možete da vidite na grafici ispod, asimetričnih 4-4-2.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s407.png

 

A evo šta nas očekuje u proljećnom dijelu sezone:

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s408.png

 

Novinaru Ameru Husiću iz jednog prijedorskog dnevnog lista sam dao intervju nakon posljednje provjere protiv Kozare. Husić nas je pratio od prvog dana, te iako sam imao ponude "jačih" medija da dam svoj prvi intervju odlučio da je ipak on zaslužio ovu "ekskluzivu".

 

Zašto ste ovoliko dugo čekali sa svojim prvim javnim medijskim istupom?

Iskreno, naša baza navijača je toliko mala i svi su u Novoj Vesi ili neposrednoj okolini, a Nova Ves je mala sredina, sve se vrlo brzo sazna, tako da nije bilo potrebe da se obraćam medijima.

 

Vaša četvrta sezona u Crvenoj Zemlji je u toku. Tim iz Nove Vesi je fudbalski hit, sada ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji. Mislite li da je ovo samo bljesak i da su realna očekivanja i navodi da će ekipa vrlo brzo potonuti u donji dio tabele, već sljedeće sezone?

Svake godine napredujemo sve više i više, tako da nemam bojazni oko statusa i ligaške pozicije ove ekipe. Niko mi nije davao ni promil šanse da mogu zadržati Novu Ves u drugom rangu takmičenja, a opet, mi smo napornim radom i velikom željom došli do samog vrha. To dovoljno govori o našoj odlučnosti koja ne jenjava.

 

Vratimo se na početke, u 2011. godinu, kakva su Vaša bila inicijalna razmišljanja po dolasku u klub?

Prihvatio sam ovaj posao kao jedan izazov. Prije Crvene Zemlje sam radio kao jedan u nizu juniorskih trenera u Borcu, nisam imao pravo mišljenja, ali sam vjerovao da postoji kapacitet u meni da postanem šef stručnog štaba. Po dolasku sam vidio da je tadašnji predsjednik ambiciozan, a pod ambiciozan mislim na "nerealna" očekivanja, kao što je opstanak u Prvoj ligi RS.

 

Da li ste mislili da možete Crvenu Zemlju uvesti u elitni razred?

Potajno se nadao jesam nakon polusezone, a na kraju prve sezone to je postao cilj. Razvijao sam se kao trener, a i kao čovjek u ove tri i pol godine, zajedno sa klubom, zajedno sa igračima. Ciljevi rastu iz godine u godinu.

 

Prošle sezone ste jedan gol bili udaljeni od evropske bajke. Da li je to ostavilo neke posljedice?

Mentalno jeste, i na mene i na ekipu. Ali, kao što se vidi iz ovosezonskih rezultata, to nam je bio podstrijek da napredujemo i pokušamo ostvariti taj, za mnoge, nevjerovatan podvig. Meni je remi u Travniku teško pao, mnogo je neprespavanih noći zbog toga bilo, mislim da osam ili devet dana nisam oka sklopio.

 

Sada ste na vrhu, bez poraza u dosadašnjem toku sezone. Koja su Vaša razmišljanja o situaciji na tabeli, te žrijebu za polufinale kupa?

Igramo iznad svih očekivanja, pa čak i iznad mojih, a ja sam bio najveći optimista pred početak sezone. Imamo prvu poziciju u svojim rukama, odnosno nogama, i devet bodova prednosti nad četvrtoplasiranim, kao i polufinale kupa. Pokušaćemo napasti titulu, ako je moguće, ali ponavljam još jednom, prioritet i jedini cilj je izlazak na evropsku scenu. Ako prođemo Borac u polufinalu, kup je naš devedeset i pet posto.

 

Mnogi govore kako je vaša forma u padu, te pokazuju na pripremni period kao podlogu za takve tvrdnje. Da li se stvarno osjeti pad u formi ili su promjenljivi rezultati u prijateljskim utakmica posljedica nečeg drugog?

Morate znati da smo mi ekipa koja igra najviše prijateljskih u toku sezone. To je prilika da se testiraju neke stvari, nove taktičke zamisli, formacije, partnerstva igrača i tome slično. Iako sam razočaran sa rezultatima, oni nisu mjerilo kvalitete. Pogledajte samo, izgubili smo od Nikos Kambere, ekipe koja je u Trećoj ligi RS, a pobijedili smo premijerligaše, Želju i Kozaru.

 

Kakvi su vaši lični planovi? Bilo je mnogo govora u medijima o vašem mogućem angažmanu u nekom drugom klubu.

Za sada sam posvećen samo Crvenoj Zemlji, imam još godinu i pol ugovora i ne vidim razlog zašto ga ne bih ispoštovao. Pominjan sam često ove jeseni kao kandidat za neke upražnjene klupe, tu su bile ponude tuzlanske Slobode i hrvatskog prvoligaša Zadra, ali ih nisam ni razmotrio.

 

Hvala na izdvojenom vremenu i sve najbolje u drugom dijelu sezone.

Hvala i Vama.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s421.png

 

Najveća moderna fudbalska bajka ispisana je u Novoj Vesi, ispisao sam je ja, Vuk Pavlović i taj osjećaj je nevjerovatan, teško ga je opisati. Veliki autsajderi smo bili, ali odlučni da pokažemo koliko vrijedimo.

 

A kakva je bila polusezona? Nestvarna u najmanju ruku. Pet kola prije kraja smo osigurali Evropu, a netom prije toga smo sa 2-1 savladali Borac u Banjoj Luci, te tako trasirali put u finale kupa.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s411.png

 

Vrhunac sezone dogodio se u Mostaru, protiv Veleža. Prvo smo u srijedu igrali revanš finala kupa, nakon 1-1 kod kuće još jednom smo pokazali da smo ekipa za gostovanja, te smo sa 4-1 dobili prvu bitku na Neretvi. Slika kada Nikola Popara, naš kapiten, podiže pehar je obišla svijet putem interneta.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s413.png

 

Četiri dana poslije, na istom mjestu smo u okviru 29. kola pobjedom od 2-0 osigurali duplu krunu na opšte oduševljenje 28 navijača koji su sa nama doputovali u Mostar.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s418.png

 

Velika fešta je bila zakazana, u Novoj Vesi se okupio čitav kraj, te smo po završetku utakmice posljednjeg kola mogli započeti sa slavljem, trajalo je duboko u noć. Crvena Zemlja je izborila pravo da se takmiči u kvalifikacijama najjačeg svjetskog takmičenja, Uefine Lige Šampiona.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s415.png

 

Sezona je završena na veličanstven način, postali smo prvi tim u istoriji mislim koji je sezonu završio bez izgubljene takmičarske utakmice. Nešto na što možemo biti ponosni, sezona na koju ćemo se svi, od navijača, preko predsjednika i svih igrača, pa do stručnog štaba, moći sa ponosom i osmijehom okrenuti kada budemo pričali svojoj djeci i unucima šta smo napravili.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s422.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s420.png

 

Naravno da niko nije krio oduševljenje. Dupla kruna se nalazi u Novoj Vesi.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s419.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s416.png

 

Od ove sezone mnogi navijaju za Crvenu Zemlju, pa su tako najvatreniji navijači osnovali i navijačko udruženje koje su nazvali "Vukovi", meni u čast.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s414.png

 

Tako je završila sezona iz bajke u Novoj Vesi. Vremena za odmor nema mnogo, treba praviti planove šta i kako u sljedećoj, kada ćemo imati premijerni nastup na evropskoj sceni i to ni manje ni više u Ligi Šampiona. U drugo po jačini evropsko takmičenje će Borac, Sarajevo i Čelik, dok ligu ekspresno napuštaju Leotar i Sloboda, a njihova mjesta će zauzeti Budućnost iz Banovića i Laktaši.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s417.png

 

Prihvatio sam novo produženje ugovora, ovaj put do ljeta 2017. godine, a pritom ću zarađivati ogromnih 5.000E mjesečno. Ipak, glavobolja udara, igrači traže mnogo veće plate za ostanak u klubu, nama je budžet identičan prošlogodišnjem, mjesta za manevar nema. Još kad na to dodamo izrazitu želju dva od tri ključna igrača, iz sezone koja je netom završila, da napuste klub i okušaju se negdje drugo postavlja se veliko pitanje koliko možemo napraviti naredne sezone.

 

---

 

@ŽeljkoDelija: U narednom izvještaju, sa početka sezone ću predstaviti kompletnu ekipu koja će ići u kvalifikacije za Ligu Šampiona, a njih dvojica će biti tu, pa malo strpljenja molim za SSove.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sezona 2014/15

 

Već prvi dani po okončanju sezone bili su mnogo teški. Želje naših ključnih igrača da odu saznali su neki drugi klubovi i aktivirali njihove niske otkupne klauzule, tako da je Fijamenoh otišao u Sombor da igra za Radnički, a Avudu Nafiju za Al Vahdu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dva najbolja igrača izgubili smo za 350.000E, dok smo jos 30.000E zaradili prodajom Erića, Orsolića i Sesara. Ukupno je 11 igrača napustilo klub.

 

U potrazi za novim imenima teško smo se snalazili, nema slobodnih igrača da nam dignu kvalitetu, iako su potpisala šestorica, od kojih čak tri napadača.

 

Još teže je to što nemam omladinske škole, pa smo se morali zadovoljiti sa registracijom 21 igrača za kvalifikacije za Ligu Šampiona. Ovo je taj odabrani roster:

 

Golmani

Muhamed Harbas - stigao na početku prošle sezone iz trnske Sloge i dobrim partijama se nametnuo kao prvi golman

Stefan Tomović - kaparisan još zimus, bio je prvi golman Slavije

 

Štoperi

Rai - naš najbolji i najtalentovaniji štoper, prošle sezone činio štoperski par sa Nafijuom, uspješno smo ga sačuvali unatoč ponudi Bahije

Bojan Sladojević - odlaskom Nafijua dobiće više prilike da se iskaže, vrlo solidan u svojoj premijernoj sezoni

Slavko Sremčević - u svojoj trećoj sezoni izgubio je startnu poziciju, ali je odigrao 18 utakmica, računam i dalje na njega, kao i na moguće dobijanje pasoša čime bi smanjio broj stranaca u ekipi, može da igra jednako dobro i kao lijevi bek

Veselin Vidović - prvi dio prošle sezone bio je startni lijevi bek, ali je dolaskom Benamani Rasul prebačen na tu stranu, pa je Vidović postao rezervista.

 

Bekovi

Alberto Rasul - reprezentativac Mozambika je podjednako dobar sa obe strane odbrane, vrlo zahvalan igrač

Abdelhakim Benamani - došao na zimu i postao ključni šaraf u ekipi

Nkuleko Gumede - mladi Južnoafrikanac rijetko počinje utakmice, najčešće je zamjena, pohvalno je što može igrati i kao desni vezni

 

Zadnji vezni

Marko Nikolić - sasvim solidan na svojoj poziciji

Abubakar Kamara - pola sezone u klubu, polako postaje prvotimac, fantastičan izvođač prekida

 

Centralni vezni

Nebojša Đekanović - zamjenik kapitena, odigrao 48 ligaških utakmica u dvije sezone, puno bolji nego to ocjene govore

Simo Kuzmanović - iako je bio solidan na početku sezone dolazak Afrikanaca ga je u potpunosti bacio u drugi plan, mlad i domaći igrač

 

Ofanzivni vezni

Lazar Marjanović - uspio sam da ga zadržim, jer je protekle sezone odigrao samo 12 utakmica, mahom sa klupe kao žrtva taktike bez AMC-a, ove sezone ozbiljno računam na njega, ima i BiH pasoš

Mirza Hasanović - još jedan domaći igrač, odigrao dosta utakmica, pristojne partije je pružio

 

Desni vezni

Kevin Njagveso - reprezentativac Kenije se itekako dokazao prethodne sezone, nije dugoprugaš kao što bi pomislili kada vidite zastavu, u 20 utakmica postigao 5 golova i upisao 9 asistencija

Damir Kajević - jedan od dva igrača koji su sa mnom od početka, puno bolji kada igra bliže golu, govorilo se o njegovom odlasku, ali zadržao sam ga zato što ima BiH državljanstvo, 67 ligaških nastupa za klub, 9 golova, 12 asistencija

 

Lijeva krila

Nikola Popara - vođa ekipe, kapiten sa preko 100 ligaških nastupa, strijelac mnogo golova, upisao mnogo asistencija (po 32 u ligaškim utakmicama), dva puta igrač sezone po izboru navijača, šteta za njegov igrački razvoj što igra kod nas, mogao je postati još mnogo bolji igrač da ima normalne uslove za treniranje

Vang Ćaodong - jedino kvalitetno ovosezonsko pojačanje, 4 puta nastupao za A selekciju Kine, kapiten u U21 uzrastu, ukoliko se dokaže moguće je da će Poparu pomjeriti u sredinu

 

Napadači

Hafid Kuku - uskoro će postati reprezentativac Konga, odličan napadač za BiH uslove, može igrati i po krilima, nije se posebno istakao golgeterski protekle sezone sa samo 4 gola u 17 nastupa, ali vjerujem da će proraditi i da je vrijeme prilagođavanja prošlo, još da nađem kvalitetnog napadača koji se zove ili preziva Lele, pa ću imati fantastičan tandem

Robert Bakoš - najbolji strijelac kupa protekle sezone, u prvenstvu je ulazio sa klupe

 

U ekipi je još 11 igrača, jer sam uvidio da je široka klupa bitna, a još bitnija će biti ove sezone zbog dodatnih evropskih utakmica. Ipak, oni su van ove idealne ekipe koju sam izabrao da predstavlja klub u Ligi Šampiona.

 

Pripreme

 

Po povratku ekipe sa zasluženog odmora nije mnogo vremena preostalo do evropske premijere. Nakon dva domaća lagana testa protiv ekipa iz 1. Lige RS (Sloboda Novi Grad 3-0, Modriča 7-0) otputovali smo u Austriju, po prvi put smo napustili granice države, a u Gracu smo odigrali dva meča (Grazer AK 1-1, Sturm Graz 1-3). Iako sam znao da je Šturm mnogo jača ekipa testirao sam otvoreniju igru i mogao biti zadovoljan prikazanim uprkos rezultatu, jer su oni svoje tri velike prilike iskoristili, a mi samo jednu od četiri. Smatrao sam da je ekipa spremna za novu sezonu.

 

Kucanje na vrata elite

 

Otputovao sam sa predsjednikom kluba u Nion, željno iščekujući sa kim ćemo igrati u kvalifikacijama za LŠ. Na naše oduševljenje, svi prisutni su nam prilazili i čestitali na velikom uspjehu ostvarenom u protekloj sezoni. Ali baš svi, od trenera Rendžersa Alija MekKojsta, preko trenera klubova iz San Marina i Andore, pa do velikog Dragana Džajića. Nisam propustio priliku da se uslikam sa njim i uzmem autogram. Čak je u šali rekao da Stašević ne radi odličan posao da bi mi ponudio da preuzmem Crvenu Zvezdu.

 

Iskreno, najviše sam želio da izbjegnemo osrednje klubove po kvaliteti, iako bi i njihov dolazak u Novu Ves bio pravi spektakl. Moje nade su bile usmjerene ka pobjedniku prvog pretkola, njih bi morali da pobijedimo, a ako ne njih onda ka Zvezdi ili Rendžersima, o kakvo bi to iskustvo bilo.

 

Kažem dolazak u Novu Ves, jer je predsjednik izdvojio sredstva da se stadion adaptiran u skladu sa licencom potrebnom za kvalifikacije, ali sa ograničenim kapacitetom od 350 gledalaca. Uzalud sam ga nagovarao da ne troši sredstva i da igramo na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, koji bi sigurno napunili. Argumentnovao sam pokušavao da dočaram koje sve to prednosti ima, ali bez uspjeha.

 

Prva kuglica je bila ekipa CSKA iz Sofije, izbjegli smo... Onda Zestaponi iz Gruzije, ekipa sa kojom se možemo nositi, ali dalek put, i njih smo izbjegli... Kluž, nemoj Kluž, uh, sreća, ni protiv njih nećemo igrati. Rendžers! E, može. To, može. Ništa. Flora Talin je lijep izazov, ali opet mi nismo izvučeni. Rozenborg? Noup. Kopenhagen? Opet ništa. Leh? Možda da se zovemo Šamrok. Pobjednik duela između HB-a i Santa Kolome... Da! Kako sam samo skočio na opšti smijeh prisutnih u sali. Uslišile su mi se želje, dobili smo najlakšeg mogućeg protivnika, iako ne znamo ko je on.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s501.png

 

Daleko su i Farska ostrva, a i Andora, pa iz tog razloga nisam išao na lice mjesta uvjeriti se u snagu ekipa. Pratio sam utakmice preko strima na internetu. Već u Andori je tim HB-a riješio posao, 0-2. Revanš miroljubiv bez golova, a ja sam uvjeren u naš prolazak.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s502.png

 

Došao je i taj dan, 350 ljubitelja fudbala na tribinama, još oko 2000 oko stadiona, spektakl u Novoj Vesi, na centru Klaudio Ćirketa.

 

Crvena Zemlja (Bosna i Hercegovina) - Havnar Boltfelag (Farska ostrva)

3-0 (Kuku 10, Rai 28, Bakoš 90)

Posjed lopte: 69-31

Udarci: 20-3

U okvir: 10-0

Korneri 10-0

Žuti kartoni: 1-4

 

Na opšte zadovoljstvo, u jednoj odličnoj utakmicu protiv poluprofesionalnog kluba, kakav smo i sami, slavili smo sa 3-0, a moglo je biti i više da gostujući golman nije bio toliko raspoložen. Treba napomenuti da smo pogodili i 3 stative/prečke.

 

I u revanšu smo bili bolji, ali smo sami sebi oteli pobjedu, te je utakmica završila 2-2, Popara i Bakoš su tresli mrežu. Ipak, ono što nas je iznenadilo je rezultat iz Litvanije, gdje je Ekranas odigrao 1-1 sa Rozenborgom i odveo dvomeč na penale u kojima su bili spretniji i srećniji. Ja sam oduševljen, i Ekranas je ekipa koju možemo pobijediti, za razliku od Rozenborga koji je mnogo kvalitetniji. Od anderdoga smo postavili blagi favoriti za plasman u plejof rundu kvalifikacija, a time i sigurnih 6 utakmica u grupnoj fazi jednog od evropskih takmičenja.

 

Za dvomeč protiv Litvanaca sam napravio jednu promjene u prijavljenom rosteru. Simu Kuzmanovića zamijenio je novajlija Nemanja Lazarević.

 

U Panevezis smo otišli vrlo raspoloženi, svjesni težine koju ova utakmica nosi. Ipak, uslijedio je brzi šok, Razanauskas je zakucao loptu u mrežu Tomovića sa 30 metara. Nije pomogla vrlo loša reakcija debitanta na golu. Napadali smo i dalje, Bakoš je tri puta tresao mrežu u prvom poluvremenu, sve tri puta je gol poništen zbog ofsajd. Onaj drugi je u najmanju ruku bio diskutabilan. Do preokreta stižemo u finišu golovima Njangvesa i Popare. Pobjeda je trebala biti i ubjedljivija, malo neiskustvo u evropskim utakmicama, malo sudije, po jedna prečka i stativa, greška golmana... Ipak, najvažnije je da smo pobjedom u gostima otvorili sebi put ka sigurnih 8 utakmica.

 

Po povratku sa dalekog puta čekalo nas je otvaranje ligaške sezone. Novopečeni premijerligaš, šampion Prve Lige RS, ekipa Laktaša nas je dočekala u okviru prvog kola. Uprkos iscrpljenosti pokazali smo sav kvalitet i sa 4-1 savladali novajliju. Zanimljivo je da je Tomović opet primio gol, ovaj put sa mjesta gdje se spajaju aut i linija centra.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s503.png

 

Sigurnom igrom i odličnom realizacijom savladali smo Ekranas kod kuće za prolaz u plejof rundu kvalifikacija i veliki uspjeh kako Crvene Zemlje, tako i fudbala u Bosni i Hercegovini. Igrači su se opustili u drugom poluvremenu nakon dominacije u prvom i mislima zaključili utakmicu mnogo ranije nego što su trebali.

 

U petak sam još jednom otputovao u Nion, da saznam ime protivnika u tom posljednjem kvalifikacionom dvomeču. Postojalo je pet opcija, niti jedna lagana.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s504.png

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bazel lako do pobjede

Švicarski šampion sa 3-0 prekinuo niz nepobjedivosti Crvene Zemlje i širom si otvorio vrata grupne faze Lige Šampiona

 

Mnogo lakše nego što se očekivalo, ekipa Bazela savladala je našeg šampiona. Kao da su se igrači Crvene Zemlje uplašili 37 hiljada navijača na Sent Jakobsu te su od početka igrali u grču. Prvi je mrežu Harbasa načeo on sam, jedan jak udarac Fraja pogodio je Raija, a onda je u pokušaju da spasi korner Harbas skrenuo loptu u svoju mrežu. Do poluvremena je bilo 2-0, Dario Kan lijepo je završio tečnu akciju domaćih.

 

U nastavku se probudio gostujući tim, čak par puta i priprijetio, ali je Aleksander Fraj završio posao u 69. minuti jakim udarcem sa ivice šesnaesterca nakon što je uspješno izbjegao ofsajd zamku.

 

Revanš je na rasporedu za osam dana u Novoj Vesi.

 

Jednostavno, vidjelo se koliko smo nekvalitetni u evropskim okvirima čim smo naišli na jačeg protivnika. Ipak, obradovali smo svoje navijače u revanšu.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s511.png

 

Finansijski, dobili smo ogromnu injekciju zbog dobrog nastupa u kvalifikacijama, preko 2 miliona eura, dodajte tu još bonus za nastup u grupnoj fazi Lige Evrope, i eto kako smo obezbijedili finansije za deset sezona, ako troškovi ostanu na ovom nivou. Barem smo taj dio riješili :)

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s513.png

 

U grupnoj fazi naći će se dva BiH predstavnika, pored nas tu je i Borac, koji se i ove sezone značajno pojačao, sa preko milion eura uloženih u pojačanja.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s510.png

 

Grupa srednje jačine, čast nam je što ćemo dočekati Osasunu, Violu i Kopljanike na našem stadionu, a svaki potencijalni bod će se sigurno slaviti kao da smo osvojili Ligu Šampiona.

 

Ipak, ono što me žalosti je nespremnost uprave da klub postane profesionalni, svakim danom kašnjenja sa tom akcijom gubimo mnogo.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s512.png

 

Sezonu smo započeli u domaćem prvenstvu sasvim solidno, a cilj je opet evropska kvalifikacija.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s516.png

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Srećna nova, 2016. godina! :)

 

Odakle da počnem, bila je ovo jedna vrlo naporna polusezona, ne računajući prijateljske utakmice odigrali smo 34 duela u 5 mjeseci. Vrlo naporan ritam.

 

Kao što je opšte poznato uprava i dalje odbija bilo kakvu mogućnost pretvaranja u profesionalni status. Kad će biti, veliko je pitanje, čak me i strpljenje izdaje. Ta situacija mi onemogućava dovođenje vrlo solidnih talentovanih igrača na posudbu iz velikana bivše države, iz velike četvorke. Uspio sam jedino da nagovorim upravu da investira u omladinski pogon, biće gotovo u novembru, a investicija je iznosila oko 700.000 eura, ali ima se, može se.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s520.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s521.png

 

Što je najbitnije, nismo bili baš tolika kanta za nabijanje. Iako smo svaku utakmicu izgubili, sa dva ili tri razlike, pokazali smo da imamo hrabrosti igrati poluotvoreno sa mnogo jačim ekipama. Najčešće su nas dokusurivali njihovi korneri, kao i konverzija čistih šansi, a mi smo cijelu jesen kuburili sa neefikašnošću, koja se još više izražavala protiv jačih ekipa. U Novoj Vesi igrali su Ajaks, Fiorentina i Osasuna. Dovoljno rečeno.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s522.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s523.png

 

Prvenstvo je vrlo izjednačeno i svašta se može dogoditi u preostalih 13 kola. U finišu smo riješili problem sa neefikasnim napadačima, te smo sa tri vezane pobjede smanjili prednost Sarajeva na samo dva boda. Mogli smo i morali više, ali ne mogu biti nezadovoljan, jer su svi naoštreni da baš nama, vladajućim šampionima, skinu skalp.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s524.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s525.png

 

Žrijeb nas nije mazio, ali smo pokazali svu svoju kvalitetu upravo u ovim duelima, protiv velikih timova lige koji imaju šampionske ambicije. Prvo kolo sam dao priliku nekim igračima koji inače ne igraju regularno, a oni su me pozitivno iznenadili protiv SAŠK-a. Želju i Čelik smo prošli sa po 3-1 u vrlo dominantnim predstavama, izuzmemo li drugo poluvrijeme u Zenici kada smo praktično već obezbijedili prolazak u polufinale. Tamo se sastajemo sa Olimpikom, koji je vrlo tvrd orah i sigurno među favoritima za plasman u Evropu naredne sezone. Drugi polufinalni par čine Drina Hidroelektrane Višegrad i Široki Brijeg.

 

Najveći problem, neefikasnost smo riješili, siguran sam u još bolje partije u proljećnom dijelu sezone gdje nas očekuje 13 ligaških utakmica i 2 ili 4 kup duela. Nismo favoriti, ali daćemo sve od sebe da odbranimo duplu krunu.

 

Što se igračkog kadra tiče natrpao sam i pretrpao ga, ali jednostavno neke igrače nisam mogao propustiti da ne dovedem. Već sada se sprema manja čistka, a onda na ljeto i velika, malo igrača će ju preživiti, jer planiram ekipu koja će po kvaliteti moći parirati Sarajevu i Borcu, naši dobri rezultati do sada su bili većinom plod jakog timskog duha, samopouzdanja i moje taktičke vještine.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pet sezona, pet trofeja

 

Ni sam nisam mogao zamisliti ovakav scenario kada sam preuzeo klub prije malo manje od pet godina. Zbog ovog projekta odbio sam šest klubova iz regije ove sezone, uključujući i Istru, Čelik i Široki Brijeg. Uprava je naravno bila oduševljena što ostajem još bar sezonu, u novom pokušaju da se dočepamo Lige Šampiona i ispišemo novu stranicu istorije fudbala u BiH.

 

Tri godine sam vodio veliku borbu sa predsjednikom Toplicom Spasojevićem oko jedinog važnog pitanja vezanog za klub i konačno je popustio sedmog maja, u trenutku kada je titula izgledala daleko.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s530.png

 

Očekujem transformaciju čim igrači odu na odmor. Šta nas očekuje pojma nemam, da li će igrači tražiti mnogo veće plate kada budu im nuđeni profesionalni ugovori? Tu već imamo prostora, zahvaljujući ogromnom profitu prošle sezone uprava je na početku zimskog prelaznog roka poduplala budžet za plate, sa 300 na 600 hiljada eura godišnje. Dva dana kasno da dovedemo najboljeg BiH igrača koji je bio voljan preći u Novu Ves, Harisa Dilavera. Zbog 5 hiljada eura je prešao u Velež, umjesto da dođe kod nas. Bilo je i nekih odlazaka, neočekivano, zarađeno je skoro milion maraka na par igrača, a kostur kluba nije narušen. Jedino pojačanje je 19-godišnji gruzijski defanzivac Šalva Tuguši koji može da igra i uz desnu aut liniju, i kao štoper. Ogroman talenat, nisam mogao da ga ispustim, a oborio je rekord što se tiče obeštećenja isplaćenog, koštao nas je nešto više od 100 hiljada eura.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s524.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s531.png

 

Dominantna predstava u kupu nastavljena je i u naredne dvije runde, te smo 18. maja odbranili taj trofej pred domaćim navijačima. Rutinski smo odradili posao, neočekivano mnogo lakše od očekivanog, u gostima kod Olimpika, dok su u revanšu priliku dobili neki igrači koji nisu bili standardni.

 

Višegradska Drina je najveće iznenađenje kupa. Devetoplasirani tip Prve Lige RS do finala je došla preko Jedinstva, Zvijezde, Laktaša i Širokog Brijega, ali smo mi bili pretvrd orah. Skoro sa pola snage demonstrirali smo šampionske ambicije i prošetali se do trofeja.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s522.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s532.png

 

Onog sedmog maja nakon remija bez golova protiv Radnika u Bijeljini, a prije nego je predsjednik odobrio transformaciju i prelazak u profesionalni svijet, na pitanje novinara da li ćemo odustati od šampionskih ambicija, s obzirom da Sarajevo ima tri boda više uz utakmicu manje samo dva kola prije kraja odgovorio sam: "Nemamo čemu da se nadamo. Jedino da nam Sarajevo pokloni titulu. U tom slučaju im nećemo zaboraviti reći hvala."

 

I veliko im hvala, kao i Laktašima, Čeliku i Želji na remijima ostvarenim u duelima sa Bordo timom. Više srećno nego spretno smo stigli do titule, pogodite gdje.

 

U Mostaru, na stadionu Vrapčići, na gostovanju Veležu. Vukovi su opet zavijali pod Veležom! Treći trofej u dvije godine slavimo tamo, postao nam je to poslije Ciglane omiljeni stadion. Čak se u gradu na Neretvi često čuje šala: "Od sada navijam za ekipu koja je donijela najviše trofeja u Mostar, navijam za Crvenu Zemlju."

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s533.png

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s534.png

 

Biće ovo burno ljeto. Po dobijanju profesionalnog statusa najvjerovatnije ćemo proširiti listu kvalitetnih igrača koji žele doći u Novu Ves. Počinje rekonstrukcija ekipe. Sljedeće sezone želimo da imamo najbolji roster u državi i da sa pravom možemo da kažemo da smo prvi favorit za titulu. Tu će biti još jedan veliki izazov, kvalifikacija u Ligu Šampiona, iako ću iskreno, biti prezadovoljan i ako uđemo u grupe Lige Evrope, jer ćemo kao nepovlašteni morati trijumfovati u dva od tri dvomeča da se domognemo evropske jeseni.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kao i prije prosle sezone, SSovi ce biti u predstavljanju ekipe za narednu sezonu. Lako je biti uporan kad te idu rezultati. Onda nije problem odbiti ni Borac BL ni Partizan i njihove unosne ponude. A i zainatio sam se da izganjam taj profesionalni status, cak me ove sezone trofeji nisu ni upola interesovali kao taj dio moje licne borbe.

 

Hvala na pracenju i komentarisanju

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Čitao sam ovaj tekst i več imao spreman komentar, kad konačno vidim, da čete postati pro! Več sam te htio usporediti sa Tahitijem; u evropskim takmičenjima si po mojem mišljenju presegao očekivanja. Sad imaš domaču dominaciju; u Evropi če biti svaka pobeda i svako napredovanje veči uspeh od prošlih; iako mislim, da ako imaš malo malo sreče u žrebu, da možeš do grupa LŠ. Kapu dole. :)

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sezona 2016/17

 

Započela je i šesta sezona na čelu fudbalskog patuljka iz Nove Vesi, koji od ove sezone više nije poluamaterski klub, već klub sa profesionalnim statusom. Osvojili smo drugu ligu nakon vicešampionske krune, osvojili duplu krunu, pa istu odbranili, igrali grupnu fazu Lige Evrope, u Novoj Vesi dočekali ekipe kao što su Bazel, Osasuna, Fiorentina i Ajaks, a opet moj najveći uspjeh na klupi Crvene Zemlje je dobijanje profesionalnog statusa.

 

Šta se desilo između dvije sezone i na samom početku nove predstaviću kroz nekoliko novinskih članaka.

 

- - -

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s600.png

 

 

Liliputanac u Evropi, Fudbalski Klub Crvena Zemlja Nova Ves je posljednji tim u dva najviša ranga fudbala u Bosni i Hercegovini koji je postao potpuno profesionalan i operativan klub. Trebalo im je mnogo vremena, čak pet sezona od ulaska u Prvu Ligu RS, a tri od ulaska u "elitnu" Premijer Ligu. Dugo su čekali, osvojili pet trofeja, igrali evropsku jesen koju mnogi klubovi iz regiona sanjaju, i konačno dočekali. Povodom završetka procesa tranzicije organizovana je i konferencija za štampu, ali to nije jedina novost koja je stigla iz Nove Vesi.

 

Možda je malo čudno što su za mjesto održavanja promocije izabrali Banju Luku prije Nove Vesi, ali su tim potezom sigurno privukli mnogo predstavnika medija, a velika koncertna sala u Banskom Dvoru bila je čini se premala da primi sve zvanice.

 

Prvi se okupljenim obratio predsjednik kluba, Toplica Spasojević, koji je održao vrlo dugačko i pomalo dosadno izlaganje praćeno grafičkom i video prezentacijom na velikom platnu. Mi smo za naše čitatelje izvukli ono najvažnije.

 

Proces tranzicije započeo je još prvog septembra, po dospijeću premija iz UEFA-e čime ne da su pokriveni svi dugovi, nego je ostvaren i veliki pozitivni finansijski balans. Nakon pripreme svih potrebnih dokumenata 7. maja ove godine je predan i zvaničan zahtjev u mjerodavne institucije, a zeleno svjetlo je dobijeno osam dana kasnije.

 

U januaru je donešena odluka o velikim radovima na izgradnji trening centra lociranog na Banjalučkom polju u Banjoj Luci, koji će usput obezbijediti i osnovne uslove za omladinsku školu, a u čijem sklopu će biti i internat za omladince. Razlog zbog kojeg trening centar neće biti u Novoj Vesi je zbog velikih prednosti izabrane lokacije, te iz razloga što je to mjesto prebivališta svih trenera i igrača. Klub će i dalje igrati na Ciglani u Novoj Vesi, na tom terenu će se i trenirati jedan dan sedmično. Rok završetka radova je 7. novembar ove godine, a iz kase je za tu namjenu izdvojeno 750 hiljada eura.

 

Svoje izlaganje predsjednik je nastavio prezentovanjem finansijskih sredstava koje će treneru Vuku Pavloviću biti na raspolaganju za igrački kadar ove sezone. A tu se mogu vidjeti drastične promjene. I dok je prethodne sezone za plate izdvajano 300 hiljada eura, sada je taj iznos i više nego utrostručen i iznosi milion eura. Po prvi put su obezbijeđena značajna sredstva za obeštećenja i otkup igrača pod ugovorom od drugih klubova, a za tu namjenu trener i sportski direktor imaju pola miliona eura.

 

Potom je izvršeno predstavljanje novih sponzora i proizvođača sportske opreme. Klub je potpisao nekoliko velikih sponzorskih ugovora, dok je novi proizvođač sportske opreme svjetska kompanija Najk. Nakon što su se na bini izredali sponzori, u novoj garnituri dresova izašli su kapiten Nikola Popara, novo pojačanje Ognjen Đelmić i golmani Dino Raspor i Stefan Đakušić.

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s601.png

 

Riječ je preuzeo šef stručnog štaba, Vuk Pavlović, koji se pojavio u odijelu sa izvezenim grbom kluba i crvenom kravatom, tipični formalni engleski stil.

 

"Dugo sam čekao ovaj trenutak i ne mogu vam reći koliko sam ponosan. Crvena Zemlja postaje vrlo respektabilan tim, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji, pa čak i Evropi. I upravo iz tog razloga insistirao sam na novoj opremi, jer prošle sezone smo nastupali u jednobojnoj opremi koja je ličila kao da je kupljena da pijaci, a u njoj smo igrali evropske utakmice. Zahvaljujem se ovom prilikom gospodinu Ventusu koji je dizajnirao naše dresove, vrlo upečatljive, dresove koji će pomoći u promociji našeg kluba."

 

Šef struke nije mnogo dužio, ponovo je za govornicom bio gospodin Spasojević koji je iznio još nekoliko detalja. Postojeći ugovor Vuka Pavlovića nije produžen, ali je izvršeno veliko povećanje plate, pa će po novom ugovoru trener Crvene Zemlje godišnje inkasirati fiksno 100 hiljada eura, bez dodatnih bonusa u slučaju dobrog rezultata.

 

Klub ima jasnu viziju napretka i progresije, ovo je samo početak, a za osnovne ciljeve u novoj sezoni su postavili obezbjeđivanje plasmana u evropsko takmičenje kroz Premijer Ligu, te učestvovanje u četvrt-finalu Kupa BiH.

 

Dugo je trajala promocija, a po završetku iste organizovan je koktel i druženje.

 

- - -

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s602.png

 

- - -

 

 

- - -

 

 

http://i160.photobucket.com/albums/t179/DukeJesus/VP/s604.png

 

Fudbaleri Crvene Zemlje će po drugi put pokušati da se domognu grupne faze Lige Šampiona u toku narednih sedam dana. Nakon što ih je prošle godine zaustavio Bazel u plejofu, ove sezone protivnik je šampion Rumunije, ekipa Rapida iz Bukurešta.

 

Rumuni su do vrata Lige Šampiona i osiguravanja evropskog proljeća stigli preko šampiona Makedonije i Austrije. Prvo su Renovu savladali sa 8-1 (kući 5-0, u gostima 3-1), a onda su velikim preokretom izbacili i bečku Austriju. U Beču je bilo 2-1 za domaći tim, a prednost je izgledala nedostižnom nakon prvog dijela nastavka. Rapid ipak pravi veliki preokret i sa tri gola u drugom poluvremenu stižu do ukupne pobjede od 4-3.

 

Sa druge strane, osvajač duple krune u BiH je još jednom nadmašio sva očekivanja vezana za evropsku avanturu. I dok su im mnogi predviđali ispadanje već u drugom pretkolu oni drugu sezonu u nizu igraju plejof, te ih samo jedan dvomeč dijeli od sna.

 

Na početku sezone trener Crvene Zemlje Vuk Pavlović izjavio je sljedeće: "Niko od nas ne očekuje ništa, nemamo pritisak, ali ja ga namećem. Moramo nastaviti sa kontinuiranim rastom, te je jesen u Evropi imperativ za mene. Dolazak do plejofa značio bi još jednu veliku finansijsku injekciju, te se takva prilika ne propušta. Naravno, možemo naletiti na Kopenhagen, prošlogodišnjeg polufinalistu najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svijetu, ili na velike Rendžerse, ali ako ih izbjegnemo ne smijemo imati izgovor ako ne prođemo do plejofa."

 

I stvarno, bez ikakvog izgovora tim iz Nove Vesi došao je do posljednje stepenice. A kako je sezona započela? Trener je želio seriju jakih provjera, te je početak predsezone obilježio remi u Trnavi, a onda i visoka pobjeda u Banjoj Luci nad niželigašem BSK-om. Prva utakmica u Novoj Vesi bila je protiv slovenačkog šampiona Maribora, igra je bila mnogo bolja od konačnog rezultata.

 

U drugom pretkolu zaobiđeni su velikani, te je Crvena Zemlja sa lakoćom preskočila estonsku Floru i zakazala megdan sa poljskim šampionom. Između dvije utakmice sa Florom je naš predstavnik pokazao kvalitet, u Novoj Vesi je neočekivano pao hrvatski vicešampion, zagrebački Dinamo.

 

Posljednja prijateljska utakmica odigrana je protiv banjalučkog Borca, a Vukovi su zabilježili još neočekivano visoku pobjedu. Uslijedio je duel u Novoj Vesi sa Lehom, a stiče se dojam da je trebalo odnijeti veću prednost u Poljsku. To je umalo koštalo četu Vuka Pavlovića koja se na iglene uši, sa igračem manje i pod evidentnim sudijskim potkradanjem, provlači na golove u gostima.

 

U Premijer Ligi je Crvena Zemlja do sada odigrala tri utakmice, nakon remija kojim su otvorili domaću sezonu, dvije lagane pobjede za diobu druge pozicije sa Čelikom na tabeli. Prvi je Borac Banja Luka.

 

Rezultati:

P: Trnava (G) 1-1 / Kuku

P: BSK BL (G) 4-0 / Rai, Kuku 2, Jurić

P: Maribor (D) 1-1 / Putans

KLŠ: Flora (D) 5-0 / Đelmić 3, Kuku 2

P: Dinamo Zg (D) 4-2 / Ćaodong, Milovac, Horic, A.G.

KLŠ: Flora (G) 2-0 / Kuku, Uedraogo

P: Borac BL (D) 5-1 / Putans 2, Jurić, Grbavac, Milovac

KLŠ: Leh (D) 2-1 / Rai, Dilaver

PL: Olimpik (G) 1-1 / A.G.

KLŠ: Leh (G) 2-3 / Đelmić, Avako

PL: Travnik (D) 2-1 / Đelmić, Popara

PL: Kozara (G) 2-0 / Dilaver, Rai

 

Na raspologanju za dvomeč sa Rapidom Vuk Pavlović ima 21og igrača, iako je u rosteru čak 35. Pojavio se problem oko Raija, kojeg bi UEFA trebala registrovati kao HG, ali zbog jednog dana, tačnije par sati razlike još uvijek nije. Evo šta Pavlović kaže na pretrpanost igračkog kadra: "Istina, imamo višak igrača trenutno, ali nema pravih ponuda, neki igrači će biti prebačeni u juniorski tim, neki posuđeni, tako da će biti svedeno na 25 do 27 do početka septembra. Ne brine me to, misli su usmjerene na Rapid, a neka Popović (sportski direktor, nap.a) lomi glavu oko rješavanja prekobrojnih."

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |